Nyhetsbrev om biblioteksutveckling från Region Skånes kulturförvaltning

Dela:

Region Skånes kulturförvaltning
Nyhetsbrev #4 december 2024 
Läs på webben

Årsbokslut och framåtblick!

Fort gick det! Plötsligt är det december och dags för årets sista nyhetsbrev, som blickar både bakåt på ett rätt så fullspäckat 2024 och framåt, mot ett spännande 2025.

Bibliotekens arbete med demokrati och delaktighet, med att väcka engagemang och ge möjlighet för fler röster att höras är teman som löper som en röd tråd genom det här nyhetsbrevet - precis som de har gjort genom arbetet med biblioteksutveckling i Skåne under hela 2024, och fortsätter att göra under 2025. 

Vi ligger i startgroparna för arbetet med ny regional biblioteksplan som ska skrivas nästa år för att börja gälla 2026. Och så ser vi fram emot att möta er alla på Stora utvecklingsdagen den 6 mars i Hässleholm. Temat är demokrati och mänskliga rättigheter och programmet kommer senare i december, då vi också öppnar anmälan - missa inte det!

Varma och juliga hälsningar från Ann, Anna, Anna, Annelie, Fanny (som är tillbaka efter föräldraledigheten) och Tove!

Låt dig inspireras av demokratiprojekt på bibliotek i Sydsverige!

Under år 2023 och 2024 har tio pilotbibliotek i södra Sverige utforskat bibliotekens demokratiska uppdrag i en digital samtid, utifrån sina lokala utmaningar och förutsättningar.
Nu har projektet och pilotbibliotekens erfarenheter samlats i skriften Biblioteken som tankesmedjor – exempel och tips för folkbibliotek.
Biblioteken som tankesmedjor är ett projekt i samverkan mellan de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Halland, Blekinge, Kronoberg, Kalmar & Jönköpings län. Projektet finansieras av Regionsamverkan Sydsverige.

Panelsamtal med Karl Kofi Ahlqvist, Jaqe, Mikael Yvesand och Aya Kanbar, ett arrangemang inom projektet Spoken word och rap som lyrik på Malmö stadsbibliotek. Moderator: Ayan Jamal. Fotograf: Rickard Sjöholm

Spoken word på bibliotek väcker engagemang hos unga i Malmö och Lund

Just nu pågår två Experimentspårsprojekt som riktar sig till unga och har fokus på spoken word som metod - ett i Malmö och ett i Lund.
I Malmö arbetar biblioteket med musikkollektivet MVH för att lyfta rap och spoken word som lyrik. I Lund arrangerar biblioteken i stadsdelarna Klostergården, Norra Fäladen och Linero workshops för unga med spoken word-artisten, rapparen och läraren Saleh M. Mbamba, i samarbete med stadens Mötesplatser för unga.

Maria Reppen, utvecklingssamordnare för program på stadsbiblioteket i Kristianstad. 

Testar nya metoder för att göra biblioteket relevant för fler i Kristianstad

Under våren 2024 genomförde biblioteken i Kristianstad en utbildning i metoder kopplade till publikarbete. Nu testar de att använda några metoder och verktyg från utbildningen, samtidigt som de gör arrangemang för andra målgrupper än de som de normalt når. Projektet är en del i det fördjupade demokratiarbetet som pågår på biblioteken i Kristianstad. Maria Reppen som är utvecklingssamordnare för program på stadsbiblioteket i Kristianstad berättar om projektet.

Rebecka Eriksson, biblioteksutvecklare, demokratikonsulent och eventproducent, leder En förmiddag om publikutveckling på bibliotek i Kristianstad den 30 januari.

Lär dig mer om publikutveckling på bibliotek!

Du som arbetar med biblioteksverksamhet i Skåne är välkommen till Kristianstad den 30 januari för En förmiddag om publikutveckling på bibliotek!
Det är biblioteken i Kristianstad som bjuder in som en del av sitt publikutvecklingsprojekt, som har fokus på fördjupat demokratiarbete på biblioteken (se artikel ovan).
Denna förmiddag ger dig som arbetar på bibliotek en fin möjlighet att få teori och verktyg för målgruppsarbete och för hur du kan arbeta med bibliotekens demokratiska uppdrag i praktiken.

