#3 – Nyheter från projektet Nationellt ramverk för vandringsleder

Öppna webbversion | Skicka vidare

NATIONELLT RAMVERK FÖR VANDRINGSLEDER

Ledutveckling för en hållbar väg framåt

Många destinationer har den senaste tiden, framförallt under sommaren, vittnat om utmaningar att hantera det ökade trycket på naturupplevelser. Något som ytterligare understryker behovet av ett gemensamt ramverk och ett projekt som detta. Vi är glada att bidra till en hållbar väg framåt.

Vårt arbete fortskrider enligt plan. Arbetsgruppen har presenterat ett genomarbetat förslag på kvalitetskriterier på referensgruppsmötet i augusti, samt senast nu på låglandsledträffen 16 oktober. Vi arbetar nu vidare på att integrera feedbacken som inkommit och vi tackar för det engagemang och gedigna arbete som lagts ner.

Ramverket - för vem och till vilken ambition?

.

Vi har förstått att det finns en osäkerhet kring hur ledkriterierna ska appliceras och vem som ska använda ramverket. Arbetet riktar sig primärt till regioner, kommuner och ledhuvudmän som ansvarar för vandringsturismleder runt om i hela landet. 

Projektet ska ge hela landet förutsättningar att arbeta med att harmonisera standards och regelverk kring allt ifrån skyltning till långsiktig förvaltning av attraktiva, kvalitetssäkrade och hållbara leder för boende och besökare.

Materialet som utarbetas i projektet kommer att samlas i en verktygslåda som innehåller bland annat kvalitetskriterier och stöddokument som t.ex. avtalsmallar men även samverkansmodeller, rollfördelning, skyltmanualer mm. Kriterierna speglar en målbild. Det innebär inte att alla leder måste sträva efter att uppnå alla kriterier utan snarare ska de användas som en ledstång och ambitionsnivån bestäms utefter förutsättningarna.

Hållbara exempel efterlyses

Vandringsleder måste utvecklas på naturens villkor och bidra till en mer hållbar livsstil. Forskarna är eniga om att vi lever långt över planetens gränser och saker måste göras på nya sätt. Projektet har tagit utgångspunkt i agenda 2030 – 17 mål för ökad hållbarhet. Nedan kan du läsa mer om hur målen kan påverka arbetet med ledutveckling.


Vi vill nu lyfta goda exempel på hållbar ledutveckling. Det kan till exempel handla om allt från att minska slitage och nedskräpning, förbättra infrastrukturen längs med leden, arbeta med hållbara material för märkning, till att involvera lokalbefolkning och föreningar. Känner du till initiativ kopplat till ledutveckling och hållbarhet hör av dig till: eva.hagstrom@svenskakyrkan.se koordinator för pilgrimsleder i projektet.
 

Vad händer nu?

Referensgruppsmöte: 6 november

Styrgruppsmöte: 17 december. Ett beslut tas kring ledkriterierna.

Nästa steg: Ta fram ett pedagogiskt verktyg för hur ledhuvudmännen ska arbeta med ramverket.

SAVE THE DATE! 28 januari -  Delslutskonferens

 

Projektet Nationellt ramverk för vandringsturimleder pågår under tre år och finansieras genom ett unikt samarbete mellan Jordbruksverket och Tillväxtverket. Tourism in Skåne är projektägare och Visit Dalarna står för projektledning. Turistrådet Västsverige, Visit Värmland, Region Västerbotten och Linköpings stift ingår också i projektorganisationen.