Samverkan i Fyrbodal kan också ge samverkan ute i Europa. En delegation från en ukrainsk delregion besökte förbundet nyligen med just syftet att starta samarbeten mellan ukrainska kommuner och kommuner i Fyrbodal. Jätteroligt och beundransvärt. Jag tror vi kan lära mycket av varandra.
Teknikmässan i Lysekil växer och fick denna gång besök av 150 elever och 16 företag. Både roligt och viktigt eftersom det råder stor brist på kompetens inom just teknik.
Förbundet har satsat på att ta fram en gymnasierapport som vi hoppas att kommunerna kan få användning för. Spännande!
Trots lågkonjunktur och tajta budgetar fortsätter vi arbetet med att utveckla Fyrbodal. Nyhetsbrevet innehåller ett axplock av det som gjorts inom förbundet denna höst.
Nu kliver vi snart in i adventstider och med det också en efterlängtad flytt till nya lokaler. Återkommer om det i nästa nyhetsbrevet.
Förbundsdirektör Anna Lärk-Ståhlberg
Inget beslut om DRUM-budget
Vid förbundets senaste direktionsmöte togs flera viktiga beslut. Dock kunde förbundet inte besluta om budgeten för de delregionala utvecklingsmedlen då Uddevalla kommunstyrelse beslutat att inte medfinansiera medel för 2025.
Ukrainska kommuner vill samarbeta med Fyrbodalskommunerna
En delegation från Ukraina besökte Fyrbodals kommunalförbund i Uddevalla. Syftet var bland annat att hitta framtida samarbeten mellan ukrainska kommuner och kommuner i Fyrbodal men också att utbyta kunskap och kompetens.
Lyckad kampanj för sommarjobb inom vård och omsorg
Under sommaren genomfördes en gemensam kampanj på sociala medier för att få mer drag i årets semesterrekrytering. Kampanjen genomfördes i samarbete med GoCare.
I Fyrbodalspodden En uppväxt fri från våld delar pedagogerna Emma Hansson och Anna Ericsson i senaste avsnittet med sig av sina erfarenheter om arbetet med våldsprevention på sin grundskola i Tanum.
I år hölls Teknikmässan i Kronbergshallen med 16 företag och runt 150 elever som fick ta del av företagens verksamheter. Med på mässan var också Teknikcollege.
18 unga företagare blev nominerade. 10 finalister har utsetts. Och snart så utses de två företagare som vinner Unga Dalslandspriset 2024 och 25 000 kronor vardera.
Nu lanserar Fyrbodals kommunalförbund en ny statistikrapport om gymnasieutbildning i Fyrbodal. Tanken är att rapporten ska kunna användas av utbildningsförvaltningar, skolor och politiker för att skapa sig en bild av hur läget ser ut just i Fyrbodal.
Nu har Vänersborgs och Västra Götalandsregionen kommit överens om att tillsammans finansiera framtagandet av planer för att förverkliga ett tågstopp i Brålanda. Trafikverket ska nu ta fram de planer som behövs.
Regeringens utredare om framtiden för ett hållbart arbetsliv
Sveriges arbetsmarknad står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning, höga sjukskrivningstal och ett växande behov av arbetskraft, särskilt inom välfärdssektorn. Så här säger regeringens utredare.
Den 6 november samlades ett femtiotal personer från skolor i Fyrbodalsregionen för att officiellt dra igång implementeringen av Det syns inte – ett lärverktyg utvecklat för att främja ungas psykiska hälsa och hjälpa dem att navigera i en alltmer digitaliserad värld.
Många satsningar och en sjunkande arbetslöshet i Dalsland
Ett 25-tal olika projekt och insatser, en sjunkande arbetslöshet, energiförsörjning och ett nytt pris för unga entreprenörer. Det är en del av vad som händer i Dalsland just nu.
Det handlar om att bemöta psykiskt sårbara personer på rätt sätt utan att starta fel känslor. I oktober anordnade förbundet två heldagar där personal från socialpsykiatri, funktionshinder och liknande områden deltog. 250 deltog första dagen.