Hur man skriver effektiva mötesanteckningar och protokoll

15 november 2017

Kursupplägg
Utbildningen anpassas efter deltagarnas skrivsituation, bland annat om man skriver formella protokoll eller informella mötesanteckningar.
 
Följande delar ingår i utbildningen, oberoende av texttyper: 
  • Sekreterarens roll. Vi diskuterar sekreterarrollen före, under och efter mötet. Vad kan man göra i förväg? Vad kan man kräva av mötesordföranden som stöd för uppdraget?
  • Tempus i protokoll. Bör man skriva i nutid eller dåtid? För- och nackdelar med de båda skrivsätten.
  • Urvalets dilemma. Av protokollet bör läsaren i stora drag kunna utläsa både ärendet och beslutet utan att deltagit i mötet. Hur klarar man det, utan att texten blir för lång?
  • Ett bra beslut. Vad kännetecknar en bra beslutsformulering? Var ska den placeras, utifrån läsarens behov av informationen?
  • Tal- och skriftspråk. Vad skiljer tal- och skriftspråket åt? Hur kan man göra en strukturerad text av ett rörigt inlägg?
  • Den röda tråden. Här diskuterar vi struktur och utformning. Hur skapar man sammanhang i en text som bör vara så kort som möjligt?
  • Mötesteknik. Vi går igenom grunderna i mötesteknik. Vad betyder termer som till exempel votering, ajournering och justerare?
Under dagen blandas föreläsning med övningar och många exempel.

Målgrupp
Utbildningen är för dig som skriver mötesanteckningar eller protokoll i ditt arbete. All personal och förtroendevalda.

Kursledare
Petra Vainionpää, Petras Ordförråd AB. 
Petra bor i Västsverige (Borås), och hon har lång och gedigen erfarenhet av myndighets- och organisationsspråk. Hon har själv varit politiskt förtroendevald och arbetat inom Regeringskansliet, så hon känner de politiska strukturerna och beslutsvägarna väl. Hon brinner för klarspråk som för henne är detsamma som respektspråk – där respekten för läsarens tid och kunskaper alltid är i fokus.

Datum och tid
15 november 2017, 09.00 - 16.00. Kaffe och fralla serveras från kl. 08.30.

Plats
Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Museigatan 2, Uddevalla

Avgift
Avgift uttas med 2 315 kronor per deltagare exklusive moms och inkluderar kostnad för förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Avgiften faktureras till angiven fakturaadress.

Anmälan
Anmälan sker senast den 18 oktober via länk nedan.

Avanmälan
Avanmälan är avgiftsfri fram till sista anmälningsdatum. Därefter är anmälan bindande och hela kursavgiften faktureras. Avanmälan görs skriftligt till Fyrbodals kommunalförbund. Skicka gärna ersättare vid förhinder.
 


ANMÄL DIG HÄR!