NYHETSBREV FRÅN SVINESUNDSKOMMITTÉN - APRIL 2022
LÄS BREVET I WEBBLÄSAREN

Visste du att:

i Norge används trä som konstruktionsvirke i mer än 85% av nyproduktionen i bostadssegmentet småhus och flerbostadshus.

Skagerrakkonferansen 3.-4. maj 2022

Svinesundskommittén og prosjektet Marint Gränsforum Skagerrak er med på å arrangere denne svensk-norske konferansen for andre gang. Programmet går fra lunsj til lunsj i det vakre kulturhuset Skagerack i Strömstad.

Skagerrakkonferansen samler et nyskapende svensk og norsk næringsliv. Bedriftene løfter fram gamle og nye produkter og finner nye anvendelsesområder for havets råvarer. Her finner vi alt fra blåskjell, østers og sjøpung til mat og andre produkter fra tang og tare.

Det foregår en mengde viktig forskning og utviklingsarbeid i Skagerrak som havområde, og vesentlige nyheter og perspektiver herfra vil bli løftet fram. Skagerrakkonferansen samler også politikere og representanter fra ulike myndigheter. Kort sagt samler Skagerrakkonferansen hele verdikjeden knyttet til bærekraftig ressursforvaltning av vårt felles havområde Skagerrak. Konferansen vil også ha en messe og utstilling der matprodusenter og andre aktører presenterer sine produkter.

Velkommen til inspirerende dager i Strømstad!

Grenseboere i fokus for Andersson og Gahr Støre

Tirsdag 22. februar møttes de nye statsministrene i Norge og Sverige for første gang. På grunn av snøstormer kunne ikke flyet lande i Stockholm så møtet måtte holdes digitalt. Situasjonen i Ukraina – som ennå ikke var invadert av Russland – tok opp mye av møtet. Men statsministrene brukte også tid på en annen sak og det var situasjonen for innbyggere i grenseregionen, ifølge pressemeldingen som ble sendt ut i etterkant. Det ble en stor suksess. Svinesundskomiteen har lenge jobbet for å bringe pandemiens konsekvenser for grenseboere, pendlere og næringsliv opp på nasjonalt nivå. Vi har foreslått at statsministrene skal gi Folkehelseinstituttet og Folkehelsemyndigheten i oppdrag å finne løsninger i fremtiden som beskytter både helse og grensefrihet. I desember skrev vi brev til statsministrene og etter årsskiftet samlet vi lederne for de seks grensekomiteene langs den norsk-svenske grensen i en felles debattartikkel som ble publisert i opptil 10 lokalaviser langs grensen.

Nationella vattenbrukskonferensen till Strömstad

Marint Gränsforum Skagerrak bidrog i år till den nationella vattenbrukskonferensen. Den anordnas vartannat år och i år var den förlagd till Strömstad, där Marint Gränsforum Skagerrak var en av medarrangörerna. Detta innebar att konferensen även besöktes av norska vattenbruksföretagare och andra intressenter från Norge.   

Konferensen hade ett omfattande och intressant program och det var många bra mötestillfällen för nya kontakter och fördjupad dialog. Några av de företag som ingår i Marint Gränsforum Skagerrak berättade om sina verksamheter och bjöd på produkter tillagade av råvarorna som företagen producerar, såsom Bohus Seaculture, Bryggudden, Nordic Seafarm, Ostrea Aquaculture, Scanfjord och Tångkullan. 

Studiebesök anordnades till Ostrea Aquacultures anläggning på Sydkoster och till deras nyanlagda odling väster om Sydkoster. Det gjordes även studiebesök till Nordic Seafarms algodling utanför Grebbestad, och till ostronbonden Åsa Hardin som berättade om sin ostronfisketurism

Besöksnäring 2.0

Svinesundskommittén och Visit Østfold har blivit beviljade förstudiemedel från Interreg Sverige-Norge. Vi vill återstarta samarbetet i gränsregionen kring besöksnäringen. Pandemins negativa effekter på besöksnäringen i gränsregionen har varit enorma. Dels med pandemins restriktioner, och den långa tiden med stängd landsgräns. I tidigare Interreg-projekt Gränsen som attraktion etablerades en god samverkan mellan turistorganisationerna i gränsregionen.
 
