Nyhetsbrev från Region Skånes kulturförvaltning

Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev #6 Juni 2024
Läs på webben

Hej!

Förra veckan antog en enig kulturnämnd Regional kulturplan för Skåne 2025–2028. Stort tack alla ni som deltagit i samråd, dialoger och med remissvar - och därmed bidragit till planens innehåll. Nästa formella steg är beslut i regionstyrelse och regionfullmäktige under september. Vi kommer på olika sätt bjuda in till samtal om genomförande av planen, exempelvis den 27 november i Hässleholm i samband med Rantafej.
 
Naturen står i sin vackraste sommarskrud och många av oss kan se fram emot både ledighet och spännande kulturevenemang runt om i Skåne.
 
Ha en riktigt skön sommar – kanske ses vi i sommarutbudet!

Anna Lyrevik

Dagen bjöd på föreläsningar, panelsamtal och poesi. Foto: Kulturförvaltningen

Seminariet på Malmö universitet stärker samarbetet inom kultur och utbildning

Den 11 juni 2024 samlades utbildare, utövare och stödgivare på Malmö universitet för att delta i heldagsseminariet "Utbildningsnät och konstnärlig utveckling – varför ska vi prata med varandra om det?". Innehållet för dagen fokuserade på kunskapsdelning och dialog kring framtidens konstnärer, konstnärlig utveckling, utbildningsnät och livslångt lärande.

Knyppeldyna Foto: Regionmuseet Skåne

Skånskt hantverk skrivs in på Sveriges lista över immateriellt kulturarv

Den 30 maj skrevs tre skånska hantverkstekniker in på listan över Sveriges immateriella kulturarv. Det är flamskvävnad, skånsk knyppling och korgflätning i hassel och ene från Skåne som Institutet för språk och folkminnen har valt att lägga till på listan.

Kommuner i fokus

Kulturrådet arbetar aktivt för att sprida information om stöd och bidrag till kulturell verksamhet ute i kommunerna. Under 2024 har drygt 281 miljoner kronor fördelats till kommunerna i landet. Dessa bidrag syftar bland annat till att utveckla musik- och kulturskolor, möjliggöra för barn och unga att möta konst och kultur i skolan, främja läsintresset genom ökad tillgång till litteratur och medier, samt ge fristadskonstnärer möjlighet att delta i offentliga och konstnärliga sammanhang.

Kulturrådet har samlat information om olika uppdrag och direktkommunala bidrag på sin webbplats. Här finns detaljer om bidragens syften och hur de kan stärka kulturen i hela landet, samt information om den samlade bidragsgivningen. Besök Kulturrådets webbplats för mer information och för att ta del av de möjligheter som erbjuds.

På gång efter sommaren

AUGUSTI
20

Stöd till residens för tvärdisciplinär samverkan, konstnärlig fördjupning och ömsesidig utveckling

Region Skåne vill stimulera konstnärlig fördjupning, utveckling och tvärdisciplinär samverkan mellan konstnärliga discipliner och andra discipliner till exempel inom forskning och/eller näringsliv.

Ansökan öppnar den 20 augusti, sista ansökningsdag är klockan 12.00 den 30 september.

AUGUSTI
20

Stöd till projekt som främjar deltagarbaserat konst- och kulturskapande

Region Skåne vill stötta utforskande arbete inom communitykonst och -kultur eller deltagarbaserad kultur för att stimulera tvärsektoriella och tvärdisciplinära möten - möten som kan leda till konstnärlig och samhällelig utveckling.

Ansökan öppnar den 20 augusti, sista ansökningsdag är klockan 12.00 den 30 september.

AUGUSTI
22

Webbinarium om produktions- och utvecklingsstöd

Årets andra utlysning av produktions och utvecklingsstöd öppnar den 15 augusti. Den 22 augusti bjuder vi in till ett webbinarium för dig som har frågor inför ansökan.

Sista anmälningsdag är 21 augusti.

SEPTEMBER
12

Aktiv fritid - hur kan din kommun göra störst skillnad?

Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne bjuder in till ett frukostwebbinarium den 12 september om att skapa förutsättningar för en aktiv fritid för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Barn och unga med funktionsnedsättning har rätt till kultur, idrott och fritidsaktiviteter på lika villkor som andra, men deras möjlighet att ha en aktiv fritid är ofta begränsad.

SEPTEMBER
2

Frukostmöte om Twinning: Inkluderande arbetssätt som gynnar konstnärer

Region Skåne vill möjliggöra för erfarenhetsutbyte eller gemensamt utforskande och lärande av inkluderande arbetssätt som gynnar konstnärer.

Vi söker modiga och nyfikna verksamheter, producenter eller curatorer som vill veta mer om hur en kan arbeta för att fler konstnärer och konstformer ges plats i kulturlivet. I Twinningen matchas ni med varandra efter vilket område ni önskar lära mer om.

Den 2 september bjuder vi in till ett digitalt frukostmöte för dig som vill veta mer.

SEPTEMBER
12

Webbinarium: Kulturens kraft mot ensamhet

Kultur stärker självkänslan i att vara människa och är ett djupt mänskligt behov som behöver tillgodoses och utvecklas livet igenom. För äldre bryter kulturen isolering och ger ökad känsla av att fortfarande vara en del i samhälle och boende.

Den 12 september bjuder Region Skåne och "Nätverket kultur i äldreomsorgen" in till det första  kostnadsfria seminariet av tre för aktörer inom kultur och personal inom äldreomsorg. Anmäl dig senast 27 augusti.

OKTOBER
10

Morgondagens Pippi - forum för litteratur, film och spel

Är du bildberättare, författare, filmskapare, speldesigner, pedagog, bibliotekarie eller kulturproducent? Kom till Vimmerby den 10-11 oktober för konferensen Morgondagens Pippi - ett nytt forum för tvärkonstnärliga möten, pedagogik, inspiration, erfarenhetsutbyte, kreativitet och kunskapsutveckling kring berättelser för barn och unga.

Kalendarium

 
Region Skånes kulturförvaltningen anordnar – oftast i samarbete med verksamheter inom bland andra konst- och kulturområdet och akademin – regelbundna aktiviteter och utbildningar. I kalendariet på vår webbplats hittar du alla aktuella event.
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.