Dela:

Blädda i den nya broschyren om Kuststad 2025. 

Kuststad 2025 i ett nötskal

En uppdatering från Kuststad 2025 - Trelleborgs största stadsomvandlingsprojekt

När, var och hur kommer Kuststad 2025 att växa fram? Hur påverkas Sjöstadens framväxt av hamnens flytt, byggnation av ringväg och en östlig hamninfart? Stadsutvecklingen öppnar upp för mänskliga mervärden och det blir bättre att bo, leva och verka i Trelleborg. Läs den nya digitala broschyren om Kuststad 2025, där du får en samlad bild av projektet och dess olika delar.

Häng med på det senaste inom Kuststad 2025!

Har du frågor gällande Kuststad 2025? Kontakta projektet via e-post: kuststad2025@trelleborg.se

 

KUSTSTAD 2025 PÅ TUR...

Kuststad 2025 var på plats på Business Arena Syd i Helsingborg den 8 juni. På bilden är delar av gänget från Trelleborg. Foto: Trelleborgs kommun. 

Trelleborgs kommun på Business Arena den 8 juni

Hur nyttjar vi åkermarken på bästa sätt, samtidigt som städerna växer? Denna fråga diskuterade Ann Kajson Carlqvist, ordförande i Trelleborgs kommunstyrelse, i en paneldiskussion under Business Arena Syd. Trelleborgs kommun och Kuststad 2025 fanns på plats med monter, där diskussion, dialog och idéer välkomnades för att utveckla Trelleborg som regional kärna.

Kuststad 2025 träffar företagen i Trelleborg

Den 25 maj ordnades Näringslivsmässan i Parken i Trelleborg. Trelleborgs kommun var närvarande med flera verksamheter, bland andra Kuststad 2025. Vid ett samtal från scen kunde man höra hur långt planeringen för Kuststad 2025 kommit. Kuststad 2025 träffade flera trelleborgsföretag vid montern på mässan. Förutom att träffa företagarna på Näringslivsmässan, har Kuststad 2025 haft möten med flera av företagarföreningarna i Trelleborg under våren.

Vill ni också få besök av Kuststad 2025? Hör av er till kuststad2025@trelleborg.se.

AKTUELLA PLANPROGRAM OCH DETALJPLANER 

Bild: Trelleborgs kommun.

Nya stadsdelar i gamla hamnområdet - Sjöstaden

Genom flytten av Trelleborgs hamn öppnar sig unika möjligheter för stadsutveckling inom de 50 hektar som hamnen lämnar. Staden kommer återigen kunna möta havet. En integrerad och sammanhängande stadsstruktur ska koppla samman ny och befintlig stad. För att Sjöstaden ska kunna växa fram fullt ut, behövs en östlig hamninfart med tillhörande uppställningsplatser för hamnen.

Nu presenteras planprogram för området, med syfte att måla upp en helhetsbild för stadsutvecklingen. Öppet Hus äger rum den 21 juni, 16.30-19.00 i Rådhusets foajé. Håll också utkik efter utställning om Sjöstaden i början av juli - kommer finnas till beskådan under sommaren på Rådhustorget i Trelleborg. 

Detaljplanen på en evakuerings- och angreppsväg samt östlig hamninfart fick klartecken den 2 maj vid sammanträde i kommunfullmäktige. Bild: Trelleborgs kommun.

Detaljplan antagen av kommunfullmäktige

Detaljplanen på en evakuerings- och angreppsväg samt östlig hamninfart fick i början av maj klartecken vid sammanträde i kommunfullmäktige. Dragningen av evakueringsvägen är densamma som en eventuell framtida hamninfart kan ha. Om den Östra hamninfarten byggs kommer den ökande tunga trafiken inte längre att behöva köra genom centrum, utan kan korsa väg 9 och köra direkt ut på ringvägen.

Länsstyrelsen ger klartecken för framtida hamninfart

Länsstyrelsen har beslutat att inte överpröva detaljplanen för evakueringsväg och framtida östlig hamninfart. Efter överklagandetiden har Länsstyrelsen möjlighet att kalla in planen om någon fråga inte är löst, och upphäva kommunfullmäktiges beslut.
 

Västra Ringvägen ska dras enligt alternativ "Söder B". 
Bild: Trelleborgs kommun.

Västlig ringväg med ny sträckning

Västra ringvägen kommer att dras om enligt det så kallade alternativ Söder B, som bedöms vara det mest fördelaktiga för en ny vägdragning av Västra ringvägen.
 

NYINVIGNING AV TRELLEBORGS HAMN

Den 5 april var det dags för nyinvigning av Trelleborgs nya hamn. 
– Hamnens nyinvigning och flytt är startskottet för den förändringsresa Trelleborg står inför, där hamnen och staden utvecklas sida vid sida, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande.
 

Nyinvigning av Trelleborgs Hamn en milstolpe för framtidens kuststad

Fyra nya färjelägen varav en 500 meter lång godskaj står nu klara. Såsom viktig godsnod och port till södra Sverige, är Trelleborg specifikt utpekat som regional kärna. Hamnens utbyggnad, fler kustnära bostäder och en växande befolkning är nyckeln för fortsatt utveckling.
Bild: Trelleborgs Hamn.

Hamnens flytt ger plats för Sjöstaden

Hamnens nyinvigning språngbräda för ökande godsvolymer

Mer resurser för överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart och en kraftfull utbyggnad av intermodala godstransporter. Med infrastrukturministern, kommunledningen, kommunstyrelsens ordförande i Malmö och flera tunga branschföreträdare på plats, klipptes bandet och de fyra nya färjelägena kunde invigas.
Bild: Roger Nellsjö. 

Film och bilder från hamnens nyinvigning

Nytt Green Ship reducerar utsläppen

Investeringen och utbyggnaden av Trelleborgs Hamn gör det möjligt att ta emot nästa generations RoRo-fartyg, så kallade Green Ships, med betydligt mindre klimatpåverkan men väsentligt större kapacitet. Utan de nya färjelägena hade det inte varit möjligt att ta emot så stora fartyg. Den 20 april ankom TT-Lines första nya Green Ship, M/S Nils Holgersson, till Trelleborgs Hamn. Nils Holgersson är 230 meter lång, 31 meter bred och rymmer 800 passagerare och mer än 200 lastbilar och trailers. TT-Lines miljövänliga Green Ship kan dessutom drivas med LNG (flytande naturgas) vilket kommer att reducera utsläppen avsevärt.  TT-Line kommer med ytterligare ett Green Ship-fartyg som är planerat till kvartal 3, 2022.

VÄSTRA ENTRÉN - VÄLKOMMEN TILL TRELLEBORG!

Två arkitektbyråer valda för att utveckla förslag på utformning av Västra entrén

Västra entrén blir Trelleborgs nya port från Malmöhållet. Arkitektupphandlingen för att utveckla Västra entrén och den planerade expohallen blev klar under våren. 
Bild: Trelleborgs kommun. 

Kuststad 2025 består av fyra geografiska delprojekt; ringväg och hamninfart, Sjöstaden, Stadskärnan samt Business Center Trelleborg. När hamnen flyttar till ett mer sydostligt läge skapas möjlighet att utveckla nya stadsdelar med närmare 7000 bostäder i bästa söderläge. I anslutning till den nya ringvägen satsar kommunen på att utveckla befintligt verksamhetsområde till en plats för företagande, logistikverksamhet och service för färjeresenärer.
Projektet inleddes 2016 när fullmäktige med bred majoritet beslutade att Trelleborg ska få en östlig ringväg och ny östlig hamninfart.

Vad är Kuststad 2025?

Kuststad 2025 är det mest omfattande stadsutvecklingsprojektet i Trelleborgs kommuns historia. Det inkluderar satsningar på infrastruktur, näringsliv och stadsutveckling.