Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum kvinnohälsa
Nyhetsbrev kvinnohälsa
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev kvinnohälsa

oktober 2019

Välkomna till höstens första Nyhetsbrev kvinnohälsa!

Sedan i våras har vi på Kunskapscentrum kvinnohälsa arbetat hårt och tätt tillsammans med Kunskapscentrum barnhälsovård för att skapa en gemensam rapport om gravidas, barns och familjers hälsa i Skåne. Vårt arbete bygger på data som barnmorskor registrerar i graviditetsregistret och vi vill rikta ett stort tack till alla er

som fortsätter registrera metodiskt! För er som känner er osäkra på eller vill veta mer om registreringen i graviditetsregistret går det alltid bra att fråga oss. Rapportreleasen ägde rum i vår lokal på Baltzarsgatan i Malmö den 16 oktober och det finns en omfattande sammanfattning, samt länk till rapporten i sin helhet, längre ner i nyhetsbrevet.
 
Under hösten fortsätter förbättringsarbetet kring vårdkedjan genom träffar med verksamhetschefer och forum där barnmorskemottagningar och kvinnokliniker möts för öppna samtal med vårt gemensamma mål i sikte – kvinnors och familjers bästa.
 
Höstens utbildningar och konferenser har redan börjat med föräldragruppledarutbildning och den första av två mödrahälsovårdsdagar. I höst har mödrahälsovårdsdagarna brinnande teman – intrauterin fosterdöd, möjligheter kring mindfetalness samt infektioner under graviditet. Läs mer om alla aktuella utbildningar sist i nyhetsbrevet.

Från och med det här numret har Nyhetsblad kvinnohälsa blivit Nyhetsbrev kvinnohälsa och fått en uppdaterad form. Vi hoppas att det ska göra innehållet mer lättillgängligt för er. 
 
Med förhoppning om att ni hittar intressant och nyttigt information önskar jag alla en underbart färgglad höst.
 
Med vänliga hälsningar
Rafael Caballero Caballero
Samordningsbarnmorska och teamledare
Kunskapscentrum kvinnohälsa

På gång på Kunskapscentrum kvinnohälsa

Ny rapport om hälsan hos gravida, barn och nyblivna föräldrar i Skåne

För första gången har vi i år tagit fram en gemensam rapport över nuläget i mödra- och barnhälsovården i Skåne. I rapporten hittar du statistik och analyser från året som gått utifrån tre stora folkhälsoområden - levnadsvanor, psykisk hälsa och social sårbarhet.

Det är oroande att vi i flera mått ser att de grupper, som med anledning av socioekonomisk position har högre risk för ohälsa, är de som minst tar del av

mödra- och barnhälsovården. Skillnader i vårddeltagande kan innebära att vården istället för att motverka ojämlikhet i hälsa, snarare bidrar till att öka den. Färre besök hos barnmorskan under och efter graviditet kan innebära att viktig hälsoinformation går förlorad eller att undvikbara komplikationer med konsekvenser för mamma och barn missas eller förvärras.

När var senaste gången du tänkte på ditt kön? 

Det var en av frågorna som deltagarna fick fundera på under en workshop om att ha ett normkritiskt perspektiv inom vård och omsorg, anordnad av Kunskapscentrum kvinnohälsa. 

Foto: Elin Pihl

Workshopen hölls den 1 oktober av Selma Gušić, statsvetare och utvecklare på Kunskapscentrum migration och hälsa. 

Det normkritiska perspektivet är ett verktyg för en personcentrerad vård med syfte att säkerställa alla människors mänskliga rättighet till en säker och jämlik vård, oavsett kön, sexualitet, etnicitet, funktionsnedsättning, ålder, religion eller könsidentitet och

uttryck. Att erbjuda och verka för en jämlik vård och inkludera alla typer av familjer i det dagliga mottagningsarbetet kan ibland upplevas mycket utmanande i praktiken. Syftet med workshopen var därför att få möjlighet att identifiera och ifrågasätta de invanda normer och beteenden som vi som vårdpersonal praktiserar och som genomsyrar vår organisation.
 
