Region Skåne
Enhet Kunskap/Utvecklingsenhet barnhälsa
Nyhetsbrev #9 2025
Prenumerera
Läs på webben

Aktuellt om barnhälsa

Nyhetsbrev #9 2025

Bästa medarbetare!

Välkommen till nionde numret av nyhetsbrevet Aktuellt om barnhälsa som ges ut av Utvecklingsenhet barnhälsa. Nyhetsbrevet riktar sig främst till medarbetare inom barnhälsovården men även andra som är intresserade av barns hälsa.

Från och med 1 januari 2025 flyttades Utvecklingsenhet barnhälsa till den nya förvaltningen Nära vård och hälsa och tillhör enhet Kunskap under avdelningen för Strategi och Utveckling. Förvaltningen Nära vård och hälsa startades för att stärka omställningen till nära vård med primärvården som nav i hälso- och sjukvården.

Utvecklingsenhet barnhälsa verkar för en god, jämlik och rättvis barnhälsovård. En del av vårt arbete är att sprida kunskap om hur betydelsefullt tidiga insatser är för barnets hälsa och utveckling, både på kort och lång sikt. Vi startar därför en följetong med data om små barn hälsa i kommande nyhetsbrev. Vi börjar med inledningen i detta nummer, se under Kvalitetssäkring och uppföljning.

Alla ni som arbetar med små barns hälsa bidrar till en bättre folkhälsa!

Varma hälsningar
Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare och teamansvarig på Utvecklingsenhet barnhälsa
 

Särskilt viktigt!

Nu införs Stöd och Behandling - Lär dig om amning!

Just nu pågår de sista förberedelserna inför införandet av det nya föräldrastödsprogrammet Lär dig om amning. Programmet riktar sig till blivande och nyblivna föräldrar och ska erbjudas alla vid inskrivning på BMM och BVC. Programmet, som ligger på den digitala stöd- och behandlingsplattformen under 1177, ska utgöra ett komplement till det amningsfrämjande arbete som redan görs på BMM och BVC.

Syftet med programmet är att föräldrar ska bli bättre förberedda på vad amning kan innebära, men det ska också utgöra ett regiongemensamt kunskapsstöd för personal i hela vårdkedjan.

Kortare digitala utbildningsinsatser kommer att erbjudas, både via Teams och i Lärportalen. Mer information kommer till alla verksamhetschefer i slutet av mars. I samband med införandet kommer en Amningskasse med hjälpmedel att delas ut till alla BMM och BVC. För inspiration om hur amningskassen kan användas finns även en film att se.
Lär dig om amning – amningskassen (film)

Vid frågor om Lär dig om amning,
kontakta Louise Assarsson, louise.assarsson@skane.se

Så här såg det ut på Koncernkontoret när 248 Amningskassar packades.

Tittut boken

Region Skånes bokgåva

Tyvärr är boken Leka Tittut! som är Region Skånes bokgåva till åttamånadersbarnen slut på lagret. Arbete pågår för fullt för att trycka upp böckerna på nytt. Avisering sker när boken åter är i lager. De barn som inte får sin bokgåva vid 8 månaders hembesök behöver få sin bok vid ett senare tillfälle.

Vaccination

Ny beställningsrutin PPD/BCG/Engerix-B

Sedan den 1 januari 2025 fakturerats inte längre leverantören för kostnad avseende BCG vaccin, PPD, samt Energix-B (Hepatit B). Kostanden tas centralt av Uppdragsgivaren och beställningsrutinen på hemsida har uppdateras i enlighet med detta.

För att ni som beställer inte ska behöva hantera kostnader och fakturor måste ni beställa vaccin direkt från distributörerna Tamro eller Oriola. 

Observera att ni måste ange en särskild fakturaadress. Detta för att faktureringen ska ske centralt. Ange alltid ert kundnummer hos Tamro och Oriola vid beställning.

Ny registreringsrutin PPD/BCG

Det har kommit många frågor avseende registrering då frikod PPD och BCG tagits bort. Registrering av vaccinen framgår i registreringsanvisningarna för barnavårdscentral vilka även förtydligats.
Se sidan 11 i "Registreringsansvisningar Barnavårdscentral i PASiS och PMO 2025 reviderad 2025-01-29".

Vaccination i samband med äggallergi


Ändring i Barnläkarföreningens rekommendation: Äggallergiska individer kan vaccineras med MPR- eller TBE-vaccin oavsett äggallergins svårighetsgrad enligt gängse rutiner på BVC, inom elevhälsan och på vaccinationsmottagning. Ingen extra observationstid krävs vid vaccination.

