Les nyheter og aktuelle saker fra Miljøfyrtårn.

25. april 2024

Faglig nyhetsbrev til konsulenter

I dette nyhetsbrevet har vi samlet aktuelle saker for konsulenter. 
HUSK å bekrefte at du har lest nyhetsbrevet (se nederst).

Miljøkrav til IT- og kommunikasjonsbransjen

Nytt kriteriesett er lansert - obligatorisk kurs

Det nye kriteriesettet for IT- og kommunikasjonsbransjen vil gjelde for mange Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter. Derfor er det viktig at alle miljøfyrtårnkonsulenter og -sertifisører setter seg inn i de nye kriteriesettene og gjennomfører obligatorisk kurs,

Den nye Miljøfyrtårn-standarden er en direkte konsekvens av at Den internasjonale telekommunikasjonsunionen mener IKT-bransjen må kutte sine klimagassutslipp med 45 prosent fra 2020 til 2030 for å kunne oppnå målene i Parisavtalen. Dette er det første målet for reduksjon av klimagassutslipp i IKT-bransjen som har blitt godkjent av Science Based Target Initiative (SBTi). 
 
Filer og programvare krever mye lagringsplass, noe som bidrar til å øke etterspørselen etter skybasert lagring på datasenter og lokale servere. Datasenter globalt bruker allerede mer enn to prosent av verdens elektrisitet, og IKT bidrar til rundt to-fire prosent av verdens klimagassutslipp. Det høres kanskje lite ut, men for å sette det i perspektiv: Det er mer enn all flytransport.  

Det obligatoriske opplæringskurset gir en grundig innføring og praktisk forståelse av kriteriene, samt nye ferdigheter for å tilpasse seg endringer i en bransje i stadig utvikling. Etter fullført kurs skal konsulenter ha den nødvendige kompetanse for å bistå virksomhetene i sertifiseringsprosessen.

Viktig!: Du må ha gjennomført kurset før du kan legge til det nye kriteriesettet hos dine virksomheter.

Vellykket konsulentsamling

Takk for deltakelse og alle bidrag!

Den 11. april gikk årets fysiske konsulentsamling av stabelen på miljøfyrtårnsertifiserte Oslo Kongressenter. Hele 52 engasjerte konsulenter og 10 representanter fra Stiftelsen Miljøfyrtårn samlet seg for en dag fylt med faglig påfyll og mingling. Vi har mottatt mange positive tilbakemeldinger, og flere trakk fram spesielt Marit Hellers engasjerende og innsiktsfulle foredrag om endringsledelse og hvordan konsulenter kan møte ulike mennesker i en organisasjon. 

Det var oppdateringer fra Stiftelsen Miljøfyrtårn og Certnor informerte om status for akkrediteringsprosessen og om forholdet mellom konsulenter og sertifisører. Det nye kriteriesettet IT og kommunikasjon ble presentert, og miljøfaglige avdeling presenterte også en sammenligning mellom Miljøfyrtårn, ISO og VSME.

På programmet etter lunsj var praktisk endringsledelse, effektiv prosjektstyring ved Karl Hanseth og en idémyldringssesjon om handelsbransjen. 

Takk til alle som deltok – det er både viktig og verdifullt å ha denne årlige felles møtearenaen for å bygge sterke relasjoner og utvide nettverket vårt. Vi ser frem til å møte dere alle igjen under den digitale konsulentsamlingen  30. oktober 2024. 

Årets miljøfyrtårnkonsulent!

Hans Stefan Urke ble kåret til Årets Miljøfyrtårnkonsulent for 2023/2024 og overrekkelsen av utmerkelsen skjedde under den fysiske konsulentsamlingen i Oslo. Hans Stefan hoppet inn i rollen som miljøfyrtårnkonsulent i 2022, og har raskt blitt en viktig ressurs og en ekte ambassadør for Miljøfyrtårn. Ikke bare har han delt sin fagkunnskap internt i Miljøfyrtårn, men har også hjulpet mange virksomheter med å sikre seg Miljøfyrtårnsertifisering på rekordtid. Hans brennende bærekraftsengasjement bidrar til bevisstgjøring og miljøledelse i virksomhetene.

Hans Stefan har vært en viktig kraft for å sertifisere 80 enheter i kommunal sektor og han har vist at han kan etablere effektiv virksomhetsstyring for bærekraft. I nominasjonsbegrunnelsene trekkes det fram at han har evnen til samarbeid og er rask med å gi konstruktive tilbakemeldinger.

Vi er gratulerer Hans Stefan med den velfortjente utmerkelsen!

Nyheter, endringer og revisjoner:

Ny bransjestandard for IT og kommunikasjon 
Sertifiseringskriteriene er utviklet i tett samarbeid IT-bedrifter, kommunikasjonsbransjen, fagorgan og offentlige innkjøpere. Dette innebærer en skjerpelse av miljø- og klimakravene til blant annet datalagring, innkjøp og avhending av IT-utstyr og energieffektivisering.
 

Kontaktinformasjon i miljøfyrtårnportalen
Vi minner om at det er viktig å registrere korrekt og fullstendig kontaktinformasjon i miljøfyrtårnportalen. Det er dessverre ofte avvik hos nye virksomheter som skal sertifiseres og det bidrar til unødvendige misforståelser og forsinkelser. Det er spesielt viktig at dere sikrer at MFT-ansvarlige hos virksomhetene har oppgitt korrekte telefonnummer og e-post for å sikre kommunikasjonsflyt mellom Stiftelsen Miljøfyrtårn sentralt og virksomhetene.

Vi ber dere derfor også om å kvalitetssikre at virksomhetene benytter riktig navn når de bestiller sertifisør. Det oppstår kjedelige forsinkelser når navnet på virksomheten avviker med det som er registrert i Miljøfyrtårnportalen og det ikke er opprettet en miljøkartlegging.

Rik på bærekraft?

Pernille Koppang Jøranli er driftssjef og bærekraftsansvarlig i restaurantkjeden Foodflirt AS. I denne podkastepisoden forteller hun om bærekraftsarbeidet siden de ble Miljøfyrtårnsertifiserte i 2018.  

Aktuelle kurs:

Kurs i hovedkontormodellen

Todagers kurs 07.- 08. mai 2024.

Har du gjennomført flere enn 10 sertifiseringer, eller har jobbet med Miljøfyrtårn i over to år og har gjennomført over 4 sertifiseringer?
 
Da er du kvalifisert og kan ta kurs i hovedkontormodellen for å få rollen som konsulent for konsern.
 
Vær oppmerksom på at det stilles egne aktivitetskrav knyttet til konsern.

Oppfriskningskurs for konsulenter

Kurset er forbeholdt lisensierte miljøfyrtårnkonsulenter.

Kurset tilbyr en grundig oppfriskning i beste praksis for rådgiving og veiledning som miljøfyrtårnkonsulent. 

Tidspunkt: torsdag 23 mai 2024, kl. 08.30-15.00 (nettdeltakelse via Teams).

Pris: NOK 1750, -  per deltaker (eks. mva).

Energiledelse

Lær hvordan etablere og drive energiledelse med suksess!

Det nettbaserte kurset arrangeres av Energiråd AS i samarbeid med Stiftelsen Miljøfyrtårn, og er rettet mot miljøfyrtårnansvarlige i bedrifter, miljøfyrtårnkonsulenter og andre som har ansvar for energibruk i virksomheter. 
 
Tidspunkt: Kurset består av 2 samlinger á 2,5 timer.

torsdag 29. august 2024, 09:00 – 11:30
torsdag 05. september 2024, 09:00 – 11:30

Pris: NOK 4.950,- per deltaker (eks. mva).

www.miljofyrtarn.no | e-post | telefon 38 00 80 60.

Denne eposten har blitt sendt til email-address@domain.tld Du mottar denne e-posten fordi du er registrert i vår portal som kontaktperson for din virksomhet. Dersom du ikke er riktig mottaker av denne informasjonen, send oss en e-post.

Les nyhetsbrevet på nett