Oppsummering av sesongen 2020
NAF MC Sarpsborg Rakkestad
Publisert 11. november 2020
MC sesongen 2020 har vært veldig spesiell med mye usikkerhet. Spesielt de første månedene. Tross det har vi med noen justeringer, klar å få gjennomført det meste av våre faste aktiviteter.
Årsmøte
Vi fikk gjennomført årsmøte før Covid-19 inntok landet.
Det ble et lederbytte, der Sven Åge Andersen gikk ut og Christian Wevle ble valgt inn som ny leder for NAF MC Sarpsborg og Rakkestad.

Usikkerhet, avlysning og justeringer 
Med anbefalinger fra regjeringen og sterke føringer fra NAF sentralt, så vi oss nødt til å avlyse den tradisjonelle vårmønstringen 1 mai.

Gruskurset som var planlagt gjennomført i slutten av april måtte vi også avlyse. Alle deltakerne hadde forståelse for dette, men de fleste synes det var veldig synd for det var noe de hadde gledet seg til.
Styret besluttet derfor å flytte kurset til høsten og de fleste som var påmeldt ble med på dette. De det ikke passet for fikk igjen kursavgiften.

Sikker På MC kurs og Banedag på Rudskogen med AGM fikk vi gjennomført som vanlig.
Sommertur til Rjukan
Sommerturen fikk vi gjennomført da regjeringen hadde sluppet opp litt på kravene/anbefalingene.
13 personer på 9 MCer ble med på tur til Rjukan, der vi overnattet i flotte hytter på Rjukan hytteby.
Den sosiale Afterbiken foregikk utendørs og hvert par hadde egen hytte, så smittevernsanbefalingene klarte vi fint å etterkomme.


Adventure tur til Finnskogen
Helgen 28 – 30 august gjennomførte NAF MC Sa-Ra sin første medlemstur på grus.
Vi allierte oss med Grustur i Øst som har tilgang til et perfekt sted på Finnskogen.13 medlemmer av NAF MC hadde meldt seg på denne turen. Det var stor interesse for turen, men vi ønsket å ha med oss et begrenset antall medlemmer. Dels på grunn av at dette var første gang vi gjennomførte noe slikt, men aller viktigst for å kunne holde avstand og følge rådene fra helsemyndighetene.
Pål Arnesen ved Grustur i Øst tok oss imot på idylliske Morttjernsberget ved Grue Finnskogen. En fredelig plass uten mobildekning og kuer som nærmeste nabo.
Det ble servert grillet hamburgere med nydelig tilbehør. Stemningen var på topp og roen senket seg når vi tok plass rundt bålet ved skumring.
Lørdag etter frokost var vi klare for tur. Turen skulle gå ca. 12 mil nordover mot Elverum. Lunsjen skulle inntas på en gammel seter som holder åpent for besøkende i sommermånedene. Rømmegrøt og spekepølse med rød saft sto på menyen.
For flere av oss var læringskurven bratt og man kunne lett se mestringsfølelsen i smilene til de meste uerfarne grusførerne.
Lørdagskvelden ble like fin som foregående kveld med grillet kjøtt og tilbehør for enhver smak, etterfulgt av juging og erfaringsdeling fra dagens tur rundt bålet.
En fantastisk tur som ble enda bedre av at vi hadde knallvær hele helgen.

Tusen takk til Grustur i Øst for Guiding, oppvarting og arrangør av et flott arrangement.
 Dette ga virkelig mersmak så vi kommer gjerne igjen til neste år.
Gruskurs for Adventure motorsykler
Helgen 12 og 13 september har det blitt avholdt 2 stk. dagskurs for Adventure motorsyklister som ønsker å fortsette videre på grusveien når asfalten tar slutt. Kursene var i utgangspunktet fullbooket, men litt frafall de siste dagene før kursdagene endte vi opp med 19 deltakere fordelt på to kurs.
Gruskurset er et nybegynnerkurs ment for å gjøre motorsykkelførere tryggere på grusveier.
Etter en kort innledende runde med teori om stående kjøring, vektfordeling og blikkbruk blir deltakerne delt opp i to grupper.
Første øvelse er å kjøre slalom i sakte fart med søkelys på blikk, clutch og bakbrems.
Her hadde vi satt opp to identiske baner, så begge gruppene begynner med samme øvelse.
Det blir fort varmt under kjøreutstyret ved sånn type kjøring. Sakte fart med fullt fokus. Selv om temperaturmåleren viste kun 13 – 14 grader var det ikke noe klaging på kjølig vær 😊
Etter en pause blir banen gjort om til en mer åpen trasé, men fremdeles slalom kjøring. Nå er oppgaven igjen blikkbruk og i tillegg sette opp sykkelen for sving for å kunne gi litt gass ut.
Den andre gruppen skal ta for seg bremsing. Hvordan oppfører sykkelen seg ved brems på grus? Vi går igjennom og tester forskjellene. Med ABS innkoblet, uten ABS, bare bakbrems, bare forbrems og en kombinasjon av begge. Gruppene bytter når alle har fått prøv seg på dette.
Kurset avsluttes med en tur på grusveier i nærområde, så deltakerne kan få øvet videre på de elementene vi har vært igjennom.
Høsttur NAF MC Sarpsborg og Rakkestad 3. – 4. oktober 2020
Lørdag 3. oktober møtte det opp 17 medlemmer fordelt på 9 MC ved Moss fergekai.
Fergen med avgang 10.30 fraktet oss til Horten der turen gikk videre via Siljan, Kvelde og Larvik til Thon Hotell Tønsberg Brygge der noen valgte å sjekke inn på hotellet mens de fleste kjørte en ekstra avstikker ned til Verdens Ende på Tjøme. Etter en befaring av Tønsberg Tønne ble det retur til hotellet for en AfterBike. Totalt ble det tilbakelagt ca. 25 mil for de som var med til Tjøme.
Nesten hele turen ble tilbakelagt på tørt føre men enkelte strekninger var det meget våt asfalt, noe som kunne tyde på at det hadde ramlet ned store vannmengder. Men vi holdt os tørre men det var ganske lav temperatur, så det var godt å komme frem til hotellet og komme inn i varmen.
Tore hadde reservert bord til middag på Havariet restaurant på Bryggen. Her ble det fortært en bedre middag med riktig tilbehør før en sliten gjeng returnerte til hotellet for en stopp i baren før det ble natta.
På søndagen var det meldt til dels store nedbørsmengder fra kl. 12.00, så de fleste startet returen  rette etter frokost. Men de tøffeste drøyde avreisen så lenge som mulig og forlot ikke hotellet før kl. 12.00. Turen gikk da direkte til Horten for å ta fergen tilbake til Moss og retur hjem. Det må sies at den foregikk uten en dråpe regn.
En vellykket tur som avslutning på sesongen i vår regi.
En takk til Tore for godt valg av restaurant og strålende innsats som «sweeper»!!!

Flere bilder og informasjon finner du på våre hjemmesider www.nafmc-sara.no

 
Håper vi ses på en av våre aktiviteter neste sesong!