Alla allergiska barn och ungdomar kan och bör vaccineras enligt gängse rutiner på BVC, inom elevhälsan och på vaccinationsmottagning med två undantag:

  • Vid Influensa-vaccination bör barn och ungdomar som har en aktuell äggallergi som krävt vård inneliggande på sjukhus pga. anafylaxi mot ägg, vaccineras på mottagning med allergikompetens.
  • Barn och ungdomar med äggallergi som ska vaccineras mot Gula febern bör alltid bedömas av allergikunnig läkare innan vaccination.


Vaccination vid allergisk sjukdom - Barnläkarföreningen (pdf)

Levnadsvanor

Hälsosammare mat till barn minskar livsmedelskonsumtionens negativa påverkan på klimat, biologisk mångfald och ekosystem.

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket undersökt hur samhället kan främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga. Rapporten visar att barn och unga behöver äta mer hälsosamt, och matmiljön behöver förändras så att det blir enklare.

De åtgärder som myndigheterna bland annat föreslår till regeringen är följande:

  • Utred förutsättningarna för att begränsa marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för i alla mediekanaler.
  • Utred hur alla skattefinansierade måltider som når barn och unga ska bli näringsriktiga och hållbara.
  • Inrätta ett nationellt kompetenscenter för barns matmiljöer och dess påverkan på barns och ungas livsmedelskonsumtion och hälsa.
Rapporten finns att ladda ner via Folkhälsomyndighetens hemsida.

Föräldraskapsstöd

Information angående Rådgivningstelefonen och VIP-telefon för
Psykologmottagningar Barn- och föräldrahälsa (PBFH) Skåne

Psykologer inom Barn- och föräldrahälsa arbetar med förebyggande hälsoinsatser; att stödja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos blivande föräldrar, barn från födseln fram till skolstart och deras föräldrar. 

För föräldrar/blivande föräldrar finns möjlighet att ringa vår rådgivningstelefon på 040-33 30 38 för rådgivning/konsultation. Telefonen har öppet samtliga vardagar kl.8.30-11.30.
 
Psykolog som svarar i Rådgivningstelefonen kan ge föräldrar råd i föräldrastödsfrågor, svara på frågor kring om föräldern ska söka sig till Barn- och föräldrahälsa eller angränsande verksamhet samt ge lättare stöd under graviditet och i föräldraskap.
Tänk på att föräldrar också kan söka själva via egen vårdbegäran på 1177.
 
För professionen har vi lokala VIP-telefoner som bemannas av BFH-psykolog. Hit kan du ringa med frågor inför remiss och för konsultation i ärenden (se lokal information nedan).
 
För administrativa frågor såsom frågor om remissvar, inkommen remiss etcetera – vänligen kontakta sekreterare på mottagningen. Sekreterartelefonen på våra respektive mottagningar är öppen kl.8.00–12.00 samtliga vardagar (se lokal information nedan).
 
Att tänka på:
För nyblivna föräldrar med tydliga depressiva besvär behöver en remiss skickas för att säkerställa att kontakt etableras.

Bedöms föräldern suicidal eller i behov av akut hjälp för psykisk ohälsa hänvisas denne till Psykiatrisk akutmottagning.

PBFH tar inte emot egenremisser för utvecklingsbedömningar via telefon. Dessa ska gå via remiss från vårdgivare.
 
Remisser som tas emot via telefon handläggs inte snabbare än remisser som inkommer via brev.
 
Tänk på att remissvar enbart utgår till dig som har remitterat.
 
Remisser till BFH-psykolog skickas (internpost) till:
Helsingborg, Ängelholm och Landskrona:
Psykologmottagning Barn- och föräldrahälsa, Carl Krooks gata 30, plan 2, 252 19 Helsingborg
 
Hässleholm:
Psykologmottagning Barn- och föräldrahälsa, Östergatan 15, 281 32 Hässleholm
 
Kristianstad:
Psykologmottagning Barn och föräldrahälsa, Lasarettsboulevarden 4 A, 290 32 Kristianstad
 
Lund:
Psykologmottagning Barn- och föräldrahälsa Lund, Hälsogatan 15, 222 42 Lund
 
Malmö, Trelleborg och Ystad:
Psykologmottagning Barn- och föräldrahälsa Malmö, Ystadvägen 22, 205 02 Malmö

Projekt om pappors behov av stöd i sitt föräldraskap

Forskning visar att ett jämställt föräldraskap, där båda föräldrar är aktiva, gynnar barns hälsa och utveckling. Trots tidigare insatser är det fortfarande svårt att nå pappor med föräldrastöd under graviditeten och barnets tidiga år. 2023 var det exempelvis bara 21 procent av de icke-födande föräldrarna som genomförde ett enskilt föräldrasamtal. Liknande siffror ses i besöksstatistik hos psykologmottagningarna.