Under workshopen fick deltagare både en teoretisk övergripande förståelse för vad normkritik kan vara och genomgå interaktiva övningar för att få syn på sig själva i förhållande till olika normer. Därefter fick de i uppgift att granska sin egen verksamhet och fundera och diskutera hur någon verksamhetsnära aspekt kunde anpassas och utformas för att bättre motsvara olika människor och gruppers behov.
 
Deltagarna beskrev workshopen som givande och användbar, en deltagare skrev apropå frågan ”vad du tar med dig?”:
 
”Att lyfta blicken från det individuella till vårt gemensamma uppdrag. Ansvaret man har när man arbetar med en mänsklig rättighet.”
 
Text: Elin Pihl

Projekt för utökat hembesöksprogram är igång

I augusti samlades alla team som påbörjar sitt deltagande i det utökade hembesöksprogrammet Växa tryggt under hösten 2019. Under dagen fanns alla professioner som deltar i teamen på plats för att ta del av inspirationsföreläsningar om bland annat föräldraskap, mentalisering, migration och hälsa samt amning. 

Syftet med dagen var att ge alla deltagande team möjlighet att utbyta kunskap för att ha med sig de bästa förutsättningarna in i projektet.

Teamen som deltar i Växa tryggt ska tidigt möta förstagångsföräldrar och ge det stöd som just de behöver i sitt föräldraskap. Familjerna erbjuds sex hembesök av

Kunskapscentrum barnhälsovårds representant Louise Assarsson.
 

barnhälsovårdssjuksköterska från barnhälsovården. Fyra av hembesöken görs tillsammans med föräldrastödjare från socialtjänsten, ett tillsammans med barnmorska från mödrahälsovården och ett tillsammans med tandsköterska/tandhygienist. Under hösten startar team som är verksamma i Landskrona, Knislinge, Hässleholm och Malmö.

Text: Louise Assarsson

Ny medarbetare:
Annika Andersson,
administratör och chefsstöd

Vad gör du på Kunskapscentrum kvinnohälsa?
Jag arbetar som administratör och chefsstöd för både Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum migration och hälsa. 

Hur är det att ha ditt jobb?
Jag gillar att hålla koll på allt som behöver fungera runt omkring verksamheten. Det är en kul utmaning att arbeta med två ganska olika enheter som

båda har intressanta och viktiga uppdrag. Ingen dag är den andra lik. 

Vad har du gjort tidigare?
De senaste tio åren har jag bott och jobbat i London, bland annat som medicinsk sekreterare. Jag var med och startade en ny företagshälsovårdsmottagning där jag jobbade i flera år. 

Nya riktlinjer

Arbete med förlossningsrädsla – identifiering och vägledning

Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla – identifiering och vägledning har genomgått en mer omfattande revidering med målsättningen att fördjupa och förtydliga innehållet.
Riktlinjen ersätter nuvarande riktlinje Regionala riktlinjer för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården.

Intrahepatisk kolestas under graviditet

En ny regional riktlinje för intrahepatisk kolestas (ICP) under graviditet har tagits fram av Expertgruppen för Skånes förlossningsvård. Riktlinjen är ett regiongemensamt evidensbaserat stöd i handläggning av kvinnor med ICP inom bas- och specialistmödrahälsovård.

Aktuellt inom sexuell och reproduktiv hälsa

Region Skåne bäst i landet på screening för livmoderhalscancer

Region Skåne får guldstjärna för screening för livmoderhalscancer. Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention (NKCx) delar i sin årsrapport 2019 ut årets guldstjärna till Region Skåne.
 
Motiveringen till utmärkelsen är:
”En av de tre regioner som har lägst incidens av cervixcancer. Regionen har – i motsats till en del andra regioner – inte haft någon ökad cervixcancerincidens på̊ senare år. Täckningsgraden har stadigt ökat under en lång följd av år och ligger idag på̊ 83 procent – även i åldersgruppen 50–70 år vilket är högst i hela Sverige. Man var också̊ tidigt ute med att införa både HPV-screening och organiserad självprovtagning för icke-deltagare.”

