Kunskap och spaningar för besöksnäringen

Skåne – where tourism matters!

Spaningsbrevet

Platsutveckling

I årets första spaningsbrev har vi satt fokus på platsutveckling. I spaningshåven har vi fångat exempel på hur man på olika sätt kan jobba med att bygga gemenskap och stärka relationen till lokalsamhället, engagera och samskapa - något som allt bidrar till platsens utveckling.
Dessutom ett konkret exempel på hur man kan nudga besökare att göra hållbara val.

Nästa spaningsbrev kommer i augusti. 

Lokalt låneprogram ska öka sociala kontakter

Hotelkedjan Indigo har lanserat ett grannlåneprogram för att främja sociala kontakter i grannskapet. På samma sätt som man knackar på hos grannen för att låna en kopp socker eller mjöl kan lokalbor nu knacka på hos hotellet för att låna basvaror gratis – utan krav på återlämning. Syftet med programmet är att främja gemenskap och skapa förutsättningar för ökade sociala kontakter, vilket ger positiva effekter även i det lilla. 

Som en del i kampanjen erbjuder hotellen även speciella och lokala läckerheter för äventyrliga besökare att prova på för att skapa en lokal anknytning och bidra till lokalsamhället.

Samskapande i fokus när Dals Långeds ska bli attraktivare

Samskapande blir ett allt vanligare verktyg i platsutveckling. I Dals Långed surfar man på trenden och bjuder in invånare till att ge förslag till utvecklingen av centrumhusets innergård.  
Invånarna får också delta i arbetsdagar för att bygga tillsammans och ge platsen ett välkommet lyft.  Ambitionen är att satsningen ska skapa engagemang, få invånarna att blicka framåt och stärka Dals Långed som en attraktiv plats att bo på och besöka. 

Rabatt ska få fler att välja cykel och tåg

Ett satsning i Normandie för att uppmuntra till mer miljövänliga resor är att belöna besökare med minst 10% rabatt på över 70 besöksmål om de väljer att resa dit med cykel, tåg eller buss. 

För turister är det enkelt att dra nytta av erbjudandet. För att få det rabatterade inträdet behöver de bara visa upp en tåg- eller bussbiljett som bevis på ankomst, eller visa en bild på sin cykel. Ett enkelt sätt att nudga besökare till att förändra beteende. 

Hotell blev secondhand-marknad och cirkulär mötesplats

MOB Hôtel i franska Saint-Ouen förvandlades i höstas till ett hållbart modeparadis när de arrangerade vintage- och secondhandmarknad. Marknaden anordnades inne i det parisiska hotellets trädgårdar i samarbete med Oxfam och innehöll en spännande blandning av shopping, workshops och tankeväckande föreläsningar. Allt för att belysa vikten av hållbart mode och att sätta fingret på hur vi konsumerar mode idag. 

Skyltar längs vägen uppmuntrar till prat

Längs vandringslederna i skogen som omger byn Lage Vuursche i Nederländerna kan vandrare nu under våren ta del av budskap på skyltar som uppmuntrar till konversation och ökad närvaro. Allt för att släppa fokus från telefonen och hitta tillbaka till nära och kära. Frågor som ”Om du kunde kliva in i en tidsmaskin, vart skulle du då resa?” eller ”Vilka egenskaper beundrar ni hos varandra?” pryder nu de tre lederna som är anpassade för promenader med vänner, partner eller hela familjen.

Vill du prenumerera på våra kunskapsbrev?

Fyll i dina uppgifter

corporate.visitskane.com  | Kontaktuppgifter  | Öppna webbversion

Visit Skåne AB
Dockplatsen 26 | Malmö, Sweden

Skånes regionala destinationsbolag, Visit Skåne AB, ska stärka Skånes varumärke internationellt, och främja besöks- och eventnäringen. I uppdraget ingår att verka för att stora evenemang, kongresser, utställningar och mässor genomförs i Skåne. Det handlar också om att utveckla skånsk besöks- och eventnäring med fokus på hållbarhet och innovation, och att öka destinationens kännedom och attraktivitet internationellt. Visit Skåne AB ägs av Region Skåne Holding AB och bildades 2023 genom en fusion av Tourism in Skåne AB, Event in Skåne AB samt Business Region Skåne AB.