Fyrbodals kommunalförbund

Nyhetsbrev #2, april 2021

Hållbar mobilitet i landsbygder

I pilotprojektet ”Tur&Retur – hållbara resor mellan land och stad” arbetade Fyrbodals kommunalförbund tillsammans med Orust kommun, Dalslands miljö- och energiförbund och Västra Götalandsregionen med finansiering från Energimyndigheten för att ta fram nya hållbara lösningar för mobilitet i landsbygder.

Nytt från direktionen

På agendan för direktionens senaste möte stod bland annat revidering av den regionala transportinfrastrukturplanen.

Nära vård
Flera statliga utredningar har beskrivit vikten av en omställning av hälso- och sjukvården till en nära vård och omsorg. Målet är att ge den enskilde en god, nära och samordnad vård, där den primära vården och omsorgen är navet som samspelar med annan hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Ny regional utvecklingsstrategi

I februari antogs en ny regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland som gäller tio år framåt. Den visar behovet av att ställa om Västra Götaland till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle.

Ny verksamhetsplan och budget

Fyrbodals kommunalförbund har antagit en ny treårig verksamhetsplan. Den innehåller fem strategiska utvecklingsområden som förbundet ska kraftsamla kring.

Möte med Gustav Fridolin

Den 9 mars hade företrädare för skola och utbildning i Fyrbodalsregionen möjlighet att ställa frågor till regeringens särskilde utredare Gustav Fridolin.

Läs mer

Vidgade vyer om framtiden

Vad är det som påverkar våra yrkesval? I ett nytt projekt ska Högskolan Väst och Hälsokällan  underlätta för lärare att koppla undervisningen till olika studie- och yrkesval.

Läs mer

Steneby tackar Fyrbodals kommunalförbund

Mötesplats Steneby har intervjuat kommunalförbundets affärs- och miljöstrateg Karin Stenlund, och tackar för engagemanget inom trä.

Läs mer

Fullföljda studier

Kultur, relationer och systematik är tre avgörande ingredienser för att förbättra elevers mognad, utveckling och lärande.

Ny etablering i Bengtsfors kommun ska utvinna olja ur plast

Sveriges första cirkulära återvinningsindustri där högkvalitativ olja ska utvinnas ur plastavfall, som idag bränns, planeras i Billingsfors i Bengtsfors kommun.

Årets preliminära antagning till gymnasiet

Den 15 april presenterades den preliminära antagningen till skolor inom Fyrbodals antagningsområde. 2 225 sökande har preliminärt antagits, varav 93 procent till sitt förstahandsval.

Läs mer

Ny kraft till besöksnäringen i Fyrbodalsregionen

Hållbar besöksnäring i Väst är en satsning som ska ge stöd till den besöksnäringen. Projektet ska hjälpa företagen att nå nya målgrupper och skapa möjligheter för en hållbar turism.

Läs mer
Prenumerera på nyhetsbrevet
Sprid gärna nyhetsbrevet till din kollegor. Nyhetsbrevet kommer ut ungefär sex gånger om året och innehåller en sammanfattning av de senaste nyheterna från Fyrbodals kommunalförbund. Om du inte redan prenumererar kan du anmäla dig här.

Projekt Fenixz

Projekt Fenixz är en satsning som vill hjälpa företag i Fyrbodal och Skaraborg att möta dagens utmaningar. Ambitionen är att 2000 anställda i små och medelstora företag inom privat sektor ska ta del av kompetensutvecklingsinsatser. 1 200 företag kommer att erbjudas behovsanalyser för kompetensutveckling. De branscher som lyfts fram är besöksnäring, tillverkningsindustri, kulturella och kreativa näringar, transportnäring, handel, maritima näringar, jord- och skogsnäring. Att ta denna möjlighet kan vara extra viktigt i tider som dessa. Coronapandemin har satt djupa spår hos små och medelstora företag i Västsverige och har drabbat delar av näringslivet hårt. Dessutom pågår en omvälvande digitalisering och lokala företag möts av global konkurrens. Nu har vi chansen att förändra med effekt och känner du någon företagare som har behov av kompetensutveckling tipsa dem om att kontakta Rebecca Gren Östlund, projektkoordinator för Fenixz!

Regioner kan numera enligt Plan- och bygglagen (PBL) få uppdraget att bedriva regional fysisk planering för sina respektive territorium. Frågan om hur kommunerna, kommunalförbund med flera ser på att Västra Götaland skulle bli ansvarig för den regionala fysiska planeringen och bli ett regionplaneorgan är på remiss till september 2021. Region Skåne genomför just nu samråd för framtagande av regionplan för territoriet. Det sker i nära dialog med de 33 kommunerna. Regionplanen ska visa på Skånes samlade vilja och ge förutsättningar för utvecklingen av de fysiska strukturerna, vara kopplade till kommunernas översiktsplaner och visa riktningen för hur framtida Skåne ska se ut. Planen ska gälla för åren 2022-2040. Hur kommunerna i Fyrbodalsregionen tillsammans med övriga kommuner i Västra Götaland ser på frågan framkommer i höst.

Jeanette Lämmel
Förbundsdirektör