Läsning i grupp inspirerar till viktiga samtal

Ett tryggt rum med plats för viktiga och fina samtal. Det blev resultatet när bibliotekarierna Ingela Klein och Ewa Tiselius från folkbiblioteket i Ängelholm testade metoden shared reading med elever på anpassad gymnasieskola under hösten. Projektet ingår i den forskningscirkel om läsfrämjande med ungdomar som femton skol- och ungdomsbibliotekarier i Skåne just nu deltar i, och som arrangeras inom Läsfrämjandelyftet Skåne, av Region Skåne och Malmö universitet.

Nina Sigurd, Kersti Pullerits (balanserande), Mimmi Widner, Susanna Al Hmaidi och Jennie Larsson utforskar områdena runt Hylliebiblioteket i projektet Startskott Hyllie.

Det nya Hylliebiblioteket växer fram tillsammans med lokalsamhället

Den 29 oktober öppnades dörrarna till ett nytt bibliotek i Malmö, Hylliebiblioteket, som är en del av Kulturfyren. Men hur kan man skapa ett bibliotek som verkligen möter de unika behoven i ett område? Det är frågan som ligger till grund för projektet Startskott Hyllie. Mimmi Widner som leder projektet berättar mer om Startskott Hyllie och hur man vill skapa en mötesplats som är relevant och engagerande för alla.

En shared reading-grupp på Bäckagårdens aktivitetshus i Skanör. Foto: Biblioteken i Vellinge

Stort intresse för shared reading bland äldre i Vellinge

När biblioteket bjöd in till shared reading för äldre i Höllviken och Skanör blev gensvaret stort, och deltagarna har tagit metoden till sitt hjärta.
– Att se hur de växer in läsningen av texterna, blir bekanta med varandra och anammar den långsamma, kravlösa atmosfären. Helt fantastiskt! säger bibliotekarien Lars Reisdal, som tillsammans med kollegan Anna Normann leder shared reading-projektet.
Här svarar de på några frågor om projektet och ger tips!

Strövelstorp läser är namnet på ett nytt projekt som ska öka läslusten bland barn och unga i Strövelstorp i Ängelholms kommun. På bilden Thomas Olsson från Ängelholms bibliotek, som är projektledare tillsammans med Therése Åström. Foto: Ängelholms bibliotek

Vill väcka engagemang för läsning bland barn och unga i Strövelstorp

För att locka ungdomar till mer läsning under sommarlovet vill Ängelholms bibliotek prova på att erbjuda sommarferietjänst där de unga högläser för yngre barn inom förskola och fritidsverksamhet och blir läsande förebilder.
Under hösten påbörjades arbetet genom Experimentspåret "Strövelstorp läser".

Stora utvecklingsdagen 2024 i Lunds stadshall.

Stora utvecklingsdagen 2025 – demokrati och mänskliga rättigheter

Den 6 mars äger Stora utvecklingsdagen för bibliotek rum på Hässleholms kulturhus. Temat för SUD 2025 är demokrati och mänskliga rättigheter. Välkommen på en dag full med inspiration från de skånska folkbiblioteken och föreläsningar om demokrati och mänskliga rättigheter!

Gruppen som arbetar med Biblioteket Play. Från vänster: Kristoffer Sannestam, Samuel Rubinstein, Erika Wallin, Nizar Keblawi och Helena Cot Martinez. Foto: Thorunn Vignisdottir

Biblioteket Play - kreativt och läsfrämjande!

Biblioteket Play är en kostnadsfri streamingtjänst som erbjuder program om litteratur, kultur och aktuella samhällsfrågor. Det finns innehåll som kan ses hemifrån och program som även är anpassade för att användas på bibliotek. Exempel på detta är digitala sagostunder och frågesporter för barn i olika åldrar, litteraturprogram för unga och vuxna, författarsamtal samt scensamtal om aktuella samhällsfrågor. 
Helena Cot Martinez, som är projektledare och producent Biblioteket Play, har svarat på några frågor om tjänsten och hur den kan vara en resurs för bibliotekspersonal i mötet med besökarna.

Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag

Ny rapport från Svensk biblioteksförening

Historiskt har bibliotekens urval genom inköp och gallring ofta vållat debatt. I bibliotekariens yrkesroll ingår det att arbeta mediestrategiskt och det är viktigt att det respekteras när det kommer till urval. Hur resonerar bibliotekarier och andra biblioteksanställda kring förvärv och annat mediestrategiskt arbete? Hur formuleras principerna för arbetet i bibliotekens medieplaner? Vilken roll spelar biblioteksanvändarna i urvalsarbetet? Rapporten har som syfte att svara på dessa frågeställningar. Den är författad av Jonas Söderholm, lektor, vid Högskolan i Borås, på uppdrag av Svensk biblioteksförening.

