Faglig nyhetsbrev
25. november 2021

Hei, alle konsulenter

Vi nærmer oss jul og et nytt år med stormskritt! Frem til det jobber vi med å planlegge og iverksette en del strategiske endringer som påvirker dere konsulenter – blant annet kvalifiserende kurs for hovedkontorkonsulenter og kommunekonsulenter, konsulentsamlinger og et løp for kompetanseheving. Samtidig jobber vi med flere prosjekter som skal forbedre opplevelsen av kvalitet, relevans og forutsigbarhet for kundene gjennom hele sertifiseringsprosessen. Her er de siste aktuelle sakene fra Miljøfyrtårn:

Ny rådgiver for konsulentutvikling

I høst utlyste vi en stilling for å erstatte Espen Heggedal som rådgiver for konsulentmassen vår. Det var stor interesse for stillingen, hvor vi gjennomførte en grundig prosess. Derfor er det med glede vi kan annonsere at Bjørn Henrik Brandtenborg er ansatt i fast stilling hos Miljøfyrtårn, som rådgiver – konsulenter.

Vi er veldig fornøyde med å få med oss Bjørn Henrik på laget og gleder oss til fortsettelsen. Jeg er sikker på at både kollegaene her hos oss og dere konsulenter, vil kunne dra god nytte av Bjørn Henriks kunnskap, engasjement og kreativitet. Vi ønsker han masse lykke til!

Hilsen
Renate Lindmark
Leder, Salg & Marked

Obligatorisk e-læringskurs: oppretting av indikatorer 

Kursinvitasjon sendes ut 13. desember.

I januar 2022 vil virksomheter få muligheten til å opprette egne indikatorer til den årlige klima- og miljørapporten. Med dette kan de følge opp mål og tiltak som er helt spesifikke for sin virksomhet, og få enda bedre oversikt over miljøpåvirkningene sine.

Merk at funksjonen for å opprette indikatorer vil bli lansert som en betaversjon, som vil kreve en del teknisk og faglig kompetanse for å kunne brukes riktig. Derfor er det kun kvalifiserte konsulenter som har fullført obligatorisk e-læringskurs som kan bruke funksjonen og videre bistå virksomheter med å opprette egne indikatorer.

Frist for gjennomføring av e-læringskurset er 15. januar. Dette er fordi virksomheter skal ha mulighet til å opprette egne indikatorer (ved hjelp av kvalifiserte konsulenter) når de starter opp rapporteringen for 2021 i januar.

Kurset vil gjøre deg i stand til å:

  • forstå nytteverdien av å formulere og opprette egne indikatorer
  • se sammenhengen mellom utvikling av indikatorer og virksomhetens klima- og miljøarbeid i sin helhet
  • kunne formulere hensiktsmessige indikatorer
  • kunne opprette egne indikatorer i Miljøfyrtårnportalen
Har du spørsmål til dette, eller trenger tilgang til kursportalen for å kunne teste ut funksjonen mens du er i gang med e-læringskurset?
Ta kontakt med konsulentansvarlig Bjørn Henrik: bjorn.henrik@miljofyrtarn.no, eller rådgiver for teknologi og utvikling: kenneth@miljofyrtarn.no

PS: På konsulentsamlingen i oktober ble det gitt en presentasjon av denne funksjonen – se gjerne opptaket om du gikk glipp av det (lenke i sak under).

Nye standardindikatorer i klima- og miljørapporten for 2021

For å imøtekomme behov fra kunder, og som et ledd i arbeidet med nye felleskriterier, har vi utviklet noen nye indikatorer som blir tilgjengelige i klima- og miljørapporten fra og med 10. januar 2022.

NB: For å sikre en mest mulig sømløs og feilfri overgang til de nye indikatorene, vil alt arbeid med klima- og miljørapporten være stengt i perioden 1.-9. januar. Vi ber deg derfor unngå å planlegge rapporteringsarbeid i Miljøportalen i denne perioden. 

Vær også oppmerksom på at det vil følge noen praktiske og tekniske implikasjoner i overgangen til de nye indikatorene. Mer informasjon om dette kommer snart i egen utsendelse.

Har du spørsmål?
Ta kontakt med Marie fra miljøfaglig utvikling på marie@miljofytarn.no.

Husk å bruke sjekklisten for sertifisering!

På konsulentsamlingen i oktober kom det frem at det er noen saker som gjentar seg, og som kan forbedres for å sikre en god sertifiseringsprosess og et godt samarbeid mellom alle parter.

Selv om det er mange aspekter å håndtere ved en sertifisering, er det viktig at du tar deg tid til å gå gjennom sjekklisten før og etter du setter i gang en prosess. Last ned fullstendig sjekkliste her (Excel).

Oppsummering av punktene i sjekklisten:

1) 

Sjekk at virksomheten er sertifiserbar.

