Nyheter från Kuststad 2025, Trelleborg


KUSTSTAD 2025

Nyhetsbrev mars 2023

Visionsbild framtagen av Kanozi arkitekter på uppdrag av Serneke/Granitor

Kreativ lösning mot havsnivåhöjning
Kustskydd byggs in i strandpromenad och landskap

Trelleborgs kommun har lämnat in en ansökan om tillstånd för att anlägga skyddsvall mot stigande havsnivåer till Mark- och miljödomstolen. Hela tätorten behöver skyddas mot stigande havsnivåer. Den aktuella ansökan gäller första delen av en längre planerad skyddsvall längs den kommande Västra Sjöstaden i Trelleborg.
- Vi vill så långt det är möjligt integrera kustskyddet i den omgivande miljön, utan att kompromissa med kustskyddets funktion, säger Johanna Blixt, exploateringsingenjör i Trelleborgs kommun

Detaljplan för Västra Sjöstaden på granskning

Västra Sjöstaden är en av de nya kustnära stadsdelarna som planeras inom Kuststad 2025-projektet. Stadsdelen ska uppföras på befintlig industrimark i anslutning till centrala Trelleborg. Nu är detaljplanen för den första etappen av Västra Sjöstaden ute på granskning. Etapp 1 innebär ca 700 nya bostäder, mobilitetshus och andra servicelokaliteter och uppförs av fastighetsbolagen Granitor och Serneke.

Detaljplanen beräknas antas i kommunfullmäktige i slutet av året. Fördröjningen beror på att ärendet påverkas av Mark- och miljödomstolens beslut om den nya skyddsvallen (se artikel ovan).

Sjöstaden i 3D
Ny 3D-modell ger en bild av den kommande stadsdelen

Nu kan du digitalt ”vandra runt” i Sjöstaden, en stadsdel som ännu inte finns. Du styr själv stegen och väljer vad du vill se. Den nya 3D-modellen ger en bild av bebyggelsens placering, var grönområden och promenadstråk planeras och stadsdelens förhållande till hamnbassängerna och den befintliga staden.

Trelleborg beviljas EU-medel för Västra ringvägen

Nyligen togs beslut i EU att bevilja medel för planeringen av den nya sträckningen av Västra ringvägen. De nu beviljade medlen om maximalt 893 250 euro kommer från EU:s CEF Transport II-program och täcker hälften av kostnaderna för planeringen av Västra ringvägen.

Visualisering av Chroma Arkitekter på uppdrag av Trelleborgs kommun till visualiseringsstuidie (2021)

Klartecken att bygga kriminalvårdsanstalt i Trelleborg
Mark- och miljööverdomstolen avslår överklagandena

Den nya kriminalvårdsanstalten ska uppföras i anslutning till det planerade Business Center Trelleborg. Mark- och miljööverdomstolens beslut innebär att detaljplanen för området vinner laga kraft och att arbetet med anstalten och omgivande infrastruktur nu kan påbörjas.
-  Det är viktigt att se området som en helhet som ska vara både logistiskt tillgängligt och estetiskt tilltalande, säger Mårten Olsson, tillväxtchef i Trelleborgs kommun

Visualisering av BSK och Nord Architects från Strukturplan Business Center Trelleborg

Business Center Trelleborg börjar ta form

Två detaljplaner som innefattar områden i det kommande Business Center Trelleborg ska nu ut på granskning. Den ena detaljplanen möjliggör för bl a vätgasproduktion och lagring samt verksamhets- och industrimark.  Inom området planeras även för viss restaurangverksamhet samt gröna rekreationsområden längs den befintliga Dalköpingeån.  Granskningsperioden varar från slutet av mars till början av april.

Den andra detaljplanen som redan nu är ute på granskning avser bl.a. utbyggnaden av en befintlig växthusanläggning.

Foto: Niclas Ingvarsson

Tankstation för vätgas klar till sommaren

I sommar öppnar en första vätgastankstation i Trelleborg. Här kan man inledningsvis tanka grön vätgas från Danmark, men kommunen planerar att på sikt starta egen grön vätgasproduktion i Trelleborg. En första produktionsanläggning ska finnas i det kommande Business Center Trelleborg.

Trelleborg startade tidigt sin satsning inom vätgasteknik. Syftet är att ställa om till ett fossilfritt samhälle med hjälp av vätgaslösningar. Det innebär bl.a. att ställa om den egna fordonsflottan till att inkludera hållbara vätgasdrivna fordon.

Trelleborg blev år 2020 den första kommunen i Sverige som gick med i CEF-INEA-projektet ”Nordic Hydrogen Corridor”. Projektet syftar till att upprätta vätgastankstationer längs prioriterade transportleder i Norden.

Trelleborgs satsning på vätgas avser inte bara fordonsbränsle utan målbilden är att utnyttja fördelarna med vätgastekniken i flera användningsområden såsom fastigheter, jordbruk eller industri. Vätgas är en viktig pusselbit i arbetet med att ställa om till en hållbar energiförsörjning.

- Det är inte antingen eller, utan vätgas ska ses som ett viktigt komplement i omställningen. Framför allt är vätgasens stora fördel att man kan förflytta energi i tid och rum – lagringsmöjligheterna med vätgas är guld värda idag, säger Melinda Frigyesi Almström som är kommunikations- och hållbarhetschef på Trelleborg Energi, bolaget som driver kommunens vätgassatsning.

Yrkeshögskolan i Trelleborg satsar på utbildning inom vätgas

Yrkeshögskolan i Trelleborg har nu genomfört den första omgången av en särskild utbildning som ska stärka kompetensen kring vätgas som energislag. Utbildningen är ett led i kommunens satsning på att bli ledande inom vätgas i Sverige. Utbildningen syftar till att möta upp branschernas behov av spetskompetens inom vätgas. Utbildningen är på 50%, varar i 26 veckor och ger 65 YH-poäng. Nästa kursstart sker i augusti 2023.

SEPTEMBER
29

Exploatörsträff i Trelleborg den 8 september – Save the date!

Fredagen den 29 september kl 9-11.30 är det återigen dags för den populära Exploatörsträffen i Trelleborg. Nu äntligen i fysisk form igen.

Här får du information direkt från källan om vilka projekt som pågår i Trelleborg, vad som planeras framåt och hur du kan bli en del av Trelleborgs framtid.

Skriv upp dagen redan nu – vi återkommer med en officiell inbjudan innan sommaren!

Vad är Kuststad 2025?

Kuststad 2025 är det mest omfattande stadsutvecklingsprojektet i Trelleborgs kommuns historia.
Det inkluderar satsningar på infrastruktur, näringsliv och stadsutveckling.

Kuststad 2025 består av fyra geografiska delprojekt; ringväg och hamninfart, Sjöstaden, Stadskärnan samt Business Center Trelleborg. När hamnen flyttar till ett mer sydostligt läge skapas möjlighet att utveckla nya stadsdelar med närmare 7000 bostäder i bästa söderläge. I anslutning till den nya ringvägen satsar kommunen på att utveckla befintligt verksamhetsområde till en plats för företagande, logistikverksamhet och service för färjeresenärer.