Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande barns hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barnhälsovård
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barnhälsovård

april 2020

I detta nyhetsbrev:

Webbenkät om amning - ute nu
Bildkallelser till hälsobesök på BVC
Extra information i kallelsen med anledning av covid-19
Ny medarbetare: Victoria Henjered
En påminnelse om fysisk aktivitet i tider av hemmasittande
Regionalt arbete för att minska risken för cancer
Två appar om sol och solskydd
Prata med barn om coronaviruset och förändringar i vardagen
D-vitamin till barn - nytt informationsmaterial
Inför bokstarts-garanti för barnens språkutveckling
Fördjupning: Att främja hälsa i en tid av kris - intervju med Torbjörn Hjort

På gång på Kunskapscentrum barnhälsovård

Webbenkät om amning – ute nu

Som vi tidigare skrivit om i Nyhetsbrev barnhälsovård arbetar Kunskapscentrum barnhälsovård tillsammans med Kunskapscentrum kvinnohälsa med en amningsstrategi för Skåne som syftar till att stärka hälso-och sjukvårdens amningsfrämjande arbete och därmed ge de som önskar att amma de bästa förutsättningarna för en lyckad amning.

Som en del i detta arbete har Kunskapscentrum barnhälsovård och kvinnohälsa skickat ut en webbenkät till medarbetare verksamma inom mödrahälsovård, förlossning, BB, neonatalvård och barnhälsovård. Enkäten är baserad på WHO:s tio steg för att skydda, främja och stödja amning och kommer att finnas tillgänglig under hela april månad. Har du inte hunnit svara på enkäten ännu, gör gärna det – ditt svar är viktigt!

Amningsstrategigruppen genom Louise Assarsson

Ett stort tack

Ett stort tack till alla som lämnade in verksamhetsuppgifter i den årliga insamlingen!

Ert arbete gör det möjligt att följa hur barnhälsan och stödet till familjerna utvecklas över tid.

Verksamhetsuppgifterna är inte minst viktiga som en baslinjemätning som hjälper oss att avgöra om den pågående coronapandemins påverkan på barnhälsan och barnhälsovården är tillfällig eller om den kan ha följder även på längre sikt. 

Vi planerar att presentera resultat och trender i kommande nummer av Nyhetsbrev barnhälsovård.

Bildkallelser till hälsobesök på BVC

Som många av er har lagt märke till så har de illustrerade inbjudningarna till hälsobesök vid 2,5 år, 3 år, 4 år och 5 år tagits bort från Rikshandboken barnhälsovård. Det finns nu möjlighet att ta del av inbjudningarna via Vårdgivare Skåne där du hittar dem under patientinformation.

Bildkallelserna används som ett komplement och skickas till familjen tillsammans med ordinarie kallelse.

Extra information i kallelsen med anledning av covid-19

Vi vill tipsa om att använda kallelsen/inbjudan till familjer och barn för att informera om gällande rekommendationer under pågående utbrott av covid-19. Föräldrar och barn som är förkylda eller har feber ska kontakta BVC för att om möjligt boka om sitt besök. Antal medföljande ska begränsas, helst till en person.

Du kan lägga in valfri informationstext som du vill ha med i kallelsen med hjälp av autokorrektion.

Hjälp Tvättbjörne stoppa smittan

Affischer med Tvättbjörne, som kan användas för att informera om covid-19 i verksamheter där det bedrivs barnverksamhet, finns nu tillgängliga på engelska, arabiska, dari och somaliska.

Säker tolkning via video

Nu finns TolkLive från Språkservice – krypterad videotolkning mellan två eller flera parter Gå in på Språkservice Online, ring eller skicka elektronisk beställning. Använder du Språkservice Online väljer du Videotolkning och sedan TolkLive. Skype för företag är programmet som används. Går att använda iPhone, Android eller vanlig PC.

Nylansering av handbok i våldsförebyggande arbete

Handboken ”Inget att vänta på” samlar kunskap om våld, genus och prevention på ett och samma ställe. Du får konkret vägledning för hur ett systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kan genomföras. Region Skånes arbete med jämställt föräldraskap och enskilt föräldrasamtal lyfts upp som goda exempel i boken, på sidan 108.