Utifrån de positiva effekter som ett närvarande faderskap har för barns utveckling har Psykologmottagning Barn- och föräldrahälsa (PBFH) under hösten 2024 påbörjat ett projekt med hjälp av statliga medel (MFOF) som kartlagt pappors behov av föräldrastöd. Syftet är att nå fler föräldrar med mottagningarnas nuvarande erbjudande om föräldrastöd.

Under hösten har PBFH sammanställt relevanta studier, analyserat den egna verksamheten, lyssnat in angränsande aktörer, skickat ut en enkät till föräldrar och intervjuat 15 pappor. Enkäten besvarades av 347 föräldrar. Från projektet framkom att:

  • Många pappor upplever att de ofta hamnar i periferin av vårdprocessen och saknar tidig inkludering i föräldraskapet.
  • Föräldraskapet uppfattas som en ständig kamp i att fördela dygnets 24 timmar och hinna med både jobb, barn och att ta hand om sig själv.
  • När mamman mår dåligt har pappan ofta svårt att lyfta sitt eget mående, trots att pappans mående ofta påverkas negativt
  • Det enskilt största hindret för att söka hjälp är att många pappor inte vet vilket stöd som finns eller vart de kan vända sig vid behov av stöd i sitt föräldraskap.
  • För att nå och stärka pappor att ta stöd kopplat till sitt föräldraskap, behövs utökad uppmärksamhet och riktade stödinsatser.
Arbetet på psykologmottagningarna kommer nu att fortsätta framöver med målet att nå fler pappor med erbjudandet om föräldrastöd.

Välkommen att höra av dig till Selma Hedberg på Psykologmottagningar Barn- och föräldrahälsa om du har frågor eller funderingar kring projektet. Selma.hedberg@skane.se

Ny utbildning i föräldraskapsstöd

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF) har tagit fram en grundläggande utbildning i föräldraskapsstöd. Den riktar sig till dig som möter föräldrar i din yrkesroll, samt till strateger och beslutsfattare inom kommun och region. Utbildningen är webbaserad och kostnadsfri.

Föräldrautbildning från Strama

"Barn, infektioner och antibiotika" är en utbildning som är avsedd att användas inom ramen för BVC:s föräldrautbildning. Utbildningen syftar till att ge kunskap och förståelse kring vardagliga infektioner hos barn. Den avser också skapa insikt i varför antibiotika inte alltid är ett självklart val. 

Utbildningen är ett bildspel i powerpoint som kan laddas ner och användas vid utbildningstillfällen. Det finns också ett tillhörande talmanus till dig som håller i utbildningen.

Det finns material att använda vid föräldrautbildning om infektioner, BVC – Stramautbildning.

Knappcellsbatterier

Antalet olyckor med barn som svalt knappcellsbatterier ökar. 
Glöm inte att prata med föräldrarna om detta vid 8 månaders hembesök. Läs mer på Rikshandboken.

Kunskapsstyrning

Läkemedelsbehandling av barn i öppenvården

LAG läkemedel barn och ungdomar har bildats sommaren 2021 som en del av Kunskapsstyrningsystemet.

Arbetsgruppens uppdrag är bland annat att underlätta för förskrivare, att öka säkerheten vid behandling, samt att uppnå en kostnadseffektiv behandling. I arbetsgruppen ingår barnläkare, socialmedicinare, allergolog, neonatolog, allmänmedicinare, klinisk farmakolog och receptarie.

I bakgrundsmaterialet till Skånelistan 2025 finns det många nya relevanta avsnitt för vanliga tillstånd hos barn. Här kan du t ex läsa om vilka läkemedel som ska användas vid behandling av springmask, svinkoppor, nässelutslag, förstoppning mm.

