NYHETSBREV

April 2024

En spännande vinter och vår med test av nya verktyg och lösningar

Fram skrider våren och den mest hektiska delen av året har börjat! I projektet börjar vi därför så smått skifta fokus från genomförande av aktiviteter till planering av höstens och vinterns erbjudande. Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en del av besöksnäringen i Dalsland, Norra Bohuslän och Østfold. Därmed är du också en viktig del av projektet och vi vill därför berätta mer om vad vi gör och hur du som företagare kan dra nytta av våra aktiviteter och insatser.

Trevlig läsning!

Vad arbetar vi med i projektet just nu?

Inför att halva projekttiden passerar i sommar gör vi nu en översyn av prioriteringar och kartlägger var det ska läggas mest kraft och resurser för resterande del av projekttiden. Detta för att säkerställa att vi levererar så stort mervärde som möjligt. Nu när den mest hektiska perioden så smått inletts för besöksnäringen skiftar vi fokus in projektet från genomförande till planering inför kommande aktiviteter till hösten och vintern.  

Planerade aktiviteter:

  • Digital utbildning om gränsregionen och dess utbud för frontdesk-personal. Arbetet med att ta fram material planeras att genomföras under sommarsäsongen 2024.
  • Nya erbjudanden för kompetensutveckling inom cirkulär ekonomi
  • Designsprintarna för våra pilotplatser fortsätter under våren och vissa resultat kan förhoppningsvis testats redan i sommar.
  • Studietur till Indre Østfold 17-18 april. Denna är för sent att anmäla sig till MEN - vi planerar för fler studieturer, kanske redan till hösten! 
  • Konferens om framtidens reseliv

Här kläcks nya innovativa idéer genom intensiva designsprintar

Nya sätt att uppleva platser testas i projektet Besöksnäring 2.0

Hur kan nya digitala lösningar förhöja upplevelsen av en plats? Detta utforskas genom tre piloter: Edsleskogs kyrkoruin, Vitlycke museum och Østfoldmuseene. Under vårvintern har vi inlett så kallade designsprintar under ledning av Research institute of Sweden (RISE).

Syftet med designsprintarna är att ta fram och testa en prototyp på en digital lösning som förhöjer upplevelsen av platsen. På kort tid arbetar en arbetsgrupp för respektive pilot med att skissa på möjliga lösningar. RISE utvecklar sedan en prototyp utifrån en av lösningarna och när arbetsgruppen träffas igen testas den på tänkbara användare.

Edsleskogs kyrkoruin har kommit igenom hela processen. En fysisk skylt som visar den osynliga kyrkoruinens storlek och placering med hjälp av konturer på plexiglas har testats. Skylten kompletteras med en QR-kod som visar en digital modell av kyrkoruinen i telefonen. Genom telefonen placeras den digitala modellen ut i landskapet där den medeltida tegelkyrkan en gång tornade upp sig över omgivningarna.

Østfoldmusenee har haft sin första träff. Här är idén att utveckla en app som föreslår besöksmål efter besökarens intressen. Målsättningen är att prototypen ska testas på besökare till sommaren. När piloterna är färdiga kommer besöksnäringen att bjudas in att diskutera hur resultaten skulle kunna användas på fler platser.

Läs mer på kulturruta.org

Evaluering av kurs i sirkulær økonomi – veien videre?

Etter et omfattende kartleggingsarbeid av ulike initiativ innen bærekraft, ble seks bedrifter invitert i januar til å teste verktøyet Flourishing Business Canvas.

Flourishing Business Canvas brukes for å kartlegge og forbedre bedrifters forretningsmodell med hensyn til økonomisk, sosial, og miljømessig bærekraft. Verktøyet har blitt anvendt på bedrifter innen andre bransjer, men er ikke like vanlig innen besøksnæringen. Av denne grunn ble seks utvalgte bedrifter invitert til Inspiria Science Center for å teste og evaluere hvordan Flourishing Business Canvas passer for besøksnæringsbedrifter.

Evalueringen av dagen viste dessverre at verktøyet ble opplevd som overordnet og abstrakt. Deltakerne opplevde det som vanskelig å finne konkrete punkter å jobbe med, og flere uttrykte også et ønske om et kursinnhold som var mer tilpasset deltakerne.

Prosjektet jobber videre med å identifisere flere verktøy og tilbud som fungerer bedre for besøksnæringsbedrifter. Vi ser blant annet på hvordan Turistrådet Västsveriges "Hållbarhetsklivet" kunne brukes også på den norske siden av grensen.

HJELP OSS!
Hjelp prosjektet med å utvikle relevante tiltak for deres næringsdrivende.

Prosjektet skal tilby kompetansehevende tiltak for næringsdrivende innen besøksnæringen med tema bærekraft og sirkulær økonomi.
Har du tanker om hvilken type kompetanse som trengs i din bedrift? Da setter vi pris på om du svarer på vår spørreundersøkelse om dine utfordringer og behov på området.(https://forms.office.com/e/wRAjTQ8mEY)
 

Sommarens marknadsföringskampanjer

Efter framgångarna med marknadsföringskampanjen ”Jul i gränsregionen” kommer projektet genomföra fler kampanjer inför sommarsäsongen.

Inför sommaren 2024 planeras i samarbete med destinationsbolagen fler marknadsföringskampanjer. Kampanjernas syfte är att få fler av de som redan bor i eller besöker gränsregionen över sommaren att röra sig över gränsen, kanske stanna en dag mer än de ursprungligen hade planerat och uppleva besöksmål i hela gränsregionen.
De planerade kampanjerna är:

  • En paketering av turförslag för barnfamiljer
  • En paketering av turförslag för den kulturintresserade
  • Smultronställen i gränsregionen
Håll utkik på sociala medier så att ni inte missar kampanjerna!

Kurser i Facebook og Linkedin

I løpet av vinteren og våren har Eva Petersen fra BYRÅ gjennomført verdsatte kurs fire ganger i hvordan besøksnæringsbedrifter kan øke sin synlighet på Facebook og Linkedin.

To runder med nysgjerrige besøksnæringsbedrifter har i løpet av vinteren og våren blitt guidet gjennom Facebook og Linkedin. Eva har gått gjennom annonseverktøy, hvordan algoritmene fungerer, samt hvordan man skal tenke rundt målgruppe og innhold.

Noen av deltakerne hadde tidligere ikke jobbet strategisk med sine sosiale kanaler, mens andre allerede var godt i gang. Med god tid til spørsmål og individuelle tips fikk deltakerne, uavhengig av tidligere erfaring, med seg verdifulle råd for sitt videre kommunikasjonsarbeid.

Fra prosjektledelsens side har vi allerede sett flere eksempler på hvordan kunnskapene fra kurset er blitt omsatt i konkrete innlegg på Facebook og Linkedin. I tillegg har vi allerede mottatt ønsker og tanker om flere kursanledninger på nye steder og med ulike fokus. Vi vil se nærmere på ønskene i løpet av våren og kommer tilbake med konkrete planer for høsten.

www.emarketeer.com  | info@emarketeer.com

Tel: (+46) 8-764 46 00 | 164 51 Kista, Sweden