Förstudien ska kartlägga möjligheter och förutsättningar för att vi ska kunna återstarta det gränsregionala turismsamarbetet med en tydlig inriktning kring hållbarhet och digitalisering. Målet är att specificera hur ett huvudprojektet ska kunna genomföras och detta redovisas i en rapport. Tillsammans vill vi vidareutveckla gränsregionens besöksnäring med innovativa och hållbara produkter och metoder. Svinesundskommittén och Visit Østfold ser ett tydligt behov att nyttja digitaliseringens möjligheter bättre. Även andra gemensamma gränsregionala utvecklingsbehov kan identifieras under förstudien. Att kommunicera hela gränsregionen tillsammans med områdets olika styrkor ger ett bredare utbud och större genomslagskraft. Besöksnäring 2.0 är en förstudie som pågår från januari 2022 och avslutas september 2022.

Nytt initiativ ska lyfta Svinesundsbron och locka besökare till gränsen

Halden kommune och Svinesundskommittén startar upp en gemensam förstudie med det långsiktiga målet att skapa ett internationellt attraktivt besöksmål som tillgängliggör Svinesundsbron och områdets natur och kulturvärden för besökare och boende. Förstudien ska undersöka förutsättningar, hinder och möjligheter för att kunna attrahera en lämplig, större och hållbar investering inom besöksnäringen som lyfter platsens fantastiska natur- och kulturarv. Det innebär ökad konkurrenskraft och affärsmöjligheter hos företagen i närheten. Svinesundsbron och Idefjorden är en vattengräns mellan Norge och Sverige och kan bli en inkörsport till de andra gränsövergångarna som näraliggande Älgafallet, Tresticklan och Kornsjö.

Förstudien kommer att involvera boende, näringsidkare och markägare i området i en första kartläggning kring förutsättningar, hinder och möjligheter. De kommer innan sommaren att bli kontaktade och inbjudna till ett första möte.

Förstudien avslutas december 2022 och arbetet finansieras av Fyrbodals kommunalförbund, Halden kommune, Interreg Sverige-Norge, Svinesundskommittén och Västra Götalandsregionen. Samarbetspartners är också Bohusläns museum, Ekomuseum Gränsland, Länsstyrelsen Västra Götaland, Position Väst, Strömstads kommun, Tanums kommun, Viken fylkeskommune, Visit Østfold, Trafikverket, Västra Götalandsregionen och Østfoldmuseene. 

Foto: Viken Foto Video

Utbildning om vattenbruk för handläggare 

Marint Gränsforum Skagerrak fördjupar samarbetet mellan Länsstyrelsen och forskningen. Projektet har tillsammans med Svenskt vattenbruk och sjömat arrangerat två utbildningstillfällen för handläggare på Länsstyrelsen där forskare från Göteborgs universitet har delat med sig av sina kunskaper. Vid första tillfälllet hölls föreläsningar om bland annat hur havet mår, hur det ser ut under en musselodling, och om vad som mest påverkar Ålgräsets tillbakagång - vattenbruk eller andra faror. Det andra tillfället handlade om alla de lagar och regler som möter en vattenbrukare och som handläggarna måste förhålla sig till när de skall bedöma en ansökan om vattenbruk. Jonas Kyrönviita från GU och Swemarc höll i programmet. 

Genom att öppna upp för kunskapsbaserade samtal med frågor och svar hoppas vi bidra till att handläggarna får ett ännu bättre underlag och färska forskningsresultat för att underlätta för beslut. 

Under våren arrangerar vi dessutom en utbildningsdag för politiker och tjänstepersoner. Läs mer här!

