NYHETSBREV

16 juni 2023

Hej allesammans, 

Nu är sommaren här med allt vad det innebär! För vissa av er betyder det semester och för andra är sommaren den mest intensiva arbetsperioden på hela året. Vi hoppas att alla hittar stunder att njuta av sommaren och det utbud som finns i vår gränsregion oavsett vad!  

Både vi och de vi har träffat har jobbat hårt under våren och försommaren. Stor del av arbetet har syftat till att sätta strukturen och organisationen för det fortsatta arbetet med projektet. Vi hade bland annat glädjen att välkomna vår styrgrupp till vårt första styrgruppsmöte den 1 juni och vi har redan till den här säsongen jobbat fram några konkreta resultat tillsammans med våra samarbetspartners. Bland annat har vi tillsammans satt i hop en första gränsöverskridande film av befintligt material som vi är mycket glada över att vi lyckades få i hop redan till denna säsong. Sprid den gärna!

Under juli månad kommer vi att analysera mobil- och konsumtionsdata från tre kommuner i vår gränsregion. Det ska bli oerhört spännande att se hur vi kan använda den informationen i vårt fortsatta arbete. Vi ser mycket fram emot hösten då projektet går in i nästa fas. Kalendern är redan fullbokad med spännande gränsöverskridande möten.

Vi ses i höst! 
Hälsningar projektgruppen

Styrgruppsmötet/Initiativ 

Besöksnäringen 2.0 har gjennomført første møte i styringsgruppen. Styringsgruppen består av Geir Endregard (Visit Østfold/INSPIRIA science center), Cecilia Nilsson (Svinesundskomiteen), Peter Ljungstrand (RISE), Tone Lise Forsbergskog (Furuholmen AS), Anette Andersson (Kustevent), Vidar Østenby (Marker kommune/Visit Indre/Haldenkanalen). Styrgruppen tog bland annat beslut gällande hur projektet jobbar vidare med initiativen/initiativtagarna. 

Kunskap och kompetenslyft 

Vi har inlett arbetet med att identifiera och kartlägga pågående hållbarhetsarbete på svensk och norsk sida. Vi kommer att träffa aktörer från båda sidor om gränsen i höst och diskutera hur vi bäst kompletterar varandra och kroka arm för att på ett effektivt sätt stötta besöksnäringsföretagen i sitt hållbarhetsarbete. Målet är att erbjuda kurser i kombination med workshops där man tillsammans med experter får möjlighet att titta på hur man konkret kan implementera den nya kunskapen i sin verksamhet och vad det kan få för effekter. Personligt, konkret och långsiktigt.

Hållbar platsutveckling/digitalisering 

Vi har startat samordningen av pilotprojekten inom hållbar platsutveckling och digitalisering. Vi kommer ha digital uppstart nu i juni och fysisk gemensam uppstart i slutet av augusti. Hela projektet, men kanske i synnerhet det här aktivitetspaketet, har fokus på innovation vilket innebär att vi jobbar utforskande och experimenterande. Vi kommer inleda det här arbetspaketet gemensamt för att skapa kopplingar mellan piloterna och därefter kommer vi mestadels jobba vidare på plats i respektive pilot. 

Samverkan, kommunikation och synliggörande 

Takket være en hurtigarbeidene gruppe bestående av prosjektledelsen og destinasjonskontorene, har det allerede nå blitt laget en flott kortfilm som viser fram Dalsland, Bohuslän og Østfold fra sin vakreste side. Se filmen selv, vis den til ditt personale eller del den på skjermer eller nettsider. Filmen finner du her: 
 

I prosjektet Grensen som attraksjon ble det produsert et kart over regionen og flere brosjyrer med flotte reisetips. Brosjyrene finnes på destinasjonsselskapenes hjemmesider og er i prosess for en oppdatering. Kartet ble trykket opp og finnes i ditt lokale destinasjonskontor. 

Det jobbes også for å kunne markedsføre større arrangement i grenseregionen på hverandres Hva skjer?/ Evenemangskalendere. I juni, juli og august kjøres det en pilot der Grenserittet blir løftet fram på Turistrådet Västsveriges evenemangskalender. Det skal bli spennende å følge tall og statistikk fra dette samarbeidet. Gjennom testing og læring skal vi finne de beste løsningene for samhandling og felles historiefortelling. 

I juli måned skal prosjektet analysere mobil- og forbrukerdata i områdene Strømstad, Halden og Dals-Ed for å igangsette vår felles grenseoverskridende læring. Mer info og gode resultater kommer i neste nyhetsbrev. 

www.emarketeer.com  | info@emarketeer.com

Tel: (+46) 8-764 46 00 | 164 51 Kista, Sweden