Nyhetsbrev om SDV,
Skånes digitala vårdsystem

Webbversion • Vidarebefordra • Avprenumerera

Juni 2021

Detta kommer att finnas i SDV 1.0

Även om införandet av SDV innebär stora förändringar av arbetssätten i den skånska hälso – och sjukvården, kommer inte all funktionalitet att levereras från första dag. Men efter drygt två års arbete med att standardisera arbetssätten och anpassa systemet till svenska och skånska förhållanden, finns nu en sammanställning av allt som kommer att ingå i den första utrullningen.

- Innehållet i SDV 1.0 handlar mycket om att se till att vi även dagen efter inkopplandet ska kunna bedriva vård på ett bra sätt. Därefter kan vi förbättra och koppla på mer funktionalitet, förklarar programchef Linn Kennedy.

SDV Ledarforum

I senaste avsnittet får du en genomgång av innehållet i SDV 1.0, och mer om hur det nya logistikverktyget kommer att fungera.

Månadsrapport för maj

I månadsrapporten rapporterar de olika arbetspaket som ingår i SDV om status i sitt arbete. 

Tid att spara med nytt logistikverktyg i SDV

Region Skånes serviceförvaltning Regionservice får drygt 465 000 transportuppdrag varje år. Det handlar både om att flytta patienter och utrustning. Varje uppdrag genererar minst tre telefonsamtal som tar tid från vårdpersonalens andra uppgifter. När SDV införs kommer det nya logistikverktyget medföra att telefonsamtalen för att beställa såväl transporter som lokalvård i stort sett helt försvinner.

Arbetet med invånartjänster tar fart

Även efter det att SDV är infört ska Skånes invånare nå alla de e-tjänster som Region Skåne erbjuder via 1177 Vårdguiden. I arbetet med invånartjänster i SDV-projektet är fokus i nuläget på två funktioner som det nya systemet ska leverera – tidbokning och receptförnyelse.

- Som användare ska du inte märka att man går över till en annan lösning, utan det ska vara en friktionsfri övergång som fungerar precis som idag via 1177 Vårdguiden, förklarar Sara Åhrén, flödesägare för Invånarupplevelse. 

Dokumentation viktig del i den personcentrerade vården

Det pågår en omvandling inom hälso- och sjukvården mot personcentrerad vård. Men vad betyder det egentligen? Och hur stödjer Skånes digitala vårdsystem, SDV den personcentrerade vården?

I grunden handlar personcentrerad vård om att patienten inte ska ses bara som sin sjukdom, utan först och främst som en person med unika behov och erfarenheter. Anna Forsberg, professor i omvårdnadsvetenskap vid Lunds universitet, listar tre viktiga delar för att uppnå personcentrerade vård. Det handlar om patientens berättelse, partnerskapet eller vårdrelationen, samt dokumentation och journalföring.


Se intervju med Anna Forsberg

Tack till er som deltog i vår chefsenkät!

I mars-april fick drygt 2000 chefer i Region Skåne och hos privata vårdgivare en enkät med frågor kring kännedom om SDV.   
I dessa stressiga tider är vi glada att närmare 900 chefer svarade, men är så klart medvetna om att statistiskt hade det varit bra med en ännu högre andel svarande. Vi hoppas på att förutsättningarna är bättre nästa gång vi skickar ut en chefsenkät och fler då har möjlighet att medverka.

Om resultatet:

  • 75 % håller med om att de är väl införstådda med vad SDV är
  • 60 % håller med om att de förstår hur SDV kommer att påverka deras verksamhet och deras medarbetare
  • 74 %  håller med om att de uppfattar SDV som en viktig och nödvändig förändring
  • 70 % håller med om att de vet vem i deras organisation de ska prata med för frågor om hur införandet av SDV hanteras.
Ovan slutsatser baseras på att de svarande har angett 3 eller 4 på en skala 1-4.

Möt ett par av våra medarbetare

Sandra Nitta ser vikten av förändringsarbete

Sandra Nitta har varit på Cerner sedan 2013, och har arbetat med att införa vårdsystem i flera länder, såväl i Sydamerika som i Karibien och Europa.
- En utmaning som är lika stor oavsett land eller storlek på verksamheter, är själva transformationen som måste till när man inför ett nytt system. Människor behöver lära sig och ta till sig nya sätt att arbeta på.

Mer om Sandras arbete

Caroline Bengtsson tror på samarbete

Caroline Bengtsson är övergripande projektledare för arbetet med SDV i förvaltningen Psykiatri, habilitering och hjälpmedel, och dessutom förvaltningsrepresentant.
- SDV är stort och komplext med många beroenden. Det är viktigt att vi jobbar med de förändringar som det nya systemet för med sig, och att vi gör det tillsammans. 

Mer om Carolines arbete

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få uppdateringar via mejl om vad som händer inom programmet för SDV, Skånes digitala vårdsystem?  Prenumera via knappen nedan. Avprenumerera gör du via länken i toppen av nyhetsbrevet.

Detta är ett nyhetsbrev från programkontoret för SDV. Syftet är att ge en sammanfattning av vad som pågår inom SDV-projektet just nu. Du får denna information i din roll som chef i en av Region Skånes vårdförvaltningar, eller som privat vårdgivare med avtal med Region Skåne, alternativt om du har en annan nyckelroll i SDV-sammanhanget eller själv valt att prenumerera.

Programkontoret för SDV
Region Skåne
Medicon Village, By 205
Tunavägen 24
223 68 Lund
E-post: sdv@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.