Faglig nyhetsbrev til
konsulenter og internrådgivere

Vi ønsker dine høringsinnspill!

Høring: Nye felleskriterier og temarevisjon bærekraftig mat

Miljøfyrtårn har flere spennende revisjoner på gang. Tilbakemeldinger fra dere som står tettest på sertifiseringsprosessene, er svært nyttige! Bidrar de nye og reviderte kriteriene til reelle miljøforbedringer, og er de i det hele tatt mulig å oppfylle? Alle innspill er velkomne, og verdifulle!

Åpne møter om nye felleskriterier?

Registrering av interesse

Vi vurderer å arrangere åpne informasjons- og dialogmøter med konsulenter og sertifisører til høsten, dersom det er interesse for det. Her vil representanter fra Miljøfyrtårn kunne besvare spørsmål knyttet til nye felleskriterier og ha en åpen dialog med dere om utfordringer, muligheter og praktiske følger knyttet til endringene. 

Møtene vil kunne vare ca. 30-60 minutter og holdes digitalt via Teams. 

Er du interessert i delta på åpne møter om nye felleskriterier?

Obligatorisk oppdateringskurs

For eksterne konsulenter – frist og evaluering 

Fristen for å gjennomføre obligatorisk oppdateringskurs gikk ut 21. mai 
(og for noen 7. juni etter å ha søkt om utsettelse).

Dersom du ennå ikke har fullført eller påbegynt kurset, vil du få tilsendt en e-post som inviterer til en ny mulighet/frist for å fullføre kurset. Vær oppmerksom på at kurset må gjennomføres for å kunne fortsette å virke som miljøfyrtårnkonsulent. 

For de av dere som har gjennomført kurset ønsker vi en tilbakemelding for å kunne forbedre oss og levere et best mulig kursinnhold og digitalt format fremover. 

Ny giv 2021

Oppfriskingskurs for eksterne konsulenter

Første "Ny giv"-kurs ble arrangert 26. mai for konsulenter som har hatt mindre enn tre miljøfyrtårnoppdrag de siste to årene.
 
Kurset har som mål at konsulentene skal få økt motivasjon og selvtillit til å jobbe som miljøfyrtårnkonsulent, samt oppdatert kunnskap om arbeidsverktøyene, rapportering og arbeidsprosessen.
 
På kurset ble det snakket om rollen som konsulent, Miljøfyrtårnportalen, klima- og miljørapporten, sertifisøren, salg og markedsføring, samt om lønnsomhet og økonomi i konsulentarbeidet.
 

Neste kurs holdes 22. juni. Invitasjon er sendt til aktuelle konsulenter.
Merk at kurset er obligatorisk for konsulenter som har fått invitasjon, og gjennomføres for å kunne beholde lisens som miljøfyrtårnkonsulent. 

Dersom kurset er aktuelt for deg og du ikke har mottatt en kursinvitasjon, sjekk søppelposten eller ta kontakt med Bjørn Henrik Brandtenborg snarest.
 

Månedens tips: En totalpakke av konsulenttjenester

Har du andre kompetanser som kan være nyttige for virksomheter?

Mange konsulenter sitter på svært verdifull kompetanse og kunnskap som strekker seg utenfor Miljøfyrtårn-ordningen. Denne kompetansen ønsker og anbefaler vi at du tilbyr virksomheter som ønsker å bli Miljøfyrtårn-sertifisert. Som miljøfyftårnkonsulent har du alle muligheter til å posisjonere deg for å levere merverdi til kunden!

Ved å tilby en "totalpakke" som inkluderer områder som for eksempel Lean, analyser, forankringsarbeid, workshops, teknologier, kommunikasjonsplaner og mer – får virksomheter mulighet til å skape en solid grobrunn for grønn omstilling.

Få fart på miljøarbeidet, raffiner deg selv og din kompetanse, og bruk Miljøfyrtårn som en katalysator for videre arbeid og prosjekter hos virksomhetene.

Endring av funksjonalitet i Miljøfyrtårnportalen

Valg av "type virksomhet" 

Når du nå oppretter en ny virksomhet i Miljøfyrtårnportalen, må du allerede her velge hvilken type virksomhet det gjelder. Dette valget lå tidligere under under Detaljer-fanen.

Sertifisering av kommuner 

Prosess, kompetansepakker og kommunekonsulenter

I forbindelse med at Miljøfyrtårn ønsker å løfte ordningen til neste nivå – og bygge en bro mellom det strategiske og operasjonelle arbeidet – er det behov for å tydeliggjøre hvordan vi ivaretar kvalitet, forutsigbarhet, moment og kontinuitet i sertifiseringsløpene.

Miljøledelse 2.0 vil rett og slett kreve mer, og da spesielt mot kommuner/fylkeskommuner og komplekse hovedkontor som er i full gang med grønn omstilling. Samtidig stiller både myndigheter og politikere større krav.

Vi opplever nå et økende antall henvendelser fra kommuner som ønsker å sertifisere egne enheter, samt at kommuner stiller større krav til Miljøfyrtårn som ordning. Dette gir de interne ressursene i Miljøfyrtårn kapasitetsutfordringer, som i hovedsak skal jobbe taktisk og strategisk for at sertifiseringsordningen er mest mulig sømløs og effektiv. Det er også et forsterket behov for konsulenter fremover.

På bakgrunn av dette innfører vi blant annet følgende tiltak rettet mot kommuner i første omgang:

  • Det vil etableres en viss standardisering av prosesser mot kommunene, for å sikre en lik innfallsvinkel.
  • Det vil bli introdusert noen standardiserte kompetansepakker som definerer ulike delprosesser i sertifiseringsløpet.
  • Det vil bli tilbudt kurs for konsulenter i de ulike kompetansepakkene, som i fremtiden vil være obligatoriske for å kunne jobbe med blant andre kommuner og komplekse hovedkontor (tilsvarende dagens særskilte kompetanser på hovedkontor, bank og finans osv.)
  • Vi ønsker å bygge et nettverk av eksterne kommunekonsulenter – det vil si en godkjent hovedkontorkonsulent som er briefet på våre metoder til bruk overfor kommuner og fylkeskommuner.
Vi ser for oss et utvidet samarbeid med dere, og eventuelt andre konsulenter som ønsker seg inn i nettverket av eksterne kommunekonsulenter. Vi håper et slikt samarbeid kan gi oss enda bedre forutsetninger for å lykkes med Miljøfyrtårn-sertifiseringer i kommune-Norge.

Fremover ønsker vi derfor at alle konsulenter som skal i gang med møter om å sertifisere kommuner, tar kontakt med oss.

HUSK: Besøk verktøyssiden

Mange av dere er allerede kjent med verktøyssiden for konsulenter, hvor vi har samlet en del materiell og nyttig informasjon til konsulentarbeidet ditt.

Her vil det i løpet av kort tid også bli lagt til en tilbakemeldingsfunksjon for å melde om ønsker eller forbedringer til siden.