2023 innebar mycket planering
- nästa år blir händelserikt!
Tiden går fort när man har roligt, ett uttryck som känns lämpligt att använda när vi nu under ett års tid har jobbat med Interregprojektet "Besöksnäring 2.0". Sedan flera av oss möttes på kickoffen den 16 mars på Tanumstrand har projektet till stor del befunnit sig i en planeringsfas. Utöver planering har vi bland annat:
- Producerat en utbildningsfilm
- Haft workshops för de tre pilotprojekten
- Startat en blogg om pilotprojekten
- Haft kurser i social media
- Samlat in besöksdata via Eventwood
- Genomfört en julkampanj
Det har vært stor etterspørsel etter aktiviteter, og interessen rundt prosjektet har vært betydelig. For 2024 vil mange aktiviteter settes i gang, som vi har oppsummert for dere i årets andre nyhetsbrev. Blant annet skjer følgende:
- Kurs i sosiale medier
- Kurs i sirkulær økonomi
- Opplæringsmateriell for resepsjonen
- Workshop - designsprint
- Studieturer
- Konferanse om fremtiden for bærekraftig reiseliv
Nederst i teksten finner du link til en Powerpoint-presentasjon som du kan bruke hvis du vil presentere prosjektet i ulike sammenheng. Velg selv hvis du vil vise hele eller noen utvalgte deler av presentasjonen.
Vi ønsker også å benytte anledningen til å ønske dere en riktig god jul og et godt nytt år!
Ta vare på hverandre.
Hilsen, Else-Marie Andersen, Visit Østfold
Isak Blomster Gyllenhak, Svinesundskommittén
|
|
|
|
Syns ditt företag på sociala medier?
Nya tillfällen för kompetensutveckling
Vårens datum för kompetensutveckling i sociala medier:
Projektet erbjuder besöksnäringsföretagen kompetensutveckling inom sociala medier. Det utlovas inspiration och insikter kring de många möjligheter som finns på sociala medier och det kommer även finnas utrymme för individuella tips kopplat till ditt företag. Kursen genomförs av Eva Pettersen från reklambyrån BYRO.
11 januari, Vitlycke museum, Tanumshede, Kontakt: Frida Klang frida@tanumturist.se 12 januari, Scandic Laholmen, Strömstad, Kontakt: Åsa Massleberg asa.massleberg@stromstad.se 13 – 14 mars Åmål,
kontakt: Kerstin Aronsson, kerstin.aronsson@dalsland.com
anmälningslänk och mer information kommer.
Projektet har redan genomfört kursen en gång på Inspiria i Sarpsborg. Det planerade tillfället i november i Dals-Ed fick tyvärr ställas in men det planeras för ett nytt tillfälle i Dalsland 13 - 14 mars, mer information om detta kommer. Redan i januari finns dock möjlighet att delta i Tanumshede eller Strömstad, se tider och kontaktuppgifter ovan. Du är välkommen att delta på valfritt tillfälle oavsett vilken kommun ovan du är verksam i.
|
|
|
Nysgjerrig på grenseregionen?
studieturer i løpet av 2024
Lokalprodusert mat, Indre Østfold, våren 2024
Neste studietur høsten 2024
Prosjektet vil arrangere tre studieturer med ulike temaer. I løpet av 2024 er det planlagt to. Den første gjennomføres i samarbeid med Visit Indre Østfold våren 2024. Fokuset vil være på lokalt og bærekraftig produsert mat. Vil du kunne gi tips til besøkende om spennende matopplevelser i grenseregionen, eller vil du kanskje få inspirasjon til hvordan bedriften din kan jobbe med bærekraftig og lokal mat? Da er dette studieturen for deg. Mer informasjon kommer senere.
|
|
|
Kurs i sirkulær økonomi - kompetanseheving
23 januar på Inspiria Science Center, Sarpsborg
Prosjektet har kartlagt hvilke norske og svenske innovasjonsaktører som arbeider med bærekraft og sirkulær økonomi innen besøksnæringen. Målet med kartleggingen har vært å identifisere hvordan vårt prosjekt kan tilføre merverdi. I samarbeid med Innovasjon Norge skal vi teste deres veletablerte konsept Flourishing Business Canvas. Verktøyet fokuserer på bedrifters forretningsmodell og økonomiske bærekraft, men integrerer også det grønne perspektivet. Flourishing Business Canvas er aldri tidligere blitt anvendt på besøksnæringsbransjen, og derfor vil prosjektet gjennomføre opplæringen for en begrenset gruppe på seks bedrifter. Hvis det lykkes, vil prosjektet tilby opplæringen til flere bedrifter.
|
|
|
Gränsregional konferens
Framtidens hållbara reiseliv
Konferensen planeras till hösten 2024 och kommer fokusera på framtidens hållbara besöksnäring/reiseliv. Mer information kommer.
|
|
|
Felles markedsføringskampanje
gav gode resultater
Jul i grenseregionen
Fra starten av november til starten av desember gjennomførtes en felles juletema markedsføringskampanje innenfor prosjektet.Totalt ble det valgt ut ti stemningsfulle juleopplevelser i hele grenseregionen av destinasjonsselskapene, fra Hamburgsund i sør til Mysen i nord. Målet var å markedsføre Dalsland, Nordre Bohuslän og Østfold som en region, vise frem juleaktiviteter i grenseregionen og inspirere innbyggere og besøkende til å oppdage tilbudet på den andre siden av riksgrensen. Kampanjen har gjennomførts på sosiale medier, Google-annonsering og på destinasjonssellskapernes hjemmesider.
