Region Skåne
Skånes digitala vårdsystem (SDV)
Nyhetsbrev 2, 2024 
Läs på webben

SDV Nyhetsbrev

Ökad säkerhet och bättre överblick

Det har varit en intensiv vår på många sätt inom den skånska hälso- och sjukvården. Så också inom SDV-programmet där arbetet med version 1.0 slutfördes den 17 maj 2024. Ett omfattande arbete har gjorts med tester, stabilisering och buggrättning, och fortsätter under sommaren och hösten.  

De mottagande organisationerna intensifierar nu sitt arbete med ökad kommunikation till chefer och medarbetare, och inom projektet tas utbildningsmaterial fram. Parallellt pågår förberedelser inför det slutgiltiga politiska beslutet om att överföra data till SDV. Efter den första driftstartsomgången våren 2025 kommer också uppdaterade versioner att komma, och dessa arbetar vi också med.  

SDV kommer att ge oss ökad säkerhet på flera plan. Det handlar om patientsäkerhet, integritetsskydd, dataskydd och driftsäkerhet. SDV ger också bättre förutsättningar att styra, leda och följa upp hälso- och sjukvården genom säkrare och bättre administration, planering och uppföljning. Det möjliggör helt enkelt en bättre överblick. Något som jag som tidigare sjukhuschef hade behövt, exempelvis under pandemin och även i de utmanande tider som vi nu befinner oss i.   

Jag känner mig trygg med hur vi arbetar med att förverkliga ett säkert och ändamålsenligt system. Vi har hela tiden haft fokus på dessa områden:

  • Ett färdigt och tillräckligt testat system som följer lagen, när det driftsätts.   
  • Bred verksamhetsförankring.  
  • Hantera risker på ett effektivt sätt.   
  • Dataskydd och driftsäkerhet.  
  • Ett noggrant planerat och genomfört förändringsarbete.  
  • Utbildning för alla innan de börjar arbeta i systemet.  
  • Planera driftstarterna noga.  
  • Bevaka omvärlden.  
  • Fortsätta utveckla systemet och arbetssätten – allt är inte perfekt för alla från början.   
Vi närmar oss alltmer driftstart och förberedelserna fortsätter. Jag vill tacka er för ert engagemang. Tillsammans lägger vi grunden för en bättre hälso- och sjukvård i Skåne. Jag önskar er en fin sommar!

Med vänliga hälsningar,
Harald Roos, medicinsk programchef

SDV Ledarforum 13 juni

  • Aktuell status för SDV-projektet – Harald Roos, medicinsk programchef för SDV, som också leder sändningen.
  • SDV – så blir första versionen – Anna Svanquist, Åsa Tranesjö och Magnus Isaksson från verksamhetsledningen i SDV-programmet.
  • Realtidsinformation och taligenkänning –  Ingela Fröjdh och Johan Svahn, flödesägare SDV-programmet.
  • Produktionsplanering i samband med införandet av SDV – Angelica Graveus, Hälso- och sjukvårdsstyrning Region Skåne, och Fredrik Wiberg, Koncernstab inköp- och ekonomistyrning Region Skåne.
  • Avslutning: Harald Roos
Se sändningen

Med SDV är vi alla nya på jobbet

Under åren har medarbetare inom hälso- och sjukvården bidragit till att utveckla och anpassa Skånes digitala vårdsystem (SDV) till skånska förhållanden. Tre av dem är barnsjuksköterskan Mathilda Bergman, läkaren Måns Ornstein och controllern Ingela Fröjdh. I artikeln som länkas nedan ger de en glimt av hur jobbvardagen förändras när SDV införs hos offentliga och privata vårdgivare.

Läs artikeln

5 snabba frågor om produktionsplanering

Produktionen och förmågan att bedriva hälso- och sjukvård i Skåne kan komma att påverkas under perioden då SDV införs. Här ger Angelica Graveus, Hälso- och sjukvårdsstyrning, och Fredrik Wiberg, Koncernstab inköp- och ekonomistyrning, en kort överblick av detta samt hur produktionsplanering kan dämpa de negativa effekterna under införandeperioden.
 
