NYHETSBREV FRÅN SVINESUNDSKOMMITTÉN - MARS 2023 
LÄS BREVET I WEBBLÄSAREN

Visste du att:

Svinesundskommittén växer med flera nya medarbetare. Ovan ser ni hela glada gänget.

Fokus på köerna vid Svinesund

INTEGRERAD GRÄNSREGION

Köerna vid Svinesund har satts i fokus efter att nyhetsmedia återigen rapporterat om den köproblematik som är från Norge in i Sverige. Kilometerlånga köer upptar en körbana på E6 under eftermiddagstimmarna. På tullstationen råder platsbrist, materialbrist och personalbrist trots att det under flera år har larmats om ökade trafikmängder och mer gods som ska klareras.  På den norska sidan har Tolletaten sett över stationen och digitaliserat, motsvarande är inte gjort på den svenska sidan. Den viktiga handeln mellan Norge och Sverige försvåras och fördyras.
Klicka i bilden för att se filmen på köbildningen.

Eftersom problematiken är så komplex har Svinesundskommittén uppdraget att förmå branscherna, myndigheterna och andra intressenter i båda länder att samarbeta. En samarbetsgrupp är i gång och den har pekat på flera lösningar för att minska köerna, snabba upp klareringsprocessen och göra arbetsmiljön för tulltjänstemän och chaufförer dräglig. Tyvärr har intresset från Tullverket att delta hittills varit relativt svalt, men onsdagen 29 mars när det återigen var möte hos Statens Vegvesen deltog Tullverket med fyra personer, vilket vi från kommittén uppskattar mycket. Tullverket lyssnade in företagens behov och vi fick aktuell statistik för 2022 som visar att 2200 lastbilar passerar åt båda håll per dygn. Detta innebär en minskning jämfört med tidigare 2800. Politiska företrädare från olika partier har hört av sig med frågor om situationen och vi informerar gärna.

Workshop om nordiska byggregler

och möjligheten att harmonisera dem

INTEGRERAD GRÄNSREGION

Nordiska byggregler stod i fokus den 23 mars i Oslo när Svinesundskommittén, Association of European Border Regions (AEBR) och Nordiska ministerrådet arrangerade seminariet "Harmonisation of Nordic Building Regulations". På plats fanns företagare, branschorganisationer, myndigheter och politiker för att diskutera de nordiska ländernas olika byggregler och standarder, hur de påverkar möjligheten att verka över nationsgränserna samt möjliga sätt att förenkla eller harmonisera regelverket så att Norden blir en enhetlig byggmarknad samt att marknadsmöjligheterna för entreprenörer förbättras. Drivkraften är sänkta kostnader samt en nordisk harmonisering av klimatdeklarationer för byggnader. För detta krävs politisk vilja och åtagande/löften på ministernivå.
 
Det är första gången som frågan diskuteras på så många nivåer samtidigt. Deltagarna visade ett starkt engagemang i frågan och var enade i att diskussionen var mycket viktig för att möta framtidens möjligheter och krav. Svinesundskommittén har via initiativet B-solutions, genom AEBR fått tillgång till en expert som kommer att hantera frågan vidare. Detta faller även inom vårt pågående projekt Integrerad gränsregion med stöttning från Interreg Sverige-Norge.

Hur skapar vi en innovativ, gränsfri och hållbar besöksnäring tillsammans?

Turismprojektet kickade i gång med Open Space

BESÖKSNÄRING 2.0

Den 16:e mars hade vi kickoff för Interreg-projektet ”Besöksnäring 2.0” på Tanumstrand. De inbjudna var representanter från region, kommuner, destinationsbolag och näringsliv. Temat för kickoffen var ”Innovativ, gränsfri och hållbar besöksnäring. Tillsammans bygger vi en attraktiv gränsdestination. Hur kan du bidra?”. Vi använde oss av den för oss nya metoden Open Space. Metoden kan beskrivas som en enda lång kreativ kaffepaus och bjuder in till medskapande. Se filmen från kickoffen genom att klicka i bildlänken här ovan.
 
