#2 – Nyheter från projektet Nationellt ramverk för vandringsleder

Öppna webbversion | Skicka vidare

NATIONELLT RAMVERK FÖR VANDRINGSLEDER

Projektet rullar på

Referens- och styrgrupp har haft möten 

I dessa tider när många verksamheter har tvingats ställa om totalt har projektet Nationellt ramverk för vandringsleder kunnat fortskrida utan några dramatiska förändringar. Fysiska möten har övergått till digitala, och träffar där projektet skulle ha deltagit har också ställts om till online-versioner. Tillväxtverket har beslutat om förlängning av projekttiden då denna omställning kan medföra viss fördröjning. Här ger vi en aktuell rapport om var vi står i arbetet!

Status i projektet

Arbetsgruppen jobbar vidare med att ta fram förslag och underlag för ledutveckling och ramverk. En annan viktig del handlar om att förankra arbetet hos olika intressenter, och fånga upp behov från olika håll.

Möte med referensgruppen
I slutet av mars hölls de första mötena med referensgruppen och styrgruppen. Vid referensgruppsmötet den 26 mars gav arbetsgruppen bakgrunden till projektet och berättade om hur man tagit sig an arbetet​ och vilka tidsramar och mötesformer vi ser framför oss. Mötet syftade också till att påbörja det gemensamma arbetet med referensgruppen​.

Ett förslag på ramverk för vandringsleder presenterades, liksom kriterier för vandrings- och pilgrimsleder. Återkoppling från referensgruppen efterfrågades inom tre områden: 

  • Ramverkets kvalitetskriterier 
  • Ledtyper/vandringslängd/service och upplevelser​
  • Skyltning
Nästa möte med referensgruppen planeras den 13 maj. 

Möte med styrgruppen
Den 31 mars hölls första styrgruppsmötet. Där beslutades bland annat att projektet förlängs till den 31 mars 2021, enligt förslag från Tillväxtverket. 

Deltagande i externa sammanhang
Vid den digitala träffen Ett rikt friluftsliv – Tankesmedja för friluftsliv 2020 den 29 april kommer projektet att delta med en presentation. Om du har tips på något sammanhang där det skulle passa att delta, hör gärna av dig till projektledaren, ulf.backeus@visitdalarna.se
 

Rockströms "tårta" är utgångspunkt i vårt resonemang om hållbarhet.

Hur tänker vi kring hållbarhet?

Med utgångspunkt i Rockströms modell berättar vi hur vi ser på naturen som utgångspunkt för både friluftsliv och naturturism, och hur samverkan och gemensamt ramverk bidrar till hållbarhet ur alla aspekterna.

Fakta om projektet
Projektet Nationellt ramverk för vandringsturimleder pågår under tre år och finansieras genom ett unikt samarbete mellan Jordbruksverket och Tillväxtverket. Tourism in Skåne är projektägare och Visit Dalarna står för projektledning. Turistrådet Västsverige, Visit Värmland, Region Västerbotten och Linköpings stift ingår också i projektorganisationen.