NYHETSBREV FRÅN SVINESUNDSKOMMITTÉN - OKTOBER 2021
LÄS BREVET I WEBBLÄSAREN

Visste du att:

Tvillingbröderna Ola och Pontus Berglund äntligen har träffats och ätit pannkakor på Bloms i Mellerud. 

Gränsen är åter öppen mellan Norge och Sverige

Gränsen är tillbaka till den normala! Under sommaren öppnades gränsen successivt och den 6 oktober öppnades slutligen de små gränsövergångarna utmed den 161 mil långa landsgränsen mellan Sverige och Norge. Nu gör norsk polis endast stickprovskontroller vid gränsen så som det var före pandemin.

Många organisationer, så och Svinesundskommittén, har agerat i sommar för att minska de hinder som uppstått vid gränsövergången vid Svinesund. Men det var först när Svinesundskommittén gick samman med representanter för Sveriges Åkeriföretag, Norges Lastebil-Eierforbund, de Norsk-Svenska Handelskamrarna i Göteborg och Oslo och skrev ett gemensamt brev, som den norska regeringen äntligen lyssnade. Två dagar senare öppnades den gamla bron för fullvaccinerade så att den nya bron kunde avlastas och köerna minska.

Planerar du en resa till Norge gäller dock fortsatt vissa krav när man reser in från ett så kallat ”rött” område. (Denna vecka har Västra Götaland gått från "röd" till "orange" - se Folkehelseinstituttets karta för uppdatering av färg varje vecka.) Är man inte vaccinerad ska man inreseregistrera sig, testa sig vid teststationen vid Svinesund och därefter gå i karantän. Karantänen ordnar man själv och inte nödvändigtvis på karantänhotell. Om man testar sig igen tre dagar efter inresan och testet är negativt kan man avbryta karantänen. Barn under 18 år behöver inte gå i karantän.  

Hjelp oss med å vise de sterke båndene mellom Sverige og Norge

Över 100 000 människor har sett vår kampanj-video med tvillingbröderna Pontus och Ola, och vi har fått se många fina bilder delas på Facebook och Instagram under sommaren och hösten. 

Hvem har du savnet i Sverige eller i Norge?
Hva har du lengtet etter å gjøre på den andre siden av grensen?

Fortsätt att dela dina bilder under #gränsfrikärlek och #grensefrikjærlighet

Myndigheter möter näring för bättre möjligheter att utveckla en bransch

Den 22 september var det äntligen dags för ett första dialogmöte mellan myndigheter och näringsföreträdare kring utveckling av vattenbruk. Dialogmötet ägde rum på Göteborgs Universitet med Professor David Langlet som moderator. Där möttes vattenbruksföretag, forskare och representanter från Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen Västra Götaland för att tillsammans samtala kring frågor som upplevs svåra att hantera från näringens sida. 

Flera av frågorna visade på att kunskap saknas - att lagar och regleringar ibland motverkar varandra. Detta innebär bland annat stor osäkerhet och otydlighet för odlingsföretagare. Handläggnings- och ansökningstider varierar väldigt mycket, vilket också resulterar i långdragna processer. 

Deltagarna var eniga om att mötet ökat förståelsen för varandras perspektiv och de ska ses igen till våren. För mer information om mötet och arbetet framöver, klicka på länken nedan! 

Gränshinder inom skoglig bioekonomi lyfts i Norden och EU – Bioeconomy Regions in Scandinavia

Inom projektet Bioeconomy Regions in Scandinavia genomförs i höst ett antal intervjuer kring gränshinder kopplat till skoglig bioekonomi samt hur pandemin har påverkat företag. Det är en uppföljning av den intervjuserie som gjordes med norska och svenska företagsledare inom byggbranschen, skogs- och träindustrier under 2020, och som finns presenterad i rapporten Upplevda gränshinder kopplade till träbyggnation. Olika byggbestämmelser i Norden är ett av de gränshinder som lyftes upp och nu också drivs tematiskt inom Nordiska ministerrådet.

I projektuppdraget ingår även att följa upp vad som sker inom EU. Svinesundskommitténs "case" - som valdes ut av Association av European Border Regions (AEBR) att bli en studie, Perceived border obstacles linked to wood construction, är intressant på flera sätt. Resultaten av studien kommer att presenteras vid årsskiftet 2021/2022 i en rapport som illustrerar de huvudsakliga resultaten och lärdomar tillsammans med rekommendationer till lokala, regionala, nationella och europeiska institutioner. Detta "case" kommer dessutom att vara ett av 7 utvalda bland totalt 47 som presenteras i form av story-telling.

Ordfører har ordet

Kjære alle sammen

I flere nyhetsbrev har jeg skrevet om konsekvenser av en stengt grense mellom våre land, og hvordan det har påvirket oss - endelig er alle grenseovergangene i vår region åpnet! Det er fortsatt noen få restriksjoner for de som ikke er fullvaksinert, men både Sverige og Norge har gjort en veldig god jobb med å vaksinere sine innbyggere, og gjort det slik at vi trygt kan krysse grensen.
 
At det har vært en påkjenning er det ingen tvil om, men sammen har vi klart det. Familie og venner kan igjen møtes, våre to brødre Ola og Pontus Berglund, som vi har skrevet om tidligere kan igjen spise pannekaker sammen på Bloms i Mellerud. Slike «små» gleder er det nok mange som har fått i de siste dagene. Og flere skal det bli.
 
Hvem hadde trodd at det skulle ta så lang tid for å komme tilbake til en hverdag som vi tok forgitt før covid-19? Under hele pandemien har det vært jobbet godt i vår organisasjon. Vi har dyktige ansatte som har funnet løsninger og holdt tempoet oppe. Men jeg vet at de også ser frem til fysiske møter og gode samtaler.
 
I november skal vi ha vårt første fysiske styrelsemøte på Baldersnes, hvor alle medlemskommunene er invitert. Det blir et spennende møte hvor vi i fellesskap setter kursen for hvordan vi skal jobbe i vår organisasjon i tiden som kommer.
 
Jeg håper alle får en flott høst.

Linda Marie Engsmyr

OKT
20

Gränshindermöte
Det norsk-svenska myndighetssamarbetet Grenserådet möts i Morokulien 20-21 oktober.

NOV
2

Nordiska Rådet
Svinesundskommittén är inbjuden till Nordiska Rådets utskott för växt och utveckling i Norden.

NOV
11

Styrelsemöte
Svinesundskommitténs styrelse har strategimöte 11-12 november. 

NOV
16

BIS - Stormöte
Projektgruppen i Bioeconomy Regions in Scandinavia har möte 16-17 november.

NOV
24

Dialogmöte 
Näringen möter Länsstyrelsens vattenbruksgrupp för forsatt dialog.

DEC
3

Marin utbildning
Kurs i marina frågor för politiker och tjänstemän. 

OM OSS
Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Viken och Västra Götaland, med syfte att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Kommittén jobbar på mandat av medlemmarna och Nordiska ministerrådet.  Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränshinder/gränsmöjligheter.

SVINESUNDSKOMMITTÉN | SE-452 80 | STRÖMSTAD, SVERIGE info@svinesundskommitten.com | Tel +46 702 14 90 24 | www.svinesundskommitten.com