FAGLIG NYHETSBREV
til miljøfyrtårnkonsulenter

24. juni 2022

Viktig melding:

Dette nyhetsbrevet inneholder vesentlig informasjon om vilkår og andre viktige saker for miljøfyrtårnkonsulenter, og vi ber deg derfor bekrefte å ha lest dette nyhetsbrevet (via knappen helt nederst).

Vel overstått opplæringskurs og lansering!

Det var med stolthet og stor glede vi ENDELIG kunne lansere nye felleskriterier og et nytt digitalt styringsverktøy 15. juni.

Vi håper både virksomheter og konsulenter nå får enda bedre forutsetninger og verktøy til å jobbe med vesentlige miljø- og klimapåvirkninger i hele verdikjeden – og til å styrke forankringen både hos ledelse og ansatte.

Etter gjennomføringen av det obligatoriske opplæringskurset for konsulenter, har vi fått gode tilbakemeldinger fra mange av dere. Vi gleder oss til å høre mer om hvordan dere opplever endringene ute i markedet.

Her er opptak fra de frivillige webinarene som ble gjennomført parallelt med opplæringskurset:

Merk at konsulenter som ennå ikke har gjennomført opplæringskurset (uten å ha fått godkjent utsettelse på frist), har blitt koblet av som konsulent. Som følge av dette er det per dags dato totalt 190 konsulenter (217 før kursoppstart). Vårt mål er ikke å redusere konsulentmassen, men å skjerpe både kvalifiserings- og kvalifikasjonskravene, og kvalitetssikre konsulentmassen. Les mer om endringer i rammevilkår under.

Rammevilkår

Ny rollebeskrivelse, kvalifikasjonskrav og aktivitetskrav

Med lansering av nye felleskriterier endres også sertifiseringsprosessen.
Nye aktiviteter vil kreve mer tid i forberedelsen til sertifisering og en ny arbeidsflyt. Virksomhetene vil ikke bare ha behov for bistand og veiledning tilknyttet nye verktøy og funksjoner, men vil også trenge hjelp til implementering av miljøledelse i alle ledd av virksomheten. Ikke minst vi det kreve økt innsats for å lykkes med å få på plass et godt styringssystem for kontinuerlig forbedring.

Konsulentene må derfor ha en mer helhetlig tilnærming til sitt konsulentarbeid hos virksomhetene, som fremfor alt skal stimulere virksomhetene til raskere grønn omstilling.

Mange konsulenter opererer i det åpne markedet, og interessen for å bli miljøfyrtårnkonsulent øker. Samtidig er det store variasjoner i mengden oppdrag den enkelte konsulenten tar på seg. En analyse fra 2021 viser at:

  • Ca.10 % av konsulentmassen står for 73 % av oppdrag med førstegangssertifiseringer i 2021.
  • Omtrent 44 % av konsulentene hadde ikke en eneste førstegangssertifisering i 2021. 
Siden kvaliteten på rådgivningsarbeidet blant annet avhenger av "fersk" kompetanse og praktisk erfaring med å gjennomføre sertifiseringsprosesser, har vi valgt å stramme in kravene. Dette gjelder både for å bli miljøfyrtårnkonsulent og for å opprettholde konsulentlisensen.

NB! Det er svært viktig at du setter deg inn i de nye rammevilkårene, inkludert rollebeskrivelse og kvalifikasjonskrav her: 

Dette er de nye aktivitetskravene:

  • Gjennomføring av minimum to separate oppdrag over en periode på et årLavere aktivitet gir Miljøfyrtårn anledning til å inndra gyldig lisens frem til repetisjonskurs er gjennomført. Hvis ikke aktiviteten øker over en periode på to år, vil lisensen bli inndratt. Det kan gjøres unntak ved særegne situasjoner eller ved nærmere avtale.  
  • Gjennomføring av årlig obligatorisk oppdateringskurs. Dette vil være et årlig digitalt oppdateringskurs (e-læring) som tar for seg de viktigste endringene i Miljøfyrtårn-ordningen det siste året. Kurset er en viktig forutsetning for å kunne drive kvalitativ rådgivning.
     
  • Deltagelse på digital konsulentsamling som arrangeres i løpet av høsten. På lik linje med obligatorisk oppdateringskurs, vil denne konsulentsamlingen være en viktig arena for å få med seg viktige endringer i Miljøfyrtårn-ordningen.
     
  • Leseplikt av faglige nyhetsbrev. Nyhetsbrevene sendes ut månedlig 
    og er vår primære informasjonskanal mot konsulenter. Her deler vi viktige nyheter, faglige saker og aktuelle arrangementer.
Vi tror en av de viktigste forutsetningene for at virksomheter skal lykkes med grønn omstilling – gjennom Miljøfyrtårns verktøy for sertifisering og miljøledelse – er hjelp fra motiverte, engasjerte og kvalifiserte konsulenter. Vi mener at derfor at disse innstramningene er nødvendige.

Husk å informere om endringer i kontaktinformasjon, arbeidsforhold og permisjon/sykemelding.

Kommunikasjon
Din kontaktinformasjon må til enhver tid være oppdatert for at vi kan kommunisere med deg som konsulent. Du har selv ansvar for at kontaktinformasjonen som er oppgitt i Miljøfyrtårnportalen er korrekt. Dette er grunnlaget for hvor/hvem vi sender nyhetsbrev/informasjonsskriv, invitasjoner til obligatoriske kurs og påminnelser. For å beholde konsulentlisensen er du avhengig av å motta denne kommunikasjonen.

