Späckat sommarnummer. Missa inte senaste nytt

Skåne – where tourism matters

Live: Tjänsten som mäter trängsel i realtid

Nu drar Visit Skåne igång ett skarpt test av Uncrowded. Tjänsten, som är utvecklad inom Visit Skånes innovationsarbete, gör det möjligt att se hur högt besökstrycket är på några av Skånes mest populära naturdestinationer i realtid. För att möjliggöra bättre planering finns det också en prognos framåt. Tanken är att människor ska undvika att besöka platser på tidpunkter då det är mycket trängsel och på så sätt minska belastningen på både natur och lokalsamhälle.

Massor med härlig beachvolleyboll i Skåne framöver

Svensk Volleybolls flaggskepp, Beachvolley-SM, kommer till Skåne och Åhus tre år i rad med stöd av ett flerårigt avtal mellan Svenska volleybollförbundet och Visit Skåne. Dessutom stöttar Region Skåne Holding AB genom beslut också Beachvolley-SM och ett antal andra häftiga beachvolleyboll-evenemang i år och 2025. Volleyboll som idrott blomstrar verkligen – och i landets sydligaste region får vi nu möjlighet att sprida sporten som få andra och bidra till näringen i Skåne.

Smart samarbete löser avgörande behov kring framtidens turism

Nätverket BI Syd, som består av nio regioner i södra Sverige, tar ett stort kliv framåt inom datadriven turismanalys. Det sker tack vare införandet av en avancerad plattform för konsumtions- och mobilitetsdata. Den strategiska milstolpen betyder att BI Syd kan optimera insatserna gentemot besöksnäringen och hjälpa kommuner och regioner att sätta offensiva mål och göra rätt investeringar i besöksnäringen.

Kockar på resa bland skånska råvaror 

Vikten av att använda lokala råvaror stod i centrum när en grupp kockar fick möjlighet att besöka olika producenter i Skåne. En djupare förståelse för hållbara jordbruksmetoder och nya möjligheter för framtida samarbeten skapades för att främja en hållbar matkultur.
Visit Skåne organiserade resan i samarbete med Malmö stad och kocken Frida Nilsson från ESS Group.

SEPTEMBER
4

Visit Skåne är på Ystad Summit

Varmt välkommen! Vi presenterar en purfärsk rapport som vägleder i hur du mäter evenemangens turismekonomiska effekter på bästa sätt. Dessutom blir det ett spännande panelsamtal med inbjudna gäster.

Skånska viner jämförs på internationell nivå

The Swedish Wine Tasting inleddes i Stockholm med en blindprovning av åttiosju svenska viner och avslutas med en exklusiv, internationell slutprovning i Skåne. En jury bestående tjugo av världens främsta vinprovare genomför en strikt blindprovning av de tio svenska finalisterna som ställs mot likvärdiga europeiska viner. Målsättningen är att ge en generell bild av svenskt vins kvalitet idag och sätta svenskt vin på världskartan. Den internationella slutprovningen äger rum i Ängelholm den 28 augusti och därefter meddelas resultatet. Visit Skåne är huvudpartner och såklart håller vi tummarna för att det blir skånskt i toppen!
Närmare åtta av tio svenska viner produceras i Skåne. Producenterna bidrar till en levande landsbygd med en framväxande turism kring odlingarna och drycken.

Utländsk press frestar med mat och dryck

Under året har vi haft besök av flera stora utländska medier vilket har resulterat i omfattande publicitet för Skåne. Under 2023 såg vi ett skifte bland tyskarna som nu visar ökat intresse för skånsk mat och dryck. Det avspeglas också i intresset från både nischade medier och dagstidningar som lyfter temat. 

Målgruppsguider - Visit Sweden

Vi har sammanställt nyttig fakta som grundar sig på målgruppsundersökningar från Visit Sweden kring våra närmarknader. Lär känna vad danskar, nederländare och tyskar är ute efter när de reser norrut. Läs mer under respektive land på vår hemsida.

I korthet

Energin på topp med mer kunskap i bagaget

Tourism Matters Academy har under tre terminer tränat över sjuttio medarbetare i Skånes offentliga besöksnäring, tack vare finansiering från ESF. Deltagarna har fått utveckla viktiga färdigheter för att uppnå Skånes vision för hållbar turism med fokus på samhällsutveckling, AI, scenarioplanering och strategier. Vi känner oss stärkta, och insikterna kommer att integreras i vårt dagliga arbete. 

World Tourism Day: möt Botildenborg

Vi fortsätter att lyfta goda exempel på årets tema Turism & Fred till World Tourism Day. Botildenborg är en icke vinstdrivande organisation. Genom att kombinera socialt och ekologiskt engagemang har organisationen skapat en mötesplats som kombinerar stadsodling och social verksamhet. I stort sett allt som Botildenborg gör främjar möten och förståelse mellan olika kulturer och det görs ofta med maten i fokus. 

Vill du också få nyhetsbrevet?

Har du fått nyhetsbrevet på annat sätt än i din inkorg och vill också prenumerera?
Fyll i dina uppgifter i formuläret.

corporate.visitskane.com  | Kontaktuppgifter  | Öppna webbversion

Visit Skåne AB
Dockplatsen 26 | Malmö, Sweden

Skånes regionala destinationsbolag, Visit Skåne AB, ska stärka Skånes varumärke internationellt, och främja besöks- och eventnäringen. I uppdraget ingår att verka för att stora evenemang, kongresser, utställningar och mässor genomförs i Skåne. Det handlar också om att utveckla skånsk besöks- och eventnäring med fokus på hållbarhet och innovation, och att öka destinationens kännedom och attraktivitet internationellt. Visit Skåne AB ägs av Region Skåne Holding AB och bildades 2023 genom en fusion av Tourism in Skåne AB, Event in Skåne AB samt Business Region Skåne AB.