Patientmöte på barnmorksemottagning.
Foto: Niklas Laurin

– Vi Skånebarnmorskor är bäst i landet på cervixcancerprevention. Vi frågar nästan alla besökare om senaste mens. Genom att lägga till den enkla frågan ”tog du cellprov när du fick din kallelse” kan vi rädda ännu fler liv, säger Anna Palmstierna, utvecklingsbarnmorska på Regionalt cancercentrum syd.

Amningsmottagning stänger efter ett års projektverksamhet

Under ett års tid har Mama Mia barnmorskemottagning i Malmö drivit ett projekt för ökat amningsstöd genom en amningsmottagning i Malmö. I september 2019 avslutades projektet. Under projekttiden gjordes 484 besök och här kan du läsa mer om hur behovet sett ut och hur besökarna har utvärderat verksamheten.

Uppdaterade råd om toxoplasma

Livsmedelverket har uppdaterat råden om parasiten toxoplasma utifrån ny kunskap på området. Råden riktar sig till gravida och till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Foto: Rania Rönntoft/Scandinav

Om den som inte är immun blir smittad under graviditeten kan toxoplasma skada det ofödda barnet. Toxoplasma kan också orsaka sjukdom hos personer som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar.

I stort sett är råden oförändrade, men det som är nytt är att även nötkött ingår. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men eftersom vi äter mycket nötkött kan vi på så sätt ändå utsättas för parasiten. Lammkött anses vara en av de vanligaste

spridningsvägarna för toxoplasma. Parasiten kan också finnas i kött från vildsvin, gris, get och hjortdjur.

Andra smittvägar är kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.

Livsmedelsverkets råd om toxoplasma i livsmedel
Konsumentråden om toxoplasma i livsmedel gäller bara för konsumenter som är gravida eller personer som har nedsatt immunförsvar.
 
Livsmedelsverket har tagit fram ett rättelseblad som gäller toxoplasma-råden till den tryckta broschyren ”Råd om mat till dig som är gravid”. Rättelsebladet kommer att finnas på Livsmedelsverkets webbplats, på sidan med råden för gravida: www.livsmedelsverket.se/gravid. Tanken är att bladet ska delas ut tillsammans med broschyren.
 
Vi har också uppdaterat handledningen för mödrahälsovården med fördjupad information om toxoplasma. Den uppdaterade versionen kommer att finnas här: www.livsmedelsverket.se/gravid
 
Text: Åsa Rosengren, mikrobiolog och Åsa Brugård Konde, projektledare Råd till gravida och ammande, Livsmedelsverket

Större sannolikhet att föda barn i tonåren om du har ADHD

Ny svensk studie visar att det är sex gånger så stor sannolikhet att personer med ADHD föder barn under tonåren jämfört med personer som inte har ADHD. Studien visar också att unga gravida med ADHD var överrepresenterade gällande ett antal riskfaktorer under graviditeten, så som undervikt, övervikt och rökning.

Föräldragrupp online för hbtq-personer som väntar barn

RFSL testar en ny form av föräldragrupp för hbtq-personer som väntar barn. Gruppen leds av barnmorskor och är ett komplement till övrig föräldraförberedelse inom graviditetsvården, och en möjlighet för hbtq-personer oavsett bostadsort att delta i en grupp för regnbågsfamiljer. Träffarna sker online och den första gruppen startar i november 2019.

Möjlighet för gravida att följas av samma team genom graviditeten

Gravida i Skåne kan få föda med en barnmorska de känner. Regionfullmäktige har antagit Miljöpartiets motion om att utreda hur Region Skåne kan införa en sammanhållen vårdkedja där samma team med barnmorskor följer den gravida före, under och efter förlossningen.

