Les på nett



Faglig nyhetsbrev til konsulenter

Nye og reviderte felleskriterier lanseres høsten 2021

Bakgrunn

Vårt samfunnsoppdrag er å sikre relevante verktøy for virksomheter som ønsker å redusere sin miljøbelastning og øke sin grønne konkurransekraft. Det innebærer at vi hele tiden må tilpasse Miljøfyrtårn-ordningen slik at ny teknologi, ny fagkunnskap og nye miljøkrav i markedet gjenspeiles i sertifiseringskriteriene.

Felleskriteriene er det grunnleggende kriteriesettet som benyttes av alle sertifiserte virksomheter. Det er viktig at kriteriene er så treffende og relevante som mulig til enhver tid – samtidig som de inspirerer til grønn omstilling.

Derfor er vi nå i gang med en stor og viktig revisjon av felleskriteriene, som skal ut på høring i midten av mai – og lanseres i fjerde kvartal 2021.

Mål 

De nye felleskriteriene skal i større grad enn nåværende kriterier sørge for at virksomheter:

  • Jobber kontinuerlig med å forbedre sine miljøprestasjoner.
  • Bygger en kultur for grønn omstilling og nyskaping.
  • Bruker sin mulighet til å påvirke verdikjeder i en grønnere og mer sirkulær retning.

Sertifisering/resertifisering

Virksomheter skal sertifiseres på de kriteriene de har startet arbeidet på.
Det vil si at:

  • Alle virksomheter som oppretter miljøkartlegging etter lanseringsdato vil ta i bruk nye kriterier.
  • Virksomheter som har sertifiserings-/resertifiseringsdato før lanseringsdato vil ikke ta i bruk nye kriterier før ved neste resertifisering.
  • Virksomheter som har startet en prosess (opprettet miljøkartlegging) i perioden før lanseringen, selv om (re)sertifiseringsmøtet finner sted etter lanseringsdato, vil heller ikke ta i bruk nye kriterier før ved neste resertifisering.
  • NB! En opprettet miljøkartlegging har normalt bare varighet i ett år før den blir låst. Prosesser som trekker lenger ut i tid kan medføre at det må opprettes ny miljøkartlegging, og da med nye kriterier.
  • For virksomheter sertifisert etter hovedkontormodellen er det hovedkontorets sertifikatdato som er førende for når de nye kriteriene tas inn. Kriteriene skal senest tas i bruk ved neste resertifisering. Egen informasjon om overgang for de som benytter hovedkontormodellen kommer.
 Alle konsulenter vil få grundig opplæring i forkant av lansering (mer om dette under). Vi vil også holde dere løpende oppdatert i prosessen fremover.

Konsulentsamling og obligatoriske kurs i 2021

Årlig obligatorisk oppdateringskurs for konsulenter:
Kurset sendes ut til alle konsulenter over påske. Hovedfokuset i dette kurset er først og fremst endringer fra det siste året, men det vil også berøre noen av temaene knyttet nye felleskriterier.

Vårens digitale konsulentsamling, 27. april kl. 09:00 –11:30: 
Her får du mulighet til å lære mer om grunnlaget for de nye felleskriterier, og du vil få en første innføring i hvordan de vil påvirke både konsulenter og virksomheter. Påmelding til samlingen gjøres tilgjengelig i løpet av kort tid.

Obligatorisk opplæringsprogram om de nye felleskriteriene:
Kurset tilbys fra september. Alle konsulenter som skal veilede virksomheter på de nye kriteriene må ha gjennomført dette kurset før det gis tilgang til å bistå virksomheter frem mot Miljøfyrtårn-sertifisering.

Vedtak om kraftbransjen

Miljøfyrtårn er opptatt av å treffe med dekkende kriterier som adresserer de vesentlige miljøaspektene i en bransje. Etter en faglig gjennomgang har vi konkludert med at vi ikke har kapasitet til å utvikle/vedlikeholde dekkende kriterier for kraftproduksjon. Vi kan derfor ikke sertifisere enkeltvirksomheter som driver med kommersiell kraftproduksjon.
 
For allerede sertifiserte virksomheter, og virksomheter som er i gang med sertifisering, gis en 3 års utfasing fra 1.4.2021. Vi vil kontakte virksomhetene som er berørt av vedtaket.  

Utdrag fra vedtaket:  
Vi sertifiserer ikke virksomheter innen kraftproduksjon. For virksomheter innen kraftproduksjon anbefaler vi ISO-sertifisering. Det er fortsatt mulig å sertifisere andre deler av kraftbransjen, dvs. morselskaper, samt underselskaper i et kraftkonsern, som salgs-/kunde-/administrasjonsledd og nettselskaper. Morselskaper oppfordres til å sertifisere alle datterselskaper med ISO, EMAS eller med Miljøfyrtårn. 

På sertifikater må det tydelig fremkomme hva som er sertifiseringsobjektet. Et sertifisert hovedkontor kan f.eks. ikke bare bruke navnet på hele kraftkonsernet på sertifikatet, men må presisere at det gjelder hovedkontoret, administrasjonen etc.  


Kontakt oss hvis du har spørsmål til virksomheter du jobber med.

Organisatoriske endringer og nyansatte

Fra 1. mars har vi gjort noen organisatoriske endringer i Stiftelsen Miljøfyrtårn. Tidligere avdeling for Marked og kommunikasjon heter nå Salg og markedog Renate Lindmark er ansatt som ny leder. Linn Grøtberg går over i ny stilling som leder av en ny avdeling: Organisasjon og samfunn.

Velkommen til Bjørn!

Bjørn Henrik Brandtenborg skal bistå Espen i oppfølging av konsulentene for en periode fremover. Bjørn er en positiv og energisk tilflyttet sørlending, med bakgrunn som sivilingeniør innen industriell økonomi og fornybar energi. I tillegg jobber han med ulike gründer-prosjekter og er svært opptatt av innovasjon og bærekraftige løsninger.

Velkommen til Renate!

Renate Lindmark kommer fra stillingen som Salgsdirektør i Fursetgruppen og har mangeårig kommersiell erfaring fra reiseliv og finans. Hun gleder seg til å arbeide med kollegaene i markedsavdelingen ut mot konsulenter, kommuner/fylkeskommuner og kunder.

Miljøfyrtårnportalen i normal drift

Miljøfyrtårnportalen er endelig oppe igjen og i normal drift etter nedetiden fra 22. februar til 9. mars. Som kjent var dette et ondsinnet dataangrep på vår samarbeidspartner og systemleverandør TietoEvery. Dette førte til ulemper for mange av dere, og det er svært beklagelig.

Vi har vært i fullberedskap for å sikre en sømløs drift og prosess for både konsulenter, sertifisører og kunder. Vi håper angrepet ikke har hatt negativ påvirkning på løpende eller planlagte oppdrag.

Ta kontakt med oss om dere har spørsmål rundt dette, eller ønsker å komme med tilbakemeldinger på hvordan vi har håndtert dataangrepet.