Nytt tillfälligt vårdval inom logopedi för barn och unga

Sedan den 1 januari 2025 har Region Skåne startat ett nytt tillfälligt vårdval inom logopedi. Barn på BVC med misstanke om DLD eller DLD i kombination med tal- och talflytsstörningar remitteras till logopedimottagningar för barn och unga som ingår i vårdvalet. 

För remisser med övriga logopediska frågeställningar skickas dessa i enlighet med idag gällande rutiner.

En ny regional riktlinje har tagits fram för utredningsflöden vid diagnostisering av utvecklingsrelaterad språkstörning (DLD) hos barn och ungdomar. Syftet är att skapa förutsättningar för logopederna i Skåne att kunna arbeta evidensbaserat med utredning av DLD och tillhörande återkoppling.

Samverkan

Samverkan barnhälsovård och tandvård

Hoppas ni har haft möjlighet att bekanta er med materialet som Region Skåne har tagit fram för att stärka samverkan mellan barnhälsovården och tandvården. Materialet innehåller dels en broschyr som är översatt till 13 olika språk och dels ett föräldragruppsmaterial om ”Små barns munhälsa” i form av en powerpointpresentation med talmanus alternativt utskrivningsbara bilder med talmanus.

Bra vanor för ditt barns tänder – broschyr att ge till patienter - Vårdgivare Skåne
Barnets tänder och munhälsa 0-6 år - Föräldragruppsmaterial presentation (powerpoint)
Barnets tänder och munhälsa 0-6 år - Föräldragruppsmaterial (pdf)

Tänk på att ni har möjlighet att vända er till tandvårdsenheternas samverkanspersoner om ni har frågor om små barns munhälsa.
Instruktion samverkan mellan barnhälsovård och tandvård, Vårdgivare Skåne (pdf)

Frågor kring tandvårdens medverkan i föräldragrupp har inkommit och det är fortsatt möjligt att bjuda in tandvården till att informera i era föräldragrupper. Likaså har ni möjlighet att remittera barn till tandvården, se remiss i PMO.
När det gäller tandkrämen som delas ut vid 8-månders och 2,5 års besöket, märkt 0-2 år, så kan den användas ända upp till sex års ålder. Den har samma fluoridhalt (1000 ppm) som tandkräm 3-6 år. Skillnaden är att tandkräm 0-2 år har en mildare smak och inte skummar.

Till de enheter som ännu inte fått sina tandborstar och tandkräm ber vi om ursäkt. Materialet kommer att skickas ut omgående.

Ytterligare gemensamma utbildningstillfällen för barnhälsovården och tandvården kommer att erbjudas senare i år.

Kvalitetssäkring och uppföljning

Behovsrapport 2025

Utvecklingsenhet barnhälsa skrev våren 2024 en fördjupningsdel om små barns behov av tidiga insatser och stöd för en god hälsa i Behovsrapporten för planering av hälso- och sjukvård 2025, ett av flera underlag i Region Skånes budgetprocess.
 
Vi kommer i nyhetsbrevet Aktuellt om barnhälsa att presentera en del i taget som en följetong.

Bakgrund

Den första tiden i livet har stor betydelse för hälsan resten av livet och insatser under denna period kan därför göra stor skillnad. Den mest intensiva utvecklingen sker under barnets första 1000 dagar (nio månader i mammas mage och de första två åren).
 
För det lilla barnet är föräldrarnas omsorgsförmåga avgörande för dess utveckling och hälsa. Att stärka föräldrarnas förmåga att ge god omsorg till sitt barn är en av de bästa hälsofrämjande insatser man kan göra och inom barnhälsovården arbetar man aktivt med detta på olika sätt. Sjukdomsförebyggande insatser som vaccinationer har också stor betydelse. Familjens levnadsvanor, exempelvis när det gäller rökning och matvanor, spelar förstås också roll för barnets hälsa. Både mödrahälsovården och barnhälsovården är fantastiska folkhälsoarenor som haft – och fortsatt har - stor betydelse för folkhälsan i Sverige!
 
Föräldrarnas omsorgsförmåga kan svikta av många skäl, exempelvis på grund av egen ohälsa, missbruk, en svår livssituation med relationsproblem eller ekonomisk utsatthet. Barn som växer upp med våld eller försummelse utsätts för toxisk stress som gör att vissa strukturer i hjärnan byggs om med stora och långtgående konsekvenser för resten av livet. Det lilla barnet kan reagera med att helt enkelt sluta växa, vilket är viktigt att fånga upp på BVC. Dålig tandhälsa kan vara tecken på föräldrasvikt. Dessa barn klarar sig sämre i skolan, får efter hand både psykiska och fysiska sjukdomar och löper större risk att dö i förtid.
 
