Kunskap, information och inspiration för dig som arbetsgivare


Vi välkomnar dig som är medlem i Svenskt Näringsliv till en dag fylld av det som rör din vardag som arbetsgivare och sånt som du behöver för att rusta dig inför framtiden.

Tillsammans med våra medlemsorganisationer erbjuder vi tio givande föreläsningar att välja mellan. Så passa på att nätverka och fylla på kunskapsbanken tillsammans med oss!

NÄR: Tisdagen 22 oktober. Program från kl. 09.20 - 15.30. Registrering och kaffe från kl 08.30
VAR: Aros Congress Center, Munkgatan 7, 722 12 Västerås

PROGRAM

Välj det som passar dig bäst! Oavsett om du är vd, personalchef eller platschef så tror vi att du utifrån vårt seminarieutbud kan komponera ihop en riktigt givande dag.

Vi avslutar dagen med en gemensam inspirationsföreläsning.

INLEDNING - 09.20 - 09.50


Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke inleder Arbetsgivardagen med att ge sin syn på nuläget i företagarsverige, hur vi kan nå ett företagsklimat i världsklass och Svenskt Näringslivs roll i framtiden.

SEMINARIEPASS 1 - 10.00 -11.00

Att säga upp medarbetare som missköter sig

När en medarbetare missköter sig på jobbet har du som arbetsgivare ett ansvar att påtala misskötseln och försöka få den anställde att bättra sig. Om misskötseln ändå fortsätter och du börjar överväga om anställningen ska avslutas behöver du veta vilka möjligheter det finns att säga upp en person. Vilka är villkoren för att kunna säga upp en anställning? Vilka är de vanligaste grunderna för uppsägning? Vilka är de vanligaste fallgroparna? Hur går man tillväga? 
Bengt Johansson, chefsjurist på Arbio, och erfaren processjurist som företrätt arbetsgivarsidan i många domstolsförhandlingar berättar om domstolarnas praxis samt om lärdomar från egna mål i domstol.   

Hållbarhet behöver vara lönsamt

Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi är en viktig komponent i en hållbar samhällsutveckling. Näringslivet i Sverige vill vara världsledande i resurseffektiv produktion och i att leverera resurseffektiva varor och lösningar till den cirkulära ekonomin, och ligger redan idag långt fram i sitt hållbarhetsarbete. I denna fråga ligger både möjligheter och utmaningar. Jenny Svärd, Svenskt Näringsliv, ger sin syn på den cirkulära ekonomin och besvarar frågor som, vad menas med en cirkulär ekonomi? Hur stärker vi affärsmöjligheterna ytterligare? Och vad behövs för att Sverige och svenska företag ska kunna vara ledande inom cirkulär ekonomi?

Arbetslivet efter 60 - vad gäller?

I takt med att medellivslängden ökar kommer pensionsfrågorna troligtvis bli viktigare, både för dig som arbetsgivare men också för dina medarbetare. Fler kommer vilja fortsätta arbeta längre upp i åldrarna, då gäller det att som arbetsgivare veta vilka regler som gäller. 
Christer Lundin från Teknikföretagen och Thomas Lagefjäll från Finfa går igenom hur det fungerar med deltidspension/flexpension, vilka försäkringar som gäller, vilka avtal som bör skrivas med anställda som vill fortsätta arbeta efter 65 m.m.

SEMINARIEPASS 2 - 11.10 - 12.10

FULLBOKAD - Hantera personalförändring vid upp- och nedgång

Vad bör du som arbetsgivare tänka på när en arbetsbristsituation blir aktuell? Vilka regler gäller och hur kan dessa hanteras praktiskt?
Lena Andersson och Charlotta Sundin från Teknikföretagen går igenom skyldigheter och möjligheter i fråga om information, förhandlingar och varsel till Arbetsförmedlingen. De går också igenom hur arbetsgivaren avgör vilka som ska sägas upp och hur detta sker, vad som gäller för att en turordningsöverenskommelse ska vara giltig och hur uppsägningar till slut genomförs på ett formellt korrekt sätt.

