Faglig nyhetsbrev til konsulenter
16. mars 2022

Nytt kriteriesett for næringsmiddelindustri

Lanseres 23. mars

Med et helt nytt kriteriesett for næringsmiddelindustrien dekker vi nå hele mat- og drikkevareindustrien, og kan tilby mer relevante kriterier som adresserer miljøaspektene både i egen drift og i verdikjeden. 

Det nye kriteriesettet vil erstatte dagens kriteriesett for iskremfabrikk/meieri, kjøttbearbeidende industri og bakeri

Nytt kriterium om utleie av motoriserte kjøretøy til bruk i utmark og på vann

Lanseres 23. mars

Kriteriesettene aktivitetsbasert reiselivhotell m/frokost og enkle overnattingssteder får nå et nytt kriterium som gjør at flere virksomheter i bransjen har mulighet til å bli sertifisert. Det gjelder blant annet virksomheter som driver med utleie av motorbåt og/eller snøscooter.

Kriteriet skal sikre at leietaker får nødvendig informasjon og opplæring i bruk av kjøretøyet, sikkerhet, naturhensyn, farvann og terreng.

Målgruppe:

  • Utleie av vannscooter omfattes ikke av det nye kriteriet.
  • Virksomheter som har utleie av motorbåt eller snøscooter som hovedaktivitet, eller har dette som én av flere vesentlige aktiviteter, sertifiseres etter kriteriesettet aktivitetsbasert reiseliv.
  • Hoteller og enkle overnattingssteder som har utleie av motoriserte kjøretøy som tilleggsaktivitet kan sertifiseres uten å legge til ekstra kriteriesett.
Spørsmål? Kontakt kari.hegtun@miljofyrtarn.no.

Sjekk programmet til vårens konsulentsamling

APRIL
5

... og ikke glem å melde deg på!

Sted: Oslo Kongressenter, Youngs gate 21
Tid: 05. april kl. 09:00-15.30
Pris: kr 995,- inkludert lunsj, forfriskninger mm.
Tema: Grønn innovasjonskraft

OBS! Samlingen har begrenset antall plasser.

Grunnet lav interesse for fysisk deltagelse på samlingen, vil deler av programmet bli tilgjengelig digitalt i etterkant. Dette gjelder viktig informasjon og nyheter fra Miljøfyrtårn, mens workshop og kompetansehevende foredrag er eksklusivt for de som deltar fysisk.

Hvorfor delta fysisk? Det gir deg mulighet til å bli enda bedre kjent med gamle og nye konsulenter, og til å knytte nettverk og drøfte ulike perspektiver og erfaringer. Ikke minst blir det god mat og hyggelig atmosfære😊

Hjelp dine kunder med å komme i mål med årets rapportering – leveringsfristen nærmer seg

E-postvarsler sendes ut denne uka til alle virksomheter som ennå ikke har levert klima- og miljørapport for 2021.

Ta gjerne kontakt med dine kunder for å tilby hjelp til rapportering, og kanskje spesielt når det gjelder utfylling av nye indikatorer. På nettsiden er det informasjon om årets endringer, FAQ og link til videoveiledning. Merk spesielt veiledningsvideo nr. 4  som viser hvordan rapporten fylles ut.

TIPS: Leveringsgraden er forholdsvis lav så langt, og en del virksomheter opplever nok at utfyllingen er litt uvant og mer krevende. Vurder derfor om du kan arrangere webinarer, gruppemøter, eller gi en-til-en rådgiving eller bistand. Tenk gjerne på alternative måter å tilby hjelp!

Skaff deg fremtidens kompetanse 

Gjennom våre kompetansehevende kurs vil du få nyttig påfyll, og nye ideer og verktøy som kan "booste" din kundetilgang.

KURSOPPSTART

APRIL
19

KURSOPPSTART

MAI
12

Slik lager du bærekraftige forretningsmodeller (Green BMC)
 
Kurset består av tre nettbaserte moduler, som baserer seg på Green BMC – et intuitivt forretnings-utviklingsverktøy for å kartlegge, utvikle og forankre bærekraftstrategier i virksomheter.
 
Kurset arrangeres i samarbeid med Hans Stefan Urke fra URKE ANS
 
Kurset har et begrenset antall plasser, så meld deg på nå:

Circularity Thinking – Sirkulær økonomi med et systemperspektiv
 
Kurset består av seks nettbaserte moduler, som baserer seg på en serie verktøy innenfor EIT - «Circularity Thinking» som ivaretar systemperspektivet.
 
Kurset arrangeres i samarbeid med Tove Margrethe Dyblie fra Green Transformation.
 
Kurset har et begrenset antall plasser, så meld deg på nå:

Retningslinjer for markedsføring

Aktiv, strategisk og målrettet markedsføring som miljøfyrtårnkonsulent kan være svært positivt for ditt salg og kundetilgang, og bra for Miljøfyrtårns vekst. Dette er noe vi anbefaler og ønsker av deg som konsulent.
 
Samtidig er det viktig å være klar over retningslinjene og lovverket for «god markedsføringsskikk» og regulering av vilkår, konkurranse imellom bedrifter og beskyttelse av forbrukere mot urimelige salgsmetoder og avtalevilkår. Dette gjelder for nettsider, annonser, sosial medier og andre digitale kanaler der du opplyser om dine tjenester og priser.

Lovverket er detaljert, så her har vi oppsummert noen sentrale punkter du bør kjenne til:

  • Markedsføringen skal ikke være villedende. Villedende vi si at markedsføringen i sin konkrete sammenheng og etter en helhetsvurdering, utelater eller skjuler vesentlige opplysninger som forbrukerne ut fra sammenhengen trenger for å kunne ta en informert økonomisk beslutning eller presenterer opplysningene på en uklar, uforståelig, tvetydig eller misvisende måte.
  • Totalpris for en vare eller en tjeneste skal alltid opplyses. Merverdiavgift, miljøgebyr, toll og andre avgifter (f.eks. avgift til sertifisør og serviceavgift ved Miljøfyrtårn-sertifisering) skal være inkludert i den fullstendige prisen i all markedsføring som retter seg mot forbrukere og kunder.
  • Ved pristilbud skal det alltid fremkomme førpris.
  • Unngå markedsføring som krenker allmenne etikk- og moraloppfatninger, bruker støtende eller påtrengende virkemidler eller er i strid med likeverdet mellom kjønnene.
Les mer om lov om kontroll med markedsføring og avtalevilkår. mv. her.

Sjekkliste og rutine for satellitter

HUSK: Bruk sjekklisten for konsulenter og rutinen for satellitter aktivt under sertifisering! Det hjelper deg med å ivareta alle aspektene gjennom sertifiseringsprosessen.

Her finner du sjekklisten og rutinen.

Trenger du verktøy og nyttig informasjon?