Innovationskonferens 2019

Tillbaka till eventsidan

Nya vägar till innovation och patientnytta
- dagens transformativa medicinteknik


​​​Här hittar du information om konferensens talare, moderator och panelmedlemmar.

Sidan uppdateras löpande.

MARIA OLOFSSON är moderator för dagen.

Maria har arbetat med marknadsföring och sälj och driver ett eget bolag inom träning och hälsa. Flitigt anlitad inspiratör, moderator och utbildare. Styrelsearbete inom bland annat Sparbanksstiftelsen.

Maria Olofsson brinner för att utveckla andra, coacha entreprenörer eller utbilda instruktörer. Helt enkelt vara där man kan göra skillnad och se startups utvecklas! 

Maria Olofsson är utbildad civilingenjör i teknisk kemi och har en teknisk licentiat i biokemi vid Umeå universitet. Hon har även läst entreprenörskap och ekonomi vid Umeå universitet och Blekinge Tekniska Högskola.

TORBJÖRN HÄGGLÖF är konsult, Avancerad Analys och AI, IBM Services 

Torbjörn har mångårig erfarenhet av att införa användardrivna lösningar baserat på Artificial Intelligence (AI) som stöd för genomgripande förändringar i de sätt som människor möter och interagerar med varandra, får tillgång till rätt information i sitt sammanhang och evidensbaserade rekommendationer för nya insikter som underlag för beslut. Han har en stark branschkompetens inom Hälso- och sjukvård samt Life Sciences. 

Programpunkt: IBM berättar om världens första kommersiella kvantdator och vad den kan göra för hälso- & sjukvården.

MIKAEL HAGLUND är CTO på IBM i Sverige.
Som teknisk talesperson för IBM, spanar och missionerar Mikael om kommande trender. Som teknisk rådgivare åt svenska företag jobbar han för att driva innovation, digitalisering, och anammandet av nya tekniker som artficiell intelligens, internet of things, blockkedjor och kvantdatorer. Hans erfarenheter spänner från jakt på nanosekunder i systemkonstruktioner, till jakt på rätt affärsmodeller.

Programpunkt: IBM berättar om världens första kommersiella kvantdator och vad den kan göra för hälso- & sjukvården. 

JENNI NORDBORG, Nationell life science-samordnare, Regeringskansliet

Jenni Nordborg, PhD, är nationell samordnare och chef för life science-kontoret på Regeringskansliet. Life science-kontoret är en gemensam funktion mellan Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet och Näringsdepartementet. Tidigare har Jenni varit avdelningschef för Hälsa på Vinnova.

HANS WINBERG generalsekreterare, Stiftelsen Leading Health Care. 
I grunden är Hans forskare från Handelshögskolan i Stockholm med inriktning på Förvaltningsekonomi. Han har ägnat de senaste decennierna åt forskning och ledarutveckling inom hälso- och sjukvårdssektorn. Som brobyggare mellan alla olika intressen och aktörer har han skapat Leading Health Care, en plats för lärande och idéutbyte om framtidens organisering, ledning och styrning i en ny era. 

Hans inleder eftermiddagen med programpunkten: Transformationsparadoxen- varför det nya inte passar in i det gamla 

HENRIK SCHILDT, branschexpert hälso- och sjukvård, PwC Sverige.

Henrik har mer än 25 års erfarenhet av verksamhetsutveckling och har sedan 2004 arbetat inom hälso- och sjukvård, både i ledande linjebefattningar och som konsult. Hans konsultbakgrund inkluderar projekt-/programledning och förändringsarbete inom bland annat nationell e-hälsa. Som linjechef har han haft det koncernövergripande ansvaret för verksamhetsutveckling och strategisk IT inom Landstinget i Östergötland samt varit utvecklingschef inom medicinsk diagnostik i Region Östergötland.

Programpunkt: Tekniken finns men varför används den inte - hur tar vi oss ur de oändliga pilotlooparna?

 
ELHAM POURAZAR är strateg innovation & partnerskap på Region Västerbotten.