Faktura
Merk at virksomheten du står oppført med i Miljøfyrtårnportalen vil vil være mottaker av faktura for konsulentlisensen. Husk at du får 50 % avslag på konsulentlisensen om din virksomhet er Miljøfyrtårn-sertifisert.

Utlisting på nettsiden
Alle konsulenter listes ut på Miljøfyrtårns nettside og skal være tilgjengelige ved kundekontakt. Dersom du er i permisjon eller sykemeldt, må dette meldes fra om, slik at utlistingen din fjernes midlertidig. 

Har du spørsmål til dette? Ta kontakt: bjorn.henrik@miljofyrtarn.no.

Nye felleskriterier – merk dette:

Nye eller gamle felleskriterier?

Kan virksomheter som sertifiseres etter gamle felleskriterier slippe å oppfylle enkeltkriterier som ikke lenger gjelder i de nye felleskriteriene?
 
Svaret på dette er nei. 

Alle virksomheter skal sertifiseres i henhold til de gjeldende kriteriene i miljøkartleggingen som er opprettet. 

Endringer for konsern

Konsern som ønsker å ta i bruk nye felleskriterier før de skal resertifiseres, må gjøre følgende:

  • Ta kontakt med sin kundekontakt i Miljøfyrtårn (KAM)
  • KAM setter hovedkontoret i resertifiseringsmodus. Dette innebærer at hovedkontorets sertifikat blir innkortet til å være gyldig i seks måneder til.
  • Nye felleskriterier blir lagt til, og innledende spørsmål for både underenheter og hovedkontor må gjennomgås.
  • Ansvarsfordelingen må gjennomgås på nytt.
  • Hovedkontoret må opprette, fylle ut og levere miljøkartleggingen.
  • Hovedsertifisør godkjenner og nytt treårig sertifikat blir utstedt.
Merk at lanseringen av nye felleskriterier og verktøy har medført flere endringer for hovedkontor, spesielt knyttet til ansvarsfordelingen. 
Konsulenter for konsern bør gjøre seg kjent med disse endringene,
som vi har oppsummert på denne veiledningssiden.


Har du spørsmål til dette? Ta kontakt: geir@miljofyrtarn.no

Levering av miljøkartlegging

Som følge av lanseringen er det blitt endringer knyttet til levering av miljøkartleggingen, som gjelder alle virksomheter.

Fra og med 15. juni 2022 er det bare ledelsen i virksomheten som har anledning til å levere miljøkartlegging til sertifisør.

Dette innebærer at alle virksomheter som allerede har en åpen miljøkartlegging, må gi en eller flere interne kontakter i virksomheten merkelappen "ledelsen" via siden "Administrer tilganger" i Miljøfyrtårnportalen. Personen som får denne merkelappen, kan for eksempel være daglig leder eller annen leder som representerer ledelsen.

I henhold til prinsippet om forankring i nye felleskriterier, er denne endringen gjort for å involvere ledelsen mer løpende og sikre at de har eierskap til klima- og miljøarbeidet – gjennom å utføre avgjørende steg i sertifiseringsprosessen. 

TIPS: Denne veiledningen går gjennom alle forberedelsen og stegene som må på plass før en ny miljøkartlegging kan opprettes.

Byggeier og leietaker

Vi minner om at kriteriesettene byggeier og leietaker er utgått fra og med 15. juni 2022, og inngår nå som en del av felleskriterier, privat og statlig. 

Vær oppmerksom på at dette ikke gjelder for kommunale/fylkeskommunale virksomheter, som sertifiseres etter felleskriterier (2016).

Aktuelt

Høring: Nytt kriteriesett for eiendomsbransjen

Stiftelsen Miljøfyrtårn har gleden av å sende ut forslag til nytt kriteriesett for eiendomsbransjen!  

Eiendomsbransjens store påvirkningskraft, endrede rammevilkår og økt etterspørsel etter grønnere eiendom, er noen av faktorene som har drevet frem denne revisjonen. Sertifiserte eiendomsaktører trenger mer spissede og relevante kriterier, som kan bidra til å identifisere og redusere bransjens vesentlige miljøpåvirkning. De nye kriteriene har som formål å hjelpe hver enkelt virksomhet med kontinuerlig forbedring på det som er de viktigste miljøaspektene til virksomheten.

Det nye kriteriesettet er hovedsakelig rettet mot eiendomsutviklere, eiendomsbesittere og eiendomsforvaltere, og består av kriterier fra byggeier-kriteriesettet i kombinasjon med nye kriterier som er utviklet i nært samarbeid med representanter fra bransjen.

Les mer om revisjonen, se høringsforslag og gi innspill her!

Kommende arrangementer

Med forbehold om endringer:

TIPS: Få oversikt over alle aktiviteter i et eget årshjul for konsulenter her.

God sommer!

Sommeren er i full anmarsj og med det nærmer vi oss ferie både for Stiftelsen Miljøfyrtårn, konsulentene og virksomhetene. Dette vil si at aktivitetsnivået reduseres noe i juli måned.

OBS: Vårt sentralbord er stengt i uke 28, 29 og 30. Det vil dermed være redusert bemanning i denne perioden. Ved hastesaker, ta kontakt med ledergruppen. 

Vi forventer en knallsterk høst og håper dere klare for å ta nye felleskriterier ut i markedet!

Mvh Stiftelsen Miljøfyrtårn

Har du lest nyhetsbrevet?