Program Arbetsgivardagen Malmö 13 nov 2018

Under eftermiddagen finns utöver den gemensamma inledningen och avslutningen tre olika seminariepass där du väljer det seminarium som passar dig bäst! 

11.15   Registrering öppnar

11.30   Lunch

12.00   Inledning

Svenskt Näringslivs regionchef Carina Centrén hälsar välkommen.

Valet 2018 – vad hände och vad kan du som företagare förvänta dig?
Analys och spaningar om vad valresultatet väntas få för effekter för näringsliv och samhälle. I vilken riktning går Sverige? Hur förändras det politiska landskapet? Vilken politik står på agendan? Hur lyfter vi företagsamhetens frågor givet de nya förutsättningarna?
Amelie Langby, Svenskt Näringsliv

Seminariepass 1 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:
GDPR – vad har hänt och hur ser tillämpningen ut?
Den 25 maj trädde de nya dataskyddsreglerna i kraft. Hur har Datainspektionen agerat och vad händer om ditt företag blir anmält och utsatt för tillsyn? Vi går också igenom de mest uppmärksammade, och kanske mest missuppfattade, frågorna såsom krav på samtycke, rätten till att få uppgifter raderade och rätten till information.
Carolina Brånby, Svenskt Näringsliv

Aktuella skattefrågor för företagare och företagande
Rikspolitiken har under det senaste året lanserat en hel del förslag och utredningar på skatteområdet. Kanske kan vi förvänta oss ännu fler. Tillsammans går vi igenom status och vad vi kan förvänta oss framöver.
Anders Ydstedt, Svenskt Näringsliv

Missbruk av alkohol, spel & droger
Vi går igenom vilka rättigheter och skyldigheter som arbetsgivaren har vid en anställds missbruk. Vad är missbruk? När måste arbetsgivaren rehabilitera? Vad gäller vid drogtester och anställdas rätt till integritet?
Charlotta Sundin, Teknikföretagen
Seminariepass 2 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:
Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser
Den 1 juli infördes såväl vårdskatt som obligatoriska rehabiliteringsplaner dag 30 – vad innebär det för företagen? Catharina Bäck berättar om hur de nya reglerna kan påverka möjligheterna att få tillbaka sjukskrivna medarbetare i arbete.  
Catharina Bäck, Svenskt Näringsliv och Kristina Svensson, Försäkringskassan

Cybersäkerhet
Cybersäkerhet i en allt mer digitaliserad värld flyttar hoten in i våra datorer och mobiltelefoner. Trots detta är det fortfarande det mänskliga samspelet mellan bedragare och företagare som möjliggör att vi blir lurade. Går det att genomskåda bedragarna och hur ska man som företagare agera när man utsätts?
Nina Jelver, Svensk Handel

Offentliga upphandlingar – krav och ansvar
Uppdatera dig om hur du kan möta kravställandet i offentliga upphandlingar framöver. Mer fokus behöver läggas på rimliga och relevanta krav. Senaste nytt om nationella upphandlingsregler, avgifter och rättegångskostnadsansvar vid överprövningar av offentliga upphandlingar.
Birgitta Laurent, Svenskt Näringsliv

14.20   Mingel & fika

Seminariepass 3 – välj ett av följande seminarier när du anmäler dig:
Allt du skulle vilja veta om pension men aldrig vågat fråga
Frågor om pension berör flera olika områden och kan gälla såväl arbetsrättsliga som ekonomiska frågeställningar. Vi går igenom bakgrunden till och tankarna kring dagens pensionssystem. Vad gäller enligt lag och avtal när en medarbetare börjar närma sig 65-årsdagen? Hur bör arbetsgivaren agera? Vilka ekonomiska möjligheter finns för medarbetare som önskar lämna före 65-årsdagen? Vad innebär de nya reglerna om delpension i kollektivavtalen?
Avslutningsvis dyker vi ner i pensionsutredningen och avslöjar hur framtiden kommer att se ut. Hur länge måste vi arbeta?
Åsa Blomberg, Finfa & Ambjörn Wahlberg, Grafiska Företagen och TMF

Säga upp på grund av arbetsbrist – hur fungerar Trygghetsfonden TSL idag?
Trygghetsfonden TSL grundades 2004 genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och är en kollektivavtalad omställningsförsäkring som gäller för privatanställda personer som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. En ny verksamhetsmodell är genomförd i syfte att effektivisera omställningsprocessen och för att ge dig som arbetsgivare verktyg att konstruktivt arbeta med omställning. Hur går en omställning till idag?
Katina Korlevska, Trygghetsfonden TSL

Har du svårt att hitta personal? Rekrytera inom EU – Eures
Ett sätt att hitta ny kompetent personal är att vända sig utanför Sverige. European Employment Service, förkortat EURES, är ett europeiskt nätverk bestående av 32 länder som Arbetsförmedlingen är med i. De är experter på att hjälpa företag att hitta rätt kompetens från EU. Många restauranger och hotell har de senaste åren rekryterat bla kockar från Spanien och Italien för att lösa sina personalbehov. Hur går det till? Vilka kan rekryteras, och från vilka länder? Vad kostar det? Kom och lyssna och ställ frågor kring hur du kan anställa från EU via EURES.
Maria Bergström, EURES Arbetsförmedlingen

15.30 Avslutning
 

Talare

Carina Centrén
Svenskt Näringsliv

Amelie Langby
Svenskt Näringsliv

Carolina Brånby
Svenskt Näringsliv

Anders Ydstedt
Svenskt Näringsliv

Helena Edman
Teknikföretagen

Catharina Bäck
Svenskt Näringsliv

Nina Jelver
Svensk Handel

Birgitta Laurent
Svenskt Näringsliv

Åsa Blomberg
Finfa

Ambjörn Wahlberg
Grafiska företagen
& TMF

Katina Korlevska
Trygghetsfonden TSL

Maria Bergström
EURES
Arbetsförmedlingen