Nyheter, aktuella frågor och pågående arbete rörande barns hälsa i Skåne.

Kunskapscentrum barnhälsovård
Nyhetsbrev barnhälsovård
Webbversion • Vidarebefordra • Prenumerera

Nyhetsbrev barnhälsovård

december 2020

I detta nyhetsbrev:

Föräldragrupper på BVC är åter på paus
Ny rapport: När barnets rättigheter är hälso- och sjukvårdens skyldighet
Uppföljande samtal med EPDS införs i Skåne
Rapport om amningsvården i Skåne
Ny medarbetare: Cecilia Rydh
Beställ Grunda Sunda Vanors minibok
Pandemins kännbara konsekvenser för nyblivna barnfamiljer
Beställ Synflorix i 1-pack för att rädda vaccin
Hur förvara vaccin?
Regional riktlinje för omhändertagande av gravida kvinnor med hepatit B och deras barn
Aktuellt om barns hälsa
Tre språkfrämjande tips från Bokstart
Fortbildning och träffar

På gång

Föräldragrupper på BVC är åter på paus

Den 10 november publicerade Kunskapscentrum barnhälsovård ytterligare en reviderad version av de regionala rekommendationerna för BVC i Skåne under pågående utbrott av covid-19.

Ändringar och förtydliganden i de nya rekommendationerna:

  • Föräldragruppsträffar på BVC pausas återigen med anledning av den ökade smittspridningen i samhället.
  • Munskydd är inte nödvändigt på BVC, om inte föräldrarna så önskar. Verksamheten kan själv avgöra detta.
Gällande när och hur föräldragruppsträffar kommer att kunna återupptas igen ger Smittskydd Skåne följande generella anvisning:
  • Låg nivå på smittspridning – går bra att ha träffar, exempelvis som efter sommaren.
  • Högre nivå men inga gällande lokala allmänna råd – uteträffar med distans.
  • Hög nivå där vi har särskilda lokala allmänna råd – inga av vården organiserade träffar.
Kunskapscentrum barnhälsovård följer utvecklingen och reviderar kontinuerligt de regionala rekommendationerna för BVC i samarbete med Primärvården och Smittskydd Skåne och Vårdhygien.

När barnets rättigheter är hälso- och sjukvårdens skyldighet

Ny rapport från Kunskapscentrum barnhälsovård

Region Skånes insatser för barn i utsatta livssituationer ger resultat. Varje år får fler barn stöd. Kunskapscentrum barnhälsovård har tagit fram en regional kartläggning av snart tio års arbete som redovisar vilka insatser som har fungerat, och hur arbetet kan stärkas framåt.

Hälso- och sjukvårdens insatser för barn som anhöriga, barn som far illa och barns hälsa i samband med placering har stärkts betydligt de senaste åren. I rapporten "När barnets rättigheter är hälso- och sjukvårdens skyldighet" presenteras en sammanställning av hälso- och sjukvårdens arbete för barn i utsatta livssituationer sedan början av 2010-talet.

Läs en längre nyhet om rapporten, Vårdgivare Skåne

När barnets rättigheter är hälso- och sjukvårdens skyldighet, Vårdgivare Skåne

Uppföljande samtal med EPDS införs i Skåne

Från och med 2021 ska barnhälsovården i Skåne göra uppföljande samtal med EPDS för mamman. Här följer en kort beskrivning av bakgrunden till införandet, vilka mammor som är aktuella att erbjuda uppföljande samtal, genomförande samt dokumentation.

Uppföljande samtal med EPDS för mamman vid 4 - 6 månader respektive 8 -12 månader efter förlossningen kommer att föras in i "Förfrågningsunderlag och avtal för barnavårdscentral i Hälsoval Skåne för år 2021".

En depression, särskilt om den blir långvarig, kan få negativa effekter för barnets kognitiva, sociala och emotionella utveckling under de första levnadsåren. Hos cirka 30 procent av alla mammor med en post partum-depression (det vill säga 3–4 procent av alla nyblivna mammor) kvarstår depressionen under barnets första levnadsår, ibland ännu längre. Det är därför viktigt att systematiskt följa upp de mammor som haft höga poäng på EPDS-screening vid 6–8 veckor efter förlossningen. Särskilt angeläget är detta om mamman har kända riskfaktorer för depression, som depression under graviditeten eller tidigare i livet. Syftet är att uppmärksamma mammor vars depressiva symtom eller depression riskerar att återkomma eller bli långvariga, eftersom effekterna för barnet då är störst.

Flexibel uppföljning i samband med annat besök
Utifrån det som framkommit i de senaste årens forskning är rekommendationen att mammorna erbjuds uppföljande samtal med EPDS vid besök när barnet är 4–6 och 8–12 månader. Samtalet tar 15 - 20 minuter i anspråk och mamman får fylla i ett EPDS-formulär, som sedan används som utgångspunkt i samtalet. Mammor som är aktuella att erbjuda samtal är alltså:

  • Mammor med höga EPDS-poäng som har fått behandling eller stödsamtal.
  • Mammor med höga EPDS-poäng som avböjt erbjudande om stödsamtal eller remiss.
Om mamman har en pågående behandling (till exempel regelbunden kontakt med barnhälsovårdspsykolog) görs en individuell bedömning om hon ska erbjudas uppföljande samtal med EPDS eller inte.
Uppföljningen görs på ett flexibelt och praktiskt genomförbart sätt, till exempel i anslutning till andra besök enligt barnhälsovårdsprogrammet, som hembesöket vid 8 månader.

Dokumentation i barnets journal
I barnets journal dokumenteras besöken i checklista ”EPDS”. Ange uppföljande samtal med EPDS vid 4-6 månader respektive 8-12 månader i den övre kommentarsrutan och eventuell anteckning från besöket görs i kommentarsrutan till höger. Skulle det uppföljande samtalet leda till remiss anges det på samma sätt som efter screeningsamtalet. Övrig dokumentation förs i mammans egen journal.

Information till berörda verksamheter
Mer information och stöd kring införandet kommer att skickas ut via mejl till alla berörda verksamheter.

Läs mer om screening med EPDS för depression hos nyblivna mammor, Rikshandboken barnhälsovård

Nytt avsnitt i Rikshandboken barnhälsovård: Stödjande samtal till nedstämda, nyblivna mammor

Stödjande samtal med BHV-sjuksköterskan är den vanligaste åtgärden efter att en mamma deltagit i depressionsscreening i barnhälsovården i Skåne. Fram tills nu har Rikshandboken saknat ett avsnitt som stöd i denna arbetsuppgift, men nu har artikeln ”Stödjande samtal till nedstämda, nyblivna mammor” lanserats. Artikeln belyser förhållningssättet vid stödjande samtal, samtalsteknik och förutsättningar för att hålla stödjande samtal. Den ger även en forskningsöversikt om bakgrund och effekter av metoden. 

BVC-podden om depression, screening och utlandsfödda mammor

I avsnitt 109 av BVC-podden samtalar Malin Bergström med Malin Skoog - distriktssköterska, vårdutvecklare på Kunskapscentrum barnhälsovård och doktorand. Malin Skoogs avhandlingsarbete handlar om screening för post partum-depression av utlandsfödda mödrar i Barnhälsovården.

Rapport om amningsvården i Skåne

Hur kan vi stärka amningsvården i Region Skåne? Ta del av den färdiga rapporten där hälso- och sjukvårdspersonal ger sin bild av det amningsfrämjande arbetet i Skåne.

Tio steg som främjar amning
- En rapport om amningsvården i Skåne - så heter den rapport där Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård redogör för de resultat som framkom efter vårens webbenkät till hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med blivande och nyblivna föräldrar.

Resultaten ger en viktig nulägesbild av amningsvården i Region Skåne och presenterades vid ett välbesökt webbinarium den 21 oktober. Webbinariet inleddes med en presentation av Dr. João Breda, chef för WHO:s Europa-avdelning för förebyggande och kontroll av icke smittsamma sjukdomar, där han kort berättade om WHO:s arbete med att skydda, främja och stödja amning och varför det är så viktigt.

Vill du läsa rapporten i sin helhet samt ta del av de förslag till förbättringsåtgärder som föreslås kan du gå in på amningsstrategins webbsida. Där hittar du också länk till Skånepanelens undersökning av skåningarnas attityder kring amning som vi publicerade i september.
På webbsidan kan du läsa mer om Skånes regionala amningsstrategi men också ta del av annan information och nyheter relaterat till amning. Inom kort kommer du även att kunna ta del av Dr Bredas presentation samt Anna Kjellboms presentation av rapporten ”Tio steg som främjar amning – en rapport om amningsvården i Skåne”.