Elham leder Region Västerbottens strategiska arbete med värdeskapande innovation i partnerskap i hälso- och sjukvården, för nyttiggörande i vårdens vardag. I grunden statsvetare och nationalekonom med nationell och internationell erfarenhet av att leda och driva strategiskt och operativt utvecklingsarbete, kapacitetsbyggnad och förändringsledning. Brinner för frågor om hur organisation- och systeminnovation kan understödja nyttiggörandet av nya produkter, tjänster och processer i vården samt hur nya former av partnerskap mellan det offentliga och näringslivet är en nyckelfråga för framtiden.

Programpunkt: Partnerskap, värde och innovation som möjliggör

JOHAN MÄLSJÖ, General Manager Sales Nordic, Getinge Sverige AB

Johan har bred och lång erfarenhet av den medicintekniska branschen med bakgrund från Getinge och Siemens. Han brinner för ett nära samarbete med kunder och partners för att skapa nytta i hälso- och sjukvården. Idag ansvarar Johan för två divisioner i Getinge Nordic.  Johan har tidigare varit styrelsemedlem i Swedish Medtech.

Programpunkt: Partnerskap, värde och innovation som möjliggör

MARIA CEDERBLAD TUNEBJER, chef för Region Uppsala Innovation

Maria är chef för Region Uppsala Innovation sedan mars 2018. Hon är disputerad sjuksköterska med en bred erfarenhet av att starta upp privata och offentliga verksamheter inom hälso-och sjukvården. Marias ambition är att Region Uppsala Innovation ska fortsätta fånga upp patienters, anhöriga och medarbetarnas idéer. De ska också fortsätta samverka med innovativa företag som är villiga att tillsammans med oss utveckla hälso-och sjukvården. Målet är att Region Uppsala ska bli en innovativ kunskapsregion med internationell lyskraft.

Programpunkt: Från behov till företagssamarbete. Region Uppsala kraftsamlar för framtidens hälso-och sjukvård. 

PETER KJÄLL, Head of Focus Area - Digital Health på RISE Research Institutes of Sweden

Peter is Head of Digital Health at RISE, Research Institutes of Sweden. He holds a Ph.D in Medical Sciences from Karolinska Institutet and has worked extensively within multi-disciplinary research and development in the interface between novel ICT technology and medicine as well as being an entrepreneur within the field. His role as Head of RISE Digital Health brings together the expertise, applied research and innovative methodology linked to digital health within RISE and couple that to the Swedish industry and healthcare sector.

Programpunkt: Digital Health - Vad kan vi i Sverige göra? Hur långt kan vi nå?

CHARLOTTA PALMGREN, strateg på Upphandlingsmyndigheten
Som strateg på Upphandlingsmyndigheten arbetar Charlotta för att främja sunda offentliga affärer. Hennes fokus är innovation kopplat till upphandling, exempelvis genom att skapa förutsättningar för upphandling av nya lösningar. Charlotta började som sjukhusfysiker och gick vidare till utvecklings- och innovationsarbete inom vården. Upphandlingens strategiska betydelse för att maximera nyttan inom vården tog henne vidare till Upphandlingsmyndigheten.

Charlotta deltar under paneldiskussionen på eftermiddagen. 

MATS PALERIUS, VD och grundare Zenicor Medical Systems AB
 
Mats är civilingenjör KTH, styrelseledamot i Swedish Medtech och även i MedTech4Health samt i projektet Innovationsmotorer. Mats har mer än 20 års erfarenhet av innovationsfrågor från IT, Telecom och Medtechindustrin.  

Mats deltar under paneldiskussionen på eftermiddagen.

KARIN ERIKSSON, enhetschef, avdelningen Hälsa, Vinnova

Karin är farmacevt med bred erfarenhet av klinisk forskning från läkemedelsindustrin och LIF. Senaste sju åren på Vinnova har Karin arbetat med ett särskilt fokus på samverkan, policyutveckling och innovation i offentlig sektor. 

Karin deltar under paneldiskussionen på eftermiddagen.

