Program Arbetsgivardagen Blekinge 14 nov 2019


Kl. 11.30   Lunch

Kl. 12.15   Välkommen

Seminariepass 1 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:

1A: Arbetsbrist
Vad bör man som arbetsgivare tänka på vid omstrukturering och driftsinskränkning? Vi går igenom vilka regler som gäller och hur dessa kan hanteras praktiskt när en arbetsbristsituation blir aktuell.
Magnus Nyberg, Teknikföretagen

1B: Viktigt att tänka på när du anställer personal via Arbetsförmedlingen
När du som arbetsgivare vill använda dig av möjligheterna att anställa personal med bidrag från Arbetsförmedlingen så är det viktigt att veta vilka arbetsrättsliga konsekvenser som dessa anställningar berörs av. Vi kommer att gå igenom vilka anställningar som kan vara aktuella för er del samt hur dessa anställningar påverkas av LAS.
Carina Hermansson, IKEM

1C: Branschskolor – en lösning för höjd kvalitet och minskad kompetensbrist
Företag i många branscher letar med ljus och lykta efter rätt personer att rekrytera, men många gånger finns det ingen att anställa. Bransch- och arbetsgivarorganisationen ME, Maskinentreprenörerna, har som pionjärer startat branschskolor, dvs yrkesutbildningar på gymnasienivå, för att kunna kvalitetssäkra utbildningen samt möta den stora efterfrågan från branschen. Hur kan arbetsgivare från andra branscher följa detta goda exempel? Vilka möjligheter och utmaningar finns?
Jonas Thorstenson ME-skolan

Magnus Nyberg
Teknikföretagen

Carina Hermansson
IKEM

Jonas Thorstenson
ME-skolan

Seminariepass 2 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:

2A: Läget i handeln
Det pågår stora strukturomvandlingar inom handeln. Det påverkar inte bara handlare och anställda utan även många andra branscher och samhället i stort. Hur ser nuläget ut och vad kan vi förvänta oss i framtiden?
Marie Enhörning, Svensk Handel

2B: Morgondagens arbetskraft och framtidens entreprenörer
Om fler unga får lära sig entreprenörskap och företagande i skolan kommer fler jobb att skapas i Sverige. Ung Företagsamhet får unga människor att växa. I det här passet berättar vi om effekterna av entreprenörskap i skolan och de vinster du som arbetsgivare gör när du anställer någon som har drivit UF-företag.
Lucas Mattsson & Jesper Gustafson, Ung Företagsamhet

2C: Vad kan TRR och TSL hjälpa er med? Omställning – trygghet och nya möjligheter
"Vi öppnar dörrar till framtidens arbetsliv" TRR, Trygghetsrådet berättar om hur vi kan hjälpa dig med omställning kopplat till ohälsa, studier, varsel. m.m.
Petra Landerberg, TRR
Det är aldrig roligt att säga upp medarbetare, men med stöd från Trygghetsfonden TSL blir det lite lättare. Vid uppsägningar kan du erbjuda medarbetarna ett effektivt stöd till nytt jobb redan från dag ett.
Katina Korlevska, TSL

Marie Enhörning
Svensk Handel

Jesper Gustafson & 
Lucas Mattsson
Ung Företagsamhet
 

Katina Korlevska, TSL
Petra Landerberg, TRR

Kl. 14:25–14:45   Mingel & fika

Seminariepass 3 – välj ett av följande seminarier när du anmäler dig:

3A: Pensionsåldern som försvann 
Allt fler väljer att arbeta kvar efter sin 65-årsdag. Det råder bred politisk enighet om att vi måste jobba längre. Vi lever allt längre och allt färre ska försörja allt fler, hur går ekvationen ihop? Vad betyder riktålder? Vad är LAS-åldern? Hur fungerar deltids-/flexpension? Vi går igenom vad arbetsgivaren behöver tänka på när anställda arbetar kvar efter 65-årsdagen.  
Åsa Blomberg, Finfa
Ambjörn Wahlberg, Grafiska Företagen, Trä- och Möbelföretagen


3B: Psykisk ohälsa – ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?
Psykisk ohälsa har ofta komplexa orsaker och riskerar leda till mycket lång sjukfrånvaro. Hur ser sjukfrånvarons utveckling ut? Vilka orsaker ligger bakom sjukfrånvaron? Hur arbetar företagen för att förebygga och förhindra sjukfrånvaro? Vilka åtgärder kan göra det möjligt för sjukskrivna att snabbare komma tillbaka i jobb?
Catharina Bäck, Svenskt Näringsliv

3C: Har du svårt att hitta personal? Rekrytera inom EU – Eures 
Ett sätt att hitta ny kompetent personal är att vända sig utanför Sverige. European Employment Service, förkortat EURES, är ett europeiskt nätverk bestående av 32 länder som Arbetsförmedlingen är med i. De är experter på att hjälpa företag att hitta rätt kompetens från EU. Många restauranger och hotell har de senaste åren rekryterat bla kockar från Spanien och Italien för att lösa sina personalbehov. Hur går det till? Vilka kan rekryteras, och från vilka länder? Vad kostar det? Kom och lyssna och ställ frågor kring hur du kan anställa från EU via EURES.
Jeanette Mauritzon & Tuva Holma, EURES Arbetsförmedlingen

Åsa Blomberg, Finfa
Ambjörn Wahlberg, Grafiska företagen, Trä- och Möbelföretagen

Catharina Bäck
Svenskt Näringsliv

Jeanette Mauritzon &
Tuva Holma
EURES Arbetsförmedlingen

Utvärdering

Kl. 15.45 Slut