Nya program för Interreg Östersund-Kattegatt-Skagerak och Interreg Sverige-Norge

Interreg programmene «Østersund-Kattegat-Skagerak» (ØKS) og «Sverige-Norge» (SvN) er nå skrevet ferdig og venter på sin godkjennelse av EU-kommisjonen. Nye penger er lagt i potten for de neste 7 årene og nytt av denne perioden er at det på svensk side kun er nødvendig med medfinansieres på henholdsvis 40% og 35%. Det er også noen spennende justeringer av innsatsområdene. I Interreg SvN er det blant annet en mulighet for småskala prosjekter for å bygge tillit over grensen. Det er fortsatt usikkert når det åpnes for første søknadsrunde, men vi vet sikkert at dette ikke kommer til å skje før 4. mai da dette er teknisk ikke mulig. Se oppdatert informasjonprogrammene på hjemmesidene for ØKS - interreg-oks.eu og for SvN – www.interreg-sverige-norge.com.
 
Legg også merke til kick-off på de to programmene. Påmelding til disse finnes på hjemmesidene. For ØKS blir det kick-off i Malmø den 3. mai og for SvN blir det kick-off i Karlstad den 26-27 april.

Ordfører har ordet

Kjære alle sammen
 
Håper alle har hatt en fin start på det nye året. De to årene vi nå har lagt bak oss har vært ekstremt krevende og utfordrende periode for vår region. Endelig kan vi ha blikket fremover og ta tilbake vår nye hverdag.
 
Svinesundskomiteen har jobbet på mange plan for å synliggjøre hva denne pandemien har gjort med oss. Det står i vårt mandat at vi skal synliggjøre og utvikle regionen, det har vært noe utfordrende. Vi vet ikke om vi kommer i en slik situasjon igjen, enten med strenge restriksjoner eller med stengt grense. Derfor er det er veldig viktig at begge land gjør en evaluering av måten de har håndtert dette på.
 
Statsministerne i Sverige og Norge har blitt kontaktet av oss og når de møttes sist, så ble dette med bedre samarbeid diskutert. Jeg mener at Svinesundskomiteen har vært en viktig pådriver for dette.
 
Vår VD Cecilia Nilsson og undertegnede har brukt vinteren på å snakke med våre medlems kommuner og fylker. Det har vært viktig for oss å få tilbakemeldinger på hvordan Svinesundskomiteen 2.0 bør være. Vi kommer med en oppsummering i vårt neste nyhetsbrev.
 
Denne måneden har representanter fra Svinesundskomiteen deltatt på en grenseregionale samling i København, hvor erfaringer fra bla pandemien ble diskutert. Vi hadde også gode samtaler med Greater Copenhagen og Nordens hus. Det er viktig at vår organisasjon deltar på møter og seminarer nå som det er mulig. Vi planlegger selv å arrangere en konferanse i løpet av høsten. Mer informasjon kommer senere.
 
Vårt årsmøte vil være den 22 april på Fredriksten hotell i Halden, Vi har gode innledere og et godt program i tillegg til det obligatoriske ved et årsmøte. Håper at mange av våre medlemmer deltar på dette møtet.
 
Jeg ønsker alle en fin vår og noen deilige fri dager når påsken kommer.

Linda Marie Engsmyr

APRIL
5

Gränsregionalt planforum 
Norsk-svensk mötesplats för dialog inom planering och utveckling. 

APRIL 
28

Dialogforum vattenbruk 
Dialogmöte mellan myndigheter och marina näringen. 

MAJ
3

Skagerrakkonferansen 
3.-4. maj samles hele verdikjeden knyttet til bærekraftig forvaltning av Skagerrak. Les mer her!

MAJ
13

Marin utbildningsdag
Utbildningsdag med marint tema för politiker och tjänstepersoner. Läs mer här!

OM OSS
Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Viken och Västra Götaland, med syfte att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Kommittén jobbar på mandat av medlemmarna och Nordiska ministerrådet. Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränshinder/gränsmöjligheter.

SVINESUNDSKOMMITTÉN | SE-452 80 | STRÖMSTAD, SVERIGE info@svinesundskommitten.com | Tel +46 702 14 90 24 | www.svinesundskommitten.com