Nytt avtal för BVC i Skåne betonar vikten av amningsfrämjande insatser

I förfrågningsunderlaget för avtal avseende BVC i Skåne för 2021 finns ett förtydligande att alla vårdgivare ska verka för en främjad amning, erbjuda individuell amningsrådgivning och följa den Internationella Koden för Marknadsföring av Modersmjölkersättning (WHO, 1981), utarbetad av WHO och UNICEF (Svensk författningssamling, Lag, 2013:1054).

Ny medarbetare: Cecilia Rydh, psykolog/utvecklare

Vad gör du på Kunskapscentrum barnhälsovård?
- Mitt uppdrag innebär bland annat att jag med hjälp av de senaste forskningsrönen och utifrån mitt psykologiska perspektiv är med och bygger upp olika utbildningar om barns utveckling och föräldraskap. Jag kommer till exempel ge utbildning inom jämställt föräldraskap nu här i december. Jag är också engagerad inom kunskapscentrums arbete med föräldraskapsstöd, Barn som anhöriga, språknätverk och Bokstart. Om du har frågor, tankar eller idéer är du varmt välkommen att höra av dig till mig.

Berätta om något du har arbetat med tidigare?
- Jag kommer från att ha jobbat som förskolepsykolog, och har fortfarande kvar en del av min tjänst där. Som förskolepsykolog jobbar jag konsultativt, handledande och utbildande gentemot pedagoger och det känns som en fin övergång att byta perspektiv till barnhälsovården. Jag har även jobbat kliniskt inom Barn och ungdomspsykiatrin i Trelleborg.

Varför har du valt att jobba med barnhälsovård?
- Jag lockades av bredden inom Kunskapscentrum barnhälsovårds uppdrag. Det möjliggör att jag får fortsätta att ha fokus på barnperspektivet och barnrättsperspektivet, som är något jag håller väldigt kärt. Att jobba lite i periferin men ändå vara med och vara barnets väktare. Det är så lätt att hamna i vuxenperspektivet när alla som jobbar med barnet är vuxna.

Illustration: Carin Carlsson

Beställ Grunda Sunda Vanors minibok

Vi vill påminna om att miniboken Grund Sunda Vanor går att beställa kostnadsfritt från Kunskapscentrum barnhälsovård.

Skicka ett mail till kunskapscentrum.bhv.pv@skane.se
och ange hur många du önskar, så skickar vi dem till dig.

Krönika

Pandemins kännbara konsekvenser för nyblivna barnfamiljer

Pandemin har inneburit en tuffare start för många nya barnfamiljer. Det tidiga föräldrastödet är extra viktigt för alla de icke-födande föräldrar som på grund av pandemin inte kunnat vara lika delaktiga under resan mot föräldraskap. Det enskilda föräldrasamtalet är ett utmärkt tillfälle för detta.

Det är tråkigt att ge sig ut på en gemensam resa och sedan inte kunna dela de mest minnesvärda upplevelserna. Att uppleva en känslosam händelse tillsammans är något helt annat än att berätta om händelsen för någon som inte var där.

Föräldrar som väntar och får barn gör sin resa inom mödra- och barnhälsovården, och i år har många råkat ut för denna besvikelse. Jag pratar förstås om coronapandemin och att de icke-födande föräldrarnas möjligheter att delta vid besöken har varit begränsade.

Graviditeten och den första tiden som nyblivna föräldrar är viktig för att stärka samhörigheten mellan föräldrarna. De ska utgöra ett ”arbetslag” de närmaste 18 åren (minst) och det är i början som detta arbetslag ska hitta sina former. Om engagemanget för uppgiften och arbetet den för med sig fördelas någorlunda jämnt mellan föräldrarna, så att ingen av dem känner sig utnyttjad eller åsidosatt, visar forskningen att det blir ett bra föräldrasamarbete som dessutom är gynnsamt för barnet.

Coronapandemin har haft kännbara konsekvenser för alla blivande/nyblivna barnfamiljer. För familjer som av olika anledningar inte fått en gynnsam start (det kan till exempel bero på olösta konflikter, psykisk ohälsa eller otrygg ekonomi) så kan pandemins restriktioner förstärka en process där föräldrarna är på väg att glida isär istället för att enas. En dålig start för spädbarnsfamiljen kan ha negativa effekter på flera olika sätt.

