NYHETSBREV FRÅN SVINESUNDSKOMMITTÉN - DECEMBER 2020
LÄS BREVET I WEBBLÄSAREN

Visste du att: 

Ännu en gång genomför nordiska Gränshinderrådet och de nordiska informationstjänsterna en undersökning kring hur boende i gränsregionen påverkas av pandemin. 

Effekter av Covid-19 i gränsregioner

Svinesundskommittén har bidragit till att förverkliga målen i regionalsektorns program för Norden 2017 - 2020 bland annat genom att deltaga i temagruppen Innovativa och resilienta regioner.

Arbetet har genomförts under ledning av Nordregio. I temagruppsarbetet har Svinesundskommittén genomfört tre studier; 1) Is the coast clear? The role of digitalisation for enabling blue growth in the cross-border region of Svinesund 2) Strengthening regional resilience through adaptive collaboration 3) Strengthening cross-border communities: Lessons from Covid-19

Den senaste studien är genomförd tillsammans med gränskommittén Bottenviksbågen. Syftet var att undersöka hur Covid-19 har påverkat våra gränsområden och dra lärdomar från dessa erfarenheter för att underlätta arbetet i eventuella kommande kriser. Studien är genomförd via intervjuer med politiker, tjänstemän och företagare i gränsregionerna. En frågeställning som vi hoppas att studien skall kunna ge vägledning om är - Hvordan bygger vi resiliente grenseregioner? Kan vi bygge resiliens i forkant?

Rapporten kommer i januari 2021, men via länken nedan kan Du se den konferens som Nordregio, Bottenviksbågen och Svinesundskommittén genomförde den 12 november 2020 som ett resultat av studien. 

Gränsregionerna i fokus

Svinesundskommittén var den 9 december tillsammans med Greater Copenhagen och Tornedalsrådet inbjudna till ett digitalt möte med Nordiska Rådets svenska delegation under Sessionsveckan 2020. Medverkade gjorde även ministern med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

Syftet med mötet var för delegationen att få ytterligare information om aktuella gränsregionala frågor och hur de mellanfolkliga relationerna och det nordiska samarbetet påverkats av Coronapandemin samt diskutera vad som kan göras framöver.

Svinesundskommittén var representerad av Lars Tysklind, ersättare i Svinesundskommitténs styrelse och f.d. ledamot i Nordiska Rådet. Lars Tysklind markerade vikten av att ledare på alla nivåer nu har ett ansvar för att verka för att relationerna i Norden ”måste repa sig”. ”En positiv följd av det här kan bli mer samverkan mellan Nordiska Rådet och de gränsregionala organisationerna”, säger Lars Tysklind.
Ordförande i Nordiska Rådets svenska delegation Hans Wallmark instämde i att ett ökat samarbete med gränskommittéerna är viktigt nu och i framtiden.

Andra frågor som diskuterades var bristen på gemensam statistik, vilket har påtalats från gränskommittéerna sedan 2016, då samarbetet mellan de nordiska statistikbyråerna avstannade. En utmaning har varit frågan om sekretess men arbete pågår för att hitta en metod som möjliggör utbyte av data mellan de nordiska ländernas statistikbyråer för framställan av statistik. Det är en stor brist att man på nordisk nivå inte lyckats lösa detta ännu då gränsregionerna nu har ett stort behov av relevant nordisk statistik för att kunna följa upp förändringar i flöden över gränsen.

Deltagarna uttryckte att det var ett bra initiativ från Nordiska rådets delegation och att mötet gav möjlighet till utbyte av information och ”berättelser” från gränsregionerna.

Digitalt medlemsmöte 2020

I vanliga fall möts Svinesundskommitténs styrelse under hösten. Arbetsutskottet hoppades på att styrelsen skulle ha möjlighet att träffas fysiskt, men kunde konstatera i början av hösten att det inte skulle bli möjligt. Därför arrangerades ett digitalt styrelsemöte. Och med tanke på den stängda gränsen, restriktionerna för att förhindra smittspridning och dess påverkan på Svinesundskommitténs verksamhet ansåg arbetsutskottet att det var av stor betydelse att alla medlemmar skulle bjudas in.

Styrelse - och medlemsmötet ägde rum den 20 november. Antalet deltagare var stort och de flesta av Svinesundskommitténs medlemmar var representerade på mötet. Bland punkterna på dagordningen var ordförande Linda Engsmyrs reflektion över det rådande läget på grund av Covid-19. Svinesundskommitténs VD/Daglig leder Elsie Hellström presenterade Svinesunskommitténs verksamhet och vad man har levererat under året. Dessutom presenterade Frode Frisvoll från Viken fylkeskommune och Andreas Cantoni från Västra Götalandsregionen de kommande programmen för Interreg Öresund-Skagerrak-Kattegatt och Interreg Sverige-Norge.

För att ta del av mer information från medlemsmötet klicka nedan. 

Sveriges första marina kolonilott

Projektet Marint Gränsforum Skagerrak har tagit fram en pilotanläggning på Tjärnö marina laboratorium som kommit att kallas Sveriges första marina kolonilott.