Hur identifierar du destruktivt ledarskap

Även bra ledare gör dåliga saker. Ett fåtal negativa beteenden kan få övertag över flera positiva, vilket kan leda till förödande konsekvenser för ledare, medarbetare och organisationen. Senare års forskning har visat att ”dåligt är starkare än bra”, dvs en ledare med  många goda kvalitéer kan därmed uppfattas som destruktiv trots att det endast är några få kvalitéer som är negativa. Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum, hjälper oss identifiera destruktivt ledarskap, vilka effekter det får samt lyfter vikten av att prata om de mörka sidorna av ledarskap och sannolikheten att de flesta ledare faktiskt utövar destruktivt ledarskap.

Generationsväxling eller ägarskifte i ditt företag - så funkar det!

Näringslivet står inför en stor generationsväxling och ett stort antal ägarskiften under kommande år. Funderar du på, eller vill börja planera för, ägarskifte och generationsväxling eller är du intresserad av att köpa och sälja företag? Lyssna på Anders Ydstedt, entreprenör, rådgivare, författare och uppskattad föredragshållare som har lång erfarenhet av ägar- och generationsskiften. Anders kommer berätta om både den mentala och praktiska processen och vikten av att planera ett ägar- eller generationsskifte i god tid.

LUNCH KL 12.15 - 13.00

SEMINARIEPASS 3 - 13.00 - 14.00

FULLBOKAD - Vägar tillbaka till arbete

Vilka åtgärder kan ge bättre förutsättningar att förebygga och förhindra sjukfrånvaro, göra det möjligt för sjukskrivna att snabbare komma tillbaka i jobb och underlätta för individer med sjukskrivningshistorik att få nya jobb? Catharina Bäck, expert på socialförsäkringar, Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan
resonerar kring detta utifrån Svenskt Näringslivs senaste rapport där nästan 500 företag intervjuats om erfarenheter av sjukfrånvaron och den arbetsplatsinriktade rehabiliteringen. 

Omställning igår, idag & imorgon

TRR är ett trygghetsråd som ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. TRR har stöttat företag och individer vid personalneddragningar och omställning sedan 1974.  Erica Sundberg och Susanne Corse, regionchefer för TRR Stockholm och Mitt, berättar om den utveckling som sker inom omställning utifrån nya förväntningar och förutsättningar. De beskriver också hur TRR kommer att utvecklas för att bli framtidens moderna omställningsaktör för både tjänstemän och företag. De berättar om nya krav på kompetensutveckling, nya yrkesroller och att individens vilja att lära nytt är framtidens mest eftertraktade förmåga.

Personsäkerhet i näringslivet

Livvakten Carl hjälper myndigheter, företag och organisationer med förebyggande säkerhetstänkande. Han blev själv utsatt för ett mycket dramatisk överfall. Han sköts ned och attackerades med syra på en lekplats mitt på dagen. Carl delar med sig av hur verksamheter kan arbeta med personsäkerhet utifrån hans unika egenupplevda och ibland fruktansvärda erfarenheter blandat med vetenskapliga fakta.

FIKA 14.00 - 14.30

SEMINARIEPASS 4 - 14.30 - 15.30

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING

Håll dig till planen - Extremskidåkaren som hittade nya kickar i entreprenörskapet

Två svåra olyckor på kort tid fick Roger Hjälm att ändra riktning i livet. Kicken han tidigare fick av extremskidåkning och klättring får han i dag från entreprenörskapet. Katrinelunds Sjökrog & Gästgiveri vid Hjälmaren är hans nya kall i livet. Han har dessutom lovat styrelsen att göra anläggningen världsberömd.

Lyssna på Rogers krokiga och många gånger alternativa väg till framgång. Med stor passion och envishet har han lyckats förvandla en blygsam badplats till en mötesplats i världsklass med 20 miljoner i omsättning. Att hålla sig till planen och tänka både stort och annorlunda är enl Roger en del av framgångsreceptet.

Deltagande är kostnadsfritt för medlemmar, lunch och fika ingår.
Bjud gärna med kollegor så att ni kan täcka in fler seminarier.

Frågor? Kontakta linda.bergstrom@svensktnaringsliv.se