Diskussionerna var många, intressanta och givande och engagemanget för temat var starkt. Att träffa sina kollegor på andra sidan gränsen lyftes av många som extra positivt.  ”…Idag har jag gått ifrån att vara lokalpatriot till att bli gränsregionpatriot.” så sammanfattade en deltagare resultatet av dagen. Utöver dessa uppskattade möten över riksgränsen resulterade dagen konkret i att deltagarna skrev 18 arbetsrapporter som i sig bildar ett ovärderligt underlag som vi kommer ha med oss genom hela projektet. Deltagarna lyfte även åtta frågor som de tyckte var extra viktiga. Hur vi ska jobba vidare med dessa frågor ska vi ta ställning till när vi fått vår styrgrupp på plats. Det som stod klart efter dagens slut var att vi kan lära oerhört mycket av varandra och att gränsen är en tillgång som vi kan använda för att tillsammans stärka konkurrensen hos besöksnäringsföretagen i gränsregionen. Tillsammans är vägen framåt och tillsammans bygger vi framtidens hållbara gränsregion. Tillsammans skapar vi ”Besöksnäring 2.0”.

Gamle Svinesundsbroen - en uslipt diamant

Flere utfordringer kartlagt

FÖRSTUDIEN SVINESUNDSBRON

Ved Svinesund er det en av verdens vakreste grenseoverganger med den gamle granittbrua, friluftsforhold og historiske levninger. Stedet har stort potensial til å utvikle seg til et internasjonalt reisemål, men i dag er grunnene til å besøke vanskelig tilgjengelige. For å gjøre dem tilgjengelige gjennomførte Svinesundutvalget og Halden kommune en mulighetsstudie for området i 2022.Mulighetsstudien har kartlagt forhold, hindringer og muligheter for å tiltrekke seg en større reiselivssatsing på Gamla Svinesundsbron og kartlagt områdets mange interessenter. En annen aktivitet har vært å involvere innbyggere, næringsliv og grunneiere i prosessen.
 
Mulighetsstudien konkluderer med at Gamle Svinesundsbro blir sett på som en uslipt diamant med stort potensial. Det gjenstår imidlertid mange tiltak før en investering i serveringsbransjen blir aktuelt. Den administrative grensen og mange interessenter gjør stedsutviklingen kompleks og krever langsiktig, metodisk samarbeid på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå i både Sverige og Norge. Det vil bli søkt om nytt prosjekt i 2023 med mål om å jobbe videre med de muligheter og utfordringer som er identifisert i mulighetsstudien.

Populær marin kunnskapsdag arrangeres på Tjärnö igjen

BLÅ NÄRINGSUTVECKLING

Den anerkjente marine kunnskapsdagen for politikere og embetsmenn er tilbake. 2. mai samles politikere og embetsmenn fra Norge og Sverige for en hel dag på Tjärnö marine laboratorium. Utdanningen er et ønske og en del av arbeidet i Skagerrak for å utvide kunnskapen, forståelsen og forutsetningene for livet i havet. Det blir en dag med erfaringer, kunnskap og mulighet til å stille spørsmål og resonnere om aktuelle marine utfordringer – med fokus på Skagerraks marine miljø og potensial for lokal sjøbasert næringsutvikling.Dagen er høyt verdsatt, som best beskrives med to stemmer fra deltakende politikere fra i fjor; «Fantastisk på de få være med forskere og stille spørsmål. En superdag!» «Utrolig bra innhold!Lærerikt og øyeåpner. Pedagogisk og virkelighetsbasert»
 
Fokusspørsmål for dagen er:
• Er det greit med trålfiske i nasjonalpark?
• Hvordan er situasjonen for torskebestandene?
• Hvorfor er biologisk mangfold viktig?
• Hvordan går det med korallrevene?
• Hvilket potensial ligger i nye marine næringer (algedyrking, kunnskapsturisme, østersoppdrett osv.)?
 

