Dela med dig av informationen till fler!

Hej Företagare,

Nu är våren äntligen här och det händer mycket! Alla har vi fortfarande många ”här och nu”- frågor att ta itu med, till följd av pandemin, men det inspirerar att lyfta blicken och porträttera något av allt det positiva vi också har omkring oss. I det rykande färska numret av Näringslivsnytt är det till exempel fokus på det unga entreprenörskapet i Lerums kommun. Glädjande är förstås också det fina resultatet i Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, Insiktsmätning. 

I det här nyhetsbrevet har vi lyft ett axplock av något som är på gång just nu - en blandning av information och inspiration. I vår Näringslivskalenderlerum.se/naringsliv hittar du alltid uppdaterad information om aktuella aktiviteter för dig som företagare. I samarbete med partners som till exempel våra lokala företagarföreningar, Business Region Göteborg, Nyföretagarcentrum Lerum och SmåföretagsAkademin erbjuds olika typer av fortbildning, rådgivning och inspirationsföredrag.

Har du frågor eller funderingar hör av dig till oss – vi är här för er företagare! 

Bästa hälsningar, 
Näringslivsenheten Lerums Kommun genom Åsa Qvist Ek, Näringslivschef

Näringslivsnytt - med fokus på ungt företagande

Vårens nummer av Näringslivsnytt fokuserar på det unga entreprenörskapet, på framtiden och på vikten av nätverken mellan skola och arbetsliv. Flera spännande reportage om bland annat Teknikcollege, UF och digitalisering. Har bilagats till alla hushåll i Lerums kommun och finns också att läsa på länken. 

Toppplacering i SKR:s Insiktsmätning

Lerum klättrar från ett nöjd-kund-index på 68 till 75, i 2020 års resultat och placerar sig på delad första plats inom Göteborgsregionen, tillsammans med Mölndal. Inom alla områden som mäts höjer kommunen sina resultat, bland annat vad gäller bemötande, kompetens och effektivitet. Det visar resultatet av Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, Insiktsmätning.

Jobbspår vid rekrytering

Lerums kommun och Arbetsförmedlingen erbjuder företag möjligheten att utforma lokala jobbspår med kostnadsfria utbildningsinsatser vid nyanställning. Det syftar både till att tillgodose företags behov av kompetent framtida personal och samtidigt förbättra ungas och nyanländas möjligheter att etablera sig på
arbetsmarknaden. Vill du veta mer kontakta: 
Carl.Agnebrink@lerum.se
Annelie.Basta@lerum.se.
 
 

Konst längs Gotaleden

Nu är årets konstverk längs leden invigda och hela sommaren kan vandrare längs Gotaleden uppleva tre platsspecifika konstverk i tre olika kommuner - Partille, Lerum och Alingsås. I Lerum presenterar konstnären Jan Carleklev ett ljudverk på Seminariekullen på Nääs.  

Kontakta företagslotsen

Till Företagslotsen, Magnus Danielsson, kan du vända dig när du behöver hjälp med frågor relaterade till ditt företagande. Meningen är att du skall uppleva att du snabbt och enkelt skall få hjälp att hitta rätt kontakter inom kommunen eller bland aktörer som jobbar med företagsservice.

21 maj: Få fart på ditt företag "Företag 365 online"

Företag365 är ett affärsutvecklingsprogram i workshop-format som riktar sig till dig som startat och driver företag och vill lyfta din verksamhet till nästa nivå. Läs mer på länken och anmäl dig. 

Känner du till YESBOX?

YESBOX är fortfarande 100% digital, aktörerna håller alla vägledningar digitalt och kalendern fylls på med aktiviter löpande. Erbjuder kostnadsfri affärsrådgivning, utbildning och inspiration för dig som är entreprenör, innovatör, nyföretagare, går i starta eget-tankar eller som har en idé som du vill utveckla.

Nystart i Parasollen

Ett avtal med ny restauratör har tecknats i Parasollen i Gråbo. Inriktniningen blir indiskt, en familjerestaurang med take away. Ingång från gatan och utservering är också något av den nye ägarens planer för platsen. Officiellt tillträde 1 juni. 