De enskilda föräldrasamtalen utgör är ett tillfälle för föräldrarna att prata om föräldrablivandet, familjesituationen och sitt eget mående. Här kan vi vid behov också erbjuda föräldraskapsstöd i olika former. Preliminära verksamhetsdata från barnhälsovården i Skåne för 2020 visar på att depressionsscreeningen för mammor när barnet är 6 - 8 veckor har fortsatt högt deltagande, men att samtalet med den icke-födande föräldern når färre än 20 procent av papporna. I början av året var trenden ökande, men från och med mars månad sjönk deltagandet till ungefär samma nivåer som år 2019.

Med tanke på att många föräldrar i år varit mindre delaktiga i resan mot föräldraskap är det extra angeläget att de känner att barnhälsovården ser dem och bekräftar dem som föräldrar. Eftersom behovet av tidigt föräldrastöd i år kan antas vara större än vanligt så är det en högprioriterad arbetsuppgift att erbjuda de icke-födande föräldrarna ett enskilt föräldrasamtal.

Text: Lars Olsson, psykolog/utvecklare på Kunskapscentrum barnhälsovård

Vaccinationer

Beställ Synflorix 1-pack för att rädda vaccin

Leverantören GlaxoSmithKline AB har meddelat att de har ett överskott av Vnr 043941 Synflorix 1-pack med utgångsdatum 2021-04-30 som de riskerar att inte bli av med och de har därför bett bland annat Region Skåne om hjälp för att slippa kassera vacciner.
 
Då Region Skåne gärna vill medverka till att läkemedel inte kasseras i onödan vill vi därför be beställande enheter i Region Skåne att om möjligt beställa 1-pack istället för 10-pack under december månad, om inte hela ordern så gärna delar av ordern.
 
Observera att det inte är någon prisskillnad per dos mellan Synflorix 1-pack och 10-pack.

Hur förvara vaccin?

Tänk på följande vid val av kylskåp för förvaring av vacciner som används på BVC:

  • Kylskåpet ska vara en medicinskteknisk produkt.
  • Kylskåpstypen ska vara upphandlad av Region Skåne.
Om kylskåpet inte håller rätt temperaturer så riskeras att vaccinet förstörs och behöver kasseras.

Regional riktlinje för omhändertagande av gravida kvinnor med hepatit B och deras barn

Vi vill påminna om Region Skånes regionala riktlinjer för omhändertagande av gravida kvinnor med hepatit B och deras barn.
Syftet med de regionala riktlinjerna är att alla gravida kvinnor med hepatit B-bärarskap och deras barn ska få en likvärdig vård av hög kvalitet i vårdkedjan mödrahälsovård-infektion-förlossning-BB-barnhälsovård i Skåne.

Screening för hepatit B under graviditeten utförs bland annat för att förhindra spridning av sjukdomen till det nyfödda barnet. Den profylaktiska behandlingen består av vaccinering av det nyfödda barnet vid födelsen och sedan uppföljande vaccinationer under barnets första levnadsår på BVC.

Den läkare som gör barnundersökningen på förlossning/BB/neonatal ansvarar för att säkerställa fortsatt vaccination av barnet avseende hepatit B, genom att remittera till den BVC där barnet är listat.

I riktlinjerna finns en remiss som BB ska använda för att informera BVC. Sammanfattningsvis rekommenderas att barn, vars mamma har hepatit B, vaccineras på BB eller neonatalavdelningen, vid födelsen, sedan på BVC vid 1 månads ålder, vid 3,5 och 12 månaders ålder, enligt det svenska vaccinationsprogrammet.

Serumprovet för att utvärdera de profylaktiska åtgärderna ska initieras på BVC och bedömas av ansvariga BHV-läkare (se lathund för bedömning  i riktlinjerna).

Regional riktlinje för omhändertagande av gravida kvinnor med hepatit B och deras barn, Vårdgivare Skåne

Aktuellt om barns hälsa

Nytt digitalt basprogram om våld mot barn

Den 30 september lanserade Barnafrid ett nytt digitalt basprogram om våld mot barn. Basprogrammet bygger på forskning och beprövad erfarenhet och har målet att barn ska bemötas tryggt och kunnigt av professionella i verksamheter som möter barn. Basprogrammet har ett tvärprofessionellt perspektiv, är kostnadsfritt och består av sju digitala kapitel med filmer, texter och fördjupande avsnitt inom varje område.

Tidsåtgång för att se hela basprogrammet beräknas till cirka tre timmar, men det finns möjlighet att pausa programmet och komma tillbaka och fortsätta senare.

Tala om tystnad - information om selektiv mutism

Tala om tystnad är ett nationellt projekt, med stöd från Almänna Arvsfonden, sprider kunskap kring selektiv mutism (SM) – en ångestdiagnos som drabbar 1 av 100 barn och innebär en oförmåga att tala i vissa situationer. 

Barnet har oftast ett fullt fungerande språk hemma med familjen men klarar kanske inte av att tala i skolan eller i andra sociala situationer. Barnet vill inget hellre än att prata, men kan inte på grund av ett ångestpåslag.

På projektets webbsida finns en flyer på 12 språk med information och råd till familjer, omgivning, skola och fritidsliv.


Talaomtystnad.se

Tre språkfrämjande tips från Bokstart

1. Barnbokskatalogen

Visste du att barnhälsovården kan beställa Barn- och ungdomskatalogen 2020? Katalogen är fylld med alla slags berättelser för riktigt små till stora barn. Berättelser som kan göra vardagen och världen lite mer begriplig, eller också magisk och förtrollad. Eller allt på en och samma gång. I katalogen finns det sju bokstarttips på hur man kan läsa tillsammans med sitt barn.
 
Beställ exemplar till alla som besöker din barnavårdscentral, eller bara till dig själv.
 
Här kan du beställa barn- och ungdomskatalogen gratis
Ladda ned katalogen som PDF 

2. MusikA – En app för förskolebarn

MusikA är en app för barn i förskoleåldern och deras föräldrar. Appen är utvecklad av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum. Appen är tänkt som ett lekfullt musik- och rytmikpedagogiskt verktyg för liten och stor. Med den vill vi få barn att komma upp och hoppa och röra på sig, sjunga och spela. Under knapparna StartA, SjungA, DansA, YogA, SpelA, SpråkA och VilA döljer sig många spännande upptäckter.
 
Appen är gratis och fungerar på alla enheter. Hämtas i App Store eller laddas ned på Google Play.

3. Dela språket - Ett nytt ord varje dag

Dela Språket (@delaspraket) är ett konto på Instagram där innehållet fungerar som en digital pekbok för vuxna som har barn mellan 1–5 år. Genom att följa kontot blir föräldrar påminda om hur viktigt deras barns språkutveckling är samtidigt som de möts av dagliga språkträningsövningar i sitt Instagramflöde.

Fortbildning och träffar

Fortbildningar av Kunskapscentrum barnhälsovård

I enlighet med fortsatta restriktionerna utifrån covid-19 erbjuder Kunskapscentrum barnhälsovård enbart digitala utbildningar. 

Mer information om vilka fortbildningar och träffar vi erbjuder just nu hittar du i Utbildningskalendern på Vårdgivare Skåne.

Digital utbildning om tuberkulos, BCG och TST

Den 17 december finns en ny chans att ta del av Kunskapscentrum barnhälsovårds digitala utbildning om tuberkulos, BCG och TST.

Utbildningen syftar till att fördjupa dina kunskaper inom området tuberkulos, BCG och TST och riktar sig framförallt till barnhälsovården och de som ska börja vaccinera, men passar även övriga som är intresserade av en fördjupning inom området. 

Prenumerera på nyheter om barns hälsa

I Nyhetsbrev barnhälsovård delar vi på Kunskapscentrum barnhälsovård med oss av information om pågående arbete, aktuell forskning och nyheter rörande barns hälsa. Vi bevakar främst utvecklingen lokalt i Skåne men även i övriga landet och världen.  

Skane.se/kunskapscentrumBHV

Kunskapscentrum barnhälsovård, Region Skåne
Baltzarsgatan 31, 205 02 Malmö
Tel: 040-623 41 47
E-post: kunskapscentrum.bhv.pv@skane.se

Redaktör Nyhetsbrev barnhälsovård
Emelie Svensson: emelie.a.svensson@skane.se

Bilder från Scandinav bildbyrå.

Avprenumerera