Svinesundskommittén deltar på dialogforum 

Vattenbruksbranschen och myndigheter möts

BLÅ NÄRINGSUTVECKLING

Dialogforum är ett återkommande tillfälle där Jordbruksverket, tillsammans med andra aktörer, bjuder in till dialog. Näringsidkare inom de blå näringarna får möjlighet att föra dialog med representanter från berörda myndigheter om sina utmaningar. Syftet med samtalen är att identifiera vilka faktorer som behöver förändras och hur det kan ske så att det marina vattenbruket kan utvecklas och skapa en hållbar produktion av näringsrik och smakrik mat i Sverige. Svinesundskommittén är representerade på plats genom processledare Lars Nejstgaard som kommer fånga upp de erfarenheter och utmaningar med bäring på uppdraget i Politiskt Forum Skagerrak.

Detta Dialogforum har fokus på följande områden:
• En väg in – samordning av tillståndsprocessen
• Kortare handläggningstider för tillståndsprövning
• Strandskyddsutredningen
• Odling av alger – nationella riktlinjer tas fram
• Ostronproduktion – utvecklingspotential, risk för sjukdomar

Nyanställd projektledare/projektutvecklare

Denise Nilsson
− Jag har tidigare arbetat för det gränsregionala samarbetet Greater Copenhagen och har erfarenhet av att arbeta i en gränsöverskridande kontext. Jag har även med mig erfarenheter från Bryssel genom en praktikplats på Region Skånes och Lärosäten syds EU-kontor. Samarbete över gränser är både intressant och viktigt. Nu ser jag fram emot att lära känna denna regionens styrkor och utmaningar, säger Denise, som får i uppdrag att utveckla nya projekt för att stärka gränsområdet.

Nyanställd projektledare "Besöksnäring 2.0"

Isak Blomster Gyllenhak
− Kultur/kulturarv, utvecklingsfrågor och hållbarhet har gått som en röd tråd genom mitt liv. Bland annat har jag drivit ett platsutvecklingsprojekt i kulturarvsmiljö under 5 års tid och drivit eget företag. Besöksnäring 2.0 är ett spännande, utmanande och viktigt projekt med fokus på hållbarhet, samverkan, innovation och digitalisering. Jag ser fram emot att stärka konkurrenskraften hos besöksnäringen i gränsregionen och samtidigt bidra till den gröna omställningen, for en felles bærekraftig fremtid, säger Isak.

Ordfører har ordet

Kjære alle sammen
 
Håper alle våre medlemmer og lesere av nyhetsbrevet, har hatt en god start på 2023. Svinesundskomiteen har vært meget aktive og synlige i de tre første månedene. Har tidligere skrevet om Svinesundskomiteen 2.0,og jeg vil si der er vi i dag. Vi jobber fortsatt med prosjekter og utvikling. Som ordfører så merker jeg en annen giv og vilje, flere ønsker å jobbe sammen med oss.  En av grunnene til det er våre dyktige og dedikerte ansatte. Vår organisasjon er nå komplet, med de nye ansettelsene vi har gjort de seneste månedene.

Flere av andre grensekomiteene ser hvordan vi jobber og vil gjerne snakke med oss. Og vi deler med glede hva vår organisasjon står for og hvordan vi får samlet en så stor region. Det er enorm stor aktivitet og vi er synlig på mange møteplasser. Mange av våre ansatte reiser mye og snakker varmt om vår grense.

I mars inviterte vi til en stor konferanse på Tanumstrand hotell i Grebbestad. Tema var kickoff for besøksnæringen 2.0. Hvordan ta prosjektet fra ide til virkelighet. Det var et stort engasjement fra mange forskjellige turist organisasjoner,næringsliv og kommuner. Det ble en kreativ dag, og med et klart mandat om hvordan vi skal jobbe videre.

