Urban utveckling  | Juni 2021

Gatan, kvarteret och friluftsområdet – så har pandemin påverkat önskan om den gröna staden

Naturen har varit både tillflyktsort och mötesplats för många under pandemin. Faktum är att grönområden hamnar högre upp på prioriteringslistan än servicefunktioner som livsmedelsbutiker och vårdcentraler när det kommer till frågan vad som är viktigast att ha nära hemmet. Det visar en färsk studie av analys- och teknikkonsultföretaget WSP.

Ökat distansarbete – så påverkas svenska städer och kommuner

Pandemin har lett till att många arbetar hemifrån och många funderar nu på vad detta kan få för effekter om ökat hemarbete blir bestående. WSP har tagit fram en rapport där vi tittar närmare på vilka yrken som har möjlighet att arbeta på distans och var de är lokaliserade. Hur kommer distansarbetet att påverka våra städer och vad kan de få för effekter för olika typer av regioner, kommuner och stadskärnor.

Juni
15

Webbinarium - Ökat distansarbete

Den 15 juni mellan klockan 11.00 och 12.00  är ni varmt välkommna till ett lunch-webbinarium där WSP presenterar rapporten: Ökat distansarbete – så påverkas svenska städer och kommuner, samt diskuterar tillsammans med Fastighetsägarna Stockholm och Svenska Stadskärnor vilka olika effekter det ökade distansarbetet kan ge för våra samhällen och städer.
 
 

Långsam återhämtning för besöksnäringen när nya semestervanor befästs

När pandemin slog till förra året ville vi på WSP förstå hur detta skulle påverka hur vi reser och semestrar samt hur förändrade vanor skulle påverka samhället och besöksnäringen. Vi såg tydligt hur trender så som hållbar turism och specialresor accelererade och att människor uppgav att det skulle semestra mer i Sverige. Nu ett år senare har vi valt att studera dessa trender igen - och intresset för att semestra i Sverige och nära hemmet har ökat, likaså valet av bil som transportmedel. Det här är tecken på att en redan pressad besöksnäring går en fortsatt tuff tid till mötes och återhämtningen kan ta lång tid.

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik formas nu

Redan innan coronapandemin bröt ut stod den kollektiva resenärens behov inför ett skifte, men i och med pandemin snabbades detta skiftet på. Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att det kollektiva resandet bör undvikas helt eller i alla fall minska, nya sätt att mötas i digital form, och i vilken takt befolkningen nu kommer vaccineras är några faktorer som formar framtidens kollektivtrafik. Rail Advisorys digitala expertgrupp analyserar hur den pågående pandemin kan komma att skynda på den förändringsresa som kollektivtrafiken står inför.

Läs mer

Upplev våra tidigare event igen

Alla tidigare avsnitt av Bäst Före och WSP Talks finns tillgängliga i vårt bibliotek. Ta del av: