Nyhetsbrev för yrkesverksamma inom Primärvård, Specialistminneskliniker, kommuner och andra intresserade

Kunskapscentrum demenssjukdomar
Nyhetsbrev demenssjukdomar
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev demenssjukdomar

Nr 1 - sommar 2020

Hej! 

Välkommen till Kunskapscentrum demenssjukdomars första nyhetsbrev! Vi har under denna vår, präglad av covid-19, sett stor påverkan hos vår patientgrupp. Anhöriga beskriver en ökad belastning när biståndsinsatser är på paus och vårdpersonal att kognitiva utredningar och uppföljningar minskat. Rådande läge har lett till att vi på Kunskapscentrum demenssjukdomar sett behovet av att kunna förmedla samlad och användbar information till er som möter personer med demenssjukdom i ert arbete.

Detta första nyhetsbrev ger en övergripande information kring arbetet som pågått på KC under våren. Bland annat arbetar vi med en pågående kartläggning av hur corona-pandemin påverkat såväl patienter och deras anhöriga som yrkesverksamma inom vården och omsorgen i samarbete med Alzheimer Sverige och arbetar med en digital omställning för att kunna anpassa vår utbildningsverksamhet till rådande läge. Vi ser också framåt, och öppnar upp för fler verksamheter inom primärvården att delta i ett spännande utvecklingsarbete riktat mot utrikes födda. Detta är en första av kontinuerliga uppdateringar från KC, så tipsa gärna dina kollegor om att prenumera på nyhetsbrevet för att inte missa framtida information. 

Med önskan om en glad sommar!
Eva Granvik, enhetschef Kunskapscentrum demenssjukdomar

I detta nyhetsbrev: 

  •  Flytt för Kunskapscentrum demenssjukdomar och minnesmottagningen
  •  Kartläggning och delrapport om hur demensvården omsorgen påverkats av coronapandemin
  •  Primärvården: Vill din verksamhet medverka i utvecklingsarbete om demenssjukdom och PTSD? 
  •  Kunskapscentrum digitaliserar utbildningar och möten
  • Nytt språktolksavtal 
  •  Aktuellt om demenssjukdomar
Vill du inte få uppdateringar från Kunskapscentrum demenssjukdomar? Avregistrera dig genom att följa länken längst ner i detta utskick. 

Ny adress för Kunskapscentrum demenssjukdomar

Sedan början av april har Kunskapscentrum demenssjukdomar ny adress, då flytten gick till nya lokaler vid Triangeln i Malmö. Utöver kunskapscentrum huserar det nya huset som tidigare Malmös specialistminnesmottagning, minneshälsan, klininska läkemedelsprövningar, mobila teamet och enheten för klinisk minnesforskning från Lunds universitet.
Ny besöksadress är Sankt Johannesgatan 8. 

*Just nu råder besöksförbud för verksamheter inom Region Skåne, men vi ser fram emot att visa er våra nya lokaler i framtiden. 

Hur påverkas demensvård och omsorg av coronapandemin?
Coronapandemin har lett till att många grupper av patienter, brukare och deras anhöriga utsätts för stora påfrestningar. Inte minst gäller det personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Det stora flertalet har inte smittats av coronaviruset men drabbas istället av inställda vårdbesök eller att de stödinsatser man brukar få inte längre kan ges. Hos vissa finns också en upplevd otrygghet och rädsla att de vård- och omsorgsinsatser som erbjuds kanske inte utförs på ett sätt som hindrar smittspridning.  

Kunskapscentrum demenssjukdomar har påbörjat ett kartläggningsarbete av hur demensvården och omsorgen har påverkats av coronapandemin. Syftet är att ta fram arbetssätt för framtiden så att personer med demenssjukdom och deras anhöriga ska kunna få den vård och omsorg de behöver för sin hälsa och livskvalitet.  

Vi har redan fått in många svar från minnesmottagningar, vårdcentraler och kommuner i Skåne. Fortsatt arbete har fokus på att inhämta synpunkter från patienter och anhöriga. Här kommer Alzheimer Sverige hjälpa till med telefonintervjuer bland sina medlemmar. Intervjusvaren kommer ligga till grund för en enkät som kommer skickas ut under sommaren.  

Enkäterna till vård- och omsorgsorganisationer och patienter/brukare/anhöriga kommer sedan skickas ut med jämna mellanrum för att beslutsfattare ska få en så aktuell beskrivning av läget som möjligt.  

Läs den sammanställda kartläggningen till kommuner, vårdcentraler och specialistminnesmottagningar: 

Har du frågor kring kartläggningen eller vill ha mer information? Kontakta Håkan Toresson, FoU-projektledare, ansvarig för strategiska utvecklingsplanen för jämlik demensvård: hakan.toresson@skane.se.

Vårdcentraler sökes till utvecklingsarbete: PTSD och kognitiv sjukdom
Migrationsskolan, en del av Kunskapscentrum demenssjukdomar, har särskilt fokus på jämlik demensvård för utrikes födda.
Sedan 2019 driver Migrationsskolan ett utvecklingsarbete att förbättra särskiljandet mellan sent debuterande PTSD och demenssjukdom hos personer med migrations- och flyktingbakgrund. Syftet är att undersöka om komplement till den basala demensutredningen kan bidra till att personer med migrations- och flyktingbakgrund som söker vård för minnesproblem i primärvården på ett tillfredsställande sätt kan uppmärksammas. Komplementet består i ett bedömningsstöd och en sedan tidigare validerad PTSD-skala som används i mötet med patienterna.  Arbetet drivs i samarbete med Transkulturellt Centrum i Region Stockholm. 

Vill du som arbetar inom primärvården bidra till arbetet? Migrationsskolan öppnar nu upp för fler verksamheter som vill medverka i utvecklingsarbetet och testa det framtagna bedömningsstödet.
För mer information och intresseanmälan kontakta Rebecca Sjöstrand, projektledare Migrationsskolan: rebecca.r.sjostrand@skane.se
Utbildningar

Coronapandemin har påverkat majoriteten av Kunskapscentrum demenssjukdomars inplanerade utbildningstillfällen under våren. En del av höstens utbildningar blir också påverkade. Vi är nu i färd med att sätta igång en digital beredskap för att kunna genomföra utbildningar och möten som fungerar under rådande omständigheter, där bland annat en del av höstens möten och konferenser kommer att livestreamas. Se mer information i kommande utskick och anmäl dig till höstens utbildningar genom utbildningskalendern. 

Nytt språktolksavtal från 1 juli

Information och tips till dig som arbetar genom tolk

Sedan den 1 juli 2020 gäller ett nytt språktolksavtal för dig som jobbar inom Region Skåne. Avtalet innebär nyheter för dig som arbetar genom tolk, bland annat med digitala möten i större utsträckning.

Läs mer om avtalet och se utbildningsfilm om det nya systemet för beställning och uppföljning. 

Ta gärna tillfället i akt och uppdatera dig om hur du som använder tolk i mötet med patienter ska arbeta för att det tolkade mötet ska bli så bra som möjligt. 
Kunskapscentrum Migration och hälsas skrift:
"En liten skrift om det goda tolksamtalet"
Migrationsskolans rapport:
"Inga om men eller varför - att främja säker och jämlik kognitiv utredning genom tolk"

Vill du som gör kognitiva utredningar ha mer information om att genomföra dessa genom tolk?

Aktuellt om demenssjukdomar

Kunskapsstöd: Arbetssätt vid covid-19 hos personer med demenssjukdom på SÄBO

Socialstyrelsen publicerade i april ett kunskapsstöd till personal och chefer om anpassade arbetssätt för äldre med coronavirus. Kunskapsstödet går bland annat igenom BPSD, åtgärder för att undvika smittspridning och råd ifall åtgärderna inte fungerar. 

Publikation: nattbemanning på boenden för äldre personer med demenssjukdom eller demensliknande tillstånd

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kom under våren ut med en publikation om hur låg personaltäthet påverkar äldre med demenssjukdom. Bland annat går publikationen igenom nattbemanning och åtgärder för att öka tryggheten och säkerheten nattetid. 

Blogg och podcast: Hjälp, har jag Alzheimer?!

Journalisten Henrik Frenkel blev under 2019 diagnostiserad med MCI med trolig utveckling av Alzheimers, och startade därefter en blogg och podcast om "glömska, dåligt minne och att få Alzheimer i ett tidigt skede". Diagnosen ändrades nyligen men Henrik Frenkel fortsätter träffa forskare och läkare såväl som diagnostiserade och anhöriga för att lära sig mer om demenssjukdomar. 

Kunskapscentrum demenssjukdomar, Region Skåne
Sankt Johannesgatan 8, 211 46 Malmö
E-post: 
kc.minneskliniken.sus@skane.se
Hemsida:
skane.se/kcdemens

Redaktör nyhetsbrev demenssjukdomar:
Rebecca Sjöstrand
rebecca.r.sjostrand@skane.se

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och en hållbar utveckling i hela Skåne. Vårt högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

Avprenumerera