Natio­nell över­blick för stärkt samver­kan

Slutredovisning från KB till regeringen nu klar

I slutet av november 2024 lämnade Kungliga biblioteket (KB) sin slutredovisning för regeringsuppdraget om stärkt samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet till regeringen. Förslagen i redovisningen syftar till att utveckla bibliotekssektorn över tid och innebär bland annat:

  • En förtydligad process för nationell överblick och samverkan.
  • Stärkt samverkan mellan KB, Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
  • En genomlysning av nationella digitala tjänster för prioriterande målgrupper samt den nationella medieförsörjningen generellt.
  • Arbetet med att ta fram en nationell handlingsplan för utveckling startar 2025.

Tips och nytt från Digiteket

Digiteket fortsätter att vara en källa till både fröjd och kunskap för alla oss som arbetar i biblioteksvärlden.
En glad nyhet är att Digiteket har fått fler medfinansiärer och ett uppdrag att utveckla arbetet med tillgänglig läsning.
Fler medfinansiärer och mer tillgänglig läsning

Här kommer ett par aktuella tips på vad du kan ta del av på Digiteket just nu:

Guide: Läsombud – läsfrämjare inom vård och omsorg
Det här är en introducerande kurs om läsombud och högläsare inom vård och omsorg. Den syftar till att ge dig grundläggande kännedom om deras respektive roll och funktion samt hur folkbiblioteken kan främja och stötta dessa. 

Ungas informationssökning med ChatGPT
Trots att ChatGPT ofta beskrivs som opålitligt används det till att söka information. I masteruppsatsen ”Information i sammanflätning och förändring: Ungdomars informationssökning med ChatGPT” beskrivs hur ChatGPT:s inträde i ungdomars informationspraktiker i förlängningen har lett till både förändringar i hur ungdomarna använder Google och hur de granskar fakta.
 

Kostnadsfria utbildningar kring digitala betalningar

Länsstyrelsen erbjuder gratis utbildningar, bland annat genom biblioteken

Som en del av sitt arbete med att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster erbjuder nu Länsstyrelsen Skåne olika utbildningspaket kring digitala betalningar. Utbildningarna kan bokas av bibliotek och erbjudas till invånarna. Det finns också broschyrer, filmer och annat informationsmaterial att dela.

Grundläggande betaltjänster handlar om att alla personer ska kunna betala räkningar och ta ut kontanter oavsett var i landet man bor. 

Utbildningarna är helt kostnadsfria.

Bild: Colourbox

Tipsa kollegor om nyhetsbrevet!

Har du kollegor som kan ha nytta och glädje av våra nyhetsbrev? Kanske någon som är ny på sin tjänst? Tipsa gärna genom att skicka vidare det här nyhetsbrevet. Kollegan kan enkelt börja prenumerara genom att klicka på länken för att registrera sig. Nyhetsbreven från Biblioteksutveckling på Region Skånes kulturförvaltning skickas ut fyra gånger per år.

DECEMBER
11

Seminarium om AI för ABM-sektorn i Skåne

Den 11 december arrangerar Region Skåne, Riksarkivet och samverkansnätverket ABM-Skåne den första delen av en seminarieserie i tre delar kring AI.

JANUARI
28 

Berättarteknik för bibliotekspersonal, fortsättningskurs 1

Välkommen till Fortsättningskurs 1 i berättarteknik för bibliotekspersonal den 28 januari och 5 februari på Teater Sagohuset - med fokus på de yngre barnen! 

JANUARI
30

Berättarteknik för bibliotekspersonal, fortsättningskurs 2

Välkommen till Fortsättningskurs 2 i berättarteknik för bibliotekspersonal den 30 januari och 6 februari 2025, med fokus på de äldre barnen!

APRIL
23

Läs med hela kroppen! Fortbildningsdag med Expressteatern 

På Världsboksdagen den 23 april bjuder teatern in till en fortbildningsdag för bibliotekarier med metoderna från projektet Läs med hela kroppen! på Expressteaterns scen i Malmö!

APRIL
24

Fem bibliotek - fem träffar: Bokstart

Under 2025 kör vi en omgång av våra nätverksträffar Fem bibliotek – fem träffar med tema Bokstart! Nu söker vi deltagare. Sista anmälningsdag 12 december.

Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.