SDV, Skånes digitala vårdsystem
Delprojekt Utrullning hos privata vårdgivare
Webbversion

Du får det här mejlet från SDV-programmet i Region Skåne, i din roll som verksamhetschef alternativt kontaktperson hos en privat vårdgivare med avtal med Region Skåne, för att du ska kunna börja förbereda din verksamhet inför mottagandet av Skånes nya digitala vårdsystem, SDV.
 
Infobrevet ingår i en hel serie av brev inför, under och efter införandet. Det kommer att handla om sådant som nya arbetssätt och vad de innebär för din verksamhet; utrustning och uppkoppling; hur utbildning kommer att ske; samt om att leda i denna förändring. 

Hej!
Detta är det fjärde infobrevet om SDV som vi i delprojekt Utrullning Privata Vårdgivare skickar till er.

Tidplan ses över
Framdriften i SDV-projektet har påverkats av två saker: Dels covid-19-situationen i vården, med projektdeltagare som behövt återgå helt till sin ordinarie arbetsplats. Dels juridiska frågeställningar kring datahantering, för att säkerställa patientens integritet och säkerhet. Det gör att planen för Skånes digitala vårdsystem, SDV nu ses över. Vi ber er att hålla er kontinuerligt uppdaterade via de kanaler som SDV-programmet använder.

Förändringar att arbeta med
Du som chef behöver vara insatt i vad SDV innebär, och förbereda din organisation och dina medarbetare på de förändringar som SDV för med sig. 

Här följer information kring två av dessa förändringar som ni redan nu kan börja arbeta med:

  • Uppdatera i Skånekatalogen. I samband med införandet av SDV kommer det bli extra viktigt att det är korrekt information kring verksamhet och medarbetaruppdrag i Skånekatalogen, då det kommer finnas en direkt koppling till behörigheter i SDV och träningsportal. Region Skåne arbetar på en lösning där det blir lättare för er med lite större verksamheter att själva kontrollera och uppdatera era upplysningar. Mer info kommer under våren.
  • Klassificering enligt ICD-10. Vid användande av SDV kommer diagnosregistrering att ske med klassificering enligt ICD-10. Denna klassificering kan ni börja bekanta er med redan nu:

    Sjuksköterska - Lathund och Regler för diagnosregistrering
    Läkare - Lathund och Vanliga kroniska diagnoser
    Fysio-/arbetsterapeut - Lathund och Regler för diagnosregistrering
Ytterligare information och presentationsmaterial om vad som pågår just nu, som ni kan dela med era medarbetare:
  • SDV Live. I det senaste avsnittet möter vi Liv Remitz och Mathilda Bergman från SDV-programmet som berättar om ordinationer, som i SDV har fått en mycket bredare betydelse än tidigare. Se avsnittet i efterhand
  • Presentationsmaterial. Om status i projektet, ordinationer och SDV Live. Se ppt-materialet 
  • Tidigare infobrev. Du vet väl att du kan se de tidigare infobreven via denna sida på Vårdgivare Skåne?
Teamet och er möjlighet att delta
Vårt team består av kliniker från olika privata verksamheter i Skåne och projektledare med erfarenhet av liknande förändringsprojekt. Syftet med vårt delprojekt är att informera och guida er privata vårdgivare vid implementering av SDV. För att göra detta på bästa sätt ser vi i teamet ett fortsatt behov av att utöka med fler kliniska resurser, så hör gärna av er om ni har intresse för att delta i arbetet via SDV.privat@skane.se.

Längre fram kommer vi att se till att varje privat vårdgivare får en ansvarig projektledare tilldelad till sig. Kontakt kommer att tas när arbetet med planeringen inför driftstart närmar sig.

Vänliga hälsningar, 
Teamet i delprojektet Utrullning hos privata vårdgivare
SDV-programmet, Region Skåne

Här får du information om SDV

Kontakt: 
SDV.privat@skane.se (för frågor som särskilt berör privata vårdgivare)
SDV@skane.se (för övergripande frågor om SDV)

Med SDV vill vi bidra till …

  • Bättre upplevelse för patienter och medarbetare. Med enhetliga arbetssätt blir vården mer lika för alla, och det blir enklare för medarbetarna. När patienten ser mer av sin information kan hen bättre följa sin väg genom vården och vara mer delaktig i sin vård.
  • Bättre kvalitet. Med ett system och en enda journal behöver patienten inte upprepa sig så mycket, och vi får minskad dubbeldokumentation och ökad kvalitet på informationen.
  • Effektivare processer. Med en sammanhållen IT-miljö får vi bättre förutsättningar för att ge god vård, och att fortsätta utveckla på ett sätt som blir till nytta för alla.
  • Bättre befolkningshälsa. Med bättre underlag kan vi se mönster, både för varje patient och för större grupper, och då kan sjukdomar förebyggas.
  • Ökad tillgänglighet. Med ett gemensamt system och bättre digitala verktyg blir det lättare att få kontakt med vården, och vården kan också planera bättre.

Programkontoret för SDV
Region Skåne
Medicon Village, By 205
Tunavägen 24
223 68 Lund

SDV.privat@skane.se