Dela på:

Näringslivsbrevet #3

SEPTEMBER 2022

Du som företagare är viktig för oss!


Vi hoppas att du fått en sommar full av allt det där du längtade efter när du klev in i juni. För vissa har det säkerligen varit den mest intensiva perioden under hela året. För andra har det varit en härlig bok i hängmattan. Nu har vi traskat en bit in i september och från kommunens sida är det fullt ös igen med fokus på att Danderyd ska vara Sveriges bästa kommun att leva, bo och verka i. Det menar vi på riktigt och det är vad vi arbetar för varje dag. Det gäller inte bara för invånarna utan i precis lika stor utsträckning för dig som företagare.

I Danderyd möts invånarnas behov genom hela livet och du som företagare är i allra högsta grad med och bidrar till attraktiviteten. Därför är det viktigt att du känner att vi som kommun finns där för dig när du har behov av det. Längre ner i brevet kan du läsa hur Elisabeth Thelin, bygg- och miljödirektör, beskriver kommunens arbete med en serviceinriktad myndighetsutövning och några tips som kan göra ärendehanteringen snabbare och smidigare. I Danderyd kombineras den moderna trädgårdsstaden med en hållbar stadsmiljö som ska vara trygg för alla.

Miljö och trygghet står oss varmt om hjärtat och vi vet att det är två faktorer som till stor del påverkar dig som företagare också. I höst bjuder vi därför in företag till en trygghetsvandring tillsammans med polis och säkerhetsansvariga från kommunen. Vi kommer också att arrangera en företagsfrukost på temat miljö och hållbarhet, så titta igenom kalendariet nedan och boka in er redan idag.

Vi önskar trevlig läsning och hoppas att vi ses snart, 
Anna Wallin, näringslivsstrateg och Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande

Danderydselever mötte framgångsrika företagare när UF-året kickades igång

Den 8 september gick startskottet för de elever på Danderyds gymnasium som under ett års tid ska driva egna aktiebolag under ledning av UF (Unga Företagare). Arbetet börjar med framtagande av affärsplan och avslutas med årsredovisning och avveckling. Under resans gång kommer eleverna få råd och stöd från mentorer/företagsledare på Nyföretagarcentrum och Rotary. Det riktigt sprakade av energi, tankar och idéer när alla elever fick möjligheten att ställa frågor till UF-ansvariga och företagare. Dagen arrangerades av Anna Johansson Noziglia, lärare och UF-ansvarig på skolan. Medverkade gjorde Ella Fondberg från UF Stockholmskontor. Stefan Rapp från Complete solutions International, som driver bl a kontorshotellet Sanna Office Hub på Vendevägen. Fredrick Backsell från IknowAGuy, som bemannar receptioner, säljer olika företagstjänster och hyr ut affärslokaler i en av Hötorgsskraporna. Margareta Neld från Neld international Consulting som driver bland annat den stor investeringsplattform Asynjor. UF entreprenören Filip Devallius som stod som vinnare av UF Stockholm "Årets UF företag" med Back on Court i år. Anders Bergstrand från Rotary Djursholm som presenterar de andra UF rådgivarna som ställer upp under detta UF år. 

Är ni fler som vill engagera er i dessa frågor är ni välkomna att kontakta Anna Wallin på anna.wallin@danderyd.se

3 snabba

 

Tre tjänstemän får tre snabba

Miljö, trygghet och serviceinriktad myndighetsutövning. Tre områden som kommunen har starkt fokus på och som påverkar er företagares vardag.  Här möter ni tre centralt placerade tjänstemän inom dessa områden som svarar på tre snabba frågor.

Elisabeth Thelin, bygg- och miljödirektör på Danderyds kommun

Danderyds kommun kommer på plats fyra i Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking, där Sveriges 290 kommuner rangordnas efter hur företagsvänliga de är. En fin placering som vi vill värna om. När man som företagare kontaktar kommunen gör man det främst i tillstånd- och tillsynsärenden. Elisabeth Thelin, bygg- och miljödirektör på Danderyds kommun svarar på vad serviceinriktade myndighetsutövning betyder och vad kommunen gör för att det ska vara smidigt för dig som företagare att komma i kontakt med oss.

Vad är serviceinriktad myndighetsutövning och är det något Danderyds kommun är bra på?
- Ja, det skulle jag säga, hög myndighetsservice är mycket viktigt för oss i Danderyd. Det betyder dels att vi alltid jobbar för att bemöta våra företagare bra och så snabbt som vi bara kan. Utöver det är informationen och vägledningen viktigt och att vi är rättssäkra i våra beslut. Generellt har vi en god service, men visst kan handläggningstiderna vara en utmaning vid arbetstoppar.

Vad gör kommunen för att företagen ska uppleva att det är enkelt att få kontakt i en fråga?
- Danderyds kommun tillämpar modellen En väg in. Det betyder att vi har ett mycket kompetent kontaktcenter som tar emot alla frågor via telefon eller mail och där finns expertisen att fördela frågan till den avdelning och person som bäst kan svara.

- Har man däremot frågor som gäller bygglov har vi en speciell telefonjour att ringa 09.00-11.30 alla dagar utom tisdagar. När man väl sökt bygglov så har man en handläggare att kontakta i sitt ärende. Lika så gäller om man har ett företag som får regelbunden miljötillsyn eller livsmedelskontroll, då har man en utsedd inspektör att kontakta.

Om du skulle ge tre tips till en företagare som vill att ett ärende ska hanteras så snabbt och problemfritt som möjligt vilka skulle det vara?
- Jag vet att det generellt är bra att förbereda sig genom att läsa på. Det kan man göra via vår hemsida Danderyd.se. Där finns information om vad som krävs för en ansökan eller tillstånd av något slag. Att lämna tydliga och fullständiga underlag på en gång underlättar också ärendehanteringen. Jag hänvisar också till att använda våra e-tjänster, de bidrar absolut till att handläggningstiden kortas ner.

- Något jag utöver detta gärna uppmärksammar våra många livsmedelsföretagare på i kommunen är att vi går över till efterhandsdebitering gällande livsmedelskontroller från 2023. Det betyder att förtagen ska betala för kontrollen i anslutning till t ex en inspektion och inte som idag genom årliga avgifter. Vi hoppas att det uppskattas då det blir tydligare att se vad man betalar för. Vi kommer att ge ut mer information om det under hösten.

Ruth Meyer, energi- och klimatstrateg

Ruth Meyer, energi- och klimatstrateg kommer delta på höstens företagsfrukost om hur man kan ökad konkurrenskraft och tillväxt genom hållbar omställning. Men redan här informerar hon om kommunens miljöarbete och hur du som företagare kan tänka i din omställning.

Hur ser kommunens klimatarbete ut i korthet?
- Vi arbetar för att det ska vara lätt att göra klimatsmarta val. Återvinningsstationer ska finnas nära, vi försöker underlätta för cykling i kommunen genom cykelbanor/parkeringar/saltsopning vintertid mm. Stort fokus just nu ligger också på laddstolpar. Vi har satt upp drygt 50 ladduttag på åtta platser runt om i Danderyd och vi låter nu externa leverantörer installera fler på kommunens mark. Behöver du som företagare veta mer om hur du fixar en laddstolpe och vilka stöd som går att få rekommenderar vi minimässan i Täby den 20 september. Mer info finns i kalendariet.

Kan kommunen hjälpa företag i deras omställningsresa?
- Ja, vi vill gärna vara med och bidra i form av specialinriktade rådgivningsinsatser inom energi- och klimatrådgivningen exempelvis genom personlig rådgivning och informativa seminarium.

Om man som företag snabbt vill minska sin klimatpåverkan vilka tre saker ska man börja med att göra?
- Ett bra sätt att börja minska sin energianvändning kan vara genom hårda åtgärder såsom energieffektiv belysning, installera solceller, installera kyldiskar med ”dörrar”, täta läckande garageportar mm. Men du kan också arbeta med beteendeförändringar, exempelvis använda dig av digitala möten, sparsam körning och varför inte ta cykeln de kortare resorna?

Annette Lindell, brottsförebyggare

Näringslivsperspektiv behövs i det brottsförebyggande arbetet. Vi vet att trygghetsfrågan är viktig för dig som företagare och att samverkan med er i näringslivet många gånger är nyckeln till ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete. Därför vill vi bjuda in till en trygghetsvandring i november. Mer info finner ni i kalendariet. Här berättar Annette Lindell, brottsförebyggare om hur kommunen arbetar med dessa frågor och hur du som företagare kan skydda din verksamhet. 

Om du skulle lyfta fram några av de trygghetssatsningar kommunen gör, vilka skulle du nämna då?
- Danderyds kommun har i samverkan med polis och andra goda rutiner för att följa brottslighet och trygghet samt genomföra åtgärder. Vi gör exempelvis lägesbilder två gånger i månaden i samverkan med en mängd trygghetsaktörer. Det är sällan som en aktör är ensam om ett problem eller för den delen själv sitter på lösningen.

- Förebyggande metoder som gör skillnad är bland andra Grannsamverkan (inkluderat grannsamverkansbilarna), relationsskapande arbete som exempelvis ungdomskoordinatorerna utför samt åtgärder som gör att upplevelsen av den sociala kontrollen i ett område ökar och att skadegörelse snabbt kan åtgärdas. Här kan nämnas väktarbevakning, kamerabevakning, grannsamverkansbilar, föräldravandrare, fältare, trygghetsnummer och felanmälan.  

- Jag tycker det är viktigt att poängtera att mycket av kommunens basala arbete förebygger brott. Alla kommuner har ansvar för utbildning, fritidsutbud, information, medborgarinflytande, stadsplanering, stöd när människor är socialt, fysiskt eller ekonomiskt utsatta samt utformning och förvaltning av offentlig miljö.

Har du några tips på hur näringsidkare kan skydda sin verksamhet mot brott?
- Bedrägerier inklusive bluffakturor har ökat även om många bedrägeriförsök aldrig lyckas (polisanmälda brott). Det finns hemsidor med information om hur man skyddar sig (se nedan). Skapa nätverk där lokala problem diskuteras. Anmäl alltid till polis. Glöm inte att även söka efter sådant som är positivt, tryggt och trivsamt för att kunna förstärka det. Det kan var nog så effektiv mot brott.

Hur ser du att kommunen och näringslivet kan samverka mer kring det brottsförebyggande arbetet?
- Vi behöver tillsammans, regelbundet och systematiskt skapa lägesbilder av trygghet och brott. Vad ser ni för problem och möjligheter? Trygghetsvandringar är ett sätt att mötas.

Relaterade länkar för den som är nyfiken:

Du har väl inte missat att följa Näringslivet i Danderyd på Linkedin?

Linkedin-sida är till för dig som företagare i Danderyd. Här lyfter vi allt från prisutdelningen till årets UF-företag, företagsbesök och frukostar till sådant som kan vara bra för dig som företagare att känna till som är på gång inom kommunen. Vår förhoppning är att den ska ge dig en utökad kännedom om din hemmaarena och erbjuda dig möjlighet att nätverka lokalt.


Till vår Linkedinsida

Kalendarium

 
SEPTEMBER
20

Fixa laddplats för företag

Plats: Täby kommunhus
Dag: 20 september
Tid: 11.00-13.00
Arrangör: Energi- och klimatrådgivningen i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm & Österåker

Välkommen till kostnadsfritt lunchseminarium med minimässa i Täby kommunhus, där du får veta mer om hur du fixar laddplats till ditt företag oavsett om du hyr eller äger din lokal.

SEPTEMBER
29

Afterwork Sanna Office Hub tillsammans med Företagarna Danderyd Täby

Plats: Sanna Office Hub, Vendevägen 87
Dag: 29 september 
Tid: 17.00-19.00

För anmälan och mer information kontakta Stefan Rapp på stefan.rapp@cscs.se

OKTOBER
7

Nätverqet Danderyd

Plats: Djursholms Country Club på Villa Pauli
Dag: 7 oktober 
Tid: 08.00-09.30, engelska gruppen mellan 09.30-11.00

Nätverqet i Danderyd samlar kvinnliga egenföretagare som antingen bor eller har sin verksamhet i Danderyd. 

Den 15 september hålls också en after work hos en av Nätverqets medlemmar. För mer information, kontakta Jenny Hermelin på jenny@djursholmyoga.se.”

OKTOBER
20

Företagarna i Danderyd bjuder in till AW

Plats:  Hotel Danderyd Best Western
Dag: 20 oktober 
Tid: 17.30

Är du ung eller ny företagare i Danderyd vill vi med denna AW välkomna dig in i Danderyds företagargemenskap, men givetvis är alla företagare i Danderyd varmt välkomna.

För anmälan och mer information kontakta Per Molin på danderyd@foretagarna.s

OKTOBER
21

Kvinnligt investerande - företagsfrukost

Plats: Djursholms slott
Dag: 21 oktober 
Tid: 08.00 – 09.30

Ämnet för denna frukost är hur fler kvinnor kan bli aktiva investerare i onoterade bolag och på sikt öka värdet av sitt eget kapital. Lyssna till Margareta Neld managementkonsulten och företagaren som gjort sig känd för sitt opinionsbildande i frågor som rör jämställdhet och etik i styrelsearbete. Möt även Ann-Sofie Olsson, konsult som till vardags arbetar med opinionsbildning och krishantering samt Monica Hedberg som arbetar med investeringar framför allt inom tech. Idag driver de investment- och utbildningsföretaget Asynjor Invest tillsammans. Vi hoppas att denna morgon blir startskottet för ökad investeringskompetens och gemenskap i dessa frågor för kvinnor inom Danderyds kommun.

För frågor och mer information kontakta Anna Wallin på anna.wallin@danderyd.se

NOVEMBER
9

Företagsfrukost på temat klimat och hållbarhet

Plats: Meddelas senare
Dag: 9 november 
Tid: 07.30-09.00

En morgon där du som företagare får en möjlighet att höra om hur du kan minska din energianvändning och hur Danderyds kommun arbetar med klimatfrågan från kommunens medarbetare inom energi och klimat. Du får också ta del av projektet Omställning Stockholm. Ett gemensamt projekt mellan det regionala energikontoret och Almi som syftar till att stötta små och medelstora företag som vill öka sin konkurrenskraft och tillväxt genom hållbar omställning. Fokus ligger på grön omställning, digitalisering samt internationalisering. Här får du som företagare ta del av vilka stöd som finns inom energi- och miljöområdet.

För frågor och mer information kontakta Anna Wallin på anna.wallin@danderyd.se

NOVEMBER
16

Trygghetsvandring

Plats: Djursholms bibliotek, Vendevägen 7
Dag: 16 november
Tid: 18.00-20.30

Du som är verksam och vistas vid Djursholms Torg känner platsens styrkor och svagheter bäst! Vi som arbetar i kommunen, regionen och polisen vill gärna ha dina tankar och synpunkter för att vi tillsammans ska kunna bevara och skapa trygghet i området. Därför vill vi ta tillvara synpunkter och förslag från er som känner platsen väl. Här får du en möjlighet att bolla idéer och tankar med beslutsfattare och personer som ansvarar för utformning och underhåll.

För frågor och mer information kontakta Anna Wallin på anna.wallin@danderyd.se

Näringslivsnytt

 

Pågående upphandlingar

Är du som leverantör intresserad av att delta i en pågående upphandling behöver du registrera dig hos systemleverantören Visma Opic. Då får du tillgång till förfrågningsunderlaget och även registrering för särskild bevakning av kommunens kommande upphandlingar.

Söka bygglov

Vi ger dig all den vägledning och information som du behöver när du vill bygga i Danderyds kommun.
Regler, frågor & svar och värdefulla checklistor för att du enkelt ska kunna genomföra processen i rätt ordning.

Vill du expandera eller letar du nya lokaler?

Här nedan hittar du Danderyds fastighetsbolag och kontorshotell:

  • Kungsleden erbjuder kontorslokaler från 100 – 1 000 kvm i Danderyd, du ser hela vårt utbud av lediga lokaler här.
  • Skandia fastigheter erbjuder kontorslokaler från 100 -2 000kvm i Mörby Centrum. Maila anja.djurasevic@skandiafastigheter.se för vidare information.
  • Corem fastigheter erbjuder kontorslokaler från 100 -2 000 kvm i Danderyd. Vi har fastigheten Timmerhuggaren på Vendevägen 90. Goda parkeringsmöjligheter i garage och i närheten samt ett ”sten kast” till kommunikationer som Roslagsbanan, Tunnelbana och Bussar samt motorvägen. Maila tomas.eriksson@corem.se för vidare information.
  • Quick Office kontorsplatser hittar du här. 
  • Sanna Office Hubs kontorsplatser hittar du här.

Är du sugen på att starta eget?

- Kontakta gärna vårt Nyföretagarcentrum

Täby Danderyd Vallentuna NyföretagarCentrum ger Dig som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri och konfidentiell rådgivning. Har du en företagsidé är du varmt välkommen att höra av dig. Du har möjlighet att få rådgivning digitalt med Teams eller irl i Mörby C, Vallentuna kommunhus och på Kemistvägen 30 i Täby.

www.danderyd.se/naringsliv  | anna.wallin@danderyd.se

Tel: (+46) 8-568 910 00 | Djursholms slott | Mörby centrum