Program Arbetsgivardagen Malmö 25 nov 2019


Kl. 11.15   Registrering öppnar

Kl. 11.30   Lunch

Kl. 12:00–12:55   Seminariepass 1 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:

1A: Digitala bedrägerier i en mänsklig värld 
Bedrägeribrottsligheten är den snabbast växande och enskilt största brottskategorin vi har i Sverige idag. Under 2018 anmäldes det över 250 000 brott varav 90 procent skedde på nätet. Teknikutvecklingen går framåt och fler företag investerar i säkerhet men kommer vi någonsin hinna ikapp gärningspersonerna som står bakom brottsligheten? Vilka är de vanligaste tillvägagångssätten och hur skyddar du dig?
Nina Jelver, Svensk Handel

1B: Arbetsbrist 
Vad bör man som arbetsgivare tänka på vid omstrukturering och driftsinskränkning? Vi går igenom vilka regler som gäller och hur dessa kan hanteras praktiskt när en arbetsbristsituation blir aktuell. 
Magnus Nyberg, Teknikföretagen 

1C: Viktigt att tänka på när du anställer personal via Arbetsförmedlingen 
När du som arbetsgivare vill använda dig av möjligheterna att anställa personal med bidrag från arbetsförmedlingen så är det viktigt att veta vilka arbetsrättsliga konsekvenser som dessa anställningar berörs av. Vi kommer att gå igenom vilka anställningar som kan vara aktuella för er del samt hur dessa anställningar påverkas av LAS.  
Michael Jensen, IKEM 

Nina Jelver
Svensk Handel

Magnus Nyberg
Teknikföretagen

Michael Jensen
IKEM

Kl. 13:05–13:50   Seminariepass 2 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:

2A: Anställningens upphörande vid personliga skäl 
Uppsägning på grund av personliga skäl kan vara en utmaning för arbetsgivaren att hantera rätt. Seminariet syftar till att ge praktiska råd kring hur arbetsgivaren bör agera när arbetstagare av olika anledningar inte lever upp till arbetsgivarens förväntningar eller missköter sig. Diskussion kring de praktiska aspekterna på handläggningen av uppsägningsärenden med betoning på vilka konkreta åtgärder som krävs av arbetsgivaren i de olika delarna.
Mikael Jonasson, Almega

2B: Svartarbete och ekonomisk brottslighet – hur används bolag och personer som brottsverktyg och hur kan vi tillsammans värna den sunda konkurrensen och skapa samhällsnytta? 
Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ger sin bild av svartarbete och ekonomisk brottslighet i byggbranschen idag och hur bolag och personer används som brottsverktyg. Vilka varningsindikatorer ska man hålla utkik efter och hur kan vi tillsammans fungera som grindvakter för att motverka ekonomisk brottslighet och värna den sunda konkurrensen i alla branscher?  
Madelene Gripenklinga & Mona Keshavarz, Ekobrottsmyndigheten
Marie Höglund Malm, Skatteverket 


2C: Har du svårt att hitta personal? Rekrytera inom EU – Eures 
Ett sätt att hitta ny kompetent personal är att vända sig utanför Sverige. European Employment Service, förkortat EURES, är ett europeiskt nätverk bestående av 32 länder som Arbetsförmedlingen är med i. De är experter på att hjälpa företag att hitta rätt kompetens från EU. Många restauranger och hotell har de senaste åren rekryterat bla kockar från Spanien och Italien för att lösa sina personalbehov. Hur går det till? Vilka kan rekryteras, och från vilka länder? Vad kostar det? Kom och lyssna och ställ frågor kring hur du kan anställa från EU via EURES.  
Jeanette Mauritzon & Maria Bergström, EURES Arbetsförmedlingen 

Mikael Jonasson
Almega

Marie Höglund Malm, Skatteverket
Mona Keshavarz, Ekobrottsmyndigheten
 

Jeanette Mauritzon &
Maria Bergström
EURES Arbetsförmedlingen 

Kl. 13:50–14:20   Mingel & fika

Kl. 14:20–15:05   Seminariepass 3 – välj ett av följande seminarier när du anmäler dig:

3A: Pensionsåldern som försvann 
Allt fler väljer att arbeta kvar efter sin 65-årsdag. Det råder bred politisk enighet om att vi måste jobba längre. Vi lever allt längre och allt färre ska försörja allt fler, hur går ekvationen ihop? Vad betyder riktålder? Vad är LAS-åldern? Hur fungerar deltids-/flexpension? Vi går igenom vad arbetsgivaren behöver tänka på när anställda arbetar kvar efter 65-årsdagen.  
Åsa Blomberg, Finfa
Ambjörn Wahlberg, Grafiska Företagen, Trä- och Möbelföretagen  


3B: Branschskolor – en lösning för höjd kvalitet och minskad kompetensbrist 
Företag i de flesta branscher letar med ljus och lykta efter rätt personer att rekrytera, men många gånger finns det ingen att anställa. Bransch- och arbetsgivarorganisationen ME, Maskinentreprenörerna, har som pionjärer startat branschskolor, dvs yrkesutbildningar på gymnasienivå, för att kunna kvalitetssäkra utbildningen samt möta den stora efterfrågan från branschen. Hur kan arbetsgivare från andra branscher följa detta goda exempel? Vilka möjligheter och utmaningar finns?  
Jonas Thorstenson ME-skolan
Paul Nilsson, Trollenäs Schakt AB


3C: Hur TRR kan stötta arbetsgivare till framgångsrik förändring 
Företag ställer om och kompetensväxlar, branscher strukturomvandlas och globaliseringen flyttar jobb över världen. TRR (Trygghetsrådet) erbjuder i dessa förändringars tid, rådgivning och kompetensutveckling till dig som arbetsgivare när ditt företag står inför omställning. TRR stöttar även tjänstemän i privat sektor som har blivit uppsagda till nytt jobb, studier eller vid start av företag. Trygghetsrådet är en icke vinstdrivande stiftelse som ägs av arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. 
Marie Killander, TRR 

Åsa Blomberg, Finfa
Ambjörn Wahlberg, Grafiska Företagen, Trä- och Möbelföretagen

Paul Nilsson, Trollenäs Schakt
Jonas Thorstenson, ME-skolan

Marie Killander
TRR

Kl. 15:05–15:15   Utvärdering & avslutning