Kampanjen gav gode resultater. Fra julemarkedet på Fredriksten festning fikk vi følgende tilbakemelding: «. Aldri før har vi hatt så mange svensker på julemarkedet, og dette kan, uten tvil, tilskrives vårt samarbeid og markedsføring over grensen! En stor takk til dere!».
Foto: Johannes Granseth
|
|
|
Digital platsutveckling
Borgarsyssel, Edsleskog och Vitlycke museum
I samarbete med RISE, Research Institutes of Sweden, utforskar vi i projektet hur digital teknik kan användas för att förhöja upplevelsen av en plats. Tre platser har valts ut som pilotprojekt: Borgarsyssel i Sarpsborg, Edsleskog i Åmål och Vitlycke museum i Tanum.
Syftet med de digitala piloterna är att utforska nya och innovativa lösningar för att förhöja upplevelsen av en plats. Processen är därmed undersökande och vi vet ännu inte vilka digitala lösningar som piloterna kommer att resultera i. För att kartlägga de specifika behoven och förutsättningarna på respektive plats har RISE och projektet bjudit in till en workshop för respektive pilot. Under våren ansvarar RISE för en så kallad “designsprint” med målet att ta fram prototyper på lösningar för platserna.
Följ arbetet med de digitala piloterna på bloggen Kulturruta.org.
|
|
|
|
Innsamling av materiale til opplæringsfilm
I løpet av sommersesongen 2024 vil prosjektet samle inn materiale til opplæring om opplevelser i grenseregionen. Tanken er at blant annet videoer skal brukes for å informere resepsjonspersonale om opplevelser og aktiviteter som finnes i nærheten av den egne destinasjonen, men som man kanskje ikke er klar over. På denne måten kan personalet være ambassadører for hele grenseregionen og guide våre gjester til opplevelser på den andre siden av grensen. Opplæringen er klar vinteren 2024.
|
|
|
Initiativen från Kickoffen
Så här har det påverkat projektet
Kickoffen 16 mars genomfördes som ett Open Space - en lång kreativ kafferast där inspirationen och idéerna flödade. En sällan skådad energinivå uppstod som gav otroligt härliga avtryck. Nu har nästan hela 2023 passerat och det är många som funderar över hur initiativen som kom fram under kickoffen har påverkat projektet.
Syftet med kickoffen var att väcka de kreativa tankarna och så frön som kunde gro under projektets gång. Besöksnäring 2.0 har specifika mål och förväntade resultat att jobba utifrån, men vi ville ändå bjuda in deltagarna att lyfta frågor de tyckte var angelägna för att bygga en innovativ, gränsfri, och hållbar besöksnäring. Vi fick flera förslag på nya infallsvinklar. Nedan ser du hur vi integrerat dem i projektet.
Besöksinsikt
Vi har testat en digital plattform för att kartlägga besöksmönster i Dals-Ed, Halden och Strömstad där vi får fram exempelvis vad de gör för inköp och varifrån de reser, vilka platser de besöker osv. Testet ska nu utvärderas av berörda kommuner.
Museumnätverk över gränsen
Vi ser att de digitala piloterna i projektet kan bli starten för ett museumnätverk över gränsen.
Gränshinder, kollektiv mobilitet
Detta arbetar ett annat Interreg-projekt med och är därför inte aktuellt att lyfta i Besöksnäring 2.0.
Destinationen ”Gränslandet”
Vi kommer inte att ta fram något gemensamt varumärke för gränsregionen. Vissa vill bygga en gemensam plattform, men då det råder delade meningar kring detta så tar vi med initiativet genom att i stället jobba mer med gemensam marknadsföring där vi lyfter gränsregionen som ett område.
Konseptuell modell
Dette initiativet bygger på å konkretisere bærekraftsbegrepet slik at vi sikrer at alle snakker om det samme. Dette er viktig, og vi vil kontinuerlig arbeide med bærekraftsbegrepet i prosjektet.
Lære om nærområdet (Grenselandet)
Vi vil arrangere studieturer med ulike temaer i løpet av 2024-2025. Om sommeren vil et profesjonelt filmteam samle materiale til en opplæringsfilm for resepsjonspersonale. Den planlegges å være klar i løpet av høsten 2024.
Bookbare guider
Prosjektet inkluderer kunnskapsmøter for Grenseguidene. Vi undersøker nå hvordan vi kan integrere initiativet i denne prosjektaktiviteten.
Skrive felles historie
Vi synes ideen er god, men innen Besøksnæring 2.0 er det ikke plass til å utvikle denne ideen. Hvis man ønsker å drive initiativet utenfor prosjektet, er man velkommen til å ta kontakt med Svinesundskomiteen for å få tilgang til dokumentasjonen fra kick-offen.
|
|
|
|
|