26-27 maj - Grundkurs i styrelsearbete

Stiftelsen Eken i Alingsås erbjuder, till subventionerat pris, StyrelseAkademins certifieringskurs i styrelsearbete. Utbildningen är fördelad på två heldagar, 26-27 maj, klockan 09.00-16.30. Läs mer om innehåll, pris och anmälan på länken. 

Rapportera farligt avfall

Nästan alla verksamheter producerar farligt avfall. Farligt avfall är avfall som är explosivt, brandfarligt, frätande, smittförande eller giftigt för människa och miljö. En utökad anteckningsskyldighet gäller från 1 november 2020 för det farliga avfallet till det nya avfallsregistret hos Naturvårdsverket.

Poppa

Poppa - en mötesplats för lokala kreatörer har bjudit på flera spännande digitala porträtt. De fysiska  nätverksträffarna är fortfarande på paus men återkommer framöver. Vardagar mellan klockan 10.00-17.00 är Poppas arbetsyta på Garveriet tillgänglig för att arbeta. Läs mer och håll dig uppdaterad på uppochpoppa.se

Rökfria miljöer

Utserveringanas tid manar till påminnelser om tobakslagen. Verksamheter som har entré dit allmänheten har tillträde måste ha skyltat att rökning är förbjuden till entrén, det är inte heller tillåtet att ha askfat vid entrén. Det gäller butiker, mäklare, caféer osv. Uppdatera dig vad som gäller på länken. 

Nyföretagshjälp?

Nyföretagarcentrum Lerum erbjuder digital rådgivning och olika kurser till dig som funderar på att starta företag eller precis har startat egetMånga företag har funderingar kring sina verksamheter med anledning av coronavirusets konsekvenser. Kontakta 
lerum@nyforetagarcentrum.se 
för att komma vidare.

Lediga lokaler

Söker du ny lokal för din verksamhet eller har du som fastighetsägare lediga lokaler att hyra ut? Du kan kostnadsfritt kan annonsera ut lediga lokaler inom kommunen. Publicering sker både på objektvision.se och kommunens hemsida.

Aktuella upphandlingar:
Aktuella upphandlingar, underlag och övriga upplysningar för Lerum och hela Göteborgsregionen hittar du på upphandlingar.nu. Är du intresserad att leverera till kommunens olika enheter så meddela dina kontaktuppgifter till upphandling@lerum.se eller kontakta Berith Olsson, berith.olsson@lerum.se eller 0302-521279. 

Näringslivsråd

För att gemensamt verka för ett attraktivt och välmående företagsklimat i Lerums kommun. 

Läs mer

Upphandlingsråd

För att främja en förståelse för varandras verksamheter och underlätta goda upphandlingar och inköp.

Läs mer

Myndighetsråd

För en god dialog när det gäller myndighetsfrågor såsom bl.a. miljötillstånd, livsmedelskontroll och bygglov.

Läs mer

FÖRETAGSLOTS

Ett bra sätt att hitta rätt kontakter inom kommunen eller bland aktörer som jobbar med företagsservice. 

Kontakt

MARK & LOKALER

Söker du tomtmark för din verksamhet, ny lokal för din butik eller vill riva och bygga nytt? Då finner du rätt information här.

Läs mer

NY FÖRETAGARE?

Är du ny företagare i Lerums kommun? Det tycker vi är roligt - och vill gärna träffa dig. Varmt välkommen att kontakta oss. 

naringsliv@lerum.se

Varmt välkommen att kontakta oss!

Vi jobbar med näringslivsutveckling med fokus på olika områden som företagslots, tillgänglig mark, besöksnäring och mycket mer. Se filmen om vad vi gör och vad vi kan hjälpa dig med i ditt företagande.

Alla våra aktiviteter hittar du i Kalendarietlerum.se/naringsliv, där du också hittar våra kontaktuppgifter. Du når oss alltid på naringsliv@lerum.se

Om du av någon anledning inte vill ha det här nyhetsbrevet, kan du avregistrera eller kontakta naringsliv@lerum.se |  © 2021 Lerum.