Fyrbodals kommunalförbund

Nyhetsbrev #3, maj 2024

Händelserik vår i Fyrbodal

Förbundsdirektionen har varit mycket aktiv under våren och tagit en rad med beslut som syftar till att på olika sätt stärka Fyrbodalsregionen. Ett beslut som kommunicerats mycket i press och media den senaste tiden är de stora behov som finns av utbyggnaden av E45. Tack vare att alla 14 kommuner är eniga om att prioritera denna väg har den debattartikel som publicerades i april tagit sig ända upp till riksdagen i form av en interpellationsdebatt med infrastrukturministern.

För att driva på andra prioriterade infrastrukturella satsningar i Västsverige åkte förbundsordföranden Peter Eriksson och jag till Stockholm tillsammans med de andra förbundens ordföringar och direktörer och Västra Götalandsregionens politiker och utvecklingsdirektör för att lyfta fram behoven av satsningar i länet under flaggan Västsvensk samling. Nästa gång vi gör en ny regional kommunikativ satsning blir när vi åker till Almedalen för att lyfta fram Västsveriges bidrag till Sverige AB och påtala vikten av investeringar i vårt län.
 
Vi har även arbetat hårt för att på olika sätt möta de stora energiförsörjningsbehoven och har bland annat sökt medel från Energimyndigheten för att skapa handlingskraft i frågan tillsammans med Västra Götalandsregionen och de andra förbunden i länet. Ett delregionalt inriktningsdokument för elektrifieringsomställning och energiförsörjning är också under framtagande.
 
I vårt nyhetsbrev kan ni också läsa om andra satsningar som våldsprevention med nytt poddavsnitt, en ny film om satsningar i Dalsland och även en så kallad inflyttningslots som ska locka fler att bo och leva i Dalsland. 
Sist men inte minst vill jag tipsa om att vi inom kort kommer att lysa ut projektmedel som går att söka för att bland annat  stärka robustheten och öka attraktionskraften i Fyrbodal.

Anna Lärk Ståhlberg, förbundsdirektör

Förbundet satsar på debatt och opinion

Fyrbodals kommunalförbund satsar nu på att driva vissa frågor som kommunerna i Fyrbodal har en samsyn i. Läs mer på vår webb om vilka frågor förbundet vill driva opinion kring. 

Debatt om E45 upp i riksdagen

För några veckor sedan publicerade förbundet en en debattartikel om utbyggnad av E45. Senare debatterades ämnet i riksdagen. 

Ny film om satsningar i Dalsland

Som ett led i satsningen Det goda livet i Dalsland har det producerats en film om allt som skett hittills i projektet.

Kompetensutveckling för kommunanställda

Projektet Fenixz kommuner är igång med flera utbildningar

Du som är kommunanställd i Fyrbodal har nu möjlighet att gå någon av de utbildningar som erbjuds inom Fenixz kommuner. 

Direktionsmöte med många viktiga frågor

Det har hållits direktionsmöte i Färgelanda. Ärenden som togs upp var bland annat: energiplanering i Västra Götaland, tema kompetensutveckling, Uddevalla hamn och översyn av förbundets varumärke.

Nytt poddavsnitt: Empati går att träna!

I det fjärde avsnittet i Fyrbodalspodden En uppväxt fri från våld möter vi Rita Svensson, som är rektor och Johanna Phil Nanderöd, som är förskolelärare i Uddevalla. 

Satsning på våldsförebyggande insatser

Hälsokällan har under år 2023–2024 beviljats projektmedel från Jämställdhetsmyndigheten för att tillsammans med förskolor, skolor och fritidshem utveckla det tidiga våldsförebyggande arbetet.

Träff för näringslivsnätverket med nytt förstärkt team

Fyrbodals näringslivsnätverk samlades på plats i Innovatum. Nytt för nätverket var att Sofia Jessen nu är sammanhållande för näringslivsnätverket och att de fysiska träffarna kombinerar nätverksträffen med etableringsnätverkets möte (Position Väst).
 

Läs mer

Samverkan för att
minska utanförskapet
bland unga

Utanförskap kan börja i tidig ålder. Kommunerna har ett ansvar för de unga som varken arbetar eller studerar, det så kallade kommunala aktivitetsansvaret, KAA. Den 24 april träffades ett hundratal personer som arbetar med KAA i kommuner från hela Västra Götaland i Göteborg.

Läs mer

Hon ska locka fler till Dalsland

Under våren 2024 inleds arbetet med projektet ”Hitta hem i Dalsland”. Ett led i det arbetet är att anställa en ny inflyttningslots. AnnaSara Perslow heter hon.

Kulturturnén

Lysekil - en attraktiv kommun med mycket samverkan

Kulturturnén fortsätter genom Fyrbodal. Vår kulturstrateg Linnea Grimstedt och kommunikatör Johannes Jönsson besökte Lysekil i vinterskrud. Ett besök som gav många intressanta möten.

Hybridundervisning utvecklar glesbygden

I norra Bohuslän pågår ett projekt där hybridundervidning implementeras och utvecklas.
Caroline Bramfors, förstelärare på Processtekniska Gymnasiet och vid Lärcentrum Kunskapens Hus i Munkedal, leder projektet. 

Fyrbodals kommunalförbund | www.fyrbodal.se | Tel 0522-44 08 20 | E-post kansli@fyrbodal.se
Om du inte vill ha fler nyhetsbrev, avregistrera dig här.
Läs mer om vår integritetspolicy.