Handboken finns tillgänglig genom Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna, MÄN och Unizon.

Ny medarbetare:
Victoria Henjered,
barnsjuksköterska/utvecklare

Vad gör du på Kunskapscentrum barnhälsovård?
– Jag kommer att arbeta med lite olika områden. Ett område är vacciner, där jag bland annat kommer att vara med och representera Region Skåne i vår nationella och tvärprofessionella vaccingrupp. Denna grupp arbetar bland annat med vaccintexterna i Rikshandboken. Utöver det kommer jag att hjälpa till med rapportskrivande och bearbetning av data.

 
Berätta något om vad du jobbat med tidigare.
– Jag är nyutexaminerad barnsjuksköterska, men innan dess har jag 20 års erfarenhet som sjuksköterska bakom mig inom ett antal olika områden. De senaste 11 åren har jag jobbat med medicinsk information gällande vacciner på ett globalt företag.
 
Varför arbetar du med det du gör?
– Jag har sedan tidigare en magisterexamen i folkhälsovetenskap och ett stort intresse för vacciner, vilket medförde att jag valde att specialisera mig till barnsjuksköterska. Jag hade siktet inställt mot barnhälsovården och det förebyggande och hälsofrämjande tänk som genomsyrar denna verksamhet. Jag känner ett stort engagemang för barnhälsovård och jämlik hälsa och ser fram emot att arbeta för och med de som arbetar på Skånes BVC.

En påminnelse om fysisk aktivitet i tider av hemmasittande

Nu när fler barn tillbringar mer tid hemma på grund av restriktioner till följd av covid-19-pandemin är det extra viktigt att påminnas om att barn behöver få stimulans, möjlighet till rörelse och en god sömn för att utvecklas och för att må bra.

För ett år sedan lanserade världshälsoorganisationen (WHO) globala riktlinjer avseende hälsosamma levnadsvanor för små barn (0-5 år). Rekommendationerna gäller båda barns fysiska aktivitet, skärmtid och sömnbehov i de olika åldrarna. Trots att det finns ett stort behov av att forska mer inom området, framförallt gällande barns skärmtid, så motiverar WHO riktlinjerna med att de inte kan se några negativa effekter av att gå ut med dessa rekommendationer.

På Rikshandboken finns en översättning av riktlinjerna, kommenterade av Ulf Dalquist, forskningschef vid Statens medieråd.

Riktlinjer från WHO om sömn, fysisk aktivitet och skärmtid (Rikshandboken-bhv.se)

Sammanfattat innehåller rekommendationerna följande:

Fysisk aktivitet
För spädbarn rekommenderas lek på golvet, vaken tid på mage, gärna flera gånger och minst sammanlagt 30 minuter under dagen. Äldre småbarn (2-4 år) ska röra sig minst 3 timmar av sin vakna tid. Stillasittande i exempelvis barnvagn eller barnstol ska inte överstiga en timme oavsett barnets ålder. När barnet är stillasittande uppmuntras att en vuxen läser och berättar.

Skärmtid
Det avråds helt från skärmar för barn 0-1 år. Två till fyraåringar bör inte titta på skärm längre än en timme per dag, helst mindre. I Sverige resonerar man inte lika mycket utifrån tiden framför skärmar utan betonar att vad barnet gör med skärmen är det viktiga.

På Rikshandboken finns ett uppdaterat avsnitt med information och tips om goda skärmvanor och hur föräldrar kan undvika och hantera konflikter som kan uppstå i familjen om skärmanvändandet.

Läs på Rikshandboken om Skärmvanor för barn 0-5 år

Vettiga skärmvanor: ”Ju mer tid föräldrarna lägger, desto mer lägger barnen” (BVC-podden)

Sömn
Nyfödda upp till 3 månaders ålder ska sova mellan 14–17 timmar och lite äldre spädbarn mellan 12–16 timmar per dygn. Barn mellan 1-2 år ska få en god sömn av 11-14 timmar och äldre barn åtminstone mellan 10-13 timmar per dygn.
 
Läs även på Rikshandboken om att Främja god sömn och avhjälpa sömnproblem

Regionalt arbete för att minska risken för cancer

WHO uppskattar att minst 30 procent av den totala cancerdödligheten skulle kunna förebyggas. Hur? Genom förändrade levnadsvanor, högre medvetande om risken med skadliga ämnen och deltagande i preventiva åtgärder.

Regionalt cancercentrum Syd har i uppdrag att arbeta med prevention och tidig upptäckt av cancer och vill höja medvetenheten kring möjligheterna att minska risken för cancer.

Europeiska kommissionen har tagit initiativet till att på ett enkelt och lättförståeligt sätt kommunicera vad varje individ kan göra för att minska riskerna för cancer - för sig själv och för sina nära. Detta har resulterat i den ”Europeiska kodexen mot cancer”. Kodexen är framtagen av experter inom Världshälsoorganisationens (WHO) International Agency for Research on Cancer (IARC).

Kodexen innehåller 12 rekommendationer och riktar sig till den breda allmänheten för att minska risken för cancer.

Läs mer om de tolv rekommendationerna via länken nedan och fundera på vad du och ni inom din verksamhet kan göra.

Två appar om sol och solskydd

Solboken – interaktiv app där vuxna och barn kan lära sig mer om solen tillsammans

Solboken är en illustrerad barnbok om vad som händer med våra kroppar när vi är i solen och hur vi kan skydda oss. Nu finns boken även som interaktiv app. När du laddat ner appen kan du ta del av hela boken i telefonen eller plattan inläst av författaren Pernilla Stalfelt. Appen blandar viktig fakta med interaktiva och roliga bilder där du till exempel får höra hur olika djur med solsting kan låta.

Appen riktar sig främst till barn i åldrarna 6-12 år, men vuxna och äldre barn kan också läsa Solboken tillsammans med yngre barn som kan klicka, dra, lyssna och bläddra sig fram i appen. Boken och appen har tagits fram tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten.

Min Soltid – räknar ut hur länge ditt barn kan vara ute utan solskydd

Min soltid är en app från Strålsäkerhetsmyndigheten som hjälper dig räkna ut hur lång tid du kan vistas ute utan skyddande kläder eller solkräm, utan att bli röd. Tiden anpassas utifrån tid på dagen och hur känslig du är för sol. Genom appen kan du också ta del av Strålsäkerhetsmyndighetens solråd för barn och läsa fakta om sol och D-vitamin, UV-strålning med mera.

Du kan också läsa mer om solråd för barn på 1177/sundasolvanor

Aktuellt om barns hälsa

Prata med barn om coronaviruset och förändringar i vardagen

Vårdguiden 1177.se Skåne har samlat tips för hur du kan prata med barn om det nya coronaviruset och konsekvenser som kan påverka vardagen. Där finns allmänna råd och tips uppdelade utifrån ålder.

Om coronaviruset för barn och ungdomar

Folkhälsomyndigheten har samlat information om coronaviruset särskilt riktad till barn och ungdomar. På sidan finns information om coronaviruset och vad barn och unga kan hitta på för att må så bra som möjligt när livet inte riktigt är som vanligt. Det går också att klicka sig vidare till en sida med frågor och svar för barn och unga som fylls på efterhand.

Bris erbjuder stöd till föräldrar

Vuxna som har frågor eller vill prata om oro kring sina egna eller någon annans barn kan ringa Bris vuxentelefon om barn.

Ny amningsmottagning i Lund

Amningsmottagningen på BB Familj i Lund har startat på nytt. Mottagningen är öppen för alla som behöver råd och stöd kring amning. På amningsmottagningen arbetar barnmorskor med specialisering i amning. Det går att ringa för telefonrådgivning eller tidbokning måndag till fredag klockan 09.45 - 10.45, telefon 046-17 86 28.

Första veckan efter barnets födelse är ett besök på amningsmottagningen kostnadsfritt och därefter kostar det 200 kr.

Här hittar du länkar till de amningsmottagningar som finns i Skåne:

Amningsmottagning, BB-avdelning familj Lund
Amningsmottagning, BB-avdelning Malmö
Amningsmottagning, BB-avdelning Helsingborg

D-vitamin till barn – nytt informationsmaterial från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket har tagit fram ett nytt informationsblad om D-vitamin riktat till föräldrar. Eftersom det inte är så mycket sol i Sverige under stora delar av året är det viktigare för oss att få D-vitamin från maten än om man bor i ett soligare land. D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder.

Bokstart Skåne

Inför bokstarts-garanti för barnens språkutveckling

En bok om året till alla barn under deras tre första levnadsår. En sådan satsning på språkutveckling skulle vara ett sätt att leva upp till barnkonventionen och samtidigt skapa en struktur för samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola. Det skriver Maria Tsakiris, enhetschef Region Skånes kulturförvaltning och Marie Köhler, barnhälsoöverläkare och enhetschef för Kunskapscentrum barnhälsovård i Region Skåne, i en debattartikel i Biblioteksbladet.


Inför bokstarts-garanti för barnens språkutveckling (biblioteksbladet.se)

Fördjupning

Att främja hälsa i en tid av kris

Torbjörn Hjort är universitetslektor och docent i socialt arbete vid Lunds universitet. Kunskapscentrum ställde några frågor till Torbjörn Hjort för att få ta del av hans perspektiv på det som nu sker i vårt samhälle.

Både från svenskt och internationellt håll kommer nu rapporter om hur covid-19-pandemin drabbar människor olika hårt utifrån socioekonomiska faktorer. Våra förutsättningar att kunna arbeta hemifrån, undvika trängsel i kollektivtrafiken eller tillämpa social distansering skiljer sig utifrån typ av yrke, inkomst och bostadssituation, vilket i sin tur spelar roll för risken att smittas.

Samtidigt duggar larmen om förestående lågkonjunktur tätt och på nyheterna följer vi börsras, konkurser, krispaket och stigande arbetslöshet. Det är tydligt att covid-19-pandemin kommer att få konsekvenser för människors livsvillkor, och därmed hälsa, på sätt som sträcker sig långt utöver det som insjuknandet i sjukdomen i sig kan innebära.

"...det är viktigt att vara medveten om att det finns strukturer som ökar sårbarheten hos vissa grupper. Det finns en tendens idag att skuldbelägga fattigdom och ekonomisk utsatthet."

Fortbildning och träffar

Inställda utbildningar med anledning av covid-19

Utbrottet av covid-19 har gjort att Kunskapscentrum barnhälsovård behövt ställa in alla utbildningar till och med maj. Mycket talar för att restriktionerna kan komma att förlängas även längre än så. Redan nu har vi också beslutat att ställa in höstens utbildning för föräldragruppsledare.

Vi uppdaterar löpande i utbildningskalendern på Vårdgivare Skåne vilka utbildningar och träffar som ställs in alternativt omvandlas till digitala versioner. Du som är anmäld till en utbildning som ställs in får också information via e-post.

Digitala forum och träffar

Barnhälsovårdsforum och träffar om barnhälsovård för verksamhetschefer kommer att hållas digitalt under april-juni.

Jubileumsföreläsningar för medarbetare på BVC och BMM

Vi tidigare skrivit om Kunskapscentrum barnhälsovård och kvinnohälsas planerade jubileumsföreläsningar som kommer att äga rum i december för att fira att vi fyller tio respektive fem år. Vi har fått tänka om lite kring upplägget och istället för tre separata dagar kommer vi nu att bjuda in till en fullspäckad dag i kunskapens tecken på medborgarhuset i Eslöv den 3 december.

Mer information och namn på föreläsare kommer inom kort.

Prenumerera på nyheter om barns hälsa

I Nyhetsbrev barnhälsovård delar vi på Kunskapscentrum barnhälsovård med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande barns hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Skane.se/kunskapscentrumBHV

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 41 47
E-post: kunskapscentrum.bhv.pv@skane.se

Redaktör Nyhetsbrev barnhälsovård
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Avprenumerera