2) 

Avklar med virksomheten om lokasjon og satellitter.

3)

Informer virksomheten tidlig i prosessen om hvilke av kriteriene som krever ekstra tid og investeringer.

4)

Sjekk at virksomheten er i en kommune med vedtak.

5)

Bruk Miljøfyrtårn sine verktøy for å finne godkjent sertifisør.

6)

Koble deg av virksomheten når arbeidet/rådgivingen er gjennomført. Dette er viktig med hensyn til å ivareta personvernet til virksomhetene. Avtal gjerne med virksomhetene dine hvor lenge du skal ha tilgang, og husk å koble deg av etter dette. For eksempel kan det være behov for å følge opp avvik etter sertifisering.
(Tilkoblet konsulent vises på miljøkartleggingen ved resertifisering.)

7)

Kvalitetssikre at virksomheten er klar for sertifisering.

8)

Kontakt Miljøfyrtårn dersom du blir utilgjengelig for oppdrag, slik at du blir fjernet fra utlisting på hjemmesiden.

9)

Knytt virksomheten til en kommune – dette er avgjørende for å bli listet ut på hjemmesiden.

DESEMBER
  14.–15.

Kurs: hovedkontorkonsulent

14.–15. desember – kl. 08:30 til 12:30

Ønsker du å jobbe med sertifisering for større konsern og kommuner? 
Ved å delta på kurset for å bli hovedkonsulent, får du nødvendig tilleggskompetanse for å kunne igangsette og gjennomføre en sertifisering etter hovedkontormodellen.

JANUAR
12

Nytt kurs: kommunekonsulent

12. januar 2022 – kl. 08:30 til 12:30

Vi arrangerer nå et helt nytt digitalt kurs for kvalifisering av kommunekonsulenter, det vil si hovedkontorkonsulenter som ønsker å jobbe med Miljøfyrtårn i kommunene.

NB! Det er et krav å være kommunekonsulent for å kunne jobbe med sertifisering i en kommune.

En ekstern kommunekonsulent er en godkjent hovedkontorkonsulent som er kurset på prosesser og metoder til bruk i kommuner og fylkeskommuner. Målet med dette er å få bedre forutsetninger for å lykkes med Miljøfyrtårn-sertifiseringer i kommune-Norge.

Utvikling av nytt konsulentsøk på nettsiden

Som tidligere nevnt ønsker vi å forbedre søkeverktøyet for å finne konsulenter på nettsiden, og vi er godt i gang med utviklingen. Målet er å gjøre det enkelt og sømløst for kunder å finne en passende (eventuelt lokal) rådgiver – med riktig kompetanse for type virksomhet og bransje, og innen ønskede fagtemaer.

Søkeverktøyet vil være på plass i løpet av våren 2022.

Har du ennå ikke har fylt ut kompetansekartleggingen?  
Kom i gang og fyll ut kartleggingen her.

Kompetanseheving

Vi er i gang med å utarbeide en spennende plan for kompetanseheving av konsulenter i 2022.

Det vil bli gjennomført kurs, workshops og fagdager innen temaer som sirkulær økonomi, bærekraftig forretningsutvikling, innovasjonsprosesser, klimaregnskap og mye annet spennende!

Opptak og materiell fra konsulentsamlingen om fremtidens miljøfyrtårnkonsulent

Takk til alle dere som deltok på konsulentsamlingen i oktober, og for gode innspill og tanker under workshopen om digitale og fysiske sertifiseringsprosesser. Basert på dette jobber vi nå med å sette sammen en bestepraksis for fremtidens sertifiseringsprosess, som vil gleder oss til å dele med dere etter hvert.

Fikk du ikke deltatt på samlingen? Da kan du heldigvis se samlingen i opptak:

Fra hvilken bransje får du flest henvendelser?

Under konsulentsamlingen ble det gjennomført en enkel markeds-undersøkelse, blant annet med spørsmål om hvilke bransjer du som konsulent får flest henvendelser fra. Siden det beklageligvis ikke var mulighet med fritekstsvar, var det mange som svarte "Annet".

Svarte du "Annet", eller deltok du ikke på samlingen?

Vennligst send en e-post til bjorn.henrik@miljofyrtarn.no og oppgi hvilken bransje du får flest henvendelser fra.

De foreløpige svarene fra undersøkelsen vises i bildet under:

Har du fått med deg dette?

  • Stort utvalg av profileringsmateriell, inkludert nye digitale bannere på bokmål, nynorsk og engelsk, samt klistremerker og plaketter i svart-hvit på denne siden.
     
  • Fem konkrete tips til hvordan virksomheter kan profilere seg som Miljøfyrtårn i denne artikkelen.
     
  • Alt av veiledere, maler, informasjon og aktuelle saker som er nyttig for deg som miljøfyrtårnkonsulent på verktøyssiden.