Flera regioner förbereder sig för tidigare igångsättning

Flera regioner förbereder sig för att eventuellt tidigarelägga igångsättning av förlossningar till vecka 41. Ett sätt att klara det ökade antalet patienter kan vara igångsättning i hemmet. Skånes universitetssjukhus har påbörjat en liten poliklinisk pilot gällande igångsättning i hemmet.

Livmoderhalscancer – cancern som går att utrota

Livmoderhalscancer är den första cancersjukdom där WHO satt målet om global utrotning. I den här filmen berättar medarbetare på Karolinska Universitetslaboratoriet, klinisk patologi och cytologi om hur cancerformen kan utrotas genom HPV-screening och vaccination samt hur det går till att upptäcka viruset.

Film om medicinska födelseregistret

I det medicinska födelseregistret samlas data om graviditeter, förlossningar och om det nyfödda barnet. Uppgifterna används för att ge underlag till beslut och behandling som bidrar till en bättre vård för kommande generationer. Nu finns det en film som berättar mer om nyttan med medicinska födelseregistret.

Utbildningar

Utbildningsdagar för dig som arbetar på barnmorskemottagning

Höstens utbildningsdagar för dig som arbetar på barnmorskemottagning i Skåne bjuder på fördjupning i intrauterin fosterdöd och infektioner under graviditet. Du kommer också att bli introducerad till metoden mindfetalness.

Den första utbildningsdagen hölls den 17 oktober och programmet var mycket uppskattat bland deltagarna. Dag nummer två anordnas den 3 december.

När

den 3 december

Var

Jubileumsaulan, SUS Malmö

Tid

08:30-16:00

Alkohol och graviditet
– barnmorskans samtal om levnadsvanor

Svenska barnmorskeförbundet och Kunskapscentrum kvinnohälsa bjuder in till höstens regionala konferens med fokus på barnmorskans samtal med gravida om alkoholkonsumtion under graviditeten. Konferensen är kostnadsfri och ett unikt tillfälle för dig att bli uppdaterad på aktuell forskningen inom fältet.

Malmö: 19 november kl. 9.30–16.00
Hässleholm: 20 november kl. 9.30–16.00

Föräldrar och barn i utsatta livssituationer
– hur kan individens hälsa påverkas?

Medarbetare i mödra- och barnhälsovård i Skåne hälsas välkomna till en kostnadsfri inspirationsdag gällande:

  • Vilka faktorer som är avgörande för hälsan.
  • Vad utsatthet kan innebära för hälsan.
  • Hur mödra och barnhälsovården kan göra skillnad.
  • Samverkan mellan mödrahälsovård, barnhälsovård och socialtjänst.
Malmö: 11 december, kl. 8.30 – 16.30
Hässleholm: 18 december, kl. 8.30 – 16.30

Rapportsläpp: Språktolkning i hälso- och sjukvård – en fråga om mänskliga rättigheter

Kunskapscentrum migration och hälsa bjuder på en eftermiddag med presentation av rapporten och dess resultat, forskningsseminarium, samtal med inbjudna gäster och mingel. 

Tid: Den 12 december, 14.00 – 17.00
Plats: Jubileumsaulan,
Jan Waldenströms gata 5, Malmö

 

Migration, hälsa och matvanor – hur samtalar vi på bästa sätt?

Dietisternas Riksförbund tillsammans med Kunskapscentrum levnadsvanor och sjukdomsprevention i Region Skåne bjuder in till en kostnadsfri, nationell fortbildningsdag för dietister och övrig vårdpersonal.

Tid: 27 november kl. 9.00–16.00
Plats: Jubileumsaulan,
Jan Waldenströms gata 5, Malmö

 

Prenumerera på nyheter om sexuell
och reproduktiv hälsa i Skåne

I Nyhetsbrev kvinnohälsa delar vi på Kunskapscentrum kvinnohälsa med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande sexuell och reproduktiv hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Kunskapscentrum kvinnohälsa, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 93 15
E-post: kunskapscentrum.kh.pv@skane.se 

Redaktör Nyhetsbrev kvinnohälsa
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Avprenumerera