En marin kolonilott är en odlingsplattform i havet där man odlar och förvarar råvaror, småskaligt och för hushållsbehov. Det kan jämföras med att ha ett växthus, en kryddträdgård eller ett potatisland. Till skillnad från odling på land behövs det varken tillsättas näring eller vatten till odlingarna eftersom det i havet finns tillräckligt med näringsämnen i form av kväve och fosfor.

Pilotanläggningen på Tjärnö syftar till att ta fram en utformning av en kolonilott, testa olika redskap, undersöka vilka organismer som är lämpliga att förvara och odla samt att sprida kunskap. Projektet vill med denna plattform visa upp potentialen med denna typ av anläggning, hur den kan användas som visningsplattform för undervisning, inom kunskapsturism och potentiellt även för livsmedelsförvaring och produktion.

Läs mer om arbetet med den marina kolonilotten eller se vår film genom att klicka nedan.  

Foto: Susanne Liljenström 

Gränsregionalt planforum 2020 - tema planering och tillståndsprocesser för marina näringar 

Gränsregionalt planforum är en svensk-norsk mötesplats som skapats av Svinesundskommittén och nu arrangerats inom Marint Gränsforum Skagerrak. Den 2 december genomfördes gränsregionalt planforum för tredje året, denna gång med fokus på planering och tillståndsprocesser för marina näringar. 

Bland deltagarna fanns företagare inom bland annat ostron och alger och tjänstemän från kommunal och regional nivå från Sverige och Norge. Under mötet kunde deltagarna lyssna till flera olika perspektiv inom temat och tillsammans diskutera utmaningar och potentiella lösningar, samt byta erfarenheter över nationsgränsen. 

Håll utkik på vår hemsida efter den kommande dokumentationen. 

Svinesundskommittén kommer få tillgång till experthjälp genom AEBR

Byggbranschen, liksom skogs- och träindustrin, är viktiga branscher i hela EU. Färre hinder vid affärer över de nationella gränserna skapar nya möjligheter för branschens små och medelstora företag. 

Svinesundskommittén har gjort en ansökan till AEBR (The Association of European Border Regions) och vårt case har blivit utvalt. Detta innebär att vi under 2021 kommer att få tillgång till expertkompetens inom gränshinder. Resultaten kommer att presenteras i ett kompendium som illustrerar ”Main findings & lessons learned” tillsammans med rekommendationer till lokala/regionala, nationella och europeiska institutioner.

För mer information om Cross-border Cooperation in Europe klicka nedan. 

Svinesundskommittén söker ny VD/Daglig leder

Önskar Du eller någon Du känner ett spännande chefsjobb i vår gränsregion är möjligheten här!
Svinesundskommittén arbetar mot målet att utveckla Svinesundsregionen till en av Nordens mest attraktiva och starka gränsregioner för boende, näringsliv och turism. Nu söker vi en ny VD/Daglig leder till organisationen. 

Sista ansökningsdagen är 2021-01-06 och ansökan görs via Viken fylkeskommune.  

Ordfører har ordet

Kjære alle sammen

Hvor ble det av jubileumsåret?
 
2020 skulle vi markere Svinesundskommittén sitt 40 årsjubileum. I 1980 ble grensekomiteen Østfold-Bohuslän-Dalsland opprettet. De så allerede da at vi står sterkere sammen og et samarbeid ville styrke vår region.
 
Selv om vi må vente med jubileumsmarkeringen, så jobber vi videre med våre prosjekt og vårt fokus er fortsatt å finne gode vekstområder i vår region.
 
Grensen har nå vært stengt i nesten 10 måneder. Selv om vi aksepterer og respekterer situasjonen vi er i, så ser vi at den begynner å bli krevende. Mange har mistet jobben sin, familiemedlemmer har ikke sett hverandre på mange måneder. Denne pandemien har gjort noe med oss og den har satt sine spor. Derfor er det viktig at Svinesundskommittén er synlig og at vi fortsetter vårt gode samarbeid og våre samtaler. Vi må vise at vi er gode naboer og at vi står sammen.
 
Neste år vil det bli noen endringer i administrasjonen i Svinesundskommittén. Vår VD Elsie Hellström har gitt AU beskjed om at hun blir pensjonist og jobber ut april måned. AU har med hjelp fra Viken fylkeskommune startet arbeidet med å søke etter ny VD. Annonsen blir publisert i disse dager, med søknadsfrist i starten av januar.
 
Vi håper alle på bedre tider og med tålmodighet så kommer alt til å bli bra igjen.
 
Ønsker dere alle en trygg og ikke minst God Jul og Nytt års feiring.

Linda Marie Engsmyr

FEBRUARI
2

Besöksnäringen ställer om 

Digitalt webinarium om hur besöksnäringen i gränsregionen ställer om under den rådande pandemin. 

Håll utkik på Svinesundskommitténs hemsida efter program och anmälningslänk som kommer under januari månad. 

OM OSS
Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Viken och Västra Götaland, med syfte att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Kommittén jobbar på mandat av medlemmarna och Nordiska ministerrådet.  Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränshinder/gränsmöjligheter.

SVINESUNDSKOMMITTÉN | SE-452 80 | STRÖMSTAD, SVERIGE info@svinesundskommitten.com | Tel +46 706 48 60 79 | www.svinesundskommitten.com