Viktig oppdatering

25. september 2024

Faglig nyhetsbrev til konsulenter

Obligatorisk digital konsulentsamling

30. oktober 2024

Vi minner om at den digitale konsulentsamlingen finner sted onsdag 30. oktober. Samlingen er obligatorisk, og det kreves godkjent fravær ved eventuelt fravær. Det vil bli gjort opptak av hele samlingen.

Tidspunkt: kl. 09:00–15:00
Program: Oppdateres i løpet av uke 39.

Her er noe av det vi skal gjennom:

  • Status for konsulentkorpset
  • Viktige funn fra konsulentundersøkelsen, med mulighet for innspill
  • Informasjon om det nye styringsverktøyet, og dialog om konsulentens rolle i lanseringen av verktøyet
  • Innsalg av resertifisering
  • Vi spikrer nå flere faglige innlegg og tid til diskusjon til slutt.
Her er lenke til møtet. Alle vil også bli invitert via e-post i løpet av de neste to ukene.

Digitalt informasjonsmøte om det nye styringsverktøyet

Vi minner også om det digitale informasjonsmøtet om vårt nye styringsverktøy som rulles ut for enkelte virksomheter tirsdag 1. oktober 2024. Møtet er utsatt fra 18. september. 

Dere får en demonstrasjon av det nye verktøyet og en orientering om hvordan det kan tilbys videre til deres kunder.

Ny dato: 1. oktober, kl. 09:30–11:00

Delta ved å klikke her på Teams-lenke. Et opptak av møtet blir sendt til alle konsulenter i etterkant.

Innspillswebinar om de nye IT- og kommunikasjonskriteriene

Vi har allerede fått mange påmeldinger til innspillswebinaret om de nye IT- og kommunikasjonskriteriene, men minner om at det fortsatt er mulighet til å melde seg på.

I ukene 38-40 har vi også en digital annonsekampanje om den nye bransjestandarden for IT og kommunikasjon på E24 og nettsidene til de største regionalavisene: Adresseavisen, Aftenposten, Bergen Tidene, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad (se eksempler på bildet under). 

Dato: 15. oktober, kl. 12:00–13:00

I dette webinaret gir vi konsulenter og sertifisører anledning til å diskutere hvordan IT- og kommunikasjonskriteriene fungerer i praksis. Vi ønsker å høre deres erfaringer, hva som fungerer godt, og hva som kan forbedres for å sikre bedre implementering.

Kurs i salg – boost salget ditt!

Ønsker du å forbedre salgsprestasjonene dine? Meld deg på vårt interaktive salgskurs hos Sellit AS, spesielt tilpasset Miljøfyrtårnkonsulenter. Lær konkrete verktøy og teknikker for å øke antall og størrelse på salgene dine.

Modul 1: 9. oktober 2024, kl. 09:00–11:00
Modul 2: 24. oktober 2024, kl. 09:00–11:00

Mer informasjon og påmelding finner du her.

Kurs i hovedkontormodellen

Ønsker du å tilby rådgivning til konsern og store virksomheter? Konsulenter med tilleggskompetanse kan igangsette og forberede Miljøfyrtårn-sertifiseringer etter hovedkontormodellen.

Kurssted: Teams-nettbasert + nettbaserte læringsmoduler
Tidspunkt: 25. og 26. november.2024, kl 08:30–13:30
Pris: Kr 5 500,- (deltakelse via nett)

Les mer og meld deg på kurset her.

Webinar: Slik jobber du for et godt og inkluderende arbeidsmiljø!

Et positivt arbeidsmiljø er avgjørende for å opprettholde en sunn og produktiv arbeidsstyrke. Når ansatte jobber i et miljø som tar vare på deres fysiske og mentale helse, øker det sannsynligheten for at de vil være fornøyde, motiverte og effektive i jobben sin. Dette kan føre til redusert sykefravær, økt produktivitet, bedre samarbeid og lavere turnover.

Miljøfyrtårn er en av få sertifiseringsordninger som inkluderer arbeidsmiljø i sine kriterier. Målet med kriteriene er at virksomheter skal arbeide systematisk med å kartlegge og forbedre det fysiske, psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet på arbeidsplassen. 

I dette webinaret skal vi gi en bedre forståelse for hva arbeidsmiljø er, hvorfor det er en viktig del av det å være et Miljøfyrtårn, og hvordan man kan tilrettelegge for et godt arbeidsmiljø.

Vi har med oss Live Bakke Finne fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som er det eneste forskningsinstituttet som forsker på alle sider ved arbeidsmiljø og arbeidshelse.

Vi får også høre fra en Miljøfyrtårnsertifisert virksomhet, Nordic Steel, hvordan de aktivt jobber med arbeidsmiljø hos seg.

Agenda:

  • Hva er arbeidsmiljø, og hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø? Hovedfokus på psykososialt arbeidsmiljø. Stami / Live Bakke Finne
  • Arbeidsmiljøkriteriene i Miljøfyrtårn og hva som kreves av virksomhetene. Miljøfyrtårn / Marit Svälas
  • Slik jobber en Miljøfyrtårnsertifisert virksomhet med arbeidsmiljø. Nordic Steel / Kjersti Sandvik Bernt og Kjetil Austrått
Tidspunkt: Torsdag 26. september klokken 10:0011:00.

Pris: Gratis
Kurset gjennomføres digitalt, ved bruk av Teams

Alle kan nominere virksomheter de mener utmerker seg som et Miljøfyrtårn og fortjener en pris. Det gjelder både ansatte/interne i en virksomhet og eksterne. Vi oppfordrer spesielt deg som som er konsulent til å nominere gode virksomheter! Siden du har god kjennskap til virksomheters arbeid med klima, miljø og arbeidsmiljø, trenger vi din hjelp til å løfte frem de beste eller mest inspirerende prestasjonene. 

Nominasjonsfristen er 24. oktober 2024. 

Endringer og revisjoner – kriterier:

Endringer i kriteriene pga nytt styringsverktøy

Som følge av den kommende lanseringen av nytt styringsverktøy er det nødvendig å gjøre endringer i flere felleskriterier, privat og statlig, under temaet virksomhetsstyring. Her er det en liten heads-up hva som blir endret:

  • Referanser om styringsverktøyet i veiledning eller dokumentasjonskrav tas vekk. Det gjelder for eks. anbefalinger om hvor dokumentasjonskrav kan dokumenteres i styringsverktøyet. Med dette unngår vi at kundene opplever at noen bruker "nytt" eller "gammelt" styringsverktøy. Relevant informasjon til kunder vil gis andre steder, for eks. i de respektive styringsverktøy.

    Endringene gjelder kriteriene 2156, 2157, 2159, 2161, 2162, 2163.
     
  • Veiledningstekstene strammes opp, slik at den blir mer konsist og i tråd med de begreper som brukes i nytt styringsverktøy.

    Endringene gjelder kriteriene 2156, 2157, 2159, 2161, 2162, 2163.
     
  • Kriteriet 2157 endres i ordlyden slik at det blir tydelig at mål og tiltak må reflektere vesentligheten. Istedenfor «vesentlig miljøpåvirkning» brukes begrep «vesentligheter».  
     
  • Kriteriet 2161 endres slik at vi bytter begrep "skal innrapportere data" med " skal registrere data".
     
  • Kriteriet 2162 endres slik at vi bytter begrep «vurdering» med «evaluering», altså «Ledelsen skal årlig evaluere virksomhetens arbeid…»
Endringene vil bli iverksatt som justeringer i månedsskifte september/ oktober, slik at de er oppdatert 1. oktober 2024.

Oppdatering av bærekraftstema for tiltak

Dere er kjent med at Miljøfyrtårn har endret den tematiske inndelingen av kriterier og indikatorer. Disse sortere nå under oppdaterte bærekraftstema. Nå endrer vi også kategoriseringen av tiltak, slik at nyopprettede tiltak vil falle inn under de nye bærekraftstemaene. Eksisterende tiltak forblir kategorisert etter tidligere miljøtema. Virksomheten har mulighet til manuelt å registrere eksisterende tiltak under nye bærekraftstema.

Oppdatert klimaregnskap

Vi oppdaterer Miljøfyrtårns klimaregnskap. Etter endringene er klimaregnskapet i henhold til GHG-protokollen. Dette har vært et ønske fra kunder og konsulenter. Oppdateringen vil skje i slutten av oktober. Du finner tentativ dato øverst i Miljøfyrtårnportalen.
 
I henhold til GHG-protokollen er rapportering på scope 1 og scope 2 obligatorisk, mens scope 3 er frivillig. Miljøfyrtårns klimaregnskap dekker fortsatt ikke alle kategorier i scope 3, men gir mulighet for å rapportere på de samme scope 3-kategorier som tidligere. Disse kategoriene vil følge GHG-protokollen.

De som ønsker å bevare foregående års klimaregnskap i opprinnelig versjon, må laste ned disse senest 18. oktober. Det gjør du ved å laste ned klimaregnskapet som PDF eller Excel-fil fra klimaregnskapssiden i Miljøfyrtårnportalen. Diagrammer fra klimaregnskapet er også synlig i rapporten på siden Resultat og Statistikk, gjennom diagrammene "Totalt klimagassutslipp" og "Klimagassutslipp fra flyreiser". Du lagrer tidligere versjoner av diagrammene ved å laste ned den nyeste rapporten fra resultat og statistikk-siden som PDF. (Delelenke-rapporten kan man ikke lagre, den blir automatisk oppdatert). Dette er spesielt relevant hvis klimaregnskapet har blitt brukt til å lage klimabudsjett.
 
Vi gjør følgende endringer i beregningsmetodikk og utslippsfaktorer for å være i henhold til GHG-protokollen:

  • Frem til nå har utslipp av biogent CO2 blitt rapportert som del av det totale klimagassutslippet SAMMEN MED alle andre klimagasser. GHG-protokollen sier at biogent CO2 skal holdes utenfor scopene. Utslipp av biogent CO2 blir derfor skilt ut fra fossilt CO2 og rapporteres utenfor scopene. Grafen som viser totalt klimagassutslipp kommer ikke til å inkludere biogent CO2. Det vil føre til at en virksomhet med høyt forbruk av for eksempel biobrensel, får lavere tall i diagrammet "klimagassutslipp totalt".
  • Utslipp fra avfallsforbrenning i fjernvarmeanlegg har i Miljøfyrtårns klimaregnskap vært delt mellom avfallsprodusent og fjernvarmekonsument. I følge GHG-protokollen skal alt utslipp fra avfallsforbrenning i fjernvarmeanlegg tildeles fjernvarmekonsument. Virksomheter som bruker fjernvarme, vil derfor oppleve en økning i CO2-utslipp fra fjernvarmen. Virksomheter som har levert restavfall kan forvente en reduksjon i CO2-utslipp fra dette.
  • Fram til nå har flere indirekte utslipp vært inkludert i utslippskilder i scope 1 og 2 i Miljøfyrtårns klimaregnskap. For eksempel har direkte utslipp fra forbrenning av drivstoff blitt plassert i scope 1, men også indirekte utslipp fra produksjon og transport av drivstoff. For å følge GHG-protokollen blir de indirekte utslippene flyttet til scope 3. Dette vil ikke medføre noen endring i beregnede klimagassutslipp fra virksomheten.
  • Vi ønsker også å være mer åpne om utslippsfaktorene i Miljøfyrtårns klimaregnskap. Vi har ikke anledning til å dele utslippsfaktorene fra Asplan Viak eksternt. Derfor erstatter vi enkelte av utslippsfaktorene fra Asplan Viak med åpne tilgjengelige faktorer fra NVE og DEFRA. Disse utslippsfaktorene er offentlig tilgjengelige og har god kvalitet. I forbindelse med overgang til nye faktorer, vil elektrisitet, fjernvarme og fjernkjøling ha utslippsfaktorer basert på data fra de enkelte år. Disse har tidligere blitt beregnet som et gjennomsnitt over de fem siste årene. Endringen i faktorer vil medføre endringer i beregnede utslipp.
 
Vi gir mer detaljert informasjon om endringer i utslippsfaktorer og metode når oppdateringene er gjennomført. Oppdateringene gjøres i metodedokumentet og utslippsfaktordokumentet på klimaregnskapssiden i Miljøfyrtårnportalen.
 
Merk at ingen data i innrapporteringsskjema blir endret eller slettet. Det er kun metodikk og utslippsfaktorer for klimaregnskapet som oppdateres.

Alle våre kunder informeres om dette i nyhetsbrevet som sendes ut i slutten av denne uken.

www.miljofyrtarn.no | e-post | telefon 38 00 80 60.

Denne eposten har blitt sendt til email-address@domain.tld Du mottar denne e-posten fordi du er registrert i vår portal som kontaktperson for din virksomhet. Dersom du ikke er riktig mottaker av denne informasjonen, send oss en e-post.

Les nyhetsbrevet på nett