Varför påverkas produktionen i samband med att vi inför SDV?
Det beror huvudsakligen på tre saker som kommer att ta tid när vi inför SDV. Vi behöver utbildning, vi är ovana vid att arbeta i systemet och vi behöver göra viss manuell överföring av patientinformation mellan från gamla system till SDV. Den sistnämnda kommer att ha störst påverkan. 
  
När påverkas produktionen av att vi inför SDV? 
Det kommer att vara störst produktionspåverkan under sex veckor, två veckor före och fyra veckor efter driftstart. Störst påverkan blir det vecka ett och två. Under vecka tre och fyra tror vi att det planar ut något och därefter kan vi börja förvänta oss något slags normalläge, Längre fram kan vi börja titta efter vinster med det nya systemet. 
 
Vilka verksamheter påverkas mest? 
Alla verksamheter kommer att påverkas i någon mån. Primärvården och öppenvården kommer sannolikt att ha störst produktionspåverkan. Där räknar vi med ett större produktionstapp, framförallt under två veckor. Detta beror på att det handlar om stora volymer patienter och många vårdbesök. Varje besök behöver ha manuell överföring från de gamla systemen. Akutverksamheten kommer att påverkas i någon mån och minst påverkan blir det i slutenvården och operationsverksamheterna.  
 
Hur kan vi minska effekten på produktionen? 
Vi behöver säkra att så många som möjligt är tillgängliga i vården genom att minska eller pausa icke-vårdnära aktiviteter, exempelvis möten, uppföljningar och utvecklingsprojekt.

Genom att börja produktionsplanera verksamheten kan vi också minska effekten. Vi har tagit fram en behovsapplikation som är tillgänglig för alla och enkel att använda. Applikationen hjälper till att räkna ut produktionsbehovet utifrån önskad tillgänglighet inom önskad tid, det vill säga hur många fler patienter som vi behöver vi träffa för ett första besök för att nå 90 % tillgänglighet inom 1 år. Vi tror också att vi kan planera en viss produktionsnedgång genom att planera återbesöken annorlunda. Till exempel så bör Lasarettet i Ystad fundera över hur många återbesök som bör planeras till mars och april. För att inte bara skjuta återbesöken framför sig bör vi fundera över om vi kan hantera återbesöken lite annorlunda än vi vanligtvis gör, till exemeple glesa ut dem, göra dem digitala eller till och med ha behovsbaserade återbesöksmottagningar.
 
Vad kan vi göra redan nu? 
Arbeta för att ha en så god tillgänglighet som möjligt inför driftstart genom att se över återbesöken och se över våra många uteblivna besök och sena om- och avbokningar. Vi rekommenderar också att se över medicinska sekreterarnas arbetsuppgifter inför förberedelsearbetet då det är administrativt mycket arbete.

Realtidsdokumentation – nyckelprincip för hur vi ska jobba

  • Realtidsdokumentation ska göras i närtid, det vill säga så nära vårdhändelsen som möjligt. Det kan ske när patienten finns i rummet, när patienten har lämnat rummet eller när all information som behövs är tillgänglig och kan föras in i journalen.
  • Innebär att alla i vårdteamet har tillgång till uppdaterad och aktuell information och kan driva vårdprocessen vidare sömlöst med hjälp av systemet.
  • Realtidsinformation möjliggörs av realtidsdokumentation. Genom denna får alla i vårdteamet tillgång till uppdaterad och aktuell information.

Läs mer om de förändrade arbetssätten

Missa inte Chefspodden om SDV!

Visste du att Region Skånes chefspodd nyligen hade SDV på agendan?
Temat var hur Framtidens vårdsystemet hänger ihop med SDV. Harald Roos medverkade tillsammans med Johan Cosmo och Region Skånes kommunikationsdirektör Anna Strömblad. 

Chefspodden: ”Framtidens hälsosystem och SDV hänger samman”

Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.