Ny förvaltningslag - grunden för svensk offentlig verksamhet
För första gången på över 30 år kommer en ny förvaltningslag - hur påverkar den nya lagen dig?

3 oktober 2017

Förvaltningslagen innehåller grundläggande regler om hur förvaltningsärenden ska handläggas i våra myndigheter. Lagen berör således en mycket stor del av verksamheten i kommunala och statliga förvaltningar och dess över 1 miljon anställda.
 
En ny förvaltningslag föreslås börja gälla 1 juli 2018 och den nya lagtexten ställer ökade krav på effektivitet i förvaltningsprocessen. Möjligheterna till snabbare ärendehantering med modern elektronisk kommunikation betonas och regelverket byggs ut för att värna rättssäkerheten och ytterligare lägga fokus på ledorden: Legalitet, Objektivitet och Proportionalitet.
 
Under kursen går vi grundligt igenom förvaltningslagen med särskild fokus på förändringarna det nya lagförslaget innebär, bl.a. följande nyheter:
  • Utökade krav på serviceskyldighet
  • Bättre tillgänglighet till myndigheter och snabbare svar från myndigheter
  • Bättre samverkan mellan myndigheter
  • Ett modernt språkbruk i offentliga handlingar
  • Myndighetens utredningsansvar
  • Större krav på tolkning och översättning
  • Underrättelse om beslut/ kommunikation och verkställighet / kommunikationsskyldighet under handläggningen
  • Dröjsmålstalan – nytt institut

Målgrupp
Offentliga tjänstepersoner vars dagliga arbete påverkas mycket av förvaltningslagen t.ex. handläggare, förvaltnings- nämnd och kommunsekreterare, administratörer och registratorer. Även chefer och verksamhetsansvariga som vill uppdatera sig om förvaltningslagen. 

Kursledare
Jan Turvall har under mer än 45 år arbetat som lektor och studierektor i Administrativ teknik på Statsvetenskapliga Institutionen vid Göteborgs Universitet. Hans forskning och undervisning inriktar sig på offentlig förvaltning, med specialisering på förvaltningsrätt, kommunalrätt och offentlighet/sekretess. Jan är en van föreläsare från universitetet och även flitigt anlitad på uppdragsutbildning hos myndigheter och kommuner.

Datum och tid
3 oktober 2017, 09.00 - 16.00. Kaffe och fralla serveras från kl. 08.30.

Plats
Scandic Swania, Storgatan 47-49, Trollhättan

Avgift
Avgift uttas med 2 195 kronor per deltagare exklusive moms och inkluderar kostnad för förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Avgiften faktureras till angiven fakturaadress.

Anmälan
Anmälan sker senast den 3 september via länk nedan. Välkommen med anmälan även om anmälningstiden gått ut, vi fyller på med deltagare så länge det finns platser kvar!

Avanmälan
Avanmälan är avgiftsfri fram till sista anmälningsdatum. Därefter är anmälan bindande och hela kursavgiften faktureras. Avanmälan görs skriftligt till Fyrbodals kommunalförbund. Skicka gärna ersättare vid förhinder.
 


ANMÄL DIG HÄR!