NYHETSBREV FRÅN SVINESUNDSKOMMITTÉN - DECEMBER 2021
LÄS BREVET I WEBBLÄSAREN

Visste du att:

Den grensefrie kjærlighetskampanjen fortsetter. Gjør som norske Bjarne og svenske Jan og del bilder på #gränsfrikärlek og #grensefrikjærlighet.

Skagerrakkonferansen 16.-17. februar 2022

Skagerrakkonferansen samler et nyskapende svensk og norsk næringsliv. Bedriftene løfter fram gamle og nye produkter og finner nye anvendelsesområder for havets råvarer. Her finner vi alt fra blåskjell, østers og sjøpung til mat og andre produkter fra tang og tare.

Det foregår en mengde viktig forskning og utviklingsarbeid i Skagerrak som havområde, og vesentlige nyheter og perspektiver herfra vil bli løftet fram. Skagerrakkonferansen samler også politikere og representanter fra ulike myndigheter. Kort sagt samler Skagerrakkonferansen hele verdikjeden knyttet til bærekraftig ressursforvaltning av vårt felles havområde Skagerrak. Konferansen vil også ha en messe og utstilling der matprodusenter og andre aktører presenterer sine produkter.

Velkommen til inspirerende dager i Strømstad!

Brev til regjeringer om grensen

Svinesundskomiteen har nok en gang skrevet til den svenske og norske statsministeren om innreiseregistrering og testing som kreves ved innreise til Norge. (Siden den gang har Sverige innført krav til vaksinasjonsbevis eller testing.) Vi anbefaler norske og svenske myndigheter å finne løsninger og samarbeid som ivaretar både helse og nordisk grensefrihet. Folkehelseinstituttet og Folkehelseinstituttet bør umiddelbart få i oppdrag å samarbeide og komme med forslag. Den stengte grensen mellom Sverige og Norge i 2020 og 2021 har hatt en sterk negativ innvirkning, både økonomisk og menneskelig. Den nordiske tilliten har blitt skadet. Vi etterlyser koordinert krisehåndtering som ikke betyr at en sammenvevd region rives i stykker.

Stängd gräns och delade samhällen

Pandemin har på många sätt visat på svårigheter i det nordiska samarbetet. Länderna har valt olika ingångar i att försvara sig mot pandemin och det har funnits en stor frustration kring regelverk menar Mari Wøien Meijer, forskare från Nordregio. Detta har förstärkt fördomar som framför allt drabbat gränspendlare i närområdet längs gränsen.
 
Mari beskrev läget kring pandemin på Svinesundskommitténs styrelsemöte i november. Hon delade med sig av sina slutsatser av en stängd gräns och hur det har delat samhällen, påverkan på människor och vikten av att lyfta frågor på en nationell nivå kring hur gränsbon drabbats.
 
Fler slutsatser finns i policy-dokumentet ”Nordic border communities in the time of COVID-19 - What was the impact of border restrictions”. Det finns flera Covid-19 studier som genomförts av författarna Mari Wøien Meijer & Alberto Giacometti enligt nedan:

Läs mer:
Nordic border communities in the time of COVID-19
Closed borders and divided communities
Nordic Cooperation amid pandemic travel restrictions

De svenska och norska strategierna

Smittskyddsläkarna Jon Birger Haug, Sykehuset Østfold Kalnes och Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland deltog vid Svinesundskommitténs styrelsemöte. Där berättade de om respektive lands och regions strategier för att försvara sig mot pandemin. Eftersom Norge och Sverige valde olika ingångar till att hantera pandemin är det viktigt att lära oss mer om varandras strategier. Detta ökar förståelsen och kan minska risken för fördomar, samtidigt som möjligheterna till koordinering kan öka.

Totalt blev det 561 dagar mellan att Norge stängdes ned i mars 2020 och öppnade igen september 2021. De norska reglerna var många och ändrades snabbt – detta var en utmaning med den norska strategin. Hanteringen i Norge har varit ett samspel mellan vetenskap och eget ansvar. Thomas Wahlberg berättade att när covid fick en samhällsspridning så fanns inte testkapaciteten i Sverige. Allt som har med smittspårning att göra i Sverige bygger på frivillighet. Smittskyddslagen kan gå in starkt mot en enskild smittad person, men kan inte användas mot befolkningen i stort. Pandemilagen har inte funnits och Sverige fick då nyttja andra lagar – exempelvis ordningslagen.