LENA LUNDGREN, Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Östergötland

Sedan 2003 är Lena Hälso- och sjukvårdsdirektör i Östergötland. Hon är även styrelseordförande e-hälsomyndigheten sedan den myndigheten startade. 

Lena deltar under paneldiskussionen på eftermiddagen.

LENA SVENDSEN, projektledare Innovationsmotorer på Swedish Medtech

Lena är projektledare för Innovationsmotorer på Swedish Medtech och har tidigare arbetat på Vinnova, bl a som programledare för Utmaningsdriven Innovation. Lena har även arbetat på Näringsdepartementet, först som myndighetshandläggare för Vinnova, därefter arbetade hon brett med Innovationspolicy med särskilt ansvar för bland annat innovationsupphandling och industriforskningsinstituten. På Swedish Medtech arbetar Lena, förutom med Innovationsmotorer, med två av våra medlemsgrupper, ICT-gruppen och Onkologigruppen. Lena har doktorerat i Materialteknik och har också tidigare arbetat i ett snabbväxande start-up där de introducerade ett nytt material på marknaden. 

Lena deltar i paneldebatten på eftermiddagen.

ERIK REINICKE, Projektledare, Region Östergötland

Erik är sjuksköterska i grunden och har huvudsakligen arbetat som chef och ledare inom vårdverksamhet och IT. Nu leder Erik ”Ekosystem för e-Hälsa”, ett projekt inom Innovationsmotorerna. Projektets mål är att skapa ” En hälso- och sjukvård som med hjälp av modern teknologi skapar förutsättningar för en preventiv egenvård, där patienter med kroniska sjukdomar i många fall kan vårdas eller vårda sig själva i hemmet, med samma medicinska säkerhet som om de var på sjukhus.” Rent konkret handlar det om att implementera en vårdform med hemmonitorering för 5-10000 patienter i regionen.

Programpunkt: Ett ekosystem för e-hälsa- en utmaning eller tillgång för vården? 

ANN-SOFIE URDAL, vårdenhetschef Medicinska Mottagningsenheten i Motala, Region Östergötland

Ann-Sofie har arbetat som sjuksköterska sedan 1990, mestadels inom avancerad hemsjukvård med svårt sjuka patienter. De sista åren innan hon började som vårdenhetschef arbetade hon på en stor vårdcentral i Östergötland vilket var lärorikt för att se och arbeta i den omfattande delen av vården som primärvården utgör. Ann-Sofie är nu vårdenhetschef på mottagningsenheten MSK Motala lasarett, där de samlat de flesta medicinska mottagningarna för kliniken. De arbetar just nu med att utveckla och förändra sitt arbetssätt för att arbeta effektivt och utnyttja resurser på ett bra sätt. 

Programpunkt: Ett ekosystem för e-hälsa- en utmaning eller tillgång för vården? 

HELENA LEVIN, Diabetessjuksköterska och Sektionsledare Medicinska Mottagningsenheten i Motala, Region Östergötland. 

Helena har i 17år jobbat med bland annat affärsutveckling hos en av världens största leverantörer av lösningar för materialhantering. För 5 år sedan skolade Helena  om sig till sjuksköterska men har fortsatt med förbättringsarbeten och ser detta som något naturligt i det dagliga arbetet. Hon får i sin nuvarande roll som sektionsledare också möjlighet att arbete med och driva förbättringar för hela mottagningsenheten.

Programpunkt: Ett ekosystem för e-hälsa- en utmaning eller tillgång för vården? 


ANNA LEFEVRE SKJÖLDEBRAND är sedan 2006 vd för branschorganisationen Swedish Medtech. Hon är idag även aktiv i Cocirs styrelse och i Sverige är hon bl.a. invald i eHälsomyndighetens styrelse, ledamot i Läkemedelverkets insynsråd samt styrelseledamot i Swecare.

Anna är i grunden jurist och ekonom och har bl.a arbetat som advokat på advokatfirman Delphi & co och som jurist på Ernst & Young och IT-företaget Front Capital Systems (idag Sunguard).