Tekniska fel i gårdagens utskick

I nyhetsbrevet som skickades i går var det ett antal länkar som inte fungerade. Vi ber om ursäkt för det och skickar därför ut ett nytt uppdaterat nyhetsbrev med fungerande länkar.

Glad midsommar!

Energi och industri  | Juni 2021

Goda möjligheter för solenergin att bidra till energiomställningen genom fastighetsbranschen

Det stora intresset för solenergi, egenförsörjning och delaktighet i energiomställningen till förnybara energikällor gör att fastighetsbranschen nu ställs inför nya utmaningar, och tydligt är att det finns en rad administrativa hinder. Men med utmaningarna följer även många möjligheter, menar Charlotta Winkler, expert inom solenergiteknik på WSP.

Claës af Burén, energiexpert på WSP, berättar mer om vätgas och det framtida energisystemet.

Vätgas - en viktig pusselbit

Det svenska elsystemet är i historisk förändring. Förnybara energikällor kommer stå för en allt större del av elproduktionen, men för att de icke planerbara förnybara källorna ska kunna tillgodose samhällets ökande elbehov måste energin kunna lagras, och här kommer vätgas att vara en viktig pusselbit.

Batterilagring och decentraliserad förnybar elproduktion – en del av framtidens energiekvation

Den allt större andelen förnybar energi och den effektbrist vi ser i vissa regioner ställer nya krav på energisystemet, där lagring blir en allt viktigare pusselbit. El är en färskvara och flödar i ledningarna i takt med att den används, och när det blir allt trängre i ledningarna och då förnybara energikällor är oplanerbara kan batterier vara en lösning.

Pensionsmässigt elnät i en allt mer elektrifierad värld

Sverige har ett av världens äldsta elnät. De äldsta ledningarna är uppemot 70 år gamla och utgör ändå grunden för vår elektrifierade vardag. För att trygga elen för kommande generationer pågår det just nu en rekordstor satsning på vårt elsystem där nytt stamnät ska byggas från norra till södra Sverige.

Läs mer

En svår energiekvation utan självklar lösning

I dag förbrukar Sverige cirka 140 terawatt-timmar per år. 2040 beräknas behovet vara över 200 timmar. Och då kommer 60 av dessa, som i dag kommer från kärnkraft, vara borta. Sverige måste alltså hitta 120 nya terawatt-timmar, genom teknik och resurser som i dag inte är tydligt utpekade.

Läs mer

Ingenjörshantverk kan lösa energikrisen. Men hur långt räcker viljan och pengarna?

2021 kan bli ett ödesdigert år för Sverige. Om inte elen på sikt ska bli en klassfråga måste vi börja ta energifrågan på allvar.

Upplev våra tidigare event igen

Alla tidigare avsnitt av Bäst Före och WSP Talks finns tillgängliga i vårt bibliotek. Ta del av: