NYHETSBREV

Oktober 2024

Spännande och glädjande framsteg när Besöksnäring 2.0 går in i andra halvlek

Till att börja med vill vi tacka alla som medverkade under vår stora partnerträff den 10 oktober på Hotell Laholmen i Strömstad.

Det är många spännande initiativ som tar form i Interreg-projektet Besöksnäring 2.0 som drivs av Svinesundkommittén och Visit Østfold

I detta nyhetsbrev kan du läsa om:

  • Projektets nya regionala hållbarhetsinitiativ Bærekraftsløftet, som ska utvecklas i Norge med inspiration från Turistrådet Västsveriges "Hållbarhetsklivet".
  • Vårens kurser om  sjömat för att få upp de nya innovativa och cirkulära råvarona från havet på menyn!
  • Höstens process med att utveckla en AI-chatbot som ska användas inom den gränsregionala turistinformationen.
  • Fler planerade SoMe-kurser, som efterfrågats av företagen
  • ”Mulighetsdagen” i Halden den 8 november där arbetsgivare och arbetssökande möts över gränsen.
  • Projektets tredje studieresa som denna gång går till Norra Bohuslän.
Alla aktiviteter vi genomför inom projektet kan du hålla koll på via vår hemsida. Där hittar ni även vår hållbarhetsguide för besöksnäringsföretag.

Projektledningen önskar våra samarbetspartners trevlig läsning och en fin höst! 
 

Partnermøte med faglig påfyll, mingling og ny innovativ sjømat 

Den 10. oktober hadde vi gleden av å samle våre prosjektpartnere til en dag fylt med inspirerende presentasjoner, engasjerende diskusjoner, god samhandling, faglig påfyll og førsteklasses innovativ mat fra havet. Hva sier du for eksempel til gratinerte østers og wakamesalat servert med musserende drikke laget av sukkertare og øl brygget på fingertare? 

Deltakerne fikk også møte Terje Andersson, bærekraftscoach ved RISE – Research Institute of Sweden. Han holdt et foredrag basert på uttrykkene "green hushing - green washing." Disse begrepene tar utgangspunkt i at mange bedrifter i dag er usikre på hva som egentlig regnes som bærekraftsarbeid, og derfor velger å ikke gjøre noe i det hele tatt. Terje delte konkrete tips om hva bedriftene bør fokusere på for å være trygge i sitt bærekraftsarbeid. 

Turistrådet blir sparringspartner for prosjektets nye bærekraftsinitiativ 

Det skjer store ting i bærekraftsarbeidet i prosjektet. Turistrådet Västsveriges veletablerte konsept Hållbarhetsklivet skal nå tas over riksgrensen. I Norge får konseptet navnet Bærekraftsløftet. 

I Sverige er over 700 aktører med i Hållbarhetsklivet, som har eksistert i mange år og etablert seg som en sterk aktør innen bærekraftsarbeid. Målet med prosjektet er at det norske bærekraftsarbeidet skal hente inspirasjon fra Hållbarhetsklivet, og nylig kom den gledelige nyheten om at Turistrådet Västsverige ønsker å bidra som sparringspartner.  

Dette betyr at Bærekraftsløftet, ledet av Visit Østfold, får en erfaren og sterk partner i arbeidet med å sette i gang det nye regionale bærekraftsinitiativet. 

Matlagningskurser i ny sjömat

Hållbarhetsturism och ny sjömat är en inriktning som Interreg-projektet Besöksnäring 2.0 nu väljer att ta. Målet är att öka kunskapen för kockar och guider i gränsregionen. Tångdykerskan Linnéa Sjögren, Catxalot AB och Ingela Skärström, ordförande i Svenskt vattenbruk och sjömat är ansvariga för att ta fram kurserna. 

Redan nu i november och i januari nästa år kommer digitala inspirationsföreläsningar att erbjudas och till våren 2025 blir det praktiska endagars-kurser. Kockar kommer att erbjudas en matlagningskurs med fokus på sjömat i februari nästa år och guiderna kommer att erbjudas en kurs i utomhusmatlagning på en strand, i mars-april nästa år.  

Flera kurser i att synas på sociala medier

Det har varit en efterfrågan från företagen om att ha fler kurser i sociala medier och då främst Facebook och Instagram. Under oktober och november fortsätter vi därför med ytterligare tre kurser under ledning av Eva Pettersen, som driver reklambyrån BYRO i Fredrikstad.

Första kursen hölls på Gerlesborgsskolan 17 oktober. De kurser som följer är förlagda till Utvecklingscenter i Dals-Ed den 24 oktober och på Mustadfors Folkets hus i Dals-Långed den 21 november. Kurserna är kostnadsfria och pågår i tre timmar. Alla kurstillfällen sker mellan klockan 14.00 – 17.00.

Sagt om kursen på Gerlesborg
"Detta var en fantastik trevlig och innehållsrik föreläsning! Eva - en pärla!" 

Riksgrensen som destinasjon 

Julekampanje og nytt markedsføringsmateriale 

Felles markedsføring er en av hovedpilarene i prosjektet – å synliggjøre grenseregionen som én destinasjon. Høstens arbeid har resultert i at vi gjentar fjorårets initiativ med en felles julekampanje på sosiale medier og Google. 

Målet med kampanjen er å få befolkningen i grenseregionen samt besøkende til å bevege seg over grensen. På denne måten kan vi dra nytte av nærheten til hverandre og få besøkende til å bli lenger. Årets julekampanje varer fra 24. oktober til 28. november. 

I høst ble det også besluttet å lage et nytt turistkart, denne gangen på en mer visuelt tiltalende måte. Et illustrert kart som fremhever aktiviteter og i tillegg har en "bucket list" over ting man kan gjøre i grenseregionen, samt fem kategorier med tilhørende aktiviteter. Ideen er inspirert av Visit Isaberg i Småland. Kartbrosjyren vil være tilgjengelig hos destinasjonsselskapene før påske 2025. 

Behöver du rekrytera?

Kom till Mulighetsdagen – en gränsregional jobbmässa

Den 8 november bjuder Svinesundskommittén och samarbetspartners återigen in till Möjligheternas dag Norge – Sverige! Evenemanget ska underlätta för rekrytering och till att skapa nätverk på arbetsmarknaden på båda sidor av gränsen. Det här är ett tillfälle inte minst för turistföretagen i gränsregionen att hitta nya medarbetare och knyta goda kontakter. Företag som vill delta måste anmäla sig. Du hittar mer information via länken.

AI-chatbot for frontpersonell 

Ny teknologi for felles turistinformasjon 

Innenfor felles markedsføring og synliggjøring av grenseregionen har prosjektet satt seg som mål å øke kunnskapsnivået om grenseregionens tilbud for dem som jobber med turistinformasjon. I samarbeid med RISE – Research Institute of Sweden skal prosjektet utvikle en chatbot med en egen AI-database som inneholder informasjon om grenseregionen. Med dette tar vi i bruk ny innovasjon og skreddersyr et informasjonsverktøy som er enkelt å bruke. 

Tjenesten vil være basert på en database med informasjon fra utvalgte nettsider og ulike publikasjoner. Brukeren skal kunne benytte verktøyet både skriftlig og muntlig, og svarene tilpasses etter målgruppe og alder. AI-databasen vil være tilgjengelig for hele grenseregionen neste år, og den vil bli driftet av Inspiria/Visit Østfold. 

Bildet er AI-generert og har ingen tilknytning til produktet. 

Studieresa till Dalsland satte fokus på affärsmöjligheter inom naturturism

Under vår studieresa till Dalsland 26–27 september var temat att ta betalt för gratis. En inspirationsresa i hur man kan använda naturen som en affärsmöjlighet. Naturen i sig är gratis, men för aktiviteter som bland annat vandring, cykling eller paddling, finns flera affärsmöjligheter som kan ge inkomst till företagen. Uthyrning och försäljning av utrustning, guidning, kursverksamhet i naturen är några exempel på sådana möjligheter. Under studieresan fick deltagarna möta engagerade entreprenörer som lyckats med just detta.
Nästa studieresa blir till våren 2025 och går till Norra Bohuslän.

Prototyper presenterades för IT-piloterna

Arbetet med de tre IT-piloterna Edsleskogs kyrkoruin, Vitlycke museum och Østfoldmuseene har nått fram till tre prototyper som presenterades under en workshop i Edsleskog. Alla deltagare fick dela sina tankar kring en vidareutveckling.

– Jag är positivt överraskad. Man har tagit åt sig mycket av alla idéer och vi har fått se exempel. Och idag har det öppnats upp ännu mer tycker jag, berättar Karin Spindel som jobbar på Vitlycke museum.

Det är RISE – Research Institute of Sweden som leder arbetet. I vilken riktning IT-projektet ska fortsätta framöver kommer att bestämmas inom styrgruppen för Besöksnäring 2.0.

www.emarketeer.com  | info@emarketeer.com

Tel: (+46) 8-764 46 00 | 164 51 Kista, Sweden