23 mars var fler av oss samlet i Oslo, hvor vi var vertskap for en temadag «Harmonisation of Nordic building regulation» Hvor vi hadde deltagere fra inn og utland som jobbet med grense problematikk og hvordan øke bevisstheten med å bygge mer i tre. Vi fikk mange positive tilbake meldinger for at vi hadde tatt initiativ til denne dagen. Og her fikk vi også tilbake meldinger på hva vi skal jobbe med fremover.
Vi er også på en tid av året, hvor vi nærmer oss årsmøtet.

21 april møtes vi på Quality hotell i Sarpsborg, innkalling og årsmøte papirer har blitt sendt ut etter vedtektene. Au har jobbet godt med årsmøte dokumentene, og det foreligger ingen store endringer. Årsmøte er for valgte representanter fra våre medlemskommuner. Vi har invitert Espen Rostrup Nakstad ass. Direktør i helsedirektoratet. Han var meget sentral i Norge av sin håndtering av pandemien. Og vi i Svinesundskomiteen har flere ganger vært kritisk til hvordan vår grense ble behandlet. Han vil innlede om hvordan de opplevde dette, men vi ønsker også en dialog og hva vi skal gjøre om vi kommer i en slik situasjon i fremtiden. Her har vi mye erfaringer å komme med, og som vi vil dele med han. Her kan alle som vil delta på denne delen av møtet.

En annen ting som vi har jobbet med for å synliggjøre er grenseovergangen, for tungtransporten. Det blir enorme køer på Svinesundsbroen hver dag, og spesielt inn til Sverige. Her sitter mange flere timer i kø, og som vi alle vet så er tid penger. Vi har sendt ut pressemeldinger og vår Vd Cecilia Nilsson har vært intervjuet av SVT om situasjonen. Igjen så merker vi at det er lang vei fra de som kan ta avgjørelser til de som merker dette på kroppen. Her må de rette instansene på begge sider av grensen møtes og ha en felles vilje til å løse utfordringen. Slik det er nå går ikke stort lenger. Vi har trailere som kjøre tomme over grensen mot Sverige for å slippe å stå i disse kilometer lange køene. Det er hverken samfunnsnyttig eller bærekraftig.

Svinesundskomiteen blir gjerne med på å finne løsninger, men det er nasjonale instanser som for eksempel tollvesenet som må ta styringen.
Men nå tar vi noen velfortjente dager fri. Håper alle får noen flotte påskedager.
God Påske.


Linda Marie Engsmyr

APRIL
21

Årsmöte
Svinesundskommitténs styrelse samlas för årsmöte på Quality Hotel Sarpsborg.

APRIL
26

Affärer i Sverige
Ett seminarium riktat till norska företagare som vill lära sig att driva verksamhet i Sverige.

MAJ
2

Marin kunskapsdag
Kunskapsdag på Tjärnö marina laboratorium för politiker och tjänstepersoner.

MAJ
3

Politiskt Forum Skagerrak
Årets första möte med Politiskt Forum Skagerrak.

JUNI
17

Kulturfest Gamla Svinesundsbron
Arrangeras av Föreningen Norden i samarbete med Svinesundskommittén.

OKTOBER
18-19

Skagerrakkonferensen
Et samarbeid om bærekraftig næringsutvikling av marine ressurser i Skagerrak.

OM OSS
Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner och regionerna Viken och Västra Götaland, med syfte att skapa nya möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Kommittén jobbar på mandat av medlemmarna och Nordiska ministerrådet. Våra fokusområden är blå och grön tillväxt, turism och gränsmöjligheter.

SVINESUNDSKOMMITTÉN | SE-452 80 | STRÖMSTAD, SVERIGE info@svinesundskommitten.com | Tel +46 702 14 90 24 | www.svinesundskommitten.com