SDV, Skånes digitala vårdsystem
Delprojekt Utrullning hos privata vårdgivare
Webbversion

Du får det här mejlet från SDV-programmet i Region Skåne, i din roll som verksamhetschef alternativt kontaktperson hos en privat vårdgivare med avtal med Region Skåne, för att du ska kunna börja förbereda din verksamhet inför mottagandet av Skånes nya digitala vårdsystem, SDV.
 
Infobrevet ingår i en hel serie av brev inför, under och efter införandet. Det kommer att handla om sådant som nya arbetssätt och vad de innebär för din verksamhet; utrustning och uppkoppling; hur utbildning kommer att ske; samt om att leda i denna förändring. 

Hej!

Välkomna tillbaka efter sommaruppehållet. I detta infobrev svarar Harald Roos, styrgruppsordförande för Skånes digitala vårdsystem, SDV på frågor om status i arbetet, den föreslagna tidplanen och vilka utmaningar SDV står inför.

Pressad tidplan för SDV

På grund av såväl pandemin som juridiska utmaningar kommer den föreslagna tidplanen för SDV att behöva justeras. Samtidigt går projektet framåt och anpassningarna av systemet till skånska förhållanden är nu nästan helt klara.

Vad händer just nu?
– Pandemin har inneburit stora utmaningar även för detta projekt. Arbete med riskanalys och externa juridiska utlåtanden kring datahanteringen har fortsatt stort fokus. Som en del i detta har vi haft samråd med Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, säger Harald Roos.

IMY bedömer att kravet på tystnadsplikt enligt dataskyddsförordningen inte uppfylls och råder Region Skåne att inte använda support som är placerad i USA och Indien.

– Vår leverantör har i en del fall avsett göra så för att kunna säkra en extremt hög driftsäkerhet.

I våras tog SDV:s programledning fram ett förslag på reviderad tidplan, med ett pilotinförande i april 2022.

Hur ser du på tidplanen?
– Jag kan konstatera att den föreslagna tidplanen inte kommer att hålla. Just nu pågår ett intensivt arbete och dialog med leverantören för att begränsa påverkan på tidplanen, men idag har vi inget svar på hur mycket den påverkas. Dessutom tar vi hjälp av en advokatfirma för att utreda vad den nya lagen om tystnadsplikt innebär för oss. De undersöker också hur detta problem hanteras i andra länder inom EU.

Tillkommit ny lagstiftning sedan kontraktet tecknades
All känslig data ska lagras och behandlas i Sverige enligt svensk lagstiftning, vilket också regleras i avtalen mellan Region Skåne och leverantören. Men sedan kontraktet tecknades har det tillkommit ny lagstiftning och ny rättspraxis som vi måste ta hänsyn till och tolka. IMY:s tolkning är till exempel utifrån den nya tystnadspliktslagen som trädde i kraft i januari i år. Detta är deras första utlåtande om hur denna lag ska tillämpas avseende support utanför Sverige i förhållande till dataskyddsförordningen.

– Viktigt att ha med sig är att största delen av supporten kommer att skötas av tekniker i Sverige och bara i undantagsfall av tekniker utanför Sverige. Då handlar det bara om tillfällig tillgång till systemet för det enskilda fallet.

– Tidigare har vi analyserat frågor kring huruvida amerikansk lagstiftning som CLOUD Act påverkar oss. Utifrån två olika externa juridiska utlåtanden, våra egna jurister och riskanalys inom projektet, har risken för att vi skulle tvingas lämna ut data enligt den lagen ansetts som låg. Därför har inte IMY granskat detta. Men oavsett var vi har lagring och support så kvarstår ju det faktum att Cerner Sverige AB är dotterbolag i en amerikansk koncern.

Din roll som verksamhetsansvarig och/eller kontaktperson i din verksamhet 

Din roll är viktig när det gäller att stå för koordineringen av förändringen som SDV kommer att medföra i din verksamhet. För att kunna förbereda din verksamhet och dina medarbetare på denna förändring behöver du hålla dig insatt i vad SDV innebär och vilka uppdateringar som sker i projektet.

Känner du dig insatt i SDV?

Om inte, ta hjälp av vår presentation för mer info om vad SDV är; varför det införs och vad som är aktuellt i programmet.

Vänliga hälsningar, 
Teamet i delprojektet Utrullning hos privata vårdgivare
SDV-programmet, Region Skåne

Här får du information om SDV

Kontakt: 
SDV.privat@skane.se (för frågor som särskilt berör privata vårdgivare)
SDV@skane.se (för övergripande frågor om SDV)

Med SDV vill vi bidra till …

  • Bättre upplevelse för patienter och medarbetare. Med enhetliga arbetssätt blir vården mer lika för alla, och det blir enklare för medarbetarna. När patienten ser mer av sin information kan hen bättre följa sin väg genom vården och vara mer delaktig i sin vård.
  • Bättre kvalitet. Med ett system och en enda journal behöver patienten inte upprepa sig så mycket, och vi får minskad dubbeldokumentation och ökad kvalitet på informationen.
  • Effektivare processer. Med en sammanhållen IT-miljö får vi bättre förutsättningar för att ge god vård, och att fortsätta utveckla på ett sätt som blir till nytta för alla.
  • Bättre befolkningshälsa. Med bättre underlag kan vi se mönster, både för varje patient och för större grupper, och då kan sjukdomar förebyggas.
  • Ökad tillgänglighet. Med ett gemensamt system och bättre digitala verktyg blir det lättare att få kontakt med vården, och vården kan också planera bättre.

Programkontoret för SDV
Region Skåne
Medicon Village, By 205
Tunavägen 24
223 68 Lund

SDV.privat@skane.se