Nyheter från Kuststad 2025, Trelleborg


KUSTSTAD 2025

Nyhetsbrev juni 2023

Visionsbild framtagen av EG Architects

Nytt bolag ska utveckla ny stadsdel
Tre parter går samman för att skapa Sjöstaden

Ett avtal är nu klart mellan Trelleborgs kommun, Skanska och OBOS och bildandet av det nya gemensamma bolaget Sjöstaden utveckling AB är ett faktum. Bolaget ska utveckla den första tredjedelen av det ca 60 hektar stora området som frigörs efter hamnens flytt. Här påbörjas skapandet av en ny stadsdel – Sjöstaden - med totalt 5000 bostäder, kommersiell verksamhet och service. Området ligger i direkt anslutning till havet och centrala Trelleborg.
 
- Med respektive parts unika kompetenser kan vi gemensamt utveckla Sjöstaden i Trelleborg till en framtidsinriktad, hållbar och innovativ stadsdel, säger Mårten Olsson, tillväxtchef i Trelleborgs kommun.

Visionsbild: C.F. Møller Architects & Tyréns

Stort kliv framåt för utvecklingen av nya Business Center Trelleborg

Det planerade Business Center Trelleborg tar nu ett stort steg närmare förverkligande. Ett markanvisningsavtal har slutits med företaget Polar Structure om utveckling av bland annat logistik och infrastrukturlösningar inom området.
- Trelleborg behöver etableringar som denna, det utvecklar staden och leder till många nya arbetstillfällen, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Planområdet Samrådsförlag DP 290

Västra ringvägen klar för samråd

Den nya sträckningen av Västra ringvägen beslutades i kommunfullmäktige år 2021. Nu ska detaljplanen ut på samråd. Under sommaren kommer flera undersökningar att genomföras i området intill den tänkta vägsträckningen. Bland annat naturvärdesinventering, grundvattenmätningar och arkeologiska undersökningar.

Samrådet pågår mellan den 24 maj och 30 juni. Den 7 juni kl 16.30 – 19.00 är det samrådsmöte med öppet hus i Trelleborgssalen i Parken där allmänhet och andra intresserade kan ställa frågor och få mer information av olika inblandade i projektet.

Planprogram för Sjöstaden till kommunfullmäktige

Planprogram för Sjöstaden är klart för antagande i kommunfullmäktige den 19 juni 2023. Syftet med planprogrammet är att presentera en vision och en övergripande fysisk struktur för stadsdelen som sätter strategier och ramar. Fokus ligger på målpunkter, huvudsakliga stråk och kopplingar, allmänna platser och bebyggelsestruktur.

Planförslaget visar ytor och områden för allmänna platser som torg, platsbildningar, kajer och parkområden och visar på en exploateringsgrad om sammanlagt 5000 nya bostäder där det ska finnas möjligheter till olika boendetyper och upplåtelseformer.

SEPTEMBER
29

Välkommen till Exploatörsträff i Trelleborg!

Den 29 september arrangeras återigen Exploatörsträff i Trelleborg. Mellan kl 9 – 11.30 finns möjlighet att höra mer om hur staden växer för framtiden, pågående projekt och möjligheter för exploatörer och andra intresserade.

Exploatörsträffen hålls i Parken Kultur- och konferenscenter, Norregatan 46 i Trelleborg. Deltagande är gratis, men kräver anmälan senast den 20 september.

Presentation av Kuststad 2025 av Mårten Olsson, Tillväxtchef Trelleborgs kommun

Succé på SKNT-mässan

Sveriges kommunala näringslivstjänstemäns årskonferens (SKNT) är ett årligen återkommande evenemang som samlar näringslivsansvariga tjänstemän från kommuner över hela landet. I år hölls mässan i Trelleborg under två dagar i maj där kollegor från hela Sverige diskuterade näringslivsfrågor och fick en inblick i hur Trelleborg växer för framtiden. Huvudtalare var tidigare stadsminister Fredrik Reinfeldt. Deltagarna fick också en inspirerande presentation av Kuststad 2025 av Trelleborgs tillväxtchef Mårten Olsson.

Kuststad 2025 på plats på Näringslivsmässan

Den 11 maj var det dags för den årliga näringslivsmässan i Trelleborg. Mässan samlar företagare och näringsliv från hela Trelleborg med omnejd och Kuststad 2025 deltog med monter och information om projektet.

Business Arena Syd

Business Arena Syd är mässan som samlar företag, kommuner, organisationer och andra för en ökad affärsnytta, utbyte och kunskap inom fastighet, finans och samhällsbyggnad. Mässan består både av utställning och seminarier. Kuststad 2025 deltog för femte året i rad och presenterade Trelleborgs unika stadsutvecklingsprojekt.

Sugen på näringslivsfrukost?

Den 8 juni kl 07.15-09.15 bjuder Trelleborgs kommun på näringslivsfrukost med fokus på framtid och nätverkande. Morgonens gäster tar oss från vision till verklighet när de berättar om några av de stora projekt som är på gång i Trelleborgs kommun. Lilla Beddinge Teater står för underhållningen under morgonen och självklart blir det tid för mingel och nätverkande!

Näringslivsfrukosten hålls på Parken kultur- och konferenscenter, Norregatan 46 i Trelleborg.
Välkommen att anmäla dig!

Detaljplaner upphävda för Östra ringvägen

Två detaljplaner som beslutats av kommunfullmäktige i Trelleborg har blivit överklagade och mark- och miljödomstolen har upphävt dem. Båda detaljplanerna är kopplade till Östra ringvägen.

Kommunen ska nu besluta om de ska överklaga MMD’s beslut för sträckan Mellanköpingevägen. Den andra sträckningen är redan överklagad men mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte ta upp det till prövning. Kommunen har redan påbörjat arbetet med en ny detaljplan.
 

Vad är Kuststad 2025?

Kuststad 2025 är det mest omfattande stadsutvecklingsprojektet i Trelleborgs kommuns historia.
Det inkluderar satsningar på infrastruktur, näringsliv och stadsutveckling.

Kuststad 2025 består av fyra geografiska delprojekt; ringväg och hamninfart, Sjöstaden, Stadskärnan samt Business Center Trelleborg. När hamnen flyttar till ett mer sydostligt läge skapas möjlighet att utveckla nya stadsdelar med närmare 7000 bostäder i bästa söderläge. I anslutning till den nya ringvägen satsar kommunen på att utveckla befintligt verksamhetsområde till en plats för företagande, logistikverksamhet och service för färjeresenärer.