I Behovsrapporten har vi valt att särskilt fokusera på följande aspekter av föräldraskapsstöd: amning, behandling av gravida och barn med obesitas, ökad samverkan mellan tandvården och BHV, vaccination av gravida mot kikhosta samt föräldrastöd i grupp och enskilda föräldrasamtal.
 
I nästa nummer av Aktuellt om barnhälsa kan du läsa amningsavsnittet i Behovsrapporten.

Tips och länkar

Ny bok - 
Övervikt och obesitas hos barn - Samtal och möten i barnhälsovården

Att prata med föräldrar om hög vikt hos barn kan vara känsligt och en utmaning inom barnhälsovården, men det är avgörande för att skapa hälsosamma vanor i tidig ålder. Boken Övervikt och obesitas hos barn, Samtal och möten i barnhälsovården ger kunskap, stöd och praktiska råd för att möta familjer med empati och respekt och för att underlätta förändringar som gör skillnad i vardagen.

Miniboken Grunda Sunda Vanor

Miniboken som delas ut till alla 4-åringar i Skåne efter det barncentrerade hälsosamtalet skickades till alla BVC i vecka 8. Vi hoppas att de har kommit rätt.

Det pedagogiska bildmaterialet kan beställas via Utvecklingsenhet barnhälsa

Nytt om Bokstart

Bokstarts introduktionsmöte för nya Bokstartare
På Bokstart.se finns inspelningar och presentationer med matnyttig information för alla er som är nya (eller gamla) Bokstartare.

Snart kommer den nationella e-utbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen.
Boka in ett kommande webbinarium:
Tid: 2 april 2025, kl.9.00
Plats: Digitalt. Länk och mer information kommer senare via Bokstart.se

Gratis Bokstartsmaterial för alla
Från 1 januari 2025 får alla beställa Bokstarts tryckta material kostnadsfritt. Allt från vykort, mobiler, affischer till föräldramaterial. Beställ gärna material på påseende och fundera över hur ni vill använda materialet i olika sammanhang i er kommun.
Beställ material

För att beställa tygkassar behövs fortfarande gratiskod. Om du arbetar med Bokstart och önskar beställa tygkassar gratis kan du använda samma gratiskod som förra året. Saknar du kod? Kontaka Bokstart.

Kvinnlig könsstympning

Västra Götalandsregionen har gjort en webbplats där du som arbetar inom barnhälsovården kan ta del av information och kunskap om könsstympning av flickor och kvinnor. Du får också stöd i hur du kan föra samtal med vårdnadshavare om könsstympning av flickor och kvinnor.

Webbinarium om klimatförändringarnas påverkan på barns hälsa 

Kom och lyssna och reflektera med oss. Syftet med webbinariet är att ge grundläggande kunskaper om hur föräldrar och små barns hälsa påverkas av klimatförändringarna och hur vi inom barnhälsovården kan arbeta med frågan.
Välkomna!

Webbinarium om ekonomisk utsatthet

Den 7 april erbjuder Konsumentverket ett webbinarium om att förebygga ekonomiska problem hos barnfamiljer

Kommande utbildningar

mars
27

Klimatförändringar och små barns hälsa

Anmälan
april
3

Klimatförändringar och små barns hälsa

Anmälan
april
15

Digital vaccinationskonsultation

Anmälan
maj
20

Digital vaccinationskonsultation

Anmälan
Höst
2025

Introduktion i barnhälsovård 

Anmälan
2025
2026

Utbildning i enskilda föräldrasamtal inklusive att fråga om våldsutsatthet

Anmälan

Tidigare nyhetsbrev

Här hittar du tidigare nummer av Aktuellt om barnhälsa!

Nr 2 | Nr 3 | Nr 4 | Nr 5 | Nr 6 | Nr 7 | Nr 8 

Utvecklingsenhet barnhälsa verkar för en god, jämlik och rättvis hälso- och sjukvård för barn och ungdomar i Skåne genom att stödja, utveckla och kvalitetssäkra barnhälsovården i Region Skåne.

Organisatoriskt tillhör Utvecklingsenhet barnhälsa enhet Kunskap under avdelningen för Strategi och utveckling i förvaltningen Nära vård och hälsa. 

Utvecklingsenhet barnhälsa - Vårdgivare Skåne

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.