Det nordiska samarbetet måste stärkas

Under Svinesundskommitténs styrelsemöte gästade Stein Erik Lauvås, Stortingsrepresentant och medlem i Nordiska rådet. Han inledde med att betona att vi som bor i gränsregionen fick ordentliga utmaningar under pandemin, företag och privatpersoner drabbades svårt. Vi måste stärka det nordiska samarbetet och ta med oss lärdomarna från pandemin i syfte att göra oss mindre sårbara inför nästa kris. Här behöver vi hitta lösningar.

Stein Erik Lauvås lyfte den rapport med opinionsundersökning gjord av Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet där 60 procent av de utfrågade inte tyckte att samordningen i Norden fungerade bra under pandemin. Däremot tyckte 60 procent av de som utfrågades att det är viktigt med nordiskt samarbete och 60 procent vill att det ska utökas. Rapporten diskuterades på Nordiska rådets session i Köpenhamn i november där Norge fick mycket kritik för hanteringen med gränsen. Sverige har gett mer fullmakt till Folkhälsomyndigheten medan det i Norge är politiken som tar besluten med råd från experterna. Statsråden i Nordiska rådet är eniga i att hanteringen och koordineringen inte var bra, och Stein Erik Lauvås har tro på att det går att göra bättre nästa gång.

Greater Copenhagen om sitt samarbete

Under Svinesundskommitténs styrelsemöte gästade Tue David Bak, managing director på Greater Copenhagen via länk med ett inspirerande föredrag kring deras arbete. Greater Copenhagen är likt Svinesundskommittén en samarbetsorganisation över gränsen. Syftet är att skapa tillväxt och utveckling i Nordens största metropolregion med 4,4 miljoner invånare i Sydsverige och Östdanmark. Ambitionen är klar: Greater Copenhagen ska vara ett globalt center för tillväxt, hållbara lösningar och innovation.

För att uppfylla ambitionen säger Tue David Bak att man måste samarbeta, det är nyckeln till utveckling och innovation för Greater Copenhagen. De samarbetar, skapar allianser och driver pilotprojekt med vetenskapliga institutioner, företag och myndigheter, regionalt och internationellt. Ett gränsregionalt politiskt forum har bildats för att driva gemensamma frågor och en professionell intressepåverkan är väldigt viktigt för att effektivt nå ut.

Greater Copenhagen har valt att fokusera sina insatser inom fem temaområden man anser är av avgörande betydelse för framtidens tillväxt och välfärd i regionen: En väl integrerad arbetsmarknad, Infrastruktur, Grön omställning, Digitalisering och Life science, en styrkeposition de vill göra ännu starkare. 

Kunskapsträff om Bohusläns historia för gränsguiderna 

Svinesundskommittén ordnade en tredje kunskapsträff för gränsguider. Författaren och historikern Thomas Andersson berättade engagerat om Bohusläns historia från järnåldern till freden i Roskilde 1658. Här kämpade norska och danska stormän om herravälde och här låg i Kongahälla Norges mest betydande stad under 1100-talet.

I Thomas bok ”Bohusläns historia” tecknar han Bohusläns historia fri från norska, danska och svenska övertoner. Träffen arrangerades inom ramen för projektet Hållbar besöksnäring på gränsen.

Marint Gränsforum Skagerrak lanserar digitalt magasin

I gränsområdet mellan Sverige och Norge ligger Skagerrak, ett havsområde med en unik marin miljö, med höga naturvärden och marina nationalparker på båda sidorna av gränsen. Den marina näringslivsutvecklingen är i sin linda, men det finns en stor potential att utveckla fler företag som på olika sätt nyttjar havet och dess resurser på ett hållbart sätt. Det är detta som projektet Marint Gränsforum Skagerrak jobbar för och resultaten hittills är mycket goda.  

Alger och ostron i fokus
Projektet stöttar ett femtiotal företag med fokus på vattenbruk som ostron, musslor eller alger. Inom dessa branscher har projektet startat två olika nätverk - här möts företagare för workshops, kunskapsutbyte, nätverkande och för att ta del av senaste nytt från forskningen. Ur dessa nätverk har branschföreningen Svenskt vattenbruk och sjömat bildats med syfte att främja de marina näringarnas utveckling.

I det digitala magasinet Produktivt Skagerrak skriver vi om projektets aktiviteter och resultat, lyfter företag och satsningar samt delar andra spännande nyheter inom utvecklingen av Skagerrak.

Marin utbildningsdag för politiker och tjänstepersoner

Den 3 december arrangerades en inspirerande marin kunskapsdag för politiker och tjänstepersoner på Tjärnö marina laboratorium. Syftet med kursen är att ge bakgrund och fördjupad kunskap i marina frågor med fokus på norra Bohusläns marina miljö, och potentialen för utveckling av marina näringar. Inbjudna var svenska och norska lokala politiker och tjänstepersoner.
 
På programmet stod bland annat en snabbkurs i marinbiologi, information och status från Kosterhavets nationalpark, presentation om algföretaget Nordic Seafarm, forskningsprojekt med marina kolonilotter och korallrestaurering i Kosterhavet.
 
Dagen avslutades med en vintrig utfärd med forskningsfartyget Nereus och praktiska studier i labbet. Professor Kerstin Johannesson höll i programmet som arrangerades av Interreg-projektet Marint Gränsforum Skagerrak tillsammans med utvecklingsarena Strömstad. Kursen är ett första steg till kunskapsspridning och dialog för marina frågor mellan forskare, politiker och tjänstepersoner i gränsregionen. Ett nytt tillfälle kommer till våren. 

Ordfører har ordet

Kjære alle sammen

Nå nærmer vi oss slutten på nok et år med restriksjoner og hindringer. Hvem hadde trodd at vi skulle leve med dette viruset så lenge. Mange har fått merke litt ekstra at vår grense har vært stengt. Familie relasjoner har blitt satt på prøve, og mange har fått sin arbeidshverdag endret. Dette har vært noe Svinesundskomittén har engasjert seg i.
 
Vi har gjennom hele året prøvd å påvirke myndighetene i begge land, slik at de forstår hvilken utfordring det er at to naboland har så forskjellige restriksjoner. Og jeg mener at vårt engasjement har blitt lagt merke til.
 
Svinesundskomittén har sine fokusområder. Vi jobber hele tiden med å finne gode prosjekter som begge land og ikke minst våre medlemmer kan dra nytte av. Derfor var det viktig at våre medlemmer fra kommune og fylke fikk møtes når grensen åpnet. Vi hadde et meget godt og produktivt styremøte med påførende to dagers seminar på Baldersnäs Herrgård.
 
Gode innledere fra Nordregio, Greater Copenhagen og Nordisk råd sørget for at vi fikk viktig informasjon og gode diskusjoner blant medlemmene våre. Seminaret ble avsluttet med informasjon fra smittevern overleger fra Västra Götalandsregionen og Sykehuset Østfold Kalnes som snakket om hvilke erfaringer vi har fått under denne pandemien.
 
Når grensen delvis stengt igjen så fikk jobbpendlere litt lettere innreise regler, men vi har fortsatt noen utfordringer siden jobbpendlere og yrkessjåfører må stå i samme kø med øvrige reisende. Men jeg kan garantere at Svinesundskomittén fortsatt skal jobbe for å utvikle og bedre vår region.
 
Jeg tror det blir et spennende 2022, men før det så håper jeg at alle får noen fine dager med familie og venner.
 
God Jul og Godt Nytt År.

Linda Marie Engsmyr

JAN
13

Forskaragendans dag
Forskning och innovation för hållbar utveckling och klimatnytta, arrangeras av Skogindustrierna. 

JAN
19

Cirkulär ekonomi - del 1
Workshop i cirkulär ekonomi för det marina näringslivet.  

FEB
9

Workshop i marknadsföring
Workshop i marknadsföring för marina företagare.

FEB
16

Save the date: Frukostwebinar 
Frukostseminar med Bygg i tre. 

FEB
16

Skagerrakkonferansen 
16.-17. februar samles hele verdikjeden knyttet til bærekraftig ressursforvaltning av vårt felles havområde Skagerrak.

MARS
2

Cirkulär ekonomi - del 2
Andra delen i workshop om cirkulär ekonomi för det marina näringslivet.  

OM OSS
Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Viken och Västra Götaland, med syfte att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Kommittén jobbar på mandat av medlemmarna och Nordiska ministerrådet.  Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränshinder/gränsmöjligheter.

SVINESUNDSKOMMITTÉN | SE-452 80 | STRÖMSTAD, SVERIGE info@svinesundskommitten.com | Tel +46 702 14 90 24 | www.svinesundskommitten.com