Les nyheter og aktuelle saker fra Miljøfyrtårn.

17. januar 2024

Faglig nyhetsbrev til konsulenter

I dette nyhetsbrevet har vi samlet aktuelle saker for konsulenter. 
HUSK å bekrefte at du har lest nyhetsbrevet (se nederst).

Nyttårshilsen

Vi håper alle har fått en bra start på det nye året!

2024 blir et spennende år for oss i Stiftelsen Miljøfyrtårn. Det pågår et omfattende utviklingsarbeid som vil forbedre vårt arbeid med miljøledelse. En videreutvikling av det digitale styringsverktøyet vil bidra til effektivisering hos virksomhetene og gir større utbytte fra miljøarbeidet. Samtidig arbeides det med en ny strategi som sikrer at ordningen fortsatt er relevant i et næringsliv preget av omstilling og krav til bærekraftsprestasjoner.

Rollen som Miljøfyrtårnkonsulent blir viktigere enn noensinne. Det er avgjørende at konsulentene bistår virksomhetene med å bygge forståelse og eierskap rundt gode og bærekraftige praksiser og løsninger.

Vi ser fram til spennende lanseringer og revisjoner av flere kriterier og kriteriesett. Alle disse oppgraderingene vil kreve ytterligere opplæring av hele konsulentleddet, og vi vil gi tilstrekkelig informasjon i god tid.

Én av de store nyhetene er den forestående høringen og lanseringen av et helt nytt kriteriesett for IT og kommunikasjon. Det vil også bli lansert større og mindre kriterierendringer, som påvirker ulike bransjer og spesifikke tematiske områder. 


2024 kan by på store muligheter og utfordringer, og vi er takknemlige for å ha våre konsulenter med oss på laget.

Årshjul for Miljøfyrtårnkonsulenter

Årshjulet skal være en støtte og veiledning for det viktige arbeidet som konsulentene gjør og vi har den glede å presentere årshjulet for 2024.

<div style="max-width:1000px;width:100%;"><div style="position: relative;padding-bottom: 117%;padding-top: 35px;height: 0;overflow: hidden;"><iframe src="https://create.plandisc.com/wheel/embed/EHUVOeg" scrolling="no" frameborder="0" title="Årshjul for konsulenter" style="position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;"></iframe></div></div><a style="font-size:10px;" href="https://create.plandisc.com/EHUVOeg ">Problemer med å se Plandiscen? Trykk her</a>



Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme endringer i løpet av året.

Dette hjelpemiddelet gir en oversikt over viktige datoer, hendelser, kurs, høringer, og lanseringer, som er relevante for en Miljøfyrtårnkonsulent. Det gir gode tips og råd i planleggingen og sikrer at dere får med alle relevante aktiviteter.

Det til enhver tid oppdaterte årshjulet finner dere også på verktøysiden for konsulenter, på nettsiden miljofyrtarn.no. Vår oppfordring er å besøke nettsiden regelmessig for å få med siste nytt.

Kursportalen

Oppdatering.

Kursportalen er et viktig verktøy for alle Miljøfyrtårnkonsulenter og om kort tid vil den blir oppdatert og synkronisert. Bakgrunnen for dette er å gjenspeile de nyeste endringene og forbedringene i live-portalen, inkludert oppdaterte indikatorer, kriterier, grafer med mer.

Viktige punkter å merke seg:

  • Formål med kursportalen: Vær oppmerksom på at kursportalen primært er ment som et verktøy for å teste ut ny funksjonalitet. Den brukes for arbeid med test-virksomheter, rapportering, kriterier, og oppretting av indikatorer, blant annet.
  • Dataoverskriving ved oppdatering: Når kursportalen oppdateres, vil all eksisterende data bli overskrevet med data fra live-portalen. Dette betyr at alle test-virksomheter, inkludert tilhørende data og brukere, vil bli erstattet.
  • Ny sikkerhetsprotokoll: Som en del av denne oppdateringen innfører vi også et nytt sikkerhetstiltak i kursportalen. Dette innebærer at vi ved jevne mellomrom vil utføre tilfeldige utvalg, randomisering, av all data i portalen. Formålet med dette er å anonymisere virksomhetsdata på reelle virksomheter for å ivareta personvern og datasikkerhet
  • Brukertilgang og opprettelse av test-virksomheter: Alle konsulenter vil beholde sin brukertilgang til kursportalen. Det vil imidlertid være nødvendig å opprette test-virksomhetene på nytt. Når dere oppretter nye test-virksomheter, eller oppdaterer eksisterende, er det viktig å merke dem som "kun demo". Dette sikrer at de ikke blir overskrevet ved neste randomisering.
Oppdateringen av kursportalen kan bety noe ekstra arbeid for brukerne, men er helt nødvendig for å speile portalen med all ny funksjonalitet som kundene møter «live». Vi ber om forståelse for dette og håper det ikke skaper for store utfordringer for dere konsulenter.

Implentering av oppdateringen vil skje i løpet av januar.

Prosedyre for klager

Vi ønsker å minne om prosedyrene for klagesaker.

Det kan oppstå faglige uenigheter mellom konsulent og sertifisør i løpet av sertifiseringsprosess, særlig ved avvik. For å sikre en ryddig behandling av saken, er det viktig at prosedyrene er kjent og følges. 

Prosedyre ved klager:

  • Unngå involvering av virksomheten: I en klagesak mellom konsulent og sertifisør (og omvendt) skal virksomheten aldri involveres. Det vil si på e-post, telefon eller videomøter. Det er viktig at konsulenter ikke bidrar til å undergrave sertifisørens vurdering, og holder seg til formelle prosedyrer, inkludert å informere kunden om muligheten for å klage ved formelle eller tekniske feil.
  • Vurderinger av sertifisører: Husk at vurderingene fra sertifisører vanligvis er endelige, med mindre det er snakk om formelle eller tekniske feil.
  • Grunner til formell klage: Hvis en konsulent opplever at en sertifisør er svært urimelig eller uprofesjonell, kan det være grunnlag for å sende inn en formell klage til Stiftelsen Miljøfyrtårn.
  • Klageprosedyre for konsulenter: Klager fra konsulenter på sertifisører skal rettes direkte til konsulentleder Bjørn Henrik Brandtenborg – bjorn.henrik@miljofyrtarn.no. Det vil deretter opprettes en sak som tas videre med Certnor.
  • Klageprosedyre for sertifisører: Klager fra sertifisører på konsulenter skal rettes direkte til Certnor – post@certnor.no. Det vil da opprettes en sak som tas videre med Miljøfyrtårn.
  • Etter sertifisering: Konsulent kan ta kontakt med sertifisøren når en sertifisering av en virksomhet er fullført og godkjent. Dette skal imidlertid skje uten at virksomheten involveres og bør ikke være en ordinær praksis, men heller et unntakstilfelle.
Vi håper denne oppklaringen vil bidra til en mer saklig og effektiv håndtering av eventuelle klagesaker.

Muttu:

Ønsker du å være en konsulent for oppstartsbedrifter og frivillige organisasjoner?

Ønsker du gratis promotering av ditt tilbud om Miljøfyrtårnsertifisering mot norske oppstartsbedrifter og frivillige organisasjoner?

Muttu har tatt kontakt med Miljøfyrtårn og vi vil gi dere mulighet til å bli en del av deres plattform. Muttu er en ny plattform hvor konsulenter med ekstra kapasitet kan finne oppdrag. Oppdragene på plattformen kommer fra aktører med et samfunnsnyttig formål, korte prosjekter og begrensede budsjetter. 
 
Plattformen ble lansert for fire måneder siden og har nå 130 organisasjoner som ser etter mut(t)ualistike samarbeid. Se nettsidene deres eller LinkedIn for mer info.
 
Slik fungerer Muttu
Gjennomfør et prosjekt
1. Opprett søk basert på din fagprofil. 
2. Bli matchet med prosjekter fra oppstartsbedrifter eller ideelle organisasjoner (Varighet mellom 2 dager og 10 uker)
3. Send tilbud til prosjekter vi matcher dere med (Timespriser mellom NOK 0 - 1000)
 
Utlys tilbudspakker
- Eks. workshops, veiledningstimer, kurs eller lignende
- Fra 1 time - 5 dager
- Direkte kontakt med interessenter
- Gratis promotering, med formål om å dra igang markedsplassen.
 
Muttu tar ingen meglergebyr for oppdraget, det eneste de spør om er timespriser under en observerte nullpunktomsetning for en konsulent på ca NOK 1000 per time – for å reflektere at arbeidet skjer i ellers ledig tid for organisasjoner med begrensede budsjetter.
 
Ønsker du å bidra til samfunnsnyttige prosjekter med deres ekstra kapasitet? Registrer deg på https://www.muttu.no/opprett-bruker, så tar noen i Muttu kontakt.

Februar
17

Påmeldingsfrist kurs:

📌 Klimaregnskap (17.02.2024)
📌 Suksess gjennom salg (12.03.2024)

Husk konsulentsamling 11.april 2024 - påmelding kommer i nyhetsbrevet i februar

Kurs i hovedkontormodellen – 07 og 08. Mai - påmelding kommer i nyhetsbrevet i februar
 

www.miljofyrtarn.no | e-post | telefon 38 00 80 60.

Denne eposten har blitt sendt til email-address@domain.tld Du mottar denne e-posten fordi du er registrert i vår portal som kontaktperson for din virksomhet. Dersom du ikke er riktig mottaker av denne informasjonen, send oss